fbpx

Hoe ontstaan overtuigingen?

Hoe ontstaan overtuigingen?

Overtuigingen ontstaan door onze ervaringen, door onze leraren en door ze zelf onbewust te herhalen. Aangezien overtuigingen alles in je leven bepalen, is de vraag: Hoe verander je je overtuigingen? Hoe kom je van ze af als je overtuigingen je belemmeren? Waarom is dat soms zo moeilijk?

Dat ga ik je leren in dit artikel!

Maar eerst:

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen zijn jouw of mijn idee van de waarheid. Een overtuiging is eigenlijk een mening, vermomd als ‘de waarheid’. We denken dat ze waar zijn, maar zien niet dat het maar een mening is.

Kijk maar eens naar de volgende overtuigingen:

1 – Housemuziek is lekker, housemuziek is dom.
2 – Rechtse (of linkse) partijen zijn eng.
3 – Ik ben mislukt – ik ben een succes!
4 – Ik doe het slechter dan anderen – ik doe het beter dan anderen.
5 – Ik vind vreemde mensen vervelend – ik vind vreemde mensen leuk.

Wie heeft gelijk? Altijd de eigenaar van die overtuiging!

Dus wat je overtuiging ook is, je hebt gelijk – puur omdat jij dat gelooft…

Dat is dus altijd het probleem met onzekerheid. Het probleem is niet dat er iets mis is met je. Het probleem is dat je het stemmetje gelooft dat je zegt dat je beter of anders moet zijn..

Een overtuiging is eigenlijk gewoon een mening.

Een overtuiging is een mening. Niet iets dat waar is, alleen maar iets waar je kennelijk heel sterk in gelooft.

We hebben duizend overtuigingen en velen daarvan zijn goed. Het zijn de belemmerende overtuigingen die een probleem vormen. Wat zijn belemmerende overtuigingen? Dat zijn alle overtuigingen die je beperken.

Dus alle overtuigingen:

1 – waar jij een slecht gevoel van krijgt.
2 – die je ontwikkeling in de weg staan.
3 – of die je relaties met andere mensen beperken.

En uiteraard alle overtuigingen die voorkomen dat je gelooft in jezelf en jezelf waardeert en respecteert.

…moet je veranderen in een positieve overtuiging.

Bijvoorbeeld:

A ‘Ik maak fouten, maar ik leer er wel van’ is een prima overtuiging.
B ‘Ik faal altijd, waarom doe ik het nooit eens goed?’ is een beperkende overtuiging.

ZIe je het verschil?


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Hoe ontstaan overtuigingen?

Overtuigingen ontstaan op drie manieren. Let goed op, want als je een van deze manieren mist, dan lukt het je ook niet om je overtuigingen te veranderen.

1 – Overtuigingen ontstaan door anderen.

De eerste manier is dat overtuigingen ontstaan door ze te kopiëeren van bijvoorbeeld je ouders. Je kunt ze ook leren van andere familieleden of klasgenootjes.

Als je jong bent, sta je open voor alles en als iemand je een overtuiging geeft (dus de mening van die persoon), dan ben je te jong om te beseffen dat die mening niet de waarheid is.

Dit zijn voorbeelden van belemmerende overtuigingen die sommige ouders hun kinderen leren:

1 – Als je weinig geld hebt, ben je niet succesvol (je vader projecteert zijn eigen wereldbeeld op jou).
2 – Mannen zijn niet te vertrouwen (je moeder projecteert haar eigen wereldbeeld op jou).
3 – Je moet een gezin beginnen, anders ben je mislukt als vrouw (moeder.)
4 – Als je niet studeert, eindig je in de goot (vader).

Er is een grote kans dat je dit soort beperkende overtuigingen voor waar aanneemt, puur omdat je niet beter weet als kind.

2 – Overtuigingen ontstaan door ervaringen.

De tweede manier waarom overtuigingen ontstaan, is door eigen ervaringen.

Bijvoorbeeld, stel dat je wordt gepest als kind door een klasgenootje. Dat is vaak een heftige ervaring. Onthoud dit:

Hoe emotioneler de situatie, hoe sterker de overtuiging en hoe sneller deze ‘in je systeem wordt geladen.’

Dus één keer gepest worden is niet zo erg.  Maar dagelijks gepest worden door meerdere kinderen, dat heeft een enorme impact op je overtuiging en wereldbeeld (en je relaties met anderen).

Hoe groter de pijn, hoe dieper de overtuiging.

Er zijn een aantal manieren waarop je als kind om kunt gaan met pesten:

1 – Je gaat andere kinderen pesten om zo de aandacht af te leiden van jezelf. Je overtuiging is nu: ‘Ik moet anderen domineren voordat ze mij domineren’.

2 – Je gaat ‘onzichtbaar’ worden om zo min mogelijk de aandacht te trekken. Je overtuiging is nu: ‘Ik mag niet opvallen en in de groep passen, zodat ze me mogen en niet gaan pesten.’

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om hier mee om te gaan. Zie je dat die nieuwe overtuigingen heel sterk zullen voelen?

Hoe groter de pijn, hoe dieper de overtuiging.

3 – Overtuigingen ontstaan door herhaling.

De derde manier waarop overtuigingen ontstaan, is net iets anders. Het is doordat je een overtuiging onbewust blijft ‘oefenen’.

Als je als kind een overtuiging vormt, dan ga je onbewust die overtuiging herhalen. In elke situatie haal je die overtuiging onbewust tevoorschijn. En doordat je die overtuiging hebt, wordt de volgende situatie automatisch beïnvloed.

De overtuiging wordt nu een soort zelfvervullende voorspelling…

In dit voorbeeld van het kind dat wordt gepest kan het zo gaan. Als het kind zich de volgende keer (nog meer) aanpast aan de groep en iemand anders wordt gepest, dan denkt het kind:

“Gelukkig, ik word niet gepest. Dus nog meer aanpassen aan de groep werkt!”

In plaats van: Ik laat anderen niet bepalen wat ik ga doen!

Een overtuiging houdt zichzelf in stand.

Die conclusie is natuurlijk logisch. Vanaf dat moment zal deze overtuiging elke keer naar boven komen in nieuwe situaties. En zal de nieuwe situatie waarschijnlijk bevestigen dat die overtuiging klopt.

Want situaties bevestigen meestal wat wij geloven…

Kortom, de derde manier waarop belemmerende overtuigingen ontstaan, is door herhaling. Door elke herhaling wordt de overtuiging sterker en elke situatie zal die overtuiging opnieuw ‘voeden’. Totdat het uiteindelijk ‘de waarheid’ wordt…

Het gepeste kind zal zich bijvoorbeeld als volwassene altijd aanpassen aan de groep, ook al heeft hij of zij een totaal andere mening.

Alhoewel het risico van gepest worden als volwassene klein is, is de emotie van gepest worden nog steeds heel sterk aanwezig. Daardoor zal er onbewust alles aan gedaan worden om die negatieve emotie te voorkomen.

Zo houdt de overtuiging zichzelf in stand.

Dus hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen ontstaan dus door ervaringen uit het verleden. En ze voeden toekomstige ervaringen. Het is dus een vicieuze cirkel.

De belangrijkste vraag is deze: Hoe doorbreek je nu die cirkel? Hoe buig je negatieve overtuigingen om in positieve overtuigen? Hoe verander je belemmerende overtuigingen?

Wel, dat hang ervan af op wat voor gebied je die overtuigingen hebt. Want er zijn vele overtuigingen die je belemmeren. Van sommige ben je je bewust, andere draaien onbewust mee in je systeem. In alle online trainingen voor persoonlijke groei gaan we daarom in op het blijvend veranderen van negatieve overtuigingen.

Want beperkende overtuigingen doorbreken is de enige manier om te groeien als mens!

Heel in het kort nog: om een overtuiging te veranderen, zijn er twee dingen nodig:

Belemmerende overtuigingen ombuigen 1 – Inzicht.

Je zult moeten beseffen hoe je oude overtuiging is ontstaan. Je zult vrede moeten hebben met het feit dat je die conclusie vroeger trok en dat je hier jarenlang in hebt geloofd. Op het moment dat je jezelf kwalijk neemt dat je een bepaalde overtuiging hebt, creëer je weerstand. En weerstand zorgt ervoor dat de overtuiging moeilijk valt te veranderen.

Nadat je hebt onderzocht hoe je aan die overtuiging bent gekomen, zul je moeten inzien dat ze gewoon niet waar zijn. Pas als je de oude overtuiging niet meer gelooft, kun je het veranderen. Want je kunt niet veranderen waar je nog in gelooft.

Meestal is het moeilijk om het verschil te zien tussen waarheid en overtuiging, maar uit eigen ervaring en na het begeleiden van vele duizenden mensen, kan ik je het volgende vertellen:

Bijna alles wat je gelooft (over jezelf, over anderen) is een overtuiging. Die blinde vlek is lastig te zien, maar een online cursus gaat je daarbij helpen.

Belemmerende overtuigingen ombuigen 2 – Oefening.

Oude overtuigingen heb je jarenlang herhaald in je gedachten. Dus het zal tijd kosten om ze ook weer los te laten. Als je jarenlang in de sportschool alleen maar je rechterarm hebt getraind, dan is de balans kwijt.

Je zult altijd de rechterarm gebruiken om iets te tillen. Om die balans weer terug te krijgen, zul je weer moeten oefenen. Maar dan wel de goede kant op! Je zult de nieuwe overtuigen moeten blijven herhalen. Uiteraard op een manier die bij je past. Ook daar helpt een online training je bij.

Dus een overtuiging veranderen gaat niet vanzelf. Maar het is wel de moeite waard! Zie het zo:

Los je belemmerende overtuiging op – en haal weer adem!

Een belemmerende overtuiging is als een te strakke broek riem. Het beknelt je en voorkomt dat je je vrij kunt bewegen.

Met een nieuwe overtuiging maakt je die broekriem een gaatje losser. Hè hè,eindelijk kun je weer eens normaal ademhalen – dat lucht enorm op!

Met welke overtuigingen moet je beginnen? Dat is makkelijk: begin altijd met de overtuigingen over jezelf, daar zit meestal de grootste weerstand. Door de weerstand tegen jezelf weg te nemen, verandert automatisch alles in je leven. Want waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee.

Deze online training helpt je weer in jezelf te geloven:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>