Creëer blijvend zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen betekent letterlijk vertrouwen in jezelf.
De behoefte aan zelfvertrouwen is fundamenteel. Dat wil zeggen: we willen het allemaal.

Wat als je geen zelfvertrouwen hebt?

Zonder zelfvertrouwen ben je een speelbal van twijfel en laat je je meeslepen door meningen van anderen en de plannen die ze met jou hebben. Die zijn over het algemeen nooit zo goed als de plannen, die jij voor jezelf hebt. Daardoor sta je niet in je kracht en bepaal je niet met overtuiging je eigen koers en mening. In plaats daarvan twijfel je en haal je jezelf naar beneden.

Waardoor wordt dit veroorzaakt?

In essentie wordt een gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaakt doordat je niet voldoende in contact staat met je eigen kern, je diepere zelf. Als je teveel bezig bent met wat anderen willen of je probeert je anders voor te doen dat je werkelijk bent, krijg je vroeg of laat te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen.


De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt – en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!


Hoe kun je jouw zelfvertrouwen verhogen?

Het verhogen van je zelfvertrouwen doe je niet door middel van een trucje. Blijvende verandering creëer je alleen door te werken aan je authentieke zelf, jouw unieke persoonlijkheid.
Houd er rekening mee dat zelfvertrouwen, net als alle andere eigenschappen, werkt als een soort spier: alleen door oefening maak je het sterk. Dus je moet aan de slag, maar wel zodanig dat je ook trouw blijft aan jezelf. Voordat je zelfvertrouwen kunt tonen aan de buitenwereld, moet je het eerst zelf ervaren en voelen.

Onderstaande tips stellen je in staat om je zelfvertrouwen te verhogen:

Accepteer wie je bent.

Je bent niet de beste, noch de slechtste. Niet de slimste, noch de domste. Niet de oudste, noch de jongste. Niet de knapste, noch de lelijkste. Net zoals de meesten van ons. Op je eigen manier ben je uniek en heb je kwaliteiten in een verhouding die niemand anders zo heeft. Je hoeft dus ook niet fundamenteel te veranderen. Net als wij allemaal faal je soms of doe je iets niet goed. Maar je bevindt je in goed gezelschap: namelijk iedereen op deze planeet. We maken allemaal fouten, dat hoort er nu eenmaal bij. Je hoeft geen Nobelprijs of een Olympische medaille te winnen. Kortom, zoals je bent, ben je prima. Jezelf oké vinden is een geweldige manier om je zelfvertrouwen te verhogen.

Ontsla je interne criticus.

Als je loslaat dat je altijd alles perfect moet doen of zelf perfect moet zijn, schakel je jouw interne kritiek uit op het moment dat het niet perfect blijkt te lopen. Deze zelfkritiek ondermijnt je zelfvertrouwen. Perfectionisme verlamt altijd. Natuurlijk heeft iedereen een intern stemmetje dat hem of haar waarschuwt en suggesties geeft. Maar dat is wat anders dan een dictator die je continue klein houdt en zegt dat je nooit goed genoeg bent. Pak deze kleine dictator op en gooi hem uit je gedachten! En huur iemand in die beter voor je zorgt, die je complimenten geeft en je regelmatig laat zien wat je wel goed doet. Wees wat aardiger voor jezelf. Je bent het waard!

Vertrouw op je gevoel.

Je gevoel is de verbinding met je diepste zelf. Dus de echte jij, zonder alle extra lagen die je in de loop der jaren hebt opgebouwd door negatieve ervaringen, angsten, de maatschappij, gebroken relaties, enzovoort. Je pure zelf. Dit zelf weet heel goed wat je wilt en wie je bent. En dit houdt geen rekening met die angsten, die je anders zo belemmeren. In contact komen met je gevoel betekent dan ook dat je je interne kompas niet uit handen geeft, maar zelf bepaalt waar je naartoe wilt. Luisteren naar je gevoel doe je door jezelf vragen te stellen als: ‘Wat wil ik nu echt?’ ‘Welke beslissing voelt het beste?’ Het antwoord is afkomstig uit je diepere zelf en zal je nooit teleurstellen. Door te luisteren naar je gevoel en dat ook te volgen, leer je te vertrouwen op jezelf en ontwikkel je dus zelfvertrouwen!

Blijf trouw aan jezelf.

Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Zoals iemand ooit zei: ‘Ik kan maar één ding heel erg goed en dat is mezelf zijn.’ Dus blijf jezelf en houd rekening met wie jij bent en wat jij wilt. Je wilt toch je eigen leven leiden, niet het leven van iemand anders? Maak dan ook de keuzes die voor jou de beste zijn. De beslissingen die jou verder helpen en waar jij je goed bij voelt. Dat betekent dat je soms nee moet zeggen en dat je anderen daardoor teleurstelt. Maar als je iedereen tevreden wilt houden, zijn de anderen allemaal tevreden en wie niet? Precies, jij! Dus blijf trouw aan jezelf.

Hoe positiever je bent over jezelf, hoe meer je luistert naar je gevoel, hoe meer je jezelf accepteert en hoe trouwer je blijft aan je eigen wensen en gevoelens, hoe groter je zelfvertrouwen wordt.
Zelfvertrouwen is niet iets magisch: iedereen kan het ontwikkelen en iedereen verdient het. Ook jij.


MEER ZELFVERTROUWEN - Online Training

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

10 antwoorden
 1. martine
  martine zegt:

  Ik het echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd.
  Ik voel me veel zekerder bij de dingen die ik doe en ik durf ook meer dingen te doen.
  Het is leuk om te zien hoe mensen reageren als je een zelfverzekerde houding hebt en dat ook uitstraalt.
  Daarbij kon ik Frank altijd mailen en kreeg ik heel snel een mail terug. De inhoud van de cursus is goed beschreven en deze cursus is dan ook echt aan iedereen aan te raden. Bedankt Frank.

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Beste Martine,

  Het doet me heel veel plezier dat je de cursus waardevol vond en vind het heel mooi te lezen dat je nu meer zelfvertrouwen hebt! Het lof komt jou toe omdat je veel energie in de oefeningen hebt gestoken. Veel succes ermee!

  Frank

  Beantwoorden
 3. jannick
  jannick zegt:

  Bedankt Fank,

  heb cursus aan een vriendin van me doorverwezen, dankzij je cursus is ze compleet veranderd. Ik hoop dat je cursus nog veel meer mensen kan voorthelpen.

  jannick

  Beantwoorden
 4. joyce
  joyce zegt:

  Ik ben 12 jaar en ik durf niet met andere af te spreken buiten school.
  Als iemand heel soms vraagt of diegenen met mij wil fietsen zeg ik ja maar als ik dan met diegene aan het fietsen ben, raak ik gestrest en ben ik bang dat er een ongemakkelijke stilte valt.
  dit heb ik vaak als ik met iemand praat waarmee ik nooit afspreek maar heel soms in een grote groep mee praat.
  Ik weet dat ik meer moet afspreken met anderen maar dat durf ik echt niet.
  Is er nog een andere manier voor een 12-jarige zoals ik om mijn zelfvertrouwen te verhogen?
  HELP!

  Beantwoorden
 5. Frank
  Frank zegt:

  Beste Joyce,

  Dit kost tijd, maar is zeker op te lossen.
  Als je wilt, dan kun je de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen. Alhoewel deze is ontwikkeld voor volwassenen, zijn er ook tieners die hem volgen. Kies er alleen voor als het je aanspreekt en je er tijd in wilt stoppen.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 6. Rosa
  Rosa zegt:

  In het artikel staat dat je je jezelf accepteren moet – ook de mindere goeie eigenschappen. Maar hoe kan je dan dingetjes veranderen aan jezelf als je dit moet accepteren? Want als je dan wat wil veranderen aan jezelf, dan accepteer je dus dat gene wat je aan jezelf wilt veranderen toch niet? Hoop op een antwoord alvast bedankt

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.