Iedereen maakt fouten. Vaak blijven we hangen in: “Dat had ik nooit moeten doen!” Waarom laten we dat niet los? Daar zijn drie redenen voor. Als je verder wilt gaan, zul je die redenen moeten begrijpen. Door te blijven hangen in het verleden, creëer je onzekerheid in het heden. Tijd om los te laten! Door jezelf je fouten te vergeven, ontstaat er ruimte voor nieuwe groei.

Loslaten is de enige oplossing.

Uiteraard hebben we het hier over normale, menselijke fouten. Niet over het overtreden van de wet of doelbewust iemand pijn doen. Het gaat over fouten die iedereen kan maken: Je deed iets verkeerd, je zei iets dat je niet meende, je maakte een verkeerde beslissing, enzovoort, enzovoort…

Door jezelf niet te vergeven, creëer je spanning in je hoofd en lichaam. Je houdt ‘oud zeer’ vast en dat hoopt zich op: geestelijk, emotioneel en lichamelijk. Alsof je jezelf dagelijks met een hamer op je hoofd slaat omdat je ooit iets verkeerd deed.

Loslaten is de enige oplossing. Als je tenminste wil leren jezelf te accepteren.

Waarom is het zo moeilijk te vergeven?

Waarom zeggen we niet gewoon: “Oké, dit was niet mijn meest briljante actie. Ik had het beter kunnen doen. Maar iedereen maakt fouten. Ik los niets op door mezelf te blijven bekritiseren voor iets dat ik nooit meer kan veranderen. Dus vergeef ik mezelf en laat het los.” Maar soms is dat moeilijk, omdat we het volgende denken:

1. Als ik mezelf vergeef, dan doe ik net of het niet belangrijk was.

“En het was wel belangrijk! Ik heb een fout gemaakt in mijn relatie, ik heb een fout gemaakt in mijn carrièrekeuze. Als ik dit loslaat, dan ga ik voorbij aan hoe belangrijk dit voor me is geweest – of voor de ander.”

2. Als ik mezelf vergeef, loop ik kans opnieuw die fout te maken.

“Als ik mezelf niet regelmatig herinner aan mijn fouten, dan vergeet ik ze. En als ik ze vergeet, dan maak ik ze opnieuw. Door mezelf niet te vergeven, houd ik mezelf scherp en voorkom ik nieuwe fouten.”

3. Door mezelf niet te vergeven, doe ik ‘boete’.

Ik voel me schuldig. Terecht! Mezelf niet vergeven is een prima manier om boete te doen. Als ik mezelf vergeef, voel ik me niet meer schuldig en dat mag niet. Want het is wèl mijn schuld!”

Je begrijpt dat met deze manier van kijken het moeilijk is oude fouten los te laten. Hier is dan ook een andere manier van kijken:

1. Vergeven betekent niet vergeten.

Als je per se wilt onthouden wat je fout hebt gedaan, dan kan dat altijd. Zo voorkom je in ieder geval dat je opnieuw in de fout gaat. Zo zorg je ervoor dat je bewust bent hoe belangrijk die fout was in je leven. Zo kun je hier jezelf aan herinneren. Maar dat heeft niets met vergeven te maken.

Vergeven betekent: “Het is gebeurd en ik kan het niet meer veranderen. Ik besef dat ik als mens feilbaar ben. Met het inzicht dat ik toen had, nam ik die beslissing. Nu zou ik het anders doen, maar toen wist ik dat nog niet. Ik vergeef mezelf voor mijn ‘zwakte’, omdat ik zie dat ik toen niet voldoende inzicht had.”

Daarmee hoef je die ‘fout’ niet te vergeten. Dat lukt je waarschijnlijk toch niet. Je zult herinneren dat het niet fijn voelde. Je zult met de ervaring die je inmiddels hebt, die fout niet nog eens maken. Vergeef jezelf dat je in een kuil stapte, maar vergeet het niet. Vergeef jezelf dat je voordrong bij de kassa, maar herinner je de volgende keer meer geduld te hebben…

2. Heeft het zin boete te doen?

Als je iets hebt gedaan dat je betreurt, dan voel je je schuldig – soms tegenover een ander. Dat is normaal en menselijk. Maar jezelf pijnigen over iets dat lang geleden is gebeurd, heeft weinig zin. Iemand die een chocoladereep in de supermarkt steelt, wordt ook niet tien jaar in een isolatiecel gegooid. Na verloop van tijd voegt schuldgevoel niets meer toe.

Als jij mij pootje haakt, dan zal ik daar zeker wat van zeggen. Maar niet een jaar lang elke dag opnieuw. Dat zou geen enkele zin hebben. Laat het los. Als je je ‘schuldtijd heb uitgezeten’, dan heb je weer recht op vrijheid en zelfvertrouwen. Die vrijheid krijg je alleen door jezelf je fouten te vergeven. Er is geen andere weg.

3. Dat had ik nooit moeten doen!

Dat had ik nooit mogen doen! Die gedachte houdt ons vast. Ook ik heb dingen gedaan die ik nu nooit meer zou doen. Noem het een gebrek aan inzicht, een gebrek aan levenservaring. Noem het desnoods een gebrek aan hersencellen. Maar je hebt maar één hersencel nodig om te begrijpen dat jij en ik het wèl gedaan hebben.

We kunnen schreeuwen, stampen en vloeken tot we er bij neervallen. Maar die ene hersencel leert ons dat we het nooit meer kunnen veranderen. Het is gebeurd. ABBA won in 1974 het Songfestival en Nederland verloor de WK voetbalfinale. En jij en ik hebben fouten gemaakt. Niets meer aan te veranderen! Door te blijven hangen in het verleden, creëer je onzekerheid in het heden. Laat het los…

Wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:

Blijvend Zelfvertrouwen - Online Training
Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven!
Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig
“Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder en durf ook meer dingen te doen. Ik sta steviger in mijn schoenen en hecht minder waarde aan wat anderen van mij denken. Het werkt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

8 antwoorden
 1. Jaco
  Jaco zegt:

  Niet alleen je fouten loslaten maar alles uit het verleden. En jezelf je tekortkomingen niet kwalijk nemen (lastig) en niet denken dat je iemand wat verschuldigd bent. En vooral niet vergeten te genieten van de leuke dingen ook al zit je middenin de bagger en/of heb je een rotperiode achter de rug.

  Beantwoorden
 2. Ruud
  Ruud zegt:

  Ik heb mezelf fouten uit het verleden wel vergeven en zal ze hoogstwaarschijnlijk ook nooit opnieuw doen. Ik ben echter aan een nieuwe relatie begonnen en ik ben in twijfel of ik deze fouten ook moet vertellen aan mijn huidige partner. Een relatie eist 100% eerlijkheid, maar geldt dat dan ook over dingen waarvoor je huidige ik zich schaamt?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Ruud,

   Dat is een lastig dilemma.
   Niemand zegt dat je alles moet delen.
   Bepaal zelf of je het wilt delen of liever voor jezelf houdt.
   Als je huidige partner begripvol is, zal het geen probleem zijn.
   Wellicht dat je door je openheid zelf ook meer inzicht krijgt.
   Maar bepaal het vooral zelf en volg je gevoel :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Daan
  Daan zegt:

  Je kan je afvragen (hypotethisch): Wat zou er gebeuren als niemand zichzelf meer zou vergeven voor de fouten die hij/zij maakt. Volgens mij zouden we in een volledig tot stilstand gekomen maatschappij terechtkomen, waar niemand nog iets durft te doen in de angst om fouten te maken. Oftewel: Jezelf vergeven voor normale menselijke fouten is iets essentieels in onze maatschappij.

  Beantwoorden
 4. Lieve
  Lieve zegt:

  Ik kan het mezelf gewoon niet vergeven, ik spreek mezelf zo vaak toe dat ik er nu niks meer mee kan en dat het voorbij is, maar hetwerkt gewoon niet ik blijf me er ongelukkig mee voelen, al 3 maanden.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Viola,

   Als iemand je niet wilt vergeven, dan kun je daar helaas niets aan doen. Wat je wèl kunt doen, is het jezelf vergeven. Wie maakt er geen fouten in dit leven? Om jezelf te vergeven, heb je in het uiterste geval niet iemands toestemming nodig. Zoek het in en bij jezelf: kun je het accepteren dat je die fout hebt gemaakt? Eigenlijk kan dat niet anders, want het is al gebeurd en je kunt het niet meer ongedaan maken. De volgende keer zou je het anders doen, maar het is nu eenmaal zo gelopen. Dàt accepteren, geeft hopelijk rust – dan kun je stoppen met terugkijken en stopt daarmee ook de spanning.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.