7 vragen over zelfvertrouwen

Dit zijn de 7 meestgestelde vragen over zelfvertrouwen die ik van cliënten en cursisten te horen krijg:

1. Kun je zelfvertrouwen aanleren?
2. Zijn mensen met zelfvertrouwen nooit onzeker?
3. Betekent zelfvertrouwen dat ik extroverter moet zijn?
4. Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?
5. Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?
6. Wat is het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfacceptatie?
7. Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Hier zijn de antwoorden:

1. Kun je zelfvertrouwen aanleren?

“Als ik al heel lang onzeker ben, kan ik zelfvertrouwen dan nog wel aanleren?” Het antwoord is: natuurlijk. Het maakt niet zo veel uit waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naar toegaat. Zelfvertrouwen kun je leren, net als een taal.

En dat is een mooie vergelijking: in feite leer je ook een nieuwe taal. Je leert opnieuw met jezelf te communiceren, maar op een betere manier. In plaats van jezelf naar beneden te halen, spreek je jezelf nu positief toe. Door je communicatie te veranderen zet je onzekerheid om in zelfvertrouwen.

2. Zijn mensen met zelfvertrouwen nooit onzeker?

Dit is een van de meestbelangrijke vragen over zelfvertrouwen. Zijn mensen met zelfvertrouwen nooit onzeker? Natuurlijk wel. Ik ken niemand die altijd vol zelfvertrouwen zit. Leven is het opdoen van nieuwe ervaringen. Daardoor stap je automatisch uit je comfortzone. Dit veroorzaakt onzekerheid, die gelukkig tijdelijk is. Het is normaal dat je wat onzekerheid voelt als je aan het groeien bent.

Er is natuurlijk wel een verschil tussen onzeker zijn over wat je moet doen, en onzeker zijn over je eigenwaarde. Je kunt wel twijfelen over de volgende stap, maar je hoeft niet te twijfelen aan jezelf. Zie je hoe belangrijk dit onderscheid is?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


3. Betekent zelfvertrouwen dat ik extroverter moet zijn?

Zelfvertrouwen heeft niets met extrovert zijn te maken. Voor de goede orde: een extrovert persoon haalt zijn of haar energie uit andere mensen. Een introvert iemand haalt die energie uit zichzelf. De één is niet beter dan de ander, het zijn gewoon twee verschillende persoonlijkheden.

Zelfvertrouwen heeft niets te maken met een grote mond of druk doen in gezelschap. Je kunt heel rustig zijn en toch veel zelfvertrouwen hebben. Blijf dicht bij wie je bent, dat is altijd het beste. Je hoeft jezelf niet te veranderen als je je daar niet goed bij voelt.

4. Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?

Dat is ook weer een van de beste vragen over zelfvertrouwen die je jezelf kunt stellen. Daar zou ik heel veel over kunnen schrijven – en dat doe ik ook. Kort gezegd komt onzekerheid voort uit je overtuigingen: wat je gelooft over jezelf. Die overtuigingen heb je opgebouwd in het verleden, door je ervaringen en door je interactie met anderen, zoals ouders, leraren, vrienden en klasgenoten.

Als je onzeker bent, heb je een aantal overtuigingen die je niet meer dienen: “Ik ben niet de moeite waard, ik moet perfect zijn, ik mag niet falen, ik mag niemand teleurstellen.” Die overtuigingen maken je onzeker. Draai het om – begin jezelf positiever toe te spreken – en je zult zien dat je zelfvertrouwen groeit.

5. Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

“Waarom zou ik energie moeten stoppen in het vergroten van mijn zelfvertrouwen?” Wel, zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven. De mate van zelfvertrouwen bepaalt hoe goed je je voelt. Het bepaalt hoe je omgaat met je werk, je relaties en jezelf.

Door onzekerheid blijft je wereld klein: je durft niet de stappen te nemen die nodig zijn. Je laat andere mensen bepalen wat je doet. Kortom: je leidt niet het leven dat jij wilt. Met een gezond zelfvertrouwen kom je op voor je eigen wensen en verlangens. Je volgt je eigen weg. Je voelt je beter over jezelf en maakt de keuzes waar je achter staat.

6. Wat is het verschil tussen zelfvertrouwen en zelfacceptatie?

Zelfvertrouwen begint met zelfacceptatie: jezelf accepteren zoals je bent. Inclusief je fouten en minder goede eigenschappen. Met zelfacceptatie word je je eigen beste vriend of vriendin. Zonder zelfacceptatie blijf je jezelf in de weg zitten.

Pas na zelfacceptatie komt zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen betekent vertrouwen op je eigen mening, voorkeuren, vermogens en acties. Dus vertrouwen op alles wat je gelooft, wilt, kunt en doet. Maar soms maak je fouten. Wie niet? Zelfacceptatie zorgt ervoor dat je je dan toch nog goed voelt.

7. Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen?

Dit is van alle vragen over zelfvertrouwen de meestgestelde vraag. Je weet nu dat je zelfvertrouwen en zelfacceptatie kunt aanleren. Zonder trucjes of zweverige technieken. Gewoon door het te oefenen in de praktijk. Het is haalbaar voor iedereen. Je hebt alleen nieuwe inzichten nodig. Alle inzichten en oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten vind je in de onderstaande e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik lig al een tijdje in bed maar kon ik niet in slaap vallen. Ik pakte me blackberry en ging rond surfen op internet ik kwam op u site terecht en zit er nog steeds op. Ik heb al veel artikels gelezen en zelf net ook al een reactie geplaatst, ik ging verder lezen in de eerst instantie dacht ik dat dit een commercieel website was tot dat ik de reacties ging lezen. Tot grote verbazing zag ik dat u ook echt op de reacties had gereageert en u lezers ook echt probeert te helpen. Veel lezers zijn ten einde raad en u geeft hun weer hoop en biedt ze hulp aan. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat ik bedoel maar ik heb respect voor u zelf en u werk! U geeft meer dan wordt verlangt, verwacht en gevraagt!

 • Beste Lotte,

  Dank je wel voor je reactie.
  Ik doe mijn best :) Fijn dat het wordt gewaardeerd!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  novenaan staat de zin ” Dit zijn de meestgestelde vragen die ik van”…en dan stopt de zin ineens.
  Daaronder staat “Het maakt niet zo veel uit waar je vandaag komt” ik neem aan dat dat moet zijn “vandaan komt”.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Rob,

  Dank je voor je aanvullingen, die zijn altijd welkom :)

  Het moest zijn:

  Dit zijn de meestgestelde vragen die ik van cliënten en cursisten te horen krijg.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >