Ben jij speciaal?

De behoefte speciaal te zijn is menselijk, maar sommigen slaan erin door. Zo creëren we prinsessengedrag of negatieve aandacht. Speciaal zijn gaat altijd uit van een vergelijking met anderen en vergelijken maakt nooit gelukkig. Onder de behoefte speciaal te zijn ligt de behoefte de moeite waard te zijn. Wees gewoon jezelf, dan ben je pas echt bijzonder!

Omdat jij bijzonder bent.

In een film die ik ooit zag vroeg een gehandicapt kind aan zijn moeder: “Waarom ben ik anders dan anderen?” De moeder antwoordde: “Omdat jij special bent schat.” Een mooi voorbeeld van ‘herkaderen’: Iets negatiefs (anders dan anderen) omzetten in iets positiefs (speciaal zijn). Het kind was opgelucht: het was niet langer een buitenbeentje, het was bijzonder!

Ik ben spiritueler dan de rest.

De behoefte speciaal te zijn is een menselijke basisbehoefte. We willen allemaal het gevoel hebben bijzonder te zijn, de moeite waard te zijn, iets te hebben wat ons uniek maakt. Mensen uiten dat op verschillende manieren. Ze zeggen:

  • Ik kijk nooit films die populair zijn.
  • Ik heb altijd rode sokken aan.
  • Ik volg nooit de massa en doe altijd mijn eigen ding.
  • Ik draag nooit B-merken.
  • Ik ben spiritueler dan de meeste mensen.
  • Ik sta nooit in een rij, dat is voor sukkels.

Dit zijn allemaal letterlijke voorbeelden uit de praktijk. Alhoewel de uitingen hierboven verschillende zijn, komen ze allemaal voort uit de behoefte (op een positieve manier) anders te zijn dan de meeste mensen. Dat is kennelijk goed voor je zelfvertrouwen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


De vraag is nu: “Wat maakt iemand speciaal?”

Spiritueel in het café.

“Wat is er mis met gewoon zijn?” Dat is mijn tegenvraag. Vaak hoor je mensen zeggen: “Dat is zo burgerlijk. Iedereen doet dat al. Ik houd niet van een kuddegeest!” Terwijl het woord burgerlijk wil zeggen dat de meeste burgers het kennelijk waarderen. Wat is daar mis mee? Wat is er mis met ‘gewoon’ of ‘normaal’ te zijn? Ik sprak ooit een verlichte leraar die zei: “Iedereen denkt dat ik bijzonder ben. Maar ik ben een heel gewoon persoon. Ik pak met mijn vrienden een biertje in het café, ik doe mijn boodschappen. Ik ben niets anders dan de meeste mensen. Ik leid een heel alledaags leven.”

Dus vanwaar die aversie tegen gewoon zijn? Je kunt het ook als bevestiging zien dat je iets doet dat heel veel andere mensen doen. Dat je iets bent wat heel veel andere mensen zijn. Kennelijk ben je dan in goed gezelschap. En toch hebben we de behoefte onszelf te onderscheiden. We willen geen kopie zijn van de rest. Want dat zou betekenen dat we helemaal niet zo bijzonder zijn.

Twintig piercings in je bovenlip.

De behoefte speciaal te zijn is zo sterk, dan sommige mensen erin doorslaan: Iemand krijg aandacht vanwege haar tatoeages en besluit om haar hele lichaam, inclusief haar hoofd, vol te tatoeëren. Omdat ze een fan is van katten, besluit ze ook haar tanden te laten vijlen. En om het compleet te maken, laat ze haar bovenlip splijten en zet twintig piercings in haar bovenlip – nu heeft ze ook snorharen. Ik verzin het niet.

Je kunt zeggen “Ze is gewoon zichzelf” en wellicht heb je gelijk. Iedereen heeft het recht zichzelf te zijn. Maar het kan ook zijn dat haar behoefte aan aandacht zo sterk is dat ze er alles voor wil doen. Dat is gelukt – nu is ze echt bijzonder! Voor sommige mensen is die behoefte zo sterk, dat het niet meer uitmaakt of ze positieve of negatieve aandacht krijgen. Alle aandacht is goed, want aandacht is een teken dat je speciaal bent. Dan word je niet meer genegeerd.

Prinsessengedrag.

Een minder extreem voorbeeld is prinsessengedrag. Het kleine meisje dat altijd haar zin heeft gekregen, groeit op tot jonge vrouw. Haar moeder zei altijd: Jij bent echt speciaal”, en nu zit dat diepgeworteld in haar psyche. Andere mensen zijn op de wereld om haar te ondersteunen. Ze wil in alles haar zin krijgen en natuurlijk niet zonder reden: ze is immers bijzonder! Helaas denkt de wereld er anders over en een leven vol conflict is het gevolg.

Speciaal of uniek?

Dus ben je speciaal? Wel, er is een verschil tussen speciaal en uniek. Je bent uniek omdat er niemand op deze wereld exact hetzelfde is als jij. Dat is een feit. Ben je speciaal? Nee, niet echt – en wees daar blij om. Want speciaal zijn ben je altijd in vergelijking met andere mensen. Het is een eeuwige competitie met anderen. Als je geluk hebt, doe je het ‘beter’ en ben je dus speciaal. Maar als je pech hebt, doe je het minder en ben je dus niet zo bijzonder.

Speciaal of de moeite waard?

Elke vergelijking creëert onzekerheid en onzekerheid is de reden dat we speciaal willen zijn. Met een gezond zelfvertrouwen is dat niet meer nodig en dat scheelt je heel veel energie. Eén van de beste dingen die je kunt doen, is te stoppen jezelf te vergelijken met anderen. Ben je speciaal? Dat is eigenlijk niet eens zo’n goede vraag. Een betere vraag is: “Vind je jezelf de moeite waard?” Daar gaat het eigenlijk om.

De behoefte speciaal te zijn is eigenlijk een vervanging voor de behoefte de moeite waard te zijn. Dat is de meest fundamentele menselijke basisbehoefte. Als je jezelf de moeite waard vindt, dan ben je al speciaal genoeg. Dan hoef je niets meer te compenseren. Dus wees gewoon jezelf, dan ben je pas echt bijzonder!

De volgende e-cursus gaat je helpen:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>