Dit zijn de 7 meestgestelde vragen over zelfvertrouwen die ik van cliënten en cursisten te horen krijg:

1. Kun je zelfvertrouwen aanleren?
2. Zijn mensen met zelfvertrouwen nooit onzeker?
3. Betekent zelfvertrouwen dat ik extroverter moet zijn?
4. Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?
5. Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
6. Wat is het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfacceptatie?
7. Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Hier zijn de antwoorden:

1. Kun je zelfvertrouwen aanleren?

“Als ik al heel lang onzeker ben, kan ik zelfvertrouwen dan nog wel aanleren?” Het antwoord is: natuurlijk. Het maakt niet zo veel uit waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naar toegaat. Zelfvertrouwen kun je leren, net als een taal.

En dat is een mooie vergelijking: in feite leer je ook een nieuwe taal. Je leert opnieuw met jezelf te communiceren, maar op een betere manier. In plaats van jezelf naar beneden te halen, spreek je jezelf nu positief toe. Door je communicatie te veranderen zet je onzekerheid om in zelfvertrouwen.

2. Zijn mensen met zelfvertrouwen nooit onzeker?

Dit is een van de meestbelangrijke vragen over zelfvertrouwen. Zijn mensen met zelfvertrouwen nooit onzeker? Natuurlijk wel. Ik ken niemand die altijd vol zelfvertrouwen zit. Leven is het opdoen van nieuwe ervaringen. Daardoor stap je automatisch uit je comfortzone. Dit veroorzaakt onzekerheid, die gelukkig tijdelijk is. Het is normaal dat je wat onzekerheid voelt als je aan het groeien bent.

Er is natuurlijk wel een verschil tussen onzeker zijn over wat je moet doen, en onzeker zijn over je eigenwaarde. Je kunt wel twijfelen over de volgende stap, maar je hoeft niet te twijfelen aan jezelf. Zie je hoe belangrijk dit onderscheid is?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. Betekent zelfvertrouwen dat ik extroverter moet zijn?

Zelfvertrouwen heeft niets met extrovert zijn te maken. Voor de goede orde: een extrovert persoon haalt zijn of haar energie uit andere mensen. Een introvert iemand haalt die energie uit zichzelf. De één is niet beter dan de ander, het zijn gewoon twee verschillende persoonlijkheden.

Zelfvertrouwen heeft niets te maken met een grote mond of druk doen in gezelschap. Je kunt heel rustig zijn en toch veel zelfvertrouwen hebben. Blijf dicht bij wie je bent, dat is altijd het beste. Je hoeft jezelf niet te veranderen als je je daar niet goed bij voelt.

4. Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?

Dat is ook weer een van de beste vragen over zelfvertrouwen die je jezelf kunt stellen. Daar zou ik heel veel over kunnen schrijven – en dat doe ik ook. Kort gezegd komt onzekerheid voort uit je overtuigingen: wat je gelooft over jezelf. Die overtuigingen heb je opgebouwd in het verleden, door je ervaringen en door je interactie met anderen, zoals ouders, leraren, vrienden en klasgenoten.

Als je onzeker bent, heb je een aantal overtuigingen die je niet meer dienen: “Ik ben niet de moeite waard, ik moet perfect zijn, ik mag niet falen, ik mag niemand teleurstellen.” Die overtuigingen maken je onzeker. Draai het om – begin jezelf positiever toe te spreken – en je zult zien dat je zelfvertrouwen groeit.

5. Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

“Waarom zou ik energie moeten stoppen in het vergroten van mijn zelfvertrouwen?” Wel, zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven. De mate van zelfvertrouwen bepaalt hoe goed je je voelt. Het bepaalt hoe je omgaat met je werk, je relaties en jezelf.

Door onzekerheid blijft je wereld klein: je durft niet de stappen te nemen die nodig zijn. Je laat andere mensen bepalen wat je doet. Kortom: je leidt niet het leven dat jij wilt. Met een gezond zelfvertrouwen kom je op voor je eigen wensen en verlangens. Je volgt je eigen weg. Je voelt je beter over jezelf en maakt de keuzes waar je achter staat.

6. Wat is het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfacceptatie?

Zelfvertrouwen begint met zelfacceptatie: jezelf accepteren zoals je bent. Inclusief je fouten en minder goede eigenschappen. Met zelfacceptatie word je je eigen beste vriend of vriendin. Zonder zelfacceptatie blijf je jezelf in de weg zitten.

Pas na zelfacceptatie komt zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen betekent vertrouwen op je eigen mening, voorkeuren, vermogens en acties. Dus vertrouwen op alles wat je gelooft, wilt, kunt en doet. Maar soms maak je fouten. Wie niet? Zelfacceptatie zorgt ervoor dat je je dan toch nog goed voelt.

7. Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen?

Dit is van alle vragen over zelfvertrouwen de meestgestelde vraag. Je weet nu dat je zelfvertrouwen en zelfacceptatie kunt aanleren. Zonder trucjes of zweverige technieken. Gewoon door het te oefenen in de praktijk. Het is haalbaar voor iedereen. Je hebt alleen nieuwe inzichten nodig. Alle inzichten en oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten vind je in de onderstaande e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt