Vergeef jezelf – je hebt geen keuze.

Als je jezelf niet vergeeft, dan groei je nooit verder. Dan vind je nooit de innerlijke rust die je zoekt.

Iedereen maakt fouten. Ben jij de enige die geen fouten mag maken? Dan kun je beter je eigen planeet beginnen, want hier op aarde maakt iedereen fouten…

Vaak blijven we hangen in: “Dat had ik nooit moeten doen!”

Waarom laten we dat niet los?

Daar zijn drie redenen voor. Als je verder wilt gaan, zul je die redenen moeten begrijpen. Door te blijven hangen in het verleden, creëer je onzekerheid in het heden. Tijd om los te laten!

Door jezelf je fouten te vergeven, ontstaat er ruimte voor nieuwe groei.

Vergeef jezelf – Loslaten is de enige oplossing.

Uiteraard hebben we het hier over normale, menselijke fouten. Niet over het overtreden van de wet of doelbewust iemand pijn doen. Het gaat over fouten die iedereen kan maken: Je deed iets verkeerd, je zei iets dat je niet meende, je maakte een verkeerde beslissing, enzovoort, enzovoort…

Door jezelf niet te vergeven, creëer je spanning in je hoofd en lichaam. Je houdt ‘oud zeer’ vast en dat hoopt zich op: geestelijk, emotioneel en lichamelijk. Alsof je jezelf dagelijks met een hamer op je hoofd slaat omdat je ooit iets verkeerd deed.

Loslaten is de enige oplossing.

Als je tenminste wil leren jezelf te accepteren. Loslaten is de grootste uitdaging voor de mens. Je moet vooral loslaten wat je is aangeleerd: de negatieve ideëen over jezelf die je zelfbeeld niet beter maken. Het wordt tijd om die los te laten.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarom is het zo moeilijk te vergeven?

Waarom zeggen we niet gewoon: “Oké, dit was niet mijn meest briljante actie. Ik had het beter kunnen doen. Maar iedereen maakt fouten. Ik los niets op door mezelf te blijven bekritiseren voor iets dat ik nooit meer kan veranderen. Dus vergeef ik mezelf en laat het los.”

Met het inzicht van nu hadden we allemaal andere beslissingen genomen in ons verleden. Lekker makkelijk, wie zou dat niet doen? Dus jezelf vergeven lijkt niet alleen mooi en fijn, maar ook gewoon… logisch.

Maar soms is het moeilijk jezelf te vergeven, omdat we het volgende denken:

1. Als ik mezelf vergeef, dan doe ik net of het niet belangrijk was.

“En het was wel belangrijk! Ik heb een fout gemaakt in mijn relatie, ik heb een fout gemaakt in mijn carrièrekeuze. Als ik dit loslaat, dan ga ik voorbij aan hoe belangrijk dit voor me is geweest – of voor de ander.”

2. Als ik mezelf vergeef, loop ik kans opnieuw die fout te maken.

“Als ik mezelf niet regelmatig herinner aan mijn fouten, dan vergeet ik ze. En als ik ze vergeet, dan maak ik ze opnieuw. Door mezelf niet te vergeven, houd ik mezelf scherp en voorkom ik nieuwe fouten.”

Ja, lekker scherp blijf je wel. Maar ook gespannen en ongelukkig. Het is het één of het ander. Waar kies jij voor?

3. Door mezelf niet te vergeven, doe ik ‘boete’.

“Ik voel me schuldig. Terecht! Mezelf niet vergeven is een prima manier om boete te doen. Als ik mezelf vergeef, voel ik me niet meer schuldig en dat mag niet. Want het is wèl mijn schuld!”

Je begrijpt dat met deze manier van kijken het moeilijk is oude fouten los te laten.

Maar je hoeft geen boete te doen. Je hoeft je niet schuldig te voelen. Je hoeft geen pijn te lijden voordat je jezelf kunt vergeven en verder kunt gaan.

Je hebt niet meer boete, schuld of pijn nodig. Je hebt meer inzicht nodig!

Hier is dan ook een andere manier van kijken:

1. Jezelf vergeven betekent niet vergeten.

Als je per se wilt onthouden wat je fout hebt gedaan, dan kan dat altijd. Zo voorkom je in ieder geval dat je opnieuw in de fout gaat. Zo zorg je ervoor dat je bewust bent hoe belangrijk die fout was in je leven. Zo kun je hier jezelf aan herinneren. Maar dat heeft niets met vergeven te maken.

Vergeven betekent acceptatie.

Het betekent: “Het is gebeurd en ik kan het niet meer veranderen. Ik besef dat ik als mens feilbaar ben. Met het inzicht dat ik toen had, nam ik die beslissing. Nu zou ik het anders doen, maar toen wist ik dat nog niet. Ik vergeef mezelf voor mijn ‘zwakte’, omdat ik zie dat ik toen niet voldoende inzicht had.”

Daarmee hoef je die ‘fout’ niet te vergeten. Dat lukt je waarschijnlijk toch niet. Je zult herinneren dat het niet fijn voelde. Je zult met de ervaring die je inmiddels hebt, die fout niet nog eens maken. Vergeef jezelf dat je in een kuil stapte, maar vergeet het niet. Vergeef jezelf dat je voordrong bij de kassa, maar herinner je de volgende keer meer geduld te hebben…

2. Moet je boete doen voor je fouten?

Als je iets hebt gedaan dat je betreurt, dan voel je je schuldig – soms tegenover een ander. Dat is normaal en menselijk. Maar jezelf pijnigen over iets dat lang geleden is gebeurd, heeft weinig zin.

Iemand die een chocoladereep in de supermarkt steelt, wordt ook niet tien jaar in een isolatiecel gegooid.

Na verloop van tijd voegt schuldgevoel gewoon niets meer toe.

Vergeef jezelf, want schuldgevoel verandert helemaal niets aan het verleden. Het blokkeert jou alleen maar om verder te gaan – en zo dingen de volgende keer beter te doen.

Als jij mij pootje haakt, dan zal ik daar zeker wat van zeggen. Maar niet een jaar lang elke dag opnieuw. Dat zou geen enkele zin hebben.

Laat het los. Als je je ‘schuldtijd heb uitgezeten’, dan heb je weer recht op vrijheid en zelfvertrouwen. Die vrijheid krijg je alleen door jezelf je fouten te vergeven. Er is geen andere weg.

3. “Dat had ik nooit moeten doen!” is een gevecht tegen de realiteit.

“Dat had ik nooit mogen doen!” Die gedachte houdt ons vast in het verleden, in ons hoofd. In ons schulgevoel.

Ook ik heb dingen gedaan die ik nu nóóit meer zou doen. Noem het een gebrek aan inzicht, een gebrek aan levenservaring. Noem het desnoods een gebrek aan hersencellen.

Maar je hebt maar één hersencel nodig om te begrijpen dat jij en ik het wèl gedaan hebben.Dat is de realiteit, nietwaar?

We kunnen schreeuwen, stampen en vloeken tot we er bij neervallen. Maar die ene hersencel leert ons dat we het nooit meer kunnen veranderen. Het is gebeurd.

ABBA won in 1974 het Songfestival en Nederland verloor de WK voetbalfinale. En jij en ik hebben fouten gemaakt. Niets meer aan te veranderen!

Helaas? Ja, natuurlijk. Maar niets meer aan te doen. En het heeft ons ook mooie lessen geleerd…

Door te blijven hangen in het verleden, creëer je onzekerheid in het heden. Wat schiet je daarmee op?

Laat het los, laat het los, laat het los!

Wil je je beter voelen over jezelf en jezelf weer terugvinden? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt