Meer vertrouwen in het leven – 7 tips

Vertrouwen in de basis van elk goed gevoel in je leven. Geloven in jezelf, optimistisch zijn over je toekomst, tevreden zijn met je leven op dit moment: er is allemaal vertrouwen voor nodig. In dit artikel vind je 7 tips om je vertrouwen in het leven te vergroten. Hoe meer vertrouwen je hebt in het leven, hoe meer ontspanning en geluk je elke dag ervaart!

Tip 1. Het komt allemaal goed.

Laten we eerlijk zijn: niemand weet precies hoe ons leven gaat lopen. Niemand heeft die magische glazen bol die de toekomst kan voorspellen. Maar dat heb je ook niet nodig om meer vertrouwen in het leven te krijgen. Wat je vooral nodig hebt is geloof. En het kenmerk van geloof is dat het gecreëerd wordt door herhaling.

Als je nu niet vertrouwt op het leven, dan komt dat omdat je dagelijks de boodschap ‘het kan wel eens fout gaan!’ herhaalt. Herhaal het genoeg en het voelt als de waarheid. Maar is het wel de waarheid? Oefen met een positievere boodschap, bijvoorbeeld: “Het komt allemaal wel goed.” Herhaal dàt maar eens duizend keer – dan groeit je vertrouwen automatisch…

Tip 2. We hebben het niet allemaal in de hand en dat is prima.

Gelukkig dat we niet alles in het leven kunnen controleren! Besef je hoeveel energie dat zou kosten? Wil je echt de hele dag alles controleren? Dan zou je helemaal niet meer aan het leven zelf toekomen. We hebben het gewoon niet allemaal in de hand. We hoeven niet alles te controleren. Wat een opluchting!

Dit hebben we wèl in de hand: Wat – wij – zelf – doen – op – dit – moment. Dat is het enige waar we echt invloed op hebben. De rest kunnen we alleen maar loslaten. Het probleem is niet dat we niet alles kunnen controleren in het leven – het probleem is dat we denken dat we dat wèl kunnen! Dat is een van de 10 misverstanden over het leven.

Tip 3. Verzetten betekent stilstand, meegaan betekent vooruitgang.

Het voornaamste kenmerk van het leven is dat alles verandert. Tussen nu en je pensioen veranderen je relaties, je werk, je voorkeuren, je persoonlijkheid – alles. Hoe eerder je dat accepteert, hoe beter. Als we iets willen vasthouden dat niet meer in ons leven past, dan verzetten we ons tegen die natuurlijke flow.

Dat is alsof je probeert tegen de stroom in te zwemmen. Dat kan een tijdje lukken, maar het is veel ontspannender om je niet te verzetten. Dus zwem mee met de stroom van het leven: constante verandering. Wees nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en nieuwe inzichten. Bij elke bocht een nieuw avontuur! Je hebt wel een beetje zelfvertrouwen nodig natuurlijk.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Tip 4. Soms moet je iets goeds loslaten om er iets beters voor terug te krijgen.

De angst voor verlies is vaak groter dan de bereidheid iets nieuws te creëren. We zijn banger wat we hebben los te laten, dan bereid te ontdekken wat we nog kunnen krijgen. Maar soms moet je iets goeds loslaten om er iets beters voor terug te vinden. Soms kun je pas nieuwe deuren openen als je oude deuren hebt gesloten.

Vertrouw erop dat in alles wat je loslaat een kiem ligt voor nieuwe groei. Je ziet vaak pas achteraf dat er iets beters voor terug is gekomen. Je ziet pas achteraf dat iets loslaten de beste beslissing was die je ooit hebt kunnen nemen. Toen pas gingen dingen echt veranderen!

Tip 5. Soms wordt het scenario 101.

Dit is een uitspraak die niet van mij is, maar van iemand die ik ken: “Je hebt van tevoren honderd scenario’s bedacht en uiteindelijk wordt het scenario 101.” Is dat jou ook ooit overkomen? In ons hoofd weten we precies hoe dingen gaan lopen. Totdat ze daadwerkelijk gebeuren – dan loopt alles heel anders. Dus waarom zouden we ons van tevoren druk maken?

Zoals John Lennon zei: “Life is what happens, while we are making other plans.” En eigenlijk is dat een geruststelling. We hoeven het niet allemaal uit te dokteren. We hoeven niet alles in te plannen. Het enige dat we hoeven te doen, is reageren op wat er gebeurtals het gebeurt. Eenvoudiger kan het niet!

Tip 6. Is er een hogere macht?

Misschien wel, misschien niet. Iedereen is vrij om ergens in te geloven – of niet. Maar één ding weet ik zeker: ik heb dit universum niet ontworpen en jij laat het niet draaien. Gelukkig maar, dat zou een mooie puinhoop worden! Als je al gelooft in een hogere macht, waarom dan niet in één die het beste met je voorheeft? Het universum zit mensen niet in de weg, mensen zitten zichzelf soms in de weg…

Tip 7. Vertrouw op jezelf.

Meer vertrouwen in het leven krijg je vooral door te vertrouwen op jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt! Als je vertrouwt op jezelf, dan wordt alles makkelijker. Mensen zijn niet onzeker over het leven, ze zijn onzeker of ze zelf wel alle uitdagingen kunnen overwinnen. Dus hoe meer je vertrouwt op jezelf, hoe meer je vertrouwen krijgt in het leven!

Wil je meer zelfvertrouwen en innerlijke kracht? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Elisabeth schreef:

  Tip 6. Is er een hogere macht?
  Misschien wel, misschien niet. Iedereen is vrij om ergens in te geloven – of niet.

  Hallo Frank,
  als je gelooft dat er niets is buiten dit leven om geloof je nog steeds iets toch? Ook dat weet je niet zeker..

  als ik doorlink naar een link in je website krijg ik volgende melding:

  Deze webpagina is niet beschikbaar

  ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
  Details

  Volgens onze deskundige komt dat omdat je website niet voldoende beveiligd is en moet ik de s in https: weghalen. Dan kom ik inderdaad verder. Ik weet niet of je hiermee bekend bent, maar het is jammer als er mensen zijn die tegen hetzelfde probleem aanlopen.

 • Beste Elisabeth,

  Inderdaad, je gelooft altijd ergens in (totdat je niet meer echt gelooft in je gedachten zelf)…
  Het kenmerkt van geloof is inderdaad dat je iets niet zeker weet, anders zou je het wel weten :)

  De site is afgelopen dagen verplaatst naar een andere provider. De s-toevoeging (de beveiligde versie van http) is getest en werkt goed,
  maar ik zal je feedback doorsturen naar de IT-specialist voor onderzoek.

  Bedankt voor je aanvulling en feedback!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >