Zelfvertrouwen – accepteer je slechte eigenschappen

Zonder zelfacceptatie geen blijvend zelfvertrouwen. Dat voorkomt dat je jezelf accepteert. Dat is de weerstand tegen een gedeelte van wie je bent. Wat je weerstaat, wordt sterker en houd je dus vast. De uitdaging is vooral: je slechte eigenschappen accepteren. Pas dan verdwijnt de weerstand en kun je verder groeien.

Zelfacceptatie –  de weg naar vrijheid

Zelfacceptatie is de basis voor een gelukkig leven. Waarom? Omdat je zonder zelfacceptatie blijft vechten tegen wie je bent. Zonder zelfacceptatie ben je altijd bezig met een innerlijke strijd: Je vindt dat je beter moet zijn dan je bent! En aangezien je dat (nog) niet bent, ervaar je stress en frustratie.

Die innerlijke strijd kost je veel meer energie dan welke uitdaging dan ook in je leven. Niemand is dichter bij je dan jezelf. Als je jezelf niet mag, dan ben je 24 uur per dag in het gezelschap van iemand die je liever niet ziet. Aangezien je van jezelf geen afscheid kunt nemen, kost dit je ontzettend veel energie.

Dus laten we hier een oplossing voor vinden!

Wat houd je tegen?

Als je mensen vraagt waarom ze zichzelf niet accepteren, dan hoor je meestal het volgende:

1. Ik ben te lui, dik, dom, lelijk (of vul maar wat in)

2. Ik kan veel meer doen dan wat ik nu doe.

3. Anderen zijn beter, leuker, slimmer of knapper dan ik.

4. Ik schiet dus tekort.

5. Ik wil niet blijven wie ik ben, dat kan ik niet accepteren.

Dan zijn antwoorden die ik het meest hoor. Er zijn duizend varianten, maar in de kern komt het op het volgende neer: “Ik heb geen moeite met mijn goede eigenschappen, maar mijn slechte eigenschappen accepteren? Dat kan ik niet!

Ik kan dat gedeelte van mijzelf niet accepteren. Dat lukt me gewoon niet.”

De uitdaging van zelfacceptatie.

Het niet accepteren van slechte eigenschappen leidt tot weerstand tegen wie je bent. We vertalen een slechte eigenschap (ik kan niet goed communiceren) in een identiteit (ik ben niet sociaal). Er is natuurlijk een groot verschil tussen wat je kunt en wie je bent. Maar voor veel mensen is dat eigenlijk hetzelfde…

De uitdaging van zelfacceptatie ligt dus niet in je goede eigenschappen. Daar kun je mee leven. Daar ben je waarschijnlijk blij mee. Daar ben je hopelijk trots op. De uitdaging van zelfacceptatie ligt juist in het accepteren van je slechte eigenschappen. Als je dat lukt, dan heb je jezelf helemaal geaccepteerd!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Dus wat geloof je over jezelf?

Ben je wel echt lui, dom, dik of lelijk? Moet je wel meer je best doen? Zijn anderen wel beter? Schiet jij echt tekort? Als deze stellingen zijn toch niet wetenschappelijk bewezen? Of heb je toevallig een ‘ik-ben-dom-en-lelijk-diploma? Is dat getest in een laboratorium? Is er een volkstemming over gehouden? Is dat net zo echt als de zwaartekracht?

Ik denk het niet. Het zijn slechts aannames, veronderstellingen. Het zijn zelfbedachte beperkingen. Het is een illusie niet de waarheid. Ik ken vrouwen die er prachtig uitzien, maar zichzelf dik en lelijk vinden. Ik ken mannen die zich mislukt voelen, terwijl ze barsten van het talent. Denk niet te min over jezelf, want in iedereen zit wel een pluspunt!

Chips, wat val ik tegen!

Ik ben nu 47 jaar, ik heb een kwart van mijn haar verloren, heb drie keer zoveel rimpels en ben regelmatig lui. Bovendien ben ik heel slecht in boekhouden, weet niets van voetbal en heb geen enkele bonuskaart. Klinkt slecht, nietwaar? Ik kan hier op twee manieren naar kijken:

Ten eerste kan ik het positief vertalen: “Met leeftijd komt wijsheid, ik hoef minder naar de kapper, ik heb veel meer lachrimpels en weet goed te ontspannen. Ik ben goed in analyseren, weet veel over zelfontwikkeling en heb wèl een abonnement op de sportschool.” Dat klinkt al beter, nietwaar?

Wat dan nog?

Ten tweede kan ik besluiten: En wat dan nog? Wat geeft het om lui te zijn, wat geeft het dan ik niet kan boekhouden? En-wat-dan-nog? Ik heb niet de illusie dat ik perfect moet zijn. Er is geen weerstand tegen wie ik ben. Geen weerstand tegen mijn goede of minder goede kanten. Geen weerstand = geen probleem.

Slechte eigenschappen zijn dus niet het probleem. Het is de verwachting dat je ze niet mag hebben – dat is het probleem. Het is de illusie dat je iets anders moet zijn dan wie je bent – dat veroorzaakt de innerlijke strijd. Je bent wie je bent en ik ben dat ook. Geen van beiden zijn we perfect, geen van beiden hoeven we iemand anders zijn. Probleem opgelost!

Eerst accepteren, dan veranderen.

Val niet in de valkuil dat je jezelf eerst moet veranderen – voordat je jezelf kunt accepteren. Het is precies andersom: accepteer eerst jezelf en de innerlijke strijd stopt. Pas als die stopt, kun je iets veranderen. Want waar je tegen blijft vechten, wordt sterker. Weerstand tegen jezelf zorgt er dus alleen maar voor dat je jezelf in de weg blijft zitten.

Wees aardig voor jezelf en accepteer wie je bent: Totaal, helemaal, 100%. De ongelofelijke innerlijke vrijheid die je dan ervaart, die gun ik je van harte. Dit is geen raketwetenschap. Je hoeft er niet voor te hebben gestudeerd. Maar je moet wel ergens besluiten jezelf te accepteren. De volgende e-cursus geeft je meer inzichten en maak die beslissing een stuk makkelijker:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>