Hoe kom je af van je onzekerheid?

In het artikel ‘Creëer Blijvend Zelfvertrouwen’ schreef ik dat je zelfvertrouwen krijgt door jezelf te zijn.

Dat klinkt als een paradox, want hoe kun je zelfvertrouwen krijgen als jij zelf (nog) geen zelfvertrouwen hebt?

Laten we daar iets dieper op ingaan.

Je hoort soms het advies: ‘Je krijgt zelfvertrouwen door net te doen alsof je het al hebt.’

De kerngedachte achter het advies is dat als je net doet alsof, anderen daar positief op reageren. Dit versterkt je zelfvertrouwen. Door net te doen alsof, voel je ook als het ware hoe het is om zelfvertrouwen te hebben. En dan komt het vanzelf.

Er zijn twee problemen met deze aanpak:

1. Het is een oppervlakkige manier. Je voelt het niet echt en daardoor is het ook geen authentiek of blijvend zelfvertrouwen. Het is alleen maar het beter verbergen van wat je werkelijk voelt.
2. Je kunt het niet lang volhouden. Het is een kunstje, een truc en deze zijn misschien aardig voor een week, maar niet voor een jaar.

Hoe raar het ook klinkt, meer zelfvertrouwen krijg je als je accepteert dat je soms onzeker bent. Als je dat accepteert is, er immers geen probleem meer.
Als je af en toe onzeker bent en dat accepteert, houd je niet krampachtig meer vast aan hoe het zou moeten zijn. Dat geeft ontspanning en met die ontspanning verdwijnt als het ware een groot deel van de onzekerheid.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Hoe kun je nu accepteren dat het prima is soms onzeker te zijn als je er eigenlijk zo graag vanaf wilt?

Er zijn twee inzichten die je daarbij kunnen helpen:

Het is volkomen normaal af en toe onzeker te zijn.

Echt, ik ken niemand die altijd zeker is van zichzelf. Ook mensen met veel zelfvertrouwen hebben wel eens last van onzekerheid. Niemand vindt het leuk om de kans te lopen te falen of uitgelachen te worden. Ook al is dat onwaarschijnlijk, de kans erop geeft je onzekerheid.

De meeste mensen voelen zich zeker op het gebied waar ze ervaring in hebben en waarvan ze denken goed in te zijn. Dezelfde mensen kunnen tegelijkertijd onzeker zijn op een ander gebied. Een directeur van een groot bedrijf kan erg zeker overkomen in de vergaderruimte, maar als er op een feestje gedanst moet worden, voelt hij zijn zelfvertrouwen wegebben.

Dus zelfvertrouwen is afhankelijk van de situatie. Onzekerheid wordt erger als je gelooft dat het niet normaal of acceptabel is. Als je denkt dat je de enige bent en de anderen wel zelfvertrouwen hebben. Geloof me, dat is niet het geval. Veel mensen kunnen het goed verbergen, maar iedereen is wel onzeker over iets. Is het niet het uiterlijk, dan wel het vermogen goed te kunnen dansen, goed genoeg te zijn als partner, carrière te kunnen maken of slim genoeg te zijn.

Het is volkomen normaal af en toe onzeker te zijn. En dat toe te durven geven is juist een blijk van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn niet te scheiden.

Stel dat je eigenlijk vindt dat je niet goed genoeg bent, niet slim genoeg of niet aantrekkelijk genoeg. Hoe wil je dan ooit zelfvertrouwen krijgen?

Jezelf accepteren zoals je bent, is de sleutel naar authenticiteit. Authenticiteit betekent dat je bewust bent van je unieke persoonlijkheid en daar dichtbij blijft. Je unieke persoonlijkheid, met al je goede, maar ook je minder goede eigenschappen. Het betekent dat je jezelf blijft en je niet anders probeert voor te doen.

En waarom zou je? Wat is er mis met je? Zijn er mensen die slimmer, extroverter of meer getalenteerd zijn dan jij? Waarschijnlijk wel. Zijn er mensen die dommer, introverter of minder getalenteerd zijn? Zeker weten!

Zoals je wel vaker in mijn artikelen leest: ‘Je hoeft niet perfect te zijn – je hoeft alleen maar jezelf te zijn.’ Beter jezelf en niet perfect dan perfect en niet jezelf.

Het heeft geen zin je met anderen te vergelijken. Bovendien vergelijken we ons meestal met mensen die het beter doen of ‘beter zijn’ dan wijzelf. We vergeten even voor het gemak dat diezelfde mensen uitdagingen hebben op gebieden waar wij ons heel comfortabel in voelen.

Waardeer je goede kanten en je goede eigenschappen. Probeer je minder goede eigenschappen -als je dat wilt- te verbeteren. Maar bovenal, wees blij met wie je bent. Op het moment dat je tevreden bent met jezelf en toegeeft niet perfect te hoeven zijn, komt zelfvertrouwen automatisch.
Als je jezelf prima vindt zoals je bent, dan pas kun je leren op jezelf te vertrouwen.

Onzekerheid komt voort uit de gedachte minder te zijn dan anderen of dat je minder bent dan je zelfgecreëerde ideaalbeeld. Maar niemand kan je onzeker doen voelen zonder jouw toestemming. Door te denken dat je minder bent, heb je je eigen onzekerheid gecreëerd. Dat kun je dus ook weer ongedaan maken!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>