Je grootste kracht is ook je valkuil

Je grootste kracht heeft ook een keerzijde: dat is je persoonlijke valkuil. Die twee gaan altijd samen. In je sterke kanten ligt je persoonlijke groei, maar die groei gaat nog sneller als je je bewust bent van je eigen valkuilen. Groeien kun je door te kijken naar wat je motiveert, maar ook naar wat je tegenhoudt. Herken je jezelf in deze voorbeelden?

Wat is jouw grootste kracht?

Waar ben je trots op? Wat kun je goed? Ieder mens heeft sterke kanten. Ik raad je aan je sterke kanten nòg verder te ontwikkelen. Want juist in je sterke kanten zit je werkelijke kracht. Dáár ben je in je element. Daar doe je wat je van nature al makkelijk afgaat. Daar ligt je geluk en levensvreugde…

Maar het is slim te beseffen dat je grootste kracht tegelijkertijd óók je grootste valkuil kan zijn. Het is de keerzijde van de medaille.

Als je goed bent in één ding, is het tegenovergestelde meestal je grootste uitdaging. Is het niet interessant te weten hoe je snel kunt groeien? Wel, kijk dan naar je sterke kant en draai het om: in die richting ligt je uitdaging.

Hier volgen vijf voorbeelden:

1. Doorzetters: Kracht èn valkuil.

De kracht van doorzetters is natuurlijk dat ze heel gefocust hun doelen bereiken. Ze geven niet snel op en zetten door. Als je dingen voor elkaar wilt krijgen, heb je een doorzetter nodig! Dus volhouden, alles geven, doorgaat totdat het lukt: dat is de kracht van doorzetters.

Vandaar dat de valkuil van doorzetters automatisch het tegenovergestelde is: ze kunnen moeilijk iets loslaten. Ze gaan nog door terwijl iets allang niet meer bij hen past – gewoon omdat ze dat nu eenmaal hebben besloten. Loslaten is voor doorzetters vaak hetzelfde als opgeven of verliezen. En dàt staat niet in hun woordenboek!

2. Perfectionisten: Kracht èn valkuil.

Perfectionisten zijn niet tevreden voordat alles ideaal is. Dus als je kwaliteit zoekt, is de perfectionist je man (of vrouw). Waar anderen tevreden zijn met middelmatigheid, gaat de perfectionist alleen voor het hoogst haalbare. Dat heb je soms nodig. Zou Apple ooit groot zijn geworden als Steve Jobs had gedacht: “Ach, ik rommel maar wat aan”?

De keerzijde van perfectionisme ligt in starten en afmaken. Ze hebben moeite te beginnen, omdat het vanaf de eerste stap perfect moet zijn. Als die stap niet helemaal 100% is, dan stellen ze de rest uit. Ook iets afmaken is moeilijk voor perfectionisten, want wanneer is het ooit af? Er is altijd iets te verbeteren. En vooral aan zichzelf!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


3. Sociale mensen: Kracht èn valkuil.

Sociale mensen zij van nature ‘pleasers’. Ze kunnen zich goed inleven in anderen en hebben veel en goede relaties. Hun kracht is dat ze behulpzaam zijn en altijd rekening houden met anderen. Ze zijn heel makkelijk in de omgang. Sociale mensen zijn mijn favoriete mensen! Niet toevallig, ik ben er zelf ook een…

Maar soms zitten sociale mensen zichzelf in de weg. Dan wordt empathie hun valkuil, want ze houden meer rekening met anderen dan met zichzelf. In gezonde relaties zijn allebei belangrijk. De valkuil van sociale mensen is omgaan met kritiek en afscheid nemen. Als sociale mensen zouden beseffen dat ze niet iedereen tevreden kunnen houden, dan vermijden ze die valkuil…

4. Verstandelijke mensen: Kracht èn valkuil.

Analytici, techneuten en intellectuelen gaat over het algemeen uit van hun verstand. Ze begrijpen uitstekend hoe problemen opgelost moeten worden. Als je auto niet meer rijdt, heb je geen gevoelsmens nodig, maar een techneut. Je hebt geen begrip nodig, maar een oplossing.

De valkuil van deze mensen is dat ze tè veel op hun verstand leunen. Dat wordt alles afstandelijk en zonder emotie bekeken. Dat gaat soms ten koste van hun gevoelswereld en de relaties met anderen. Het gevoel wordt niet vertrouwd, want het is niet ‘meetbaar’. Iedereen heeft emoties, maar niet iedereen heeft er toegang toe…

5. Gevoelsmensen: Kracht èn valkuil.

Bij gevoelsmensen is het net andersom: die voelen soms zó veel dat ze er door overweldigd worden. Gevoelsmensen kunnen ons leren om beter te luisteren naar onze innerlijke stem. Soms moet je gewoon vertrouwen op iets dat je niet in een Excelletje kunt uitdrukken. Vertrouwen op je gevoel is vertrouwen op jezelf.

De valkuil van gevoelsmensen is dat ze de balans missen tussen gevoel en verstand. Dingen worden spontaan besloten, zonder er over na te denken. Als er dan iets gebeurt dat iedereen had voorzien – behalve de gevoelsmens – dan moeten ze hun vorige beslissing weer ongedaan maken. En tussendoor zitten ze in zak en as, want het ‘komt wel erg hard binnen’.

Elke valkuil betekent dus ook dat ergens anders je grootste kracht ligt…

De twee kanten van persoonlijke groei.

Perfect zullen we nooit worden, maar we kunnen wel streven naar persoonlijke groei. En persoonlijke groei bereik je door je te focussen op twee dingen: Aan de ene kant op je eigen kracht, wat jou motiveert. En aan de andere kant op je valkuil, dat wat je tegenhoudt.

Innerlijke rust ligt altijd in de balans, nooit in de uitersten. Je vindt het in de balans tussen doorzetten en loslaten. Tussen perfectie en desinteresse. Tussen sociaal zijn en jezelf zijn. Tussen verstand en gevoel. En ieder mens is weer anders, dus zoek vooral waar jij je prettig bij voelt!


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ronald schreef:

  Mooi artikel weer Frank. Ik ben een combinatie van type 1 en 3. De sterke punten en valkuilen zijn voor mij heel herkenbaar bij deze typen.

 • Leuk artikel. Ik herken ALLE punten en dan komt toch meteen de perfectionist als eerst naar voren, zo van ‘na, dat is veel om mee aan de slag te gaan. En dat moet dan wel meteen goed natuurlijk. Ik stel het nog wel even uit’

  Ik weet inmiddels stapje voor stapje is ook prima en fijne tip om te focussen op 1 punt en dan balans kracht vs valkuil. Bedankt!

 • Weer n fantastische heldere en behulpzame blogpost. Keep up the good work!

 • Beste Ronald,

  Dank je wel :)

  Inderdaad spelen er meestal meerdere uitdagingen (bij wie niet?) – maar inzicht is al de helft van de oplossing!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Kim,

  Haha, alles in één keer veranderen is een recept voor uitstel! Als ik je vraag of je van boeken of films, natuur of stad, bewegen of op de bank liggen houdt, dan zeg je waarschijnlijk: “Wel, ik vind het allemaal wel iets hebben!” Dus als je alle punten herkent, dan is dat gewoon … nomrmaal. Geen enkele persoonlijkheid is eendimensionaal :)

  Stap voor stap een beetje aanpassen is prima!

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dank je wel Sazz, fijn dat te horen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Catharina schreef:

  Beste Frank, ik vind het altijd weer fijn je nieuwsbrief te ontvangen omdat er steeds wel iets in staat waar ik van leer. Nu bijvoorbeeld dat het voor gevoelsmensen handig is het midden te zoeken door juist ook het verstand mee te nemen in hun doen en laten. Klinkt als een open deur, maar bij mij valt het kwartje (eindelijk?). Bedankt!

 • Beste Catherina,

  Dank je wel, we zien open deuren vaak niet omdat ze al open staan :)

  Balans is het toverwoord: in de extremen zit altijd spanning, in de balans zit altijd rust. Die stelling kun je overal op toepassen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi Frank,

  Je nieuwsbrieven zijn altijd weer een kadootje! Dankjewel!

  Regelmatig verwijs ik dan ook vrienden / collega´s door naar jou.

 • Jij ook bedankt Linda!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Martje schreef:

  Heel herkenbaar. Bedankt voor het inzicht. Weer zo helder gezegd, Frank. Ik probeer positief te kijken naar mijn valkuilen, want daarin schuilen mijn leer- en groeimomenten. Sinds ik dàt doe, begin ik fris en fluitend aan elk projectje en weet nu (slechts af en toe nog een corrigerende tik van mijn man nodig) wanneer ik op moet houden. Dit heeft jaren gekost, maar ik ben er, eindelijk. Was ik maar zo wijs toen ik twintig was :-)

 • Beste Martje,

  Ach ja, konden we de levensloop maar omdraaien – lichamelijk steeds jonger en geestelijk steeds wijzer. Dan werden we geboren als een ‘domme bejaarden’ en eindigen we als ‘wijze babies’ en was je nu een slimme tiener:)
  Maar voor nu is het fijn dat je positief kijkt naar je valkuilen – mooi inzicht! Ga zo lekker door – fris en fluitend :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,

  Ik zit reeds 6 jaar vast in een zware Burn out en kan nog steeds niet mijn grenzen bewaken,
  kan geen neen zeggen en kan nog steeds niemand teleurstellen. Als ik me goed voel gaat de
  wereld weer open en begin ik te poetsen en ga ik terug over de grens ook leuke dingen zoals
  bij vrienden gaan en een familiefeestje zijn te veel.Ik hoop dat ik aan jou artikels veel zal
  hebben en heb er veel vertrouwen in.
  Veel dank
  Vera

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >