Mensen hebben moeite met nee zeggen, omdat ze hun eigen mening en behoeften niet genoeg waarderen. Ze geven voorrang aan wat een ander wil en lopen daarmee zichzelf voorbij. Dit artikel laat je zien waarom dat zo is.

Ben jij een pleaser?

Wil je anderen niet teleurstellen? Zit je agenda overvol, omdat je alles voor iedereen doet? Wil je iets niet, maar doe je het toch? Wil je het liefst iedereen te vriend houden? Loop je jezelf regelmatig voorbij? Dan ben je, wat ze noemen, een pleaser: iemand die geen nee kan zeggen.

Waarom willen we anderen tevreden stellen?

Daar zijn een heleboel redenen voor. We voelen ons verantwoordelijk. We willen graag helpen. We willen anderen niet teleurstellen. We willen niet dat ze ons afwijzen. We willen conflicten vermijden. We willen niet egoïstisch overkomen.

De drang tot pleasen komt voort uit een gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen. Als je jezelf meer zou waarderen, zou je ook jouw tijd, behoeften en wensen waarderen.  Deze zijn immers net zo belangrijk als die van een ander. Als je meer jezelf zou waarderen, zou je je eigen mening net zo belangrijk vinden als die van de ander. Dan zou je achter je mening staan en je niet laten ompraten.

Als je meer zelfvertrouwen zou hebben, zou je minder bang zijn om niet aardig gevonden te worden. Dan zou de mening van een ander je minder raken. Je zou sterker hechten aan je eigen mening en inzien dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Krijgen wat je wilt door altijd ja te zeggen.

Veel van ons huidige gedrag en emoties ontstaan in onze jeugd. Het kan zijn dat je een kritische ouder hebt gehad, die je graag tevreden wilde stellen. Het kan zijn dat je merkte dat je bevestiging en positieve aandacht kreeg als je deed wat anderen wilden. Het kan zijn dat je bang was verlaten te worden als je nee zou zeggen. Als je denkt dat je altijd wilt pleasen, komt dat hierdoor: het is voor jou dé manier om te krijgen wat je wilt: betere relaties, aandacht, bevestiging, gevoel van waarde of liefde.

Belangrijk, maar niet ten koste van jezelf.

Al die dingen zijn ook belangrijk en iedereen heeft ze nodig. Maar niet ten koste van alles. Niet ten koste van jezelf. Je kunt ook goede relaties hebben zonder altijd te pleasen. Hetzelfde geldt voor aandacht, bevestiging, en de rest. Sterker nog: je krijgt het waarschijnlijk eerder door niet iedereen tevreden te stellen. Want er zijn altijd mensen die misbruik maken van jouw verlangen om te pleasen.

Sociaal zijn is een kracht, maar ook een valkuil.

Pleasen door anderen tevreden te stellen, zie je het meest bij sociale mensen: de personen die betrokken zijn en veel voor anderen over hebben. Dat is een heel mooie eigenschap. Zonder sociale mensen zou de wereld een stuk harder zijn. Hoe mooi die eigenschap ook is, het is tegelijkertijd ook een valkuil. Door anderen altijd tevreden te houden, stellen we onszelf teleur. Door altijd ja te zeggen, zeggen we nee tegen onszelf. Door altijd de ander voor te laten gaan, gaan we aan onszelf voorbij.

De kunst van het nee zeggen.

Het vermogen om nee te zeggen, is een heel belangrijke vaardigheid. Je kunt dit op een heleboel manieren doen:
– Sorry, maar daar kom ik op dit moment niet aan toe.
– Ik moet voorrang geven aan andere zaken.
– Ik ben niet de aangewezen persoon hiervoor.
– Heb je zelf al alles geprobeerd?
– Het komt me nu niet goed uit.

Als iemand het beleefd vraagt, zeg dan beleefd nee en verklaar jezelf. Als iemand niet wil luisteren, zeg dan gewoon nee. De meeste mensen vinden dat ze zichzelf moeten verklaren. Maar de uitleg “Ik heb hier geen zin in” is toch ook een verklaring? Het feit dat je het niet wilt, zou voor de ander toch voldoende moeten zijn?

Egoïsme of zelfwaardering?

Een pleaser zal nooit een egoïst worden, dat zit er gewoon niet in. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Door vaker nee te zeggen kun je nog altijd sociaal zijn, maar niet meer ten koste van jezelf.

Kies voor wat jij wilt, vertrouw jezelf en waardeer jezelf. Daarmee krijg je meer positieve energie. Uiteindelijk willen we pleasen omdat we denken daar gelukkig van te worden. Maar je kunt nooit gelukkig worden door stelselmatig je eigen behoeften te negeren. Geluk is juist het rekening houden met je eigen behoeften.

Wil je beter leren nee te zeggen? Wil je een sterk en blijvend zelfvertrouwen?

Bestel dan nu deze e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt