Jezelf zijn is makkelijker dan voldoen aan een ideaalbeeld. De mensen die je niet accepteren zoals je bent, die wil je toch niet in je omgeving. En de mensen die dicht bij je staan, hoef je niets te bewijzen. Jezelf zijn is een kracht, niet een zwakte. Stop de vergelijking met anderen of met een ideaalbeeld, maar wees jezelf!

Hawaii shirt of smoking?

Jaren geleden was ik op een bedrijfsfeest. De kledingcode was ‘Black Tie’ wat voor de heren een smoking betekent en voor de vrouwen een galajurk. Ik had speciaal voor het feest een smoking gekocht en voelde me helemaal het heertje. Aangekomen op het feest zag ik dat iedereen in smoking en galajurk rondliep. Het was één grote zee van goedgeklede mensen. Behalve één persoon…

Een van de computerprogrammeurs had kennelijk weinig op met het kledingvoorschrift. Hij droeg een bontgekleurd Hawaii shirt, een groene broek met witte schoenen en een paarse leren stropdas. Het deed bijna pijn aan je ogen. Hij viel ontzettend op, maar was zich nergens van bewust. Eerst dacht ik: “Met welke clown heb jij van kleding geruild?” Later dacht ik: “Zo, jij heb lef!” Nu denk ik: “Wat een mooi voorbeeld van iemand die gewoon zichzelf blijft.”

Hoe minder afstand, hoe meer jezelf.

Waarschijnlijk ben je het meest jezelf bij de mensen die dicht bij je staan: je partner, je familie, je vrienden. Dit zijn mensen die je al langer kent en die je vertrouwt. Natuurlijk is het moeilijker jezelf te zijn als je iemand niet kent en niet weet hoe hij of zij reageert. Bij onbekenden kijk je meestal eerst even de kat uit de boom. Hoe minder afstand, hoe makkelijker je jezelf kunt zijn.

Waarom hebben we zo’n moeite onszelf te zijn? Waarom laten we niet zien wie we echt zijn? Waarom trekken we ons zoveel van anderen aan? Dat heeft alles te maken met een gezond zelfvertrouwen.

Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


Als we onzeker zijn in een groep of gezelschap, dan vragen we onszelf af:

  • Wat zullen ze van me vinden?
  • Maak ik een goede indruk?
  • Accepteren ze me wel?
  • Word ik niet afgewezen?
  • Kan ik mijn zwakheden tonen?
  • Zullen anderen daar geen misbruik van maken?

Van volksbuurt naar villawijk.

We willen allemaal dat mensen positief over ons zijn, nietwaar? Daardoor zijn we bezig met hoe we overkomen op anderen. Als die behoefte – om een goede indruk te maken – erg ver gaat, dan zijn we bezig met het in stand houden van ons imago. En soms slaan we daar in door. Ik hoorde ooit een verhaal van een vrouw die was verhuisd van een volksbuurt naar een villawijk. Ze keek nogal neer op de mensen in haar oude buurt en vond dat ze beter paste in een betere wijk.

Na de verhuizing vertelde ze haar psycholoog: “Het zijn hier allemaal kakmadammen.” Waarop de psycholoog antwoordde: “Ik begrijp dat je dat vervelend vindt, want in je oude buurt was jij de enige kakmadam.” Misschien geen politiek antwoord, maar wel met een kern van waarheid. Vroeger was ze ‘speciaal’ en nu niet meer. Haar imago verdween met de verhuizing.

Jezelf zijn is makkelijk.

Het ophouden van een imago kost heel veel energie. Gewoon jezelf zijn is veel makkelijker. Dan hoef je je niet anders voor te doen, dan hoef je geen rol te spelen. Waarom proberen we dan toch een imago in stand te houden? Dat doen we omdat we denken dat we niet goed genoeg zijn. We vinden dat we moeten voldoen aan een soort ideaalbeeld – hoe we eigenlijk zouden moeten zijn.

Maar als je de vergelijking stopt – met anderen of met jezelf – wat blijft er dan over? Jij, zoals je werkelijk bent. En dat is meer dan voldoende! Wat anderen van je vinden, heb je toch niet onder controle. Als mensen vastbesloten zijn je niet leuk te vinden, dan kun je daar weinig aan doen. En sommige mensen vinden je nu eenmaal niet leuk, wat je ook doet. Als ze slim waren, dan zouden ze zien dat je wél leuk bent, maar niet iedereen is even slim…

Superman met een buikje.

Door je aan te passen aan een ideaal beeld, wordt acceptatie van anderen zinloos. Mensen zien dan nooit je werkelijke zelf en kunnen je dus ook nooit accepteren zoals je werkelijk bent. Bovendien voorkomt het ophouden van een imago dat je jezelf accepteert – en dat is waarschijnlijk nog belangrijker. Want alleen door jezelf te accepteren zoals je bent, kunnen anderen dat ook doen.

Soms zijn we bang onszelf te zijn omdat anderen dat als een zwakte zien. In plaats van als Superman of Supervrouw de wereld rond te vliegen en de mensheid te redden, doen we boodschappen en kijken tv. De man past met zijn buikje niet meer in het strakke superpak en de vrouw is vergeten haar cape te wassen. Wat is daar mis mee?

De kracht jezelf te zijn.

Als anderen zien dat we niet perfect zijn, dan lopen we de kans dat ze ons afwijzen, uitlachen, negeren, afkeuren en uiteindelijk verlaten. En toch is dat misschien beter. De mensen die je afwijzen omdat je jezelf bent, die wil je toch niet in je omgeving hebben. Daar zit je echt niet op te wachten.

Dus zie jezelf zijn als kracht, niet als zwakte. Het trekt de juiste mensen aan en stoot de verkeerde mensen af. Wat wil je nog meer? We hebben toch het recht onszelf te zijn, met al onze fouten en zwakheden? Bovendien, wie zouden we anders moeten zijn? Als je maar in één ding kunt uitblinken, blink dat uit in jezelf te zijn. Dat volgt al het andere vanzelf!

Wil je leren meer jezelf te zijn? Bestel dan de volgende e-cursus:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek