Je grootste kracht heeft ook een keerzijde: dat is je persoonlijke valkuil. Die twee gaan altijd samen. In je sterke kanten ligt je persoonlijke groei, maar die groei gaat nog sneller als je je bewust bent van je eigen valkuilen. Groeien kun je door te kijken naar wat je motiveert, maar ook naar wat je tegenhoudt. Herken je jezelf in deze voorbeelden?

Wat is jouw grootste kracht?

Waar ben je trots op? Wat kun je goed? Ieder mens heeft sterke kanten. Ik raad je aan je sterke kanten nòg verder te ontwikkelen. Want juist in je sterke kanten zit je werkelijke kracht. Dáár ben je in je element. Daar doe je wat je van nature al makkelijk afgaat. Daar ligt je geluk en levensvreugde…

Maar het is slim te beseffen dat je grootste kracht tegelijkertijd óók je grootste valkuil kan zijn. Het is de keerzijde van de medaille.

Als je goed bent in één ding, is het tegenovergestelde meestal je grootste uitdaging. Is het niet interessant te weten hoe je snel kunt groeien? Wel, kijk dan naar je sterke kant en draai het om: in die richting ligt je uitdaging.

Hier volgen vijf voorbeelden:

1. Doorzetters: Kracht èn valkuil.

De kracht van doorzetters is natuurlijk dat ze heel gefocust hun doelen bereiken. Ze geven niet snel op en zetten door. Als je dingen voor elkaar wilt krijgen, heb je een doorzetter nodig! Dus volhouden, alles geven, doorgaat totdat het lukt: dat is de kracht van doorzetters.

Vandaar dat de valkuil van doorzetters automatisch het tegenovergestelde is: ze kunnen moeilijk iets loslaten. Ze gaan nog door terwijl iets allang niet meer bij hen past – gewoon omdat ze dat nu eenmaal hebben besloten. Loslaten is voor doorzetters vaak hetzelfde als opgeven of verliezen. En dàt staat niet in hun woordenboek!

2. Perfectionisten: Kracht èn valkuil.

Perfectionisten zijn niet tevreden voordat alles ideaal is. Dus als je kwaliteit zoekt, is de perfectionist je man (of vrouw). Waar anderen tevreden zijn met middelmatigheid, gaat de perfectionist alleen voor het hoogst haalbare. Dat heb je soms nodig. Zou Apple ooit groot zijn geworden als Steve Jobs had gedacht: “Ach, ik rommel maar wat aan”?

De keerzijde van perfectionisme ligt in starten en afmaken. Ze hebben moeite te beginnen, omdat het vanaf de eerste stap perfect moet zijn. Als die stap niet helemaal 100% is, dan stellen ze de rest uit. Ook iets afmaken is moeilijk voor perfectionisten, want wanneer is het ooit af? Er is altijd iets te verbeteren. En vooral aan zichzelf!

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

3. Sociale mensen: Kracht èn valkuil.

Sociale mensen zij van nature ‘pleasers’. Ze kunnen zich goed inleven in anderen en hebben veel en goede relaties. Hun kracht is dat ze behulpzaam zijn en altijd rekening houden met anderen. Ze zijn heel makkelijk in de omgang. Sociale mensen zijn mijn favoriete mensen! Niet toevallig, ik ben er zelf ook een…

Maar soms zitten sociale mensen zichzelf in de weg. Dan wordt empathie hun valkuil, want ze houden meer rekening met anderen dan met zichzelf. In gezonde relaties zijn allebei belangrijk. De valkuil van sociale mensen is omgaan met kritiek en afscheid nemen. Als sociale mensen zouden beseffen dat ze niet iedereen tevreden kunnen houden, dan vermijden ze die valkuil…

4. Verstandelijke mensen: Kracht èn valkuil.

Analytici, techneuten en intellectuelen gaat over het algemeen uit van hun verstand. Ze begrijpen uitstekend hoe problemen opgelost moeten worden. Als je auto niet meer rijdt, heb je geen gevoelsmens nodig, maar een techneut. Je hebt geen begrip nodig, maar een oplossing.

De valkuil van deze mensen is dat ze tè veel op hun verstand leunen. Dat wordt alles afstandelijk en zonder emotie bekeken. Dat gaat soms ten koste van hun gevoelswereld en de relaties met anderen. Het gevoel wordt niet vertrouwd, want het is niet ‘meetbaar’. Iedereen heeft emoties, maar niet iedereen heeft er toegang toe…

5. Gevoelsmensen: Kracht èn valkuil.

Bij gevoelsmensen is het net andersom: die voelen soms zó veel dat ze er door overweldigd worden. Gevoelsmensen kunnen ons leren om beter te luisteren naar onze innerlijke stem. Soms moet je gewoon vertrouwen op iets dat je niet in een Excelletje kunt uitdrukken. Vertrouwen op je gevoel is vertrouwen op jezelf.

De valkuil van gevoelsmensen is dat ze de balans missen tussen gevoel en verstand. Dingen worden spontaan besloten, zonder er over na te denken. Als er dan iets gebeurt dat iedereen had voorzien – behalve de gevoelsmens – dan moeten ze hun vorige beslissing weer ongedaan maken. En tussendoor zitten ze in zak en as, want het ‘komt wel erg hard binnen’.

Elke valkuil betekent dus ook dat ergens anders je grootste kracht ligt…

De twee kanten van persoonlijke groei.

Perfect zullen we nooit worden, maar we kunnen wel streven naar persoonlijke groei. En persoonlijke groei bereik je door je te focussen op twee dingen: Aan de ene kant op je eigen kracht, wat jou motiveert. En aan de andere kant op je valkuil, dat wat je tegenhoudt.

Innerlijke rust ligt altijd in de balans, nooit in de uitersten. Je vindt het in de balans tussen doorzetten en loslaten. Tussen perfectie en desinteresse. Tussen sociaal zijn en jezelf zijn. Tussen verstand en gevoel. En ieder mens is weer anders, dus zoek vooral waar jij je prettig bij voelt!


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

14 antwoorden
 1. Ronald
  Ronald zegt:

  Mooi artikel weer Frank. Ik ben een combinatie van type 1 en 3. De sterke punten en valkuilen zijn voor mij heel herkenbaar bij deze typen.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Ronald,

   Dank je wel :)

   Inderdaad spelen er meestal meerdere uitdagingen (bij wie niet?) – maar inzicht is al de helft van de oplossing!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Kim
  Kim zegt:

  Leuk artikel. Ik herken ALLE punten en dan komt toch meteen de perfectionist als eerst naar voren, zo van ‘na, dat is veel om mee aan de slag te gaan. En dat moet dan wel meteen goed natuurlijk. Ik stel het nog wel even uit’

  Ik weet inmiddels stapje voor stapje is ook prima en fijne tip om te focussen op 1 punt en dan balans kracht vs valkuil. Bedankt!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Kim,

   Haha, alles in één keer veranderen is een recept voor uitstel! Als ik je vraag of je van boeken of films, natuur of stad, bewegen of op de bank liggen houdt, dan zeg je waarschijnlijk: “Wel, ik vind het allemaal wel iets hebben!” Dus als je alle punten herkent, dan is dat gewoon … nomrmaal. Geen enkele persoonlijkheid is eendimensionaal :)

   Stap voor stap een beetje aanpassen is prima!

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Catharina
  Catharina zegt:

  Beste Frank, ik vind het altijd weer fijn je nieuwsbrief te ontvangen omdat er steeds wel iets in staat waar ik van leer. Nu bijvoorbeeld dat het voor gevoelsmensen handig is het midden te zoeken door juist ook het verstand mee te nemen in hun doen en laten. Klinkt als een open deur, maar bij mij valt het kwartje (eindelijk?). Bedankt!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Catherina,

   Dank je wel, we zien open deuren vaak niet omdat ze al open staan :)

   Balans is het toverwoord: in de extremen zit altijd spanning, in de balans zit altijd rust. Die stelling kun je overal op toepassen!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 4. Linda
  Linda zegt:

  Hoi Frank,

  Je nieuwsbrieven zijn altijd weer een kadootje! Dankjewel!

  Regelmatig verwijs ik dan ook vrienden / collega´s door naar jou.

  Beantwoorden
 5. Martje
  Martje zegt:

  Heel herkenbaar. Bedankt voor het inzicht. Weer zo helder gezegd, Frank. Ik probeer positief te kijken naar mijn valkuilen, want daarin schuilen mijn leer- en groeimomenten. Sinds ik dàt doe, begin ik fris en fluitend aan elk projectje en weet nu (slechts af en toe nog een corrigerende tik van mijn man nodig) wanneer ik op moet houden. Dit heeft jaren gekost, maar ik ben er, eindelijk. Was ik maar zo wijs toen ik twintig was :-)

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Martje,

   Ach ja, konden we de levensloop maar omdraaien – lichamelijk steeds jonger en geestelijk steeds wijzer. Dan werden we geboren als een ‘domme bejaarden’ en eindigen we als ‘wijze babies’ en was je nu een slimme tiener:)
   Maar voor nu is het fijn dat je positief kijkt naar je valkuilen – mooi inzicht! Ga zo lekker door – fris en fluitend :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 6. vera
  vera zegt:

  Dag Frank,

  Ik zit reeds 6 jaar vast in een zware Burn out en kan nog steeds niet mijn grenzen bewaken,
  kan geen neen zeggen en kan nog steeds niemand teleurstellen. Als ik me goed voel gaat de
  wereld weer open en begin ik te poetsen en ga ik terug over de grens ook leuke dingen zoals
  bij vrienden gaan en een familiefeestje zijn te veel.Ik hoop dat ik aan jou artikels veel zal
  hebben en heb er veel vertrouwen in.
  Veel dank
  Vera

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.