Welke 5 leugens vertel jij jezelf?

Leugens over jezelf vertellen – wie doet het niet? Maar wist je dat er ook leugens over jezelf bestaan die juist heel positief zijn?

Dit zijn 5 leugens over jezelf die je moet loslaten, om je beter te voelen over wie je werkelijk bent.

Welk leugens vertel jij jezelf?

Iedereen vertelt zichzelf kleine leugens. We weten dat ze niet waar zijn, maar we willen ze gewoon niet toegeven.

Ik kende ooit een heel moeilijk mens. Zij had het woord ‘lastig’ uitgevonden! Als ze een boodschap op haar voorhoofd had kunnen dragen, dan was het ongetwijfeld de volgende geweest:

“Ik ben echt een heel moeilijk mens! Wees voorzichtig als je mij benadert, want ik kan plotseling ontzettend uit mijn vel schieten. Dus wees gewaarschuwd!”

Mensen liepen met een grote boog om haar heen.

Ze was dominant, nukkig, had last van stemmingswisselingen, was wantrouwig en heetgebakerd. Je wist eigenlijk nooit waar je aan toe was. Het ene moment kon ze heel aardig zijn en het volgende moment schold ze je bijna uit.

Kortom, iemand waar je met een grote boog omheen liep…

Maar weet je wat over zichzelf zei? Ze zei letterlijk: “Ik ben de moeilijkste niet.”
Ze vond oprecht dat ze flexibel en makkelijk was. En waarschijnlijk was ze ook de enige op de wereld die er zo over dacht…

Iedereen vertelt zichzelf kleine leugens. Wees eerlijk naar jezelf toe. Het zijn de waarheden over onszelf die we niet willen zien. Die negatieve eigenschappen die we wegstoppen of verbergen voor anderen.

Maar laten we het in dit artikel vooral positief houden!

Want er zijn óók positieve leugens die je jezelf vertelt.

Dat zijn de positieve waarheden over jezelf – die je nog niet begrijpt. Het zijn de leugens over jezelf die je tegenhouden gelukkig te zijn. Als je die waarheden zou weten, zou je je een stuk beter voelen over jezelf. Laten we ze eens gaan ontdekken:

Dit zijn 5 leugens over jezelf die je tegenhouden je goed te voelen:

1 – Je moet de beste zijn is een grote leugen over jezelf.

Dat is wat we allemaal denken. Al vanaf onze vroegste jeugd worden we gestimuleerd om onszelf te vergelijken met anderen. Op school worden onze rapportcijfers vergeleken met die van andere kinderen. Heb je een onvoldoende? Dan moet je harder studeren!

Op de gymles zijn we teleurgesteld wanneer we als laatste worden gekozen. “Je moet beter je best doen” is het motto dat diep in ons brein wordt gegrift. Ons hele leven proberen we ernaar te leven.

Maar klopt dat wel? Moet je wel de beste zijn? Waarom zou je niet gewoon jezelf kunnen zijn? Waarom moet je leven een wedstrijd zijn waarin je continu probeert anderen af te troeven? Moet je wel slimmer worden, mooier worden, duurdere spullen hebben, beter zijn in gymnastiek of nog harder studeren?

Wees gewoon jezelf.

Ik kan je garanderen dat je leven veel ontspannender wordt als je jezelf toestemming geeft om jezelf prima te vinden. Precies zoals je bent. Ook al ben je niet de slimste, de snelste, de mooiste of de populairste. Je bent in ieder geval jezelf.

Jij bent toevallig de enige op de wereld die dat kan zeggen!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

2- Iedereen moet je aardig vinden is een van de grootste onwaarheden.

Aardig gevonden worden is een overlevingstactiek. Als andere mensen je aardig vinden, dan hoor je bij de groep. Dat geeft je bescherming. Als anderen je niet aardig vinden, dan val je buiten die groep en sta je er alleen voor. Dat is natuurlijk eng.

Dus aardig gevonden willen worden is iets dat diep in onze psyche zit. Maar er is wel een hoge prijs die je daarvoor betaalt. Om altijd aardig gevonden te worden moet je je eigen grenzen negeren. Je mag geen nee zeggen, je moet op elk bericht reageren, je moet iedereen helpen. Je mag nooit eens een baaldag hebben.

Ken je die mensen die altijd maar lachen, ook al voelen ze zich rot van binnen? Die op hun enige vrije dag van het jaar toch nog een ander gaan helpen, omdat ze niet egoïstisch gevonden willen worden?

Nou, dat dus.

Niet iedereen hoeft je aardig te vinden.

Sterker nog, dat lukt je nooit!

Accepteer gewoon het feit dat sommige mensen je fantastisch vinden, wat je ook doet. Dat zijn je vrienden. Accepteer dat sommige mensen je niets vinden, wat je ook doet. Die mensen moet je loslaten. De rest zit daar tussenin.

Vind jezelf aardig. Als je dat bent, dan blijf je nog steeds aardig, wat een ander ook vindt.

3 – Je bent wat je doet – vertel jij anderen deze leugen over jezelf?

Aangezien we altijd proberen ergens de beste in te zijn, koppelen we onze eigenwaarde aan onze prestaties. Zijn we succesvol, dan voelen we ons goed over onszelf. Maken we fouten, dan voelen we ons slecht over onszelf. Je bent dus wat je doet.

Dit is de reden dat het eerste wat mensen je vragen als ze je ontmoeten, is: “Zo, en wat doe jij precies?”

Als je antwoordt: “ik ben meester in de kunst van het mislukken en fouten maken”, dan kijken ze je aan alsof ze water zien branden. Want waarom zou je in hemelsnaam toegeven dat je niet succesvol bent?

Je bent zeer zeker niet wat je doet!

Wat je doet, is tijdelijk. Het verandert, net zoals het weer. Soms ben je succesvol, soms niet. Je prestaties, status, visitekaartje, inkomen, bezittingen of vermogen zeggen niets over wie je bent. Helemaal niets! Dus voel je goed, wat je ook doet.

4 – Je bent wat je denkt – dit is gewoon niet waar.

Wij mensen leven in ons brein. Vanuit deze tien vierkante centimeter grijze massa ervaren we ons leven. We denken dat wat we denken, de waarheid is. We denken dat wat we denken over onszelf, ook de waarheid is. Niet is minder waar!

Je bent en je denkt. Dat zijn twee verschillende dingen.

Sommige mensen kiezen ervoor om andere gedachten te gaan geloven. In plaats van ‘ik ben niet goed genoeg’ geloven ze nu ‘ik ben de moeite waard en helemaal prima zoals ik ben.’ Dat voelt natuurlijk beter. En als je moet kiezen tussen de eerste en tweede overtuiging, kies je natuurlijk voor de tweede.

Als je dan toch iets moet denken over jezelf, waarom dan niet iets positiefs?

Dus wees flexibel met wat je denkt. Bepaal zelf wat je wilt denken. Niemand zegt je dat je iets moet blijven denken waar je je niet goed bij voelt.

Er is nog een diepere laag: Wat je denkt, is nooit wie je werkelijk bent. Ook als je niet denkt, dan ben je er nog steeds, nietwaar? Dan verdwijn je toch niet plotseling? Je hebt gedachten, je bent ze niet. Ook niet de gedachten over jezelf.

5 – ‘Je kunt niet veranderen’ is de grootste leugen over jezelf.

Ha ha ha ha ha! Sorry, maar dit is grappig, nietwaar? Alles in je leven verandert, elke seconde van de dag. Niet alleen verandert je omgeving continu, ook IN jezelf verandert alles. Na 7 jaar is er geen cel meer in je lichaam die hetzelfde is. Letterlijk. Alle cellen in je lichaam zijn vernieuwd. Wist je dat?

Dat je niet kunt veranderen is de grootste leugen over jezelf.

Heb je sinds je jeugd er nieuwe gedachten bijgekregen? Natuurlijk! Als je een nieuwe gedachte hebt over een bepaalde situatie, dan verandert ook je gevoel over die situatie nietwaar? Dus ook je gevoel is veranderd in de loop der jaren.

Als je goed kijkt zie je dat niets in je leven hetzelfde is gebleven.

Het belangrijkste kenmerk van het leven, is dat alles verandert. En jij leeft, dus jij verandert. Dat kun je gewoon niet vermijden.

Je kunt alles veranderen in je leven. Niets van wat je gisteren deed, hoef je morgen te herhalen. Behalve ademen.

Nu weet je wat de waarheid is over jezelf. Dus bepaal wat je wilt veranderen in je leven en ga aan de slag. Niets houdt je tegen!

Deze online training gaat je hierbij helpen:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Negatief zelfbeeld – wat zie je als je in de spiegel kijkt?

7 Enorme misverstanden over jezelf

Altijd aardig gevonden willen worden werkt niet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>