De relatie met jezelf verbeteren – 3 tips

De relatie met jezelf verbeteren is het belangrijkste in je leven!

Want we willen allemaal fijne relaties met de mensen die belangrijk voor ons zijn. Maar hoe zit het met de relatie met jezelf? Hoe goed is die relatie?

De relatie met jezelf is nog veel belangrijker dan je relatie met anderen mensen. Maar waarom is dat zo?

Al onze relaties zijn een afspiegeling van onszelf.

Onze relaties zeggen meer over hoe wij ons voelen over onszelf, dan per se over die andere mensen. De mate waarin je een goede relatie met jezelf hebt, is de mate waarin je een goede relatie met anderen hebt.

Alleen wat je van binnen voelt, kun je delen met andere mensen. Je kunt pas echt liefhebben als je ook van jezelf houdt. Anders is het geen liefde, maar afhankelijkheid.

Je kunt dus pas delen met anderen waar je zelf genoeg van hebt.

Als je niet van jezelf houdt, dat deel je vooral onzekerheid in plaats van liefde, begrip en respect. Je kunt dus anderen pas echt aandacht geven als je die aandacht niet gebruikt voor wat je denkt dat je zelf tekort komt.

Misschien heb je hier nog nooit zo over nagedacht, maar observeer het zelf – en je zult zien dat het zo werkt. Als je zelf op één been staat, kun je anderen niet ondersteunen. Je kunt nooit echt naar een ander luisteren als je in je hoofd bezig bent met je eigen spanning.

Dus je relaties zijn een afspiegeling van jezelf. Ze reflecteren de mate waarin jij een overvloed of tekort ervaart in je leven. En dus zeggen je relaties meer over jezelf dan per se over de mensen waar je die relaties mee hebt…

Als je investeert in de relatie met jezelf, verbetert dat automatisch alle relaties met andere mensen.

Dus werk aan de winkel! Hier is de belofte: Als je investeert in je zelfontwikkeling, zal de relatie met jezelf beter worden. Elke groei die je daarin ervaart, zal ook de relaties met anderen ten goede komen. Dus hoe vreemd het ook klinkt, het komt allemaal hier op neer:

Wil je hele goede relaties met anderen? Verbeter dan (eerst) de relatie met jezelf!

De relatie met jezelf verbeteren is eigenlijk nog veel belangrijker…


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Overigens heeft een betere relatie met jezelf nog veel meer voordelen. Het verbetert niet alleen de relaties met iedereen die je tegenkomt, maar het verlaagt ook de stress in je leven. Het verbetert je zelfvertrouwen, leert je keuzes te maken die echt bij je passen en zorgt ervoor dat je gelukkig bent.

Kortom, een goede relatie met jezelf is de basis van een gelukkig en gezond leven!

Hier zijn 3 tips om je te helpen de relatie met jezelf te verbeteren:

Kun je de relatie met jezelf verbeteren? Tip 1: Leer te vertrouwen op je gevoel.

Hoe kun je ooit zelfvertrouwen ontwikkelen als je niet vertrouwt op je gevoel? Hoe kun je ooit vertrouwen op je gevoel als je niet luistert naar je hart? Door te luisteren naar je hart, leer je te oefenen met je gevoel. Als je dat gevoel volgt, dan zul je zien dat er prachtige dingen gaan gebeuren. Je hart zegt je wat je werkelijk wilt. En als je dat volgt, dan maak je altijd de beste keuze.

Veel mensen denken: “Ik moet eerst bewijs zien, voordat ik mijn gevoel volg. Ik vind het veel te eng! Wat als er niets van blijkt te kloppen?” Wat ze helaas over het hoofd zien, is dat je pas leert te vertrouwen op je gevoel nadat je er mee oefent. Dus niet ervoor.

Eerst naar de sportschool, dan pas sterke spieren.

Zie het zo: je krijgt pas sterkere spieren als je oefent in de sportschool. En pas als je sterke spieren hebt, kun je erop vertrouwen. Pas dan kunnen die spieren je dragen, waar je ook naartoe gaat. Begrijp je hoe het werkt?

Er is natuurlijk een ‘sprong van vertrouwen’ nodig om dit te doen.

Maar als je een aantal keren kiest voor je gevoel – ook al twijfel je – dan bouw je daarmee ervaring op. Dan zul je zien dat je gevoel vaak veel beter klopt dan wat je verstand je vertelt. En met die ervaring versterk je het vertrouwen, het vertrouwen in je gevoel.

Wil je de relatie met jezelf verbeteren? Tip 2: Word je eigen beste vriend of vriendin.

Weet je wat de nummer één reden is voor onzekerheid? De belangrijkste reden voor een slechte relatie met jezelf? Dat is zelfkritiek. Zelfkritiek is funest voor je innerlijke rust. Zelfkritiek loslaten gaat een enorm verschil maken in je leven.

Het stemmetje in je hoofd praat de hele dag tegen je. Het geeft commentaar – vaak onbewust- op alles wat je doet. En er zijn slechts twee mogelijkheden: of het is je beste vriend/in, of het is je grootste vijand. Als beste vriend/in steunt die stem je, geeft het je moed en een goed gevoel. Als grootste vijand geeft het je zelfkritiek, negatieve gedachten en haalt het je naar beneden.

Welk stemmetje in je hoofd wil je horen?

Toch zeker voor de stem van je beste vriend of vriendin? Hoe kun je ooit een goede relatie met jezelf krijgen als dat stemmetje in je hoofd je continu omlaag haalt? Dat lukt je niet.

De relatie met jezelf verbeteren begint met het stoppen met zelfkritiek.

Dus je hebt maar één keuze: stop met die zelfkritiek! Verander elke vorm van zelfkritiek naar iets positiefs. Dat vereist oefening en creativiteit, maar je hebt geen keuze als je je beter wilt voelen over jezelf.

Ga je de relatie met jezelf verbeteren? Tip 3: Verlaag je verwachtingen.

Heb je het gevoel dat je niet voldoet aan je eigen verwachtingen? Denk je dat je meer moet doen, dan je meer moet zijn? Dan heb je nog de illusie dat je niet goed genoeg bent – precies zoals je nu bent.

Als je ontevreden bent over jezelf, heb je twee keuzes: de eerste keuze is je inspanningen verhogen en de tweede keuze is de verwachtingen over jezelf verlagen. De meeste mensen gaan hun inspanningen verhogen: ze doen meer, werken harder, zetten nog meer door en probeerde zo elke keer nog iets beter te worden.

Maar op lange termijn is dat erg vermoeiend! Meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland heeft last van vermoeidheidsverschijnselen en dat zegt genoeg.

Zou het niet heerlijk zijn om gewoon… jezelf te zijn?

Zou het niet heerlijk zijn om gewoon even niets te hoeven doen?

Wel dat kan!

Verlaag gewoon de verwachtingen die hebt over jezelf. Waarom moet je altijd nog meer doen ? Waarom moet je op elk gebied beter worden? Wees gewoon wie je bent, dat is meer dan voldoende! Gun jezelf ook wat rust. Gun jezelf ook de mogelijkheid om dingen eens niet perfect te doen. Of om gewoon eens even… niets te doen.

Hopelijk helpen deze tips je om de relatie met jezelf te verbeteren. De relatie met jezelf is net zoals gezonde relaties met iedereen: iets waar je elke dag – een beetje – aan zult moeten werken. In ieder geval tot het vanzelf gaat. In het begin moet je jezelf gewoon iets meer aandacht geven. Iets meer je gevoel volgen, aardiger zijn tegen jezelf en je verwachtingen iets verlagen voor die dag.

Maar hoe meer je oefent, hoe beter je je voelt over wie je bent.

En misschien ga je jezelf nog wel eens geweldig vinden! Niet op een arrogante manier en zeker niet omdat je beter bent dan anderen. Maar gewoon omdat je houdt van jezelf. Omdat je je thuis voelt in de relatie met jezelf. Want waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee.

Dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je blij bent met wie je bent!


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>