De enige reden dat je jezelf voorbijloopt

Loop jij jezelf voorbij? Denk je regelmatig: “Ik wilde dat ik eens nee kon zeggen? Ik wilde dat ik eens gas terug kon nemen?” Ontdek de kern waarom je jezelf voorbijloopt. Je moet dit eerst begrijpen voordat je het kunt oplossen. Loop jezelf niet voorbij – voor je het weet, kun je jezelf niet meer terugvinden!

Gefeliciteerd – je bent een sociaal mens!

Jezelf voorbijlopen is dé valkuil van sociale mensen. Asociale mensen hebben daar echt geen last van – die lopen juist anderen voorbij! Sociale mensen lopen zichzelf voorbij omdat ze de mening van anderen belangrijker vinden dan hun eigen mening. Dus als je jezelf voorbijloopt dan … gefeliciteerd – je bent een sociaal mens!

Als je iets doet wat je niet wilt, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je bang bent voor de mening van andere mensen.

Sociale mensen zijn mijn favoriete mensen, want ze hebben een groot hart. Ze zijn hulpvaardig en zetten anderen op een eerste plaats. Raad eens op welke plaats ze zichzelf zetten? Meestal op de laatste plaats – nadat iedereen tevreden op de bank zit en alles is gedaan. Pas dan komen ze aan zichzelf toe…

“Hè, hè, nu is het even mij-tijd. Oh chips! Over 5 minuten heb ik wéér een afspraak!”

You can run, but you cannot hide.

Je kunt jezelf voorbijlopen maar je kunt jezelf nooit ontvluchten. Vroeg of laat kom je jezelf altijd weer tegen:

1. Je belandt in een burn-out op werk omdat je geen grenzen kunt aangeven. Bovendien: Wie doet het als jij het niet doet? Iemand moet het toch doen?

2. Je hebt te veel afspraken en verplichtingen en raakt gestrest en uitgeput. Je fantaseert over een sabbatical op de Seychellen (of een andere plek waar niemand je kent en dus niemand je lastig valt).

3. Je hebt een paar relaties die je heel veel energie kosten en waar je het liefst mee wilt stoppen, maar waar je toch mee doorgaat. Want je bent toch een loyaal mens?

4. Je hebt het te druk – privé of zakelijk – waardoor je je door de week heen moet slepen. In het weekend lig je uitgeput op de bank met een paracetamol en een zak chips.

Ben je ook verantwoordelijk voor je eigen geluk?

Kortom, je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Vaak tè groot. Maar voel je je ook verantwoordelijk voor je eigen geluk en innerlijke rust? Dat is de vraag…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Er lijken dus veel redenen te zijn om jezelf voorbij te lopen:

1. Als ik voor mezelf kies, dan ben ik egoïstisch.
2. Als ik het niet doe, wordt het nooit goed gedaan
3. Als ik nee zeg, dan denken ze dat ik onverantwoordelijk ben.

Maar onder al die oppervlakkige redenen, ligt slechts één reden waarom je jezelf voorbijloopt.

De enige reden dat je jezelf voorbijloopt.

Ben je er klaar voor? Dit is uiteindelijk de enige reden dat je jezelf voorbijloopt:

Je
vindt
jezelf
kennelijk
niet
belangrijk 
genoeg…

Dat is het! Kennelijk:

1. Vind je je innerlijke rust niet belangrijk genoeg.
2. Vind je je geluk niet belangrijk genoeg.
3. Vind je je gezondheid niet belangrijk genoeg.
4. Vind je je vrije tijd niet belangrijk genoeg.
5. Vind je je ontspanning niet belangrijk genoeg.

Kennelijk vind je andere dingen belangrijker!

De ongemakkelijke waarheid.

Dat is toch de – ongemakkelijke – waarheid? Als je jezelf wèl belangrijk genoeg zou vinden, dan zou je jezelf gewoon niet voorbijlopen. Simpel…

Er is natuurlijk niets mis met die waarheid. Niemand verbiedt het. Het maakt je geen slecht mens. Het enige wat er mis mee is, is dat jij je er niet goed bij voelt….

Dus nu we de kern hebben gevonden, wat kun je hieraan doen? Hoe stop je het proces van jezelf voorbijlopen zodat je jezelf weer terugvindt?

Hoe los je dit nu op?

De beste manier is door jezelf de volgende vraag te stellen:

“Hoe belangrijk vind ik mezelf nu eigenlijk?”

Beantwoord deze vraag met “Nou, ik vind mezelf totaal niet belangrijk” en je gaat door met jezelf voorbij te lopen. Beantwoord deze vraag met “Nou, ik vind mezelf eigenlijk best wel – een beetje – belangrijk” en je hebt de eerste stap gezet naar de oplossing…

Jezelf belangrijk vinden is ontzettend sociaal.

Jezelf belangrijk vinden is niet egoïstisch. Dat is een enorm misverstand. Jezelf belangrijk (genoeg) vinden, is juist héél sociaal. Want alleen vanuit je eigen kracht kun je anderen helpen. Alleen door stevig in je eigen schoenen te staan, kun je anderen ondersteunen. Hoe kun je je energie steken in andere mensen als je zelf geen energie meer hebt?

Als je op één been staat te wiebelen, hoe kun je dan een ander ondersteunen? Dat lukt je toch niet? Dat is precies wat mensen doen als ze zichzelf voorbijlopen omdat ze anderen niet willen teleurstellen. Ze maken zichzelf zwak in de hoop dat het iemand helpt. Maar je kunt nooit een ander versterken door jezelf te verzwakken. Lukt niet – never, nooit!

Maak jezelf iets belangrijker – ah toe, een beetje maar!

Dus begin ermee jezelf (iets) belangrijker te maken. Niet ten koste van anderen, maar in het voordeel van anderen. Als je je energie weer terug hebt, dan kun je de wereld weer op je schouders nemen. Geen grenzen kunnen stellen is nooit de oplossing. De beste grens is een balans – de balans tussen anderen en jezelf. Zo is er voldoende tijd, aandacht en energie voor iedereen.

Loop jezelf niet voorbij – voor je het weet kun je jezelf niet meer terugvinden!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Zelfvertrouwen vergroten – 3 effectieve oefeningen

Doen waar je bang voor bent, geeft vrijheid

Bang zijn voor de mening van anderen

 • Marlie schreef:

  Beste Frank,
  Vaker merk ik dat mensen proberen misbruik van me te maken. Een vriendin van me probeert steeds van mijn gastvrijheid gebruik te maken, maar vraagt me bijna nooit spontaan terug. Steeds opnieuw moet ik dan uiteindelijk aangeven dat ik ook weleens bij haar ontvangen wil worden. Dan zegt ze dat ik dingen op een weegschaaltje leg, en gaat rustig door met zichzelf bij mij uit te nodigen. Weet niet goed hoe ik dat zo taktisch mogelijk kan brengen. Kun jij me een goede raad geven?

  • Beste Marlie,

   Ik zou eerst eens vragen waarom ze liever bij jou is, dan dat ze jou bij haar uitnodigt. Vraag eens – vriendelijk – door, misschien zit er een heel andere reden achter dan je denkt… Vaak zijn mensen zich niet bewust dat ze over je grenzen zijn gedaan totdat je heel duidelijk op je strepen gaat staan. Soms werken subtiele signalen gewoon niet en moet je duidelijk zijn. Als de vriendschap echt is, wordt je mening gerespecteerd :)

   In dit artikel vind je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/hoe-geef-je-je-grenzen-aan-vriendschap/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Marlie schreef:

  Dat heb ik haar weleens gevraagd Frank, maar dan zegt ze dat ze het niet bijhoudt en echt niet meer weet wie het laatst bij wie is geweest en dat ik het maar moet zeggen als ik bij haar wil komen. Heb haar verteld dat ik het fijn vind ook bij haar te komen. Dan vindt ze het prima, maar de eerstvolgende keer lijkt ze het vergeten te zijn en zegt ze weer: o ik kom naar jou hè? (word er een beetje moe van….)
  Heb me voorgenomen te zeggen: nee nu kom ik naar jou, maar voel me dan weer niet prettig.
  Sorry misschien is dit wel een onbenullig probleem, maar het stoort toch een beetje altijd de gastvrouw te moeten zijn.

  • Beste Marlie,

   Als een probleem je stoort, is het zeker niet onbenullig :)

   “Heb me voorgenomen te zeggen: nee nu kom ik naar jou, maar voel me dan weer niet prettig.”
   Daar ligt dan uiteindelijk jouw uitdaging. Probeer er eens over heen te stappen en dat toch te zeggen. Soms moeten we een klein beetje uit de comfortzone als we verder willen groeien :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • Marlie schreef:

    Ga ik doen Frank.
    Bedankt voor je fijne antwoord.
    Ik lees je artikelen altijd met veel interesse.
    groetjes, Marlie

 • sjef,
  Betere relaties met iedereen: deze cursus is zeker de moeite waard, heb hem gevolgd en het resultaat is je krijgt een betere relatie met je zelf,nu zeg ik, liever ruzie met een ander dan met me zelf.het klinkt misschien erg hard ,weet je wat het toppunt van egoïsme is?
  jezelf vergeten en iedereen helpen,mijn dank frank, deze cursus heeft mij veel inzichten geven .

  • Beste Sjef,

   Heel fijn te horen dat de cursus je heeft kunnen helpen!

   Inderdaad, om anderen te helpen moeten we eerst onszelf helpen – een relatie is pas gezond als geven en nemen in balans is…

   Heel veel plezier met je verdere persoonlijke ontwikkeling Sjef :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Dag Frank,

  Dank je wel voor het delen van deze wederom mooie en inspirerende artikelen! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik altijd uitkijk naar de maandag, omdat ik dan artikelen van jou mag ontvangen, waarin je belangrijke topics met een gezonde dosis humor bespreekt! Dank je wel daarvoor! Ik wens je een hele fijne avond toe! Hartelijke groet,

  • Beste Inge,

   Jij bedankt voor je reactie en heel graag gedaan – fijn dat te horen! :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Dank je voor het artikel,
  en klopt als een bus.
  Op basis van “zelfzorg” heb ik heel wat stappen genomen laatste tijd.
  Een vriendschap van 14 jaar On-hold gezet, en ik zie binnen paar maand wel wat ik hiermee doe.
  Want het is geruime tijd al even niet meer fijn….
  Een andere school uitgekozen, waardoor ik een heel pak roddelende, jaloerse mensen niet meer ga zien, fantastisch gewoon !
  Grote schoonmaak in mijn privé-leven,
  met op voortouw, mijn eigen geluk …
  en
  I love it !

  • Beste Ash,

   Voelt goed hè? Zo’n grote schoonmaak van dingen en situaties die je niet meer inspireren :) Mooi dat het je nieuwe energie geeft!

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank,
  Jarenlang had ik leuke banen. Sinds de crisis van 2009 waarin ik ontslag kreeg kon ik hetzelfde leuke werk alleen maar via detachering doen. In deze detachering werd vaak 200% inzet verwacht wat mij een enorme druk gaf én ik moest vaak verder reizen. Ik ben nu 62 jaar en heb na jaren hard werken én veel stress, met pijn in mijn hart besloten dat ik niet meer (op deze manier) werken kan én wil. Ik heb nu een WW uitkering én ik doe mijn best om niet meer aan het werk te komen. Dat betekent financieel een flinke aderlating; bovendien is de WW ook maar een paar jaar. Ik sta achter mijn besluit om met gezond egoïsme voor mezelf te kiezen. Hiermee wil ik zeggen dat de omstandigheden (de crisis en de reactie van de politiek) ook de mens maken. Dit valt met geen therapie goed te maken; daarom ben ik politiek actief geworden. Niet alles ligt op je “eigen bordje”. Dit punt wilde ik graag eens meegeven. Ik ben benieuwd hoe jij daar tegen aan kijkt.

  • Beste Magda,

   Wel, je eigen keuze is altijd de beste zolang jij je er goed bij voelt :)

   Ik kan me voorstellen dat je deze keuze hebt gemaakt. Persoonlijk vind ik (voor mezelf) zelfstandigheid – ook financieel – het allerbelangrijkste. In dezelfde crisis van 2009 verloor ik mijn klanten als zelfstandig trainer omdat de internationale bedrijfstrainingen die ik toen deed, te duur werden (mensen moesten ingevlogen worden, hotelkamers betaald worden en mijn tarief was ook niet weinig). Ik was toen jonger dan jij (ben nu 51) en dacht: “Wat nu?” Toen heb ik een coachingspraktijk opgezet en deze website gestart. Het inkomen van voor die periode haal ik bij lange na niet, maar ik ben nog steeds zelfstandig en kan de boodschappen betalen – en doe wat ik leuk vind :) Iedereen maakt zo zijn of haar keuzes en is heb daar geen enkel oordeel over – alleen over mijn eigen keuzes. Ik kan me dus ook helemaal voorstellen dat je jouw keuze hebt gemaakt. Ik geloof wel – of liever gezegd, dat is mijn ervaring – dat er altijd meer mogelijkheden zijn dan we denken: tussen zwart en wit zitten heel veel grijswaarden. Het belangrijkste is de keuze te maken waar je je goed bij voelt :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • Beste Frank, je schreef “Je eigen keuze is altijd de beste zolang jij je er goed bij voelt” en dat is ook zo.
    Met vriendelijke groet, Magda

 • Ik vind het woord belangrijk niet echt passend. Het is meer dat je meer van je zelf mag gaan houden hierdoor kun je ook meer van een ander houden. Je kunt ook een hele hoop voor je zelf doen en dan loop je je zelf ook voorbij het hoeft dus niet per defenitie met sociaal of assosiaal te maken te hebben. Of dat je je zelf belangrijk vindt of niet. Het is meer hoeveel hou je van je zelf. Als je leert van je zelf te houden ga je automatisch ook van anderen houden.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >