Waarom moet je het maximale uit jezelf halen?

Wil je tevreden zijn? Haal dan NIET het maximale uit jezelf, haal het beste uit jezelf. Dat zijn twee totaal verschillende dingen…

Moet het altijd beter, of is het goed genoeg zoals het is? Gaat het om de finish, of gaat het om de reis? Moet je jezelf verbeteren of moet je jezelf meer waarderen?

De weg die je kiest, bepaalt hoe je je voelt.

Ik kan nog zoveel meer!

Veel mensen willen zichzelf verbeteren: “Ik moet het maximale uit mezelf halen. Ik kan nog zoveel meer! Ik kan beter, dus ik moet beter. Er is nog van alles mis met me.”

We bereiken zelden het punt waarop we echt tevreden zijn met onszelf, want er is altijd wel wàt te verbeteren. Maar het maximale uit jezelf halen is niet per se het beste uit jezelf halen. Dit zijn twee totaal verschillende dingen.

Denk aan een auto: Als je het maximale vermogen uit een auto wilt halen, geef je altijd vol gas. Hoelang denk je dat die auto meegaat? Niet lang.

Is het verstandiger om wat gas terug te nemen? Natuurlijk. Zou je auto daardoor langer meegaan? Waarschijnlijk wel. Rijd je dan ook meer ontspannen? Absoluut. Dus is maximaal gas geven wel zo verstandig?

Je motivatie bepaalt hoe je je voelt.

Het maximale uit jezelf halen zorgt ervoor dat mensen zich uitputten omdat ze het altijd beter willen doen. Dat je altijd beter kunt, staat vast. Maar wil je het wel? Moet het wel? Waarom is het niet goed genoeg zoals het is?

Als je altijd op je tenen moet lopen, sta je nooit met beide benen op de grond…

De zoektocht naar beter hoort bij mensen. Het zit in onze genen om onze situatie, onszelf, of de wereld om ons heen te willen verbeteren. We zijn bijna allemaal op zoek naar beter.

We willen ons goed voelen over onszelf en ons leven.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

We zoeken een een manier om  gelukkig te worden…

Maar de motivatie waar vanuit we dat doen, verschilt enorm! Je motivatie bepaalt wat je krijgt en hoe je je voelt – altijd!

Motivatie vanuit tekort.

Deze weg – ik doe dit omdat ik niet genoeg heb of ben – betekent dat je niet tevreden bent met jezelf of met je leven. Er ontbreekt iets en dus ga je op weg naar de toekomst. Kun je inzien dat die weg automatisch spanning met zich meebrengt? Want het vertrekpunt is: “Dit is niet goed zoals het is.”

Deze weg voelt vaak kunstmatig aan. We doen ons uiterste best ons doel te bereiken en in de tussentijd zijn we niet tevreden. Het voelt krampachtig want we kunnen pas echt ontspannen als we ons doel hebben bereikt.

Vaak vergelijken we ons met mensen die het nòg beter doen.

Maar er is ook een andere weg:

Motivatie vanuit waardering.

Deze weg begint bij het gevoel dat het goed is zoals het is. Ofwel: “Ik ben prima zoals ik bent en mijn leven is oké.” Er is geen tekort, geen gebrek, geen gemis. Maar er is natuurlijk wèl ruimte voor groei.

Niet vanuit een tekort, maar vanuit de tevredenheid met wat je al hebt. Niet vanuit een gemis, maar vanuit het plezier in het reizen zelf.

Deze weg is natuurlijk en ontspannen. Je merkt dat dingen je makkelijk afgaan, je merkt dat je sneller groeit. Logisch, want je groeit niet om iets te bewijzen of een tekort aan te vullen. Je groeit vanuit voldoening met jezelf je je leven. Je groei compenseert geen gebrek, maar vult aan wie je al bent.

Het is de ontspannen houding van: “Ik doe het in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier. Ik hoef niets aan mezelf of anderen te bewijzen.”

Is die finish echt belangrijk?

Stel dat jij en ik een boswandeling maken. Ik ben pas tevreden als ik tien kilometer heb gelopen. Ik voel me pas goed als ik die finish bereik. Want alleen de finish is de moeite waard!

Maar jij geniet gewoon van de wandeling, ongeacht hoelang het duurt. Ik wandel vanuit een gemis (ik ben er nog niet) en jij vanuit voldoening (ik ben er al).

Wie is het meest tevreden denk je? Wie wandelt meer ontspannen – wie heeft meer plezier? Ik vermoed dat jij dat bent.

Hier is de kernvraag: “Maakt het wel uit of we de finish bereiken?” Gaat het om de finish of om de wandeling zelf? Is het doel van een wandeling om het eindpunt te bereiken, of gewoon te genieten van de wandeling op zich?

Wat maakt ons leven de moeite waard?

De wandeling is natuurlijk een metafoor voor ons leven. We bereiken allemaal het eindpunt. Niemand overleeft het leven zelf!

De vraag is: “Hebben we tussentijds genoten?” Dat is waar het uiteindelijk om draait. Wat je eigenlijk wilt, is een fijne wandeling, nietwaar? Mooie herinneringen, fijne ervaringen, plezierige momenten. Dat maakt ons leven echt de moeite waard.

En daarvoor hoef je niet het maximale uit jezelf te halen. Je hoeft alleen maar het beste uit jezelf te halen.

Laat het gas wat los. Beweeg vanuit voldoening, niet vanuit gemis. Geniet van wie je bent, geniet van waar je bent. Het is goed zoals het is. Kijk om je heen en waardeer wat je ziet.

Wandelen doen we toch, dat is onvermijdelijk. Dus kun je maar beter genieten!

Dus wil je tevreden zijn met jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Meer respect voor jezelf

Mentaal sterker worden – 3 eenvoudige regels voor mentale kracht

Ben jij speciaal?


Heb je een vraag of aanvulling?

 • Ronald schreef:

  Goedemorgen Frank,

  Bedankt weer voor je fijne artikel. Ik heb hem met veel plezier weer gelezen. Ik denk dat ik rustig kan stellen jij en jouw inzichten mijn ‘wandeling’ aanzienlijk prettiger maken. Ik vind het wel zo netjes om mijn waardering daarvoor uit te spreken. Vandaar bij deze!

  Groetjes Ronald

  • Dank je wel Ronald, fijn dat te horen en graag gedaan :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Gerrit schreef:

  Beste Frank ,

  ik studeer marketing en sales. Mijn studie is erop gericht om bij mensen in hun leven een tekort te creëren En daarbij een passend product aan te bieden. Aan de andere kant leef ik zelf met overvloed en waardeer ik mezelf.Maar als ik erover nadenk, is dit dan niet een beetje raar???

  • Beste Gerrit,

   Bij mensen een tekort creëeren lijkt me geen fijne baan.
   Je kunt marketing en sales ook zien als de klant helpen met een product of dienst dat hun toegevoegde waarde biedt.
   Alle diensten en producten waar je zelf van geniet zijn ook het resultaat van marketing en sales.
   Zonder marketing en sales zou je niet eens op de hoogte zijn dat deze diensten en producten bestonden.
   Dat geld voor alles – van je tandpasta tot de bank waarop je zit…
   Dus wellicht is het en/en in plaats van of/of :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Anneke schreef:

  Hallo Frank,

  Zojuist heb ik twee artikelen die uit jouw pen vloeiden gelezen, ik vond ze in exact de juiste volgorde. Gevolg is dat de inzichten één na de ander binnen zijn gevallen.

  Binnenkort start ik mijn healing-praktijk, ik had het gevoel dat ik doelen moet stellen. Deze komen echter steeds vanuit een gevoel van erkenning zoeken of lagen buiten mezelf. Wat ik over het hoofd zag is dat ook het behandelen op zich doel genoeg mag zijn…

  Alle e-boeken en artikelen die ik de laatste tijd heb gelezen hebben me gebracht naar dit stuk acceptatie: ik ben goed genoeg, precies zoals ik ben. Ik geniet ontzettend tijdens behandelen van de hulpvrager, de rust die ik nadien in de ogen zie geven VOLDOENING in hoofdletters.

  De bijbehorende financiële kant is iets wat ik gewoon mag accepteren, net zoals ik accepteer dat mijn aanrecht opgeruimd is als ik heb afgewassen.

  Ik ga vanaf nu zoals jij zo mooi omschrijft lekker gas terug nemen waardoor mijn auto het langer volhoudt en ik meer plezier heb aan het rijden..

  Dankjewel dat jij jouw processen hebt doorlopen zodat anderen (ik op dit moment) hun stappen vooruit kunnen zetten ;)

  Anneke

  • Beste Anneke,

   Fijn dat te horen en graag gedaan :)

   “Binnenkort start ik mijn healing-praktijk, ik had het gevoel dat ik doelen moet stellen. Deze komen echter steeds vanuit een gevoel van erkenning zoeken of lagen buiten mezelf. Wat ik over het hoofd zag is dat ook het behandelen op zich doel genoeg mag zijn…”

   Doelen komen vaak vanuit het verstand en om iets te verbeteren (vaak om onszelf te verbeteren). Dus de vraag is of het je gevoel was dat je doelen moest stellen, of dat het je verstand was :)
   Goed te horen dat je hebt ontdekt dat je goed genoeg bent en daarom gewoon kunt genieten van waar je mee bezig bent, zonder per se iets in de toekomst hoeven te bereiken wat je nu denkt (!) te missen.

   Ga lekker aan de slag en geniet van de reis!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Een schitterend artikel.
  Echt zoals onze maatschappij is. Het kan beter en het moet beter zei Eric díe herstelt van een CVA……

  • Dank je wel Eric :)

   Heel veel succes met herstellen!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Mariken schreef:

  Bedankt voor het mooie artikel! Heel nuttig voor me. Ik ga nog een aantal keer meer lezen :)

  • Fijn dat te horen Mariken! :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >