Arrogantie komt soms voort uit onzekerheid. Het is een heel vermoeiende manier om een positief zelfbeeld in stand te houden. Want dat zelfbeeld is gebaseerd op de vergelijking met anderen. Draai het om: voel je goed over jezelf, zonder jezelf te vergelijken met wie dan ook. Dat geeft veel meer rust, kracht en vertrouwen. Is iemand arrogant of onzeker – of is er geen verschil?

Oorzaken van arrogantie.

Er zijn drie oorzaken van arrogantie. Ten eerste kan iemand een persoonlijkheidsstoornis hebben. Een narcist vindt zichzelf gewoon fantastisch – bescheidenheid is hem vreemd. Ten tweede kan iemand zich op een bepaald gebied superieur voelen, zonder dat er sprake is van een echte stoornis. Dat gevoel van superioriteit kan iemand baseren op prestatie, inkomen, uiterlijk, intelligentie, afkomst en nog veel meer.

De derde (en vaak onderliggende) oorzaak van arrogantie is onzekerheid. Als ik me minder voel dan anderen, dan zeg ik gewoon regelmatig hoe fantastisch ik ben: “Ik ben niet arrogant, ik ben gewoon briljant!” In de hoop dat anderen – en ikzelf – dat ook echt gaan geloven. Als anderen me niet vertellen hoe fantastisch ik ben, dan zeg ik het toch lekker zelf?

Vermeende arrogantie.

Sommige mensen denken dat je arrogant bent, terwijl dat niet zo is. Soms word je beoordeeld op je uiterlijk en denken anderen: “Die ziet er wel erg arrogant uit.” Het kan ook zijn dat je blij was met je eigen prestatie en dat wat ongelukkig formuleerde. Als je zegt: “Zo, wat ben ik goed!”, dan denken sommige mensen dat je arrogant bent. Maar misschien ben je gewoon blij met je prestatie?

Zeker in Nederland is bescheidenheid een deugd. Iedereen die ‘boven het maaiveld’ uitsteekt, wordt als arrogant bestempeld. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Je goed voelen over jezelf betekent niet automatisch dat je je beter voelt dan anderen.

Zo voel je je goed over jezelf.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van deze Online Cursus Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Er zijn dus grote verschillen tussen zelfvertrouwen en arrogantie.

Hoe weet je nu waar het echt om gaat?

Verschil tussen arrogantie en een gezond zelfrespect.

Iemand die arrogant is, voelt zich beter dan een ander. Iemand met een gezond zelfvertrouwen voelt zich goed over zichzelf. Zie je het verschil? Een arrogant persoon vergelijkt zichzelf continu. In zijn ogen zijn anderen ‘minder’ en dat doet hem beter voelen. Iemand met zelfvertrouwen gaat uit van eigen kracht en vergelijkt zichzelf niet met de rest van de wereld. Waarom zou je, iedereen is toch uniek?

Hoe ga je om met arrogante mensen?

Arrogantie is een flauw gerecht – neem het met een korreltje zout. Je kunt je verschrikkelijk opwinden en vinden dat iemand bescheidener moet zijn, maar ach, is het nu werkelijk zo belangrijk? Zie het in perspectief en ga er niet te serieus op in. Je kunt altijd nog zeggen: “Ik ben blij dat jij zo tevreden bent over jezelf.” Waarschijnlijk ziet de ander dit als een compliment, ook al is het ironisch bedoeld.

Valse bescheidenheid.

De keerzijde van arrogantie is valse bescheidenheid. Je hoeft jezelf niet kleiner te maken dan je bent – zelfs niet zodat anderen zich minder onzeker voelen. Wees trots op wie je bent en wat je doet. Dat is zeker geen arrogantie, dat getuigt van een gezond zelfrespect. Soms geef je mensen een compliment en dat antwoorden ze: “Ach, het was niet zo bijzonder. Dat kan iedereen.” Ze bagatelliseren het compliment en cijferen hun eigen prestatie weg.

Hier is een uitdaging: De volgende keer dat iemand je een compliment geeft, zeg dan gewoon: “Dank je wel. Dat vind ik leuk te horen!” Want dat is toch de waarheid, het is toch leuk om een compliment te ontvangen? Je gaat er echt niet van naast je schoenen lopen – tenzij je dat altijd al hebt gedaan.

Hoe ga je om met onzekerheid?

Als je onzeker bent, heb je drie mogelijkheden: Ten eerste kun je jezelf groter maken dan anderen. Ten tweede kun je anderen ‘kleiner’ maken, ze het gevoel geven minder te zijn. Daarmee bereik je hetzelfde effect. Deze twee technieken worden veel gebruikt door arrogante mensen.

Helaas verdwijnt daarmee niet de onzekerheid, want er zal altijd iemand zijn die toch nog beter, slimmer of knapper is. Tenzij iemand denkt de allerbeste, allerslimste en allerknapste van de wereld te zijn. Maar dat kan niet, want dat ben ik al! (grapje natuurlijk)

De beste oplossing voor onzekerheid is om aan jezelf te werken: te ontdekken waar die onzekerheid vandaan komt en het daardoor om te zetten in zelfvertrouwen. Deze manier geeft je wél een blijvend goed gevoel. Door een gezond zelfvertrouwen op te bouwen, voel je je niet meer superieur, noch inferieur aan anderen. De vergelijking stopt en daarmee ook het gevoel tekort te schieten.

De onderstaande e-cursus helpt je hierbij:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

5 antwoorden
 1. Angel
  Angel zegt:

  Ik vind het best een moeilijk onderscheid. Mijn vriend zegt soms heel positieve dingen over zichzelf, waarvan ik niet weet of het nou zelfvertrouwen of arrogantie is. Bijvoorbeeld: hij kijkt in de spiegel en zegt, ik ben toch wel een knapperd heh..of hij vertelt me dat hij aan een wedstrijd meedeed, (hij is gitarist), en dat een andere gitarist maar thuisbleef, want die vond dat hij toch geen schijn van kans had nu mijn vriend meedeed. Verder gedraagt hij zich niet alsof hij zich beter voelt dan een ander. Wel geeft hij makkelijk en ongezouten kritiek, maar hij kan het zelf ook wel ontvangen.
  Ik ben zeker geen voorstander van bescheidenheid, maar toch vind ik dit wel eens “randje”. Ben wel benieuwd wat anderen hierover denken.

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Weet je wat arrogantie is.. Je te afhankelijk opstellen ofwel denken dat het zo is.. Waarom moet je zo over mensen oordelen. Je weet het gewoon niet ofwel je kunt het beste maar met jezelf voor hebben. Gunnen is misschien beter dan niet zomaar alles kunnen waarderen

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.