Wil je tevreden zijn? Haal dan NIET het maximale uit jezelf, haal het beste uit jezelf. Dat zijn twee totaal verschillende dingen…

Moet het altijd beter, of is het goed genoeg zoals het is? Gaat het om de finish, of gaat het om de reis? Moet je jezelf verbeteren of moet je jezelf meer waarderen?

De weg die je kiest, bepaalt hoe je je voelt.

Ik kan nog zoveel meer!

Veel mensen willen zichzelf verbeteren: “Ik moet het maximale uit mezelf halen. Ik kan nog zoveel meer! Ik kan beter, dus ik moet beter. Er is nog van alles mis met me.”

We bereiken zelden het punt waarop we echt tevreden zijn met onszelf, want er is altijd wel wàt te verbeteren. Maar het maximale uit jezelf halen is niet per se het beste uit jezelf halen. Dit zijn twee totaal verschillende dingen.

Denk aan een auto: Als je het maximale vermogen uit een auto wilt halen, geef je altijd vol gas. Hoelang denk je dat die auto meegaat? Niet lang.

Is het verstandiger om wat gas terug te nemen? Natuurlijk. Zou je auto daardoor langer meegaan? Waarschijnlijk wel. Rijd je dan ook meer ontspannen? Absoluut. Dus is maximaal gas geven wel zo verstandig?

Je motivatie bepaalt hoe je je voelt.

Het maximale uit jezelf halen zorgt ervoor dat mensen zich uitputten omdat ze het altijd beter willen doen. Dat je altijd beter kunt, staat vast. Maar wil je het wel? Moet het wel? Waarom is het niet goed genoeg zoals het is?

Als je altijd op je tenen moet lopen, sta je nooit met beide benen op de grond…

De zoektocht naar beter hoort bij mensen. Het zit in onze genen om onze situatie, onszelf, of de wereld om ons heen te willen verbeteren. We zijn bijna allemaal op zoek naar beter.

We willen ons goed voelen over onszelf en ons leven.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

We zoeken een een manier om  gelukkig te worden…

Maar de motivatie waar vanuit we dat doen, verschilt enorm! Je motivatie bepaalt wat je krijgt en hoe je je voelt – altijd!

Motivatie vanuit tekort.

Deze weg – ik doe dit omdat ik niet genoeg heb of ben – betekent dat je niet tevreden bent met jezelf of met je leven. Er ontbreekt iets en dus ga je op weg naar de toekomst. Kun je inzien dat die weg automatisch spanning met zich meebrengt? Want het vertrekpunt is: “Dit is niet goed zoals het is.”

Deze weg voelt vaak kunstmatig aan. We doen ons uiterste best ons doel te bereiken en in de tussentijd zijn we niet tevreden. Het voelt krampachtig want we kunnen pas echt ontspannen als we ons doel hebben bereikt.

Vaak vergelijken we ons met mensen die het nòg beter doen.

Maar er is ook een andere weg:

Motivatie vanuit waardering.

Deze weg begint bij het gevoel dat het goed is zoals het is. Ofwel: “Ik ben prima zoals ik bent en mijn leven is oké.” Er is geen tekort, geen gebrek, geen gemis. Maar er is natuurlijk wèl ruimte voor groei.

Niet vanuit een tekort, maar vanuit de tevredenheid met wat je al hebt. Niet vanuit een gemis, maar vanuit het plezier in het reizen zelf.

Deze weg is natuurlijk en ontspannen. Je merkt dat dingen je makkelijk afgaan, je merkt dat je sneller groeit. Logisch, want je groeit niet om iets te bewijzen of een tekort aan te vullen. Je groeit vanuit voldoening met jezelf je je leven. Je groei compenseert geen gebrek, maar vult aan wie je al bent.

Het is de ontspannen houding van: “Ik doe het in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier. Ik hoef niets aan mezelf of anderen te bewijzen.”

Is die finish echt belangrijk?

Stel dat jij en ik een boswandeling maken. Ik ben pas tevreden als ik tien kilometer heb gelopen. Ik voel me pas goed als ik die finish bereik. Want alleen de finish is de moeite waard!

Maar jij geniet gewoon van de wandeling, ongeacht hoelang het duurt. Ik wandel vanuit een gemis (ik ben er nog niet) en jij vanuit voldoening (ik ben er al).

Wie is het meest tevreden denk je? Wie wandelt meer ontspannen – wie heeft meer plezier? Ik vermoed dat jij dat bent.

Hier is de kernvraag: “Maakt het wel uit of we de finish bereiken?” Gaat het om de finish of om de wandeling zelf? Is het doel van een wandeling om het eindpunt te bereiken, of gewoon te genieten van de wandeling op zich?

Wat maakt ons leven de moeite waard?

De wandeling is natuurlijk een metafoor voor ons leven. We bereiken allemaal het eindpunt. Niemand overleeft het leven zelf!

De vraag is: “Hebben we tussentijds genoten?” Dat is waar het uiteindelijk om draait. Wat je eigenlijk wilt, is een fijne wandeling, nietwaar? Mooie herinneringen, fijne ervaringen, plezierige momenten. Dat maakt ons leven echt de moeite waard.

En daarvoor hoef je niet het maximale uit jezelf te halen. Je hoeft alleen maar het beste uit jezelf te halen.

Laat het gas wat los. Beweeg vanuit voldoening, niet vanuit gemis. Geniet van wie je bent, geniet van waar je bent. Het is goed zoals het is. Kijk om je heen en waardeer wat je ziet.

Wandelen doen we toch, dat is onvermijdelijk. Dus kun je maar beter genieten!

Dus wil je tevreden zijn met jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt