7 Vragen over jezelf – Leer jezelf kennen

Je kunt nooit echt gelukkig zijn als je jezelf niet kent. Zelfkennis is zo belangrijk! Dit zijn de 7 beste vragen over jezelf zodat je jezelf beter leert kennen:

1 – Hoe aardig ben ik voor mezelf?

Er is een goede reden waarom dit de belangrijkste van alle vragen over jezelf is. Veel mensen zijn niet zo aardig voor zichzelf. Dan heeft zelfkennis ook geen zin. Je moet blij zijn met wie je bent.

Helaas zijn veel mensen dat niet. Ze luisteren te veel naar het stemmetje in hun hoofd. Het stemmetje dat zegt dat ze beter kunnen, dat ze het niet goed doen, dat ze niet goed genoeg zijn…

Besef dat je leven alleen zin heeft als je goed met jezelf kunt opschieten. Want waar je ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus je kunt jezelf maar beter aardig vinden!

Onderzoek het eens: wat zegt het stemmetje in je hoofd? Is het positief? Prima, niets veranderen! Maar is het kritisch? Maakt het je kleiner? Dan wordt het tijd om positiever over jezelf te worden.

Het stemmetje in je hoofd is van jou, dus jij bepaalt wat het zegt!

2 – Wie ben ik nu echt?

Ah, dat is een van de vragen over jezelf waar iedereen mee worstelt! Ik geef je twee antwoorden, omdat je op twee niveaus leeft:

In je hoofd identificeer je je vooral met je gedachten. Hierin heb je specifieke angsten en verlangens. Op dit niveau ben je wat je gelooft over jezelf. Dus je overtuigingen bepalen wie je bent.

Weet dat op dit niveau je alle overtuigingen kunt veranderen! Dus wie je bent op dit niveau, is eigenlijk flexibel…

Ben je ergens bang voor, of wil je je persoonlijkheid wat aanpassen? Ga dan direct naar je overtuigingen. Ontdek wat je gelooft over jezelf of over een bepaalde situatie. Besef dat dit slechts één manier van kijken is – en ga die manier van kijken veranderen. Iedereen kan dit leren!

Op een dieper niveau ben je niet je gedachten, noch het verhaal in je hoofd. Is het interessant om dit diepere niveau te onderzoeken? Jazeker! Op dit niveau vind je (nog meer) innerlijke rust en blijvend geluk. Op dit niveau bèn je gewoon, zonder verwachtingen of gedachten over jezelf.

Een goede manier om dit niveau te onderzoeken is door te mediteren. Je kunt ook gewoon stoppen te geloven in je gedachten. Maar mediteren is voor de meeste mensen makkelijker!

3 – Wat wil ik eigenlijk bereiken?

Deze vraag is eigenlijk de slechtste vraag van alle vragen over jezelf! Waarom? Omdat de meeste mensen hun doelen stellen door zich te vergelijken met andere mensen. Als hun familie en vrienden succesvolle zakenmensen zijn, dan moeten zij dat ook worden. Ook al geven ze niets om zakendoen. Dus een betere vraag zou zijn:

Wat wil ik bereiken, puur voor mijzelf? Los van wat andere mensen doen of verwachten?

Het antwoord op die vraag is jouw persoonlijk doel. Als je diep in je hart kijkt, wat wil je dan gaan doen? Voor mij bijvoorbeeld was het antwoord: ik wil meer leren over zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Dat heeft de afgelopen 25 jaar mijn focus gehad en ik heb er geen seconde spijt van gekregen.

Dat krijg jij ook niet, als je echt de tijd neemt om deze vraag te onderzoeken.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


4 – Wat zijn mijn sterke kanten?

Dit is een van de beste vragen over jezelf. Het is ongelofelijk handig om te weten wat je goed kunt. Waarom? Hier is een inzicht:

Wat je goed kunt, is wat je graag doet – en wat je graag doet, dat kun je goed.

Die twee gaan altijd samen. Waarom is dit handig om te weten? Omdat dit je hele leven bepaalt: doe je wat je graag doet, dan word je er goed in. Dan wordt het automatisch je sterke kant. Dan ben je automatisch gelukkig en succesvol als je hier mee bezig bent.

Dus vraag jezelf: wat zijn mijn sterke kanten? Wat vind ik leuk en wat kan ik goed? Doe daar dan gewoon meer van!

Dat is het beste advies dat iemand je ooit kan geven…

5 – Wat zijn mijn zwakke kanten?

Deze vraag hoort ook bij de top 7 van beste vragen over jezelf. Hij is net zo nuttig als weten wat je sterke kanten zijn. Iedereen heeft zwakke kanten. Traditioneel vinden mensen dat ze die zwakke kanten moeten verbeteren. Om zichzelf zo completer te maken. Want niemand wil zwakke kanten hebben.

Maar hier is een andere manier van kijken:

Je hebt zwakke kanten omdat je gebieden gewoon niet zo interessant vindt. Als je ze interessant had gevonden, dan had je ze allang ontwikkeld, nietwaar? Dus je kunt je zwakke kanten ook als een signaal zien dat je daar je energie niet aan moet verspillen.

Bijvoorbeeld: boekhouden en techniek zijn mijn zwakke kanten. Ik hoef ze niet te verbeteren, want ik steek mijn energie liever in dingen die ik wel leuk vind…

6 – Waar ben ik trots op?

Deze vraag is net iets anders dan de vraag wat je sterke kanten zijn. De reden dat je jezelf regelmatig deze vraag moet stellen, is om je goed te voelen. Om – zoals je nu weet – aardiger voor jezelf te worden. Wij mensen blijven maar hangen in onze fouten – en we vergeten te snel onze successen.

Dus draai het om:

Denk eens na over waar je trots op bent.

Wat vind je dat je goed hebt gedaan?
Welke beslissingen hebben goed voor je uitgepakt?
Wat zie je als je grootste succes?

Blijf er even bij stilstaan en waardeer het allemaal. Dit geeft je niet alleen een goed gevoel, het leert je ook weer veel over jezelf: wie je bent – en wie je wilt zijn…

7 – Wie wil ik zijn?

Mijn stelling is altijd: “Je bent prima, precies zoals bent.” Vind jij dat ook? Dan hoef je niets te veranderen! De meeste mensen willen zichzelf wel veranderen – en dat is natuurlijk ook prima.

Dus ga eens fantaseren: als alles wat je deed, succesvol zou zijn, wat zou je dan doen? Als je elke kant van jezelf zou kunnen ontwikkelen, hoe zou je dan willen zijn? Hoe zou je je gedragen? En belangrijk nog: hoe zou je je dan voelen?

Besef wel dat als het verschil tussen wie je nu bent en wie je wilt zijn erg groot is, je slechts twee keuzes hebt:

Je verhoogt je inspanningen – of je verlaagt je verwachtingen.

Je kunt jezelf altijd verbeteren, maar probeer je ideaalbeeld wel realistisch te houden. Je hoeft niet de beste ter wereld te worden, je hoeft alleen maar tevreden te zijn met jezelf. Dat kan ook door jezelf niet zulke hoge verwachtingen op te leggen!

Wil je jezelf ontdekken, op een positieve manier? Bestel dan deze online cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Alweer mooie dingen ? dank je

 • Miranda schreef:

  Zaterdag begonnen met de 12-weken training. Ik merk nu al verschil bij mezelf. ❤️

 • Frank De Moei schreef:

  Jij ook bedankt voor je reactie Frank! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Frank De Moei schreef:

  Fijn zo Miranda!

  Neem er de tijd voor – en vier elke stap vooruit :)

  Veel succes en plezier!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >