Loop jij jezelf voorbij? Denk je regelmatig: “Ik wilde dat ik eens nee kon zeggen? Ik wilde dat ik eens gas terug kon nemen?” Ontdek de kern waarom je jezelf voorbijloopt. Je moet dit eerst begrijpen voordat je het kunt oplossen. Loop jezelf niet voorbij – voor je het weet, kun je jezelf niet meer terugvinden!

Gefeliciteerd – je bent een sociaal mens!

Jezelf voorbijlopen is dé valkuil van sociale mensen. Asociale mensen hebben daar echt geen last van – die lopen juist anderen voorbij! Sociale mensen lopen zichzelf voorbij omdat ze de mening van anderen belangrijker vinden dan hun eigen mening. Dus als je jezelf voorbijloopt dan … gefeliciteerd – je bent een sociaal mens!

Als je iets doet wat je niet wilt, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je bang bent voor de mening van andere mensen.

Sociale mensen zijn mijn favoriete mensen, want ze hebben een groot hart. Ze zijn hulpvaardig en zetten anderen op een eerste plaats. Raad eens op welke plaats ze zichzelf zetten? Meestal op de laatste plaats – nadat iedereen tevreden op de bank zit en alles is gedaan. Pas dan komen ze aan zichzelf toe…

“Hè, hè, nu is het even mij-tijd. Oh chips! Over 5 minuten heb ik wéér een afspraak!”

You can run, but you cannot hide.

Je kunt jezelf voorbijlopen maar je kunt jezelf nooit ontvluchten. Vroeg of laat kom je jezelf altijd weer tegen:

1. Je belandt in een burn-out op werk omdat je geen grenzen kunt aangeven. Bovendien: Wie doet het als jij het niet doet? Iemand moet het toch doen?

2. Je hebt te veel afspraken en verplichtingen en raakt gestrest en uitgeput. Je fantaseert over een sabbatical op de Seychellen (of een andere plek waar niemand je kent en dus niemand je lastig valt).

3. Je hebt een paar relaties die je heel veel energie kosten en waar je het liefst mee wilt stoppen, maar waar je toch mee doorgaat. Want je bent toch een loyaal mens?

4. Je hebt het te druk – privé of zakelijk – waardoor je je door de week heen moet slepen. In het weekend lig je uitgeput op de bank met een paracetamol en een zak chips.

Ben je ook verantwoordelijk voor je eigen geluk?

Kortom, je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Vaak tè groot. Maar voel je je ook verantwoordelijk voor je eigen geluk en innerlijke rust? Dat is de vraag…


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Er lijken dus veel redenen te zijn om jezelf voorbij te lopen:

1. Als ik voor mezelf kies, dan ben ik egoïstisch.
2. Als ik het niet doe, wordt het nooit goed gedaan
3. Als ik nee zeg, dan denken ze dat ik onverantwoordelijk ben.

Maar onder al die oppervlakkige redenen, ligt slechts één reden waarom je jezelf voorbijloopt.

De enige reden dat je jezelf voorbijloopt.

Ben je er klaar voor? Dit is uiteindelijk de enige reden dat je jezelf voorbijloopt:

Je
vindt
jezelf
kennelijk
niet
belangrijk 
genoeg…

Dat is het! Kennelijk:

1. Vind je je innerlijke rust niet belangrijk genoeg.
2. Vind je je geluk niet belangrijk genoeg.
3. Vind je je gezondheid niet belangrijk genoeg.
4. Vind je je vrije tijd niet belangrijk genoeg.
5. Vind je je ontspanning niet belangrijk genoeg.

Kennelijk vind je andere dingen belangrijker!

De ongemakkelijke waarheid.

Dat is toch de – ongemakkelijke – waarheid? Als je jezelf wèl belangrijk genoeg zou vinden, dan zou je jezelf gewoon niet voorbijlopen. Simpel…

Er is natuurlijk niets mis met die waarheid. Niemand verbiedt het. Het maakt je geen slecht mens. Het enige wat er mis mee is, is dat jij je er niet goed bij voelt….

Dus nu we de kern hebben gevonden, wat kun je hieraan doen? Hoe stop je het proces van jezelf voorbijlopen zodat je jezelf weer terugvindt?

Hoe los je dit nu op?

De beste manier is door jezelf de volgende vraag te stellen:

“Hoe belangrijk vind ik mezelf nu eigenlijk?”

Beantwoord deze vraag met “Nou, ik vind mezelf totaal niet belangrijk” en je gaat door met jezelf voorbij te lopen. Beantwoord deze vraag met “Nou, ik vind mezelf eigenlijk best wel – een beetje – belangrijk” en je hebt de eerste stap gezet naar de oplossing…

Jezelf belangrijk vinden is ontzettend sociaal.

Jezelf belangrijk vinden is niet egoïstisch. Dat is een enorm misverstand. Jezelf belangrijk (genoeg) vinden, is juist héél sociaal. Want alleen vanuit je eigen kracht kun je anderen helpen. Alleen door stevig in je eigen schoenen te staan, kun je anderen ondersteunen. Hoe kun je je energie steken in andere mensen als je zelf geen energie meer hebt?

Als je op één been staat te wiebelen, hoe kun je dan een ander ondersteunen? Dat lukt je toch niet? Dat is precies wat mensen doen als ze zichzelf voorbijlopen omdat ze anderen niet willen teleurstellen. Ze maken zichzelf zwak in de hoop dat het iemand helpt. Maar je kunt nooit een ander versterken door jezelf te verzwakken. Lukt niet – never, nooit!

Maak jezelf iets belangrijker – ah toe, een beetje maar!

Dus begin ermee jezelf (iets) belangrijker te maken. Niet ten koste van anderen, maar in het voordeel van anderen. Als je je energie weer terug hebt, dan kun je de wereld weer op je schouders nemen. Geen grenzen kunnen stellen is nooit de oplossing. De beste grens is een balans – de balans tussen anderen en jezelf. Zo is er voldoende tijd, aandacht en energie voor iedereen.

Loop jezelf niet voorbij – voor je het weet kun je jezelf niet meer terugvinden!


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt