Negatief zijn over jezelf – zo stop je ermee!

Negatief zijn over jezelf is schadelijk voor je leven. Er zijn 3 redenen waarom je negatief denkt over jezelf. En er is een geweldige manier om negatief denken over jezelf om te zetten in positief denken over jezelf.

Lees dit artikel en stop voor altijd met negatief zijn over jezelf!

Waarom moet je stoppen met negatief zijn over jezelf?

Negatief zijn over jezelf is ontzettend slecht voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Niet alleen is het slecht voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook voor al je relaties, je wereldbeeld en je leven in het algemeen. Zo, dat zijn grote woorden!

Maar het is echt zo: als je negatief bent over jezelf, dan beïnvloedt dat alles in je leven. Negatieve gedachten maken je angstig, onrustig, geïrriteerd of zelfs agressief. Je voelt je slecht over jezelf en dit neem je mee, waar je ook naartoe gaat.

Dat beïnvloedt weer al je relaties met iedereen die je ontmoet. Ook je relaties worden negatief.

En als laatste: alles wat je denkt heeft effect op je lichaam. Negativiteit zorgt ervoor dat de energie in je lichaam vast komt te zitten. Dat heeft effect op je spieren, organen, energieniveau en algemene gezondheid.

Dus de prijs van negatief zijn over jezelf is gewoon veel te hoog.

Negatief denken leidt tot onzekerheid en twijfel over je eigenwaarde. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.

Je hebt geen andere keuze dan ermee te stoppen!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Waarom komen die negatieve gedachten over mezelf vandaan?

Waarom ben ik negatief over mezelf? Dat is een hele goede vraag! Waar komen die negatieve gedachten toch vandaan? Het lijkt erop alsof ze gewoon ontstaan, zonder dat je er invloed over hebt. Maar niets is minder waar.

Als je goed observeert, zie je dat er drie oorzaken zijn waarom je negatief bent over jezelf:

Je verleden is de eerste oorzaak van negatief zijn over jezelf.

Negatieve gedachten komen vaak uit het verleden. Als je, net zoals iedereen, vervelende dingen hebt meegemaakt, dan blijf je daar vaak over nadenken. En als je situaties hebt meegemaakt waarin anderen negatief waren over jou, dan blijf je daar natuurlijk ook over nadenken.

Vaak maken we fouten, vergeten we dingen, kwetsen we anderen en voelen we ons onzeker. Welkom bij de mensheid – iedereen maakt dit mee! Al deze dingen zorgen ervoor dat het beeld over jezelf negatief kan worden. Want je mag geen fouten mag maken. Andere mensen doen het beter. Je mag niet onzeker zijn.

Althans, dat is wat je denkt. Het is alleen niet de waarheid.

De invloed van anderen is de tweede oorzaak van negatieve gedachten over jezelf.

De invloed van anderen op negatieve gedachten over onszelf, is groot. Stel dat iemand kritiek op je heeft, of je wordt gepest, dan loop je de kans dat je die negatieve gedachten over jezelf overneemt. Dat je gelooft dat ze waar zijn. Als bijvoorbeeld een van je ouders vaak negatief tegen je was, dan begin je dat automatisch te geloven.

We worden allemaal beïnvloed door de mensen in ons leven en die invloed is enorm. Dus wees voorzichtig met wie je omgaat.

Herhaling – gewoonte – is de derde reden waarom je negatief bent over jezelf.

Door negatieve ervaringen in het verleden en negatieve feedback van anderen, ga je dus negatief denken over jezelf. Alles wat je dagelijks herhaalt, wordt een gewoonte. Ook negatief zijn over jezelf wordt dus – na verloop van tijd – een gewoonte. Het wordt jouw wereldbeeld. Het wordt jouw zienswijze.

Als je elke dag negatief denkt over jezelf, dan wordt dat na verloop van tijd ‘normaal’. Je weet dan niet meer hoe je positief moet zijn over jezelf. In elke situatie die je overkomt, heb je de neiging om negatief te gaan denken over jezelf.

Zoals je nu weet, zijn negatieve gedachten over jezelf geen toeval!

Die negatieve gedachten over jezelf zijn veroorzaakt in het verleden, zijn overgenomen door anderen en zijn onbewust herhaald totdat ze een gewoonte zijn geworden. Negatief zijn over jezelf is nooit toeval.

En dat is goed nieuws!

Want als je weet waardoor een probleem is ontstaan, weet je ook hoe je het op kunt lossen…

Natuurlijk kunnen we niet meer teruggaan naar het verleden om de negatieve ervaringen te veranderen. Maar we kunnen wel de negatieve gedachten over onszelf die we vandaag nog hebben veranderen. We kunnen niets veranderen in het verleden. Maar we kunnen alles veranderen in het heden.

Dus de vraag is:

Hoe stop je met negatief zijn over jezelf?

Het stoppen met negatief zijn over jezelf kan een lang proces zijn. Eigenlijk moet je eerst al die negatieve gedachten onderzoeken en dat kost vaak veel tijd. Bovendien, als je negatief bent over jezelf, dan ben jij niet de beste persoon om die gedachten te onderzoeken!

Want alles wat je oprakelt, daar denk je toch weer wat negatief over…

Dus er is een betere – snellere – manier om te stoppen met negatief te zijn over jezelf.

Dit zijn de stappen:

Stop te geloven dat die negatieve gedachten waar zijn.

Stop te geloven dat de negatieve gedachten over jezelf ook echt kloppen. Dat is niet zo. Jij hebt ze niet bedacht. Ze komen uit je verleden, komen van andere mensen. De enige reden dat ze kracht hebben, is dat je ze gelooft.

Maar hier is een inzicht:

De mensen die alle reden hebben om negatief te zijn over zichzelf, zijn dat meestal niet. Echt slechte mensen vinden zichzelf helemaal niet zo slecht. Alle andere mensen – dus jij en ik – zijn meestal gewoon goede mensen die geen enkele reden hebben om negatief te zijn over zichzelf.

Dus de mensen die negatief zijn over zichzelf zijn meestal goede mensen. Juist deze mensen hebben geen enkele reden om negatief te zijn over zichzelf.

Begin een nieuwe gewoonte van positief denken over jezelf.

Er is maar één manier om af te komen van negatieve gedachten over jezelf: dat is door te beginnen positief te denken over jezelf. Er is geen andere mogelijkheid. En als je dit niet doet, gaat er ook helemaal niets veranderen in je leven. Je moet beginnen positief te denken over jezelf.

De makkelijkste manier om dit te doen, is door gewoon de negatieve gedachten op te schrijven.

Als je iets zwart op wit ziet, dan weet je pas wat er echt gebeurt in je hoofd. Je zult merken dat je meestal dezelfde negatieve gedachten hebt. Het zijn geen duizend verschillende gedachten, het zijn meestal een stuk of tien die blijven terugkomen.

Schrijf negatieve gedachten op en zet er een positieve gedachte tegenover.

Bijvoorbeeld:

Negatief: Ik maak altijd fouten en andere mensen vinden me daardoor dom.
Positief: Ik mag fouten maken, want dat is de enige manier om iets te leren. Wat andere mensen vinden, dat is hun zaak. Ik vind mezelf slim!

Begrijp je de bedoeling?

Zo zijn er talloze manieren om negatieve gedachten over jezelf om te buigen in positieve gedachten over jezelf.

Als je nu dit artikel uitleest en dat niet doet, dan gaat er ook niets veranderen. Dan denk je over tien jaar nog negatief over jezelf. Dus ga aan de slag!

Neem gewoon een zin, een negatieve gedachte over jezelf. Schrijf hem op en zet er een positieve gedachte over jezelf tegenover. Je kunt altijd een reactie achterlaten onder dit artikel als je twijfelt of jouw nieuwe gedachte wel goed geformuleerd is.

Oefen die nieuwe gewoonte met positief denken.

Alleen met oefening gaat iets veranderen. Dat geldt voor alles in het leven. Je gaat niet één keer naar de sportschool om je spierballen te trainen. Als je dit niet regelmatig doet, dan krijg je ook geen spierballen. Geen training = geen resultaat. Zo simpel is het.

Oude gewoonten gaat nooit vanzelf weg. Je zult er een nieuwe gewoonte tegenover moeten zetten. Dus die nieuwe zin die je hebt gevonden, waarmee je positief bent over jezelf, die zin moet je elke dag oefenen. Alleen dan word je positiever over jezelf.

Hoe lang moet je oefenen met positieve gedachten over jezelf?

Net zolang totdat je een goed gevoel hebt over jezelf. Simpel toch? Veel mensen houden niet van oefenen, maar ik kan je verzekeren dat je sowieso elke dag oefent. Dat doe je nu al. Alleen oefen je nu nog met negatief zijn over jezelf en doe je dat onbewust. De truc is om nu bewust te gaan oefenen met positief zijn over jezelf.

Er zijn natuurlijk nog veel meer inzichten om te oefenen met positiever zijn over jezelf. Die vind je in de volgende online training:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Zo vind je jezelf opnieuw uit!

Zelfcompassie – zo krijg je meer begrip voor jezelf

Waarom moet je het maximale uit jezelf halen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>