Doe jij jezelf tekort? Gun jezelf het allerbeste

Denk je regelmatig: “Verdien ik dit wel?” Vind je zelden dat je genoeg hebt gedaan? Maak je jezelf kleiner dan dat je werkelijk bent?

Vind je iets voor jezelf kopen eigenlijk overdreven?  Vraag je je continu af wat anderen ervan vinden?

Dit zijn allemaal signalen dat je jezelf tekort doet. Maar waar komt dat vandaan?

Waarom doen we onszelf tekort?

Vaak wordt dit aangeleerd tijdens onze opvoeding en jeugd. Er wordt geleerd eerst aan anderen te denken en dan pas aan onszelf. Er wordt verteld dat we niet egocentrisch moeten zijn. Er wordt op gehamerd dat we niet alles kunnen krijgen en dat we dat vooral niets moeten verwachten. Dus iets voor onszelf doen (wat op zich positief is) wordt gekoppeld aan iets negatiefs namelijk egoïsme.

In de kern wordt dit veroorzaakt door de volgende gedachte: “Ik verdien dit niet echt.” Dit heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfrespect. Je vindt dat je bijzonder moet zijn voordat je iets waard bent. Je vindt dat je meer je best moet doen voordat je mag genieten. En aangezien je niet bijzonder bent en nooit genoeg je best kunt doen, neem je maar genoegen met de tweede keus. Zo blokkeer je je eigen geluk en succes.

Doe ik anderen niet tekort?

Jezelf het beste gunnen betekent niet dat je anderen tekort doet. Soms zeggen mensen: “Ik voel me schuldig als ik iets voor mezelf koop, want andere mensen hebben helemaal niets. Is het niet overdreven iets moois te kopen als anderen dat niet kunnen?” Ik zou dat direct omdraaien: “Worden andere mensen er beter van als jij jezelf niets gunt?” Ik denk het niet…

Met excuses aan alle mensen die denken dat het leven alleen bestaat uit verplichtingen en verantwoordelijkheden: Onze eerste verantwoordelijkheid is te genieten van dit leven. Daar hebben we het toch voor gekregen? Het leven is een geschenk en de beste manier om je waardering te tonen is door ervan te genieten. En genieten lukt niet als je jezelf tekort doet…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Je bent heus niet bijzonder.

Soms vraag ik mijn cliënten: “Gun jij jezelf het allerbeste?” Vandaag antwoordde iemand: “Nou, het allerbeste vind ik nogal ver gaan. Ik gun mezelf wèl iets beters dan dit.” Dat was de kern van haar antwoord. Ze hield zich duidelijk in. Waarom zou dat te ver gaan? Waarom zou je jezelf niet het allerbeste gunnen? Dat gun je anderen toch ook? Waarom dan niet jezelf?

Ik zie zo veel mensen die niet doen wat ze willen. Die zichzelf klein houden, omdat ons geleerd is: “Loop in de pas, doe maar gewoon, doe wat anderen ook doen, je bent heus niet bijzonder.” Dit werkt op een gegeven moment gewoon niet meer. Dan denk je: “Verdorie, het is mijn leven. Ik doe ermee wat ik wil.” En dat geeft bevrijding.

Gun jezelf het allerbeste!

De behoefte je wensen uit te laten komen is je geboorterecht. Dus gun jezelf alles wat je wenst. Waarom niet? Gun jezelf geluk, succes, inspirerend werk, prachtige relaties, mooie ervaringen, mooie spullen en leuke hobby’s. Verdien je het? Absoluut! Is dit niet te veel gevraagd? Absoluut niet!

Er zijn critici die zeggen: “Kom op, door het beste te verwachten word je alleen maar teleurgesteld!” Hier is een idee: Door het slechtste te verwachten word je nooit teleurgesteld, maar ook nooit gelukkig. Anderen zeggen: “Je hoeft toch niet altijd voor het maximale te gaan?” Dat hoeft inderdaad niet. Maar je hoeft jezelf ook niet tekort te doen.

Het is jouw leven en je bent vrij om te doen wat je wilt. Helaas zijn we vaak onze eigen grootste beperking. Als je jezelf het beste gunt in alles wat je doet, dan geef je jezelf een enorm krachtige boodschap: “Ik ben de moeite waard en hoef mezelf nergens in te beperken. Ik leef in overvloed.” Begin ermee jezelf eens die gedachte te schenken. Gelukt? Dan heb ik er nog wel een paar:

Genieten is een beslissing.

Oud: Je wilt iets kopen voor jezelf, maar vindt dit overdreven.
Nieuw: Je koopt iets voor jezelf en denkt: “Ik verdien het beste en anderen ook!”

Oud: Je wilt iets doen, maar denkt: “Wat zullen anderen daarvan vinden?”
Nieuw: Je doet wat je wilt. Wat anderen daarvan denken kun je toch niet veranderen. Bovendien kun je het nooit iedereen naar de zin maken.

Oud: Je geniet, maar voelt je schuldig omdat je er niets bijzonders voor hebt gedaan.
Nieuw: Je geniet en bent daar dankbaar voor. Gelukkig zijn en genieten is niet iets dat je moet verdienen, het is iets dat je moet beslissen. Je beslist het omdat je de moeite waard bent!

Oud: Je geniet, maar voelt je schuldig, omdat anderen dat door omstandigheden niet kunnen.
Nieuw: Je geniet en bent dankbaar. Morgen ga je weer verder met het oplossen van de wereldproblemen.

Wat denk je: wordt het tijd voor wat nieuwe gedachten? Waar voel jij je het beste bij? Met meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfrespect is het makkelijker jezelf het beste te gunnen. Wil je jezelf meer waarderen? Wil je jezelf niet meer tekort doen? Dan gaat de onderstaande e-cursus je daarbij helpen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • marian schreef:

  Ik vind dat ik zelf ook de moeite waard ben, ik vind dan ook dat ik net als ieder ander het recht heb om een goed leven te hebben. Zo ik er nu over denk heeft wel erg lang geduurd, maar ik ben er door veel over te lezen achter gekomen, dat iedereen op de hele wereld recht heeft op geluk, dus ook ik. En daar voel ik me nu niet meer schuldig over.
  IK VERDIEN HET.
  Verder vind ik dit onderwerp super. Ik heb het met veel genot gelezen. En ik hoop dat er meer mensen na het lezen van dit artikel er een goed gevoel bij krijgen zonder zich schuldig of wat dan ook te voelen.
  Bedankt Frank voor dit zeer leerzame onderwerp.

 • Beste Frank,

  Ik ben het helemaal met je eens! Wat een fantastisch artikel heb je weer geschreven. Mijn complimenten.
  Klopt, tijdens onze opvoeding krijgen we vaak te horen dat we eerst aan een ander moeten denken en dan pas aan onszelf. Dat we niet egoïstisch moeten zijn etc. etc. De bedoeling erachter was goed: ervoor zorgen dat hun kinderen “goede”, behulpzame en vriendelijke mensen worden. Dat is natuurlijk ook prima. Maar vaak werd er vergeten om er ook bij te vertellen dat het belangrijk is dat er een balans is. Dat het goed is om anderen te helpen en rekening te houden met anderen, maar niet altijd en niet ten koste van jezelf, je geluk en je gezondheid. Niet door jezelf tekort te doen.
  Ik vind het niet egoïstisch om jezelf ook het beste te gunnen, net zoals je het anderen ook gunt. Ik vind het juist gezond.
  Wat me opvalt, is dat juist vaak mensen die zichzelf tekort doen diegenen zijn die veel rekening houden met een ander en die absoluut niet egöistisch zijn. De egoïstische mensen hebben er vaak geen last van: hen interesseert een ander vaak helaas niet. Ik denk dat het om een balans gaat tussen rekening houden met jezelf en met anderen. Bovendien doe je niet alleen jezelf tekort als je geen rekening houdt met jouw wensen en wat jou gelukkig maakt, maar ook de mensen die van je houden. Want zoals jij hen (en anderen) het beste gunt, gunnen zij jou ook het beste…:)

  Met vriendelijke groeten,

  Is

 • Harriet schreef:

  Beste Frank,
  Jouw berichten en artikelen lees ik met plezier. Maar toch wil ik even een relativerende opmerking plaatsen bij de laatste zin van jouw mail, nu je vraagt om een reactie. Teveel moeten genieten levert ook stress op. En als dat dan niet lukt door alle ellende kun je je daar weer rot over voelen. Je mag je best rot voelen (soms is dat niet anders, zoals na overlijden van een naaste) en dan vind ik deze goed werken:

  There are lots of ways of being miserable, but there’s only one way of being comfortable, and that is to stop running round after happiness. If you make up your mind not to be happy there’s no reason why you shouldn’t have a fairly good time.
  Edith Wharton, The Last Asset, 1904
  US novelist (1862 – 1937)

  Met vriendelijke groet,
  Harriet

 • Beste Marian, Is en Harriet,

  Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen :)
  Inderdaad is er een mooie balans tussen rekening met jezelf en met anderen houden. En is er ook een mooie balans tussen je rot voelen (als het niet ander kan) en genieten (wanneer je dat kunt). Voor iedereen ligt die balans weer anders, gelukkig maar!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi Frank, leuk artikel en helemaal waar: ik ben zeker de moeite waard. Maar wat als anderen dat nou niet vinden?? Hoe ga ik daar mee om? Negeren? misschien heb je een wijze raad? groetjes, Naty

 • Beste Naty,

  De mensen die vinden dat je niet de moeite waard bent zou ik ten koste van alles proberen te vermijden. Het heeft helemaal geen zin om daar je energie in te steken. Maar soms kun je dat niet en moet je omgaan met hun kritiek….

  Misschien dat het volgende artikel je wat extra inzicht geeft:
  https://www.newstart.nl/blog/omgaan-met-kritiek-van-anderen/

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • vlinderke schreef:

  weet je, ik geniet erg van chocolade maar een beetje te erg, net als met mooie dingen kopen. Ik vind elke dag dat ik dat gewoon verdien. Dan wordt het wel een beetje gevaarlijk hé …

  maar ik vind wel dat iedereen , ik ook, het allerbeste verdien. Dat heb ik altijd gevonden. Ik ben toch immers ook mijn eigen beste vriendin.

 • miranda schreef:

  Hoi,

  Ik heb jarenlang gedaan wat anderen van me verwachtten en pas de afgelopen 2 jaar voor mezelf proberen opkomen in mijn relatie.
  Het probleem is dat ik naar de buitenwereld heel assertief overkom, maar het is mijn eigen partner die mij de grond in boort.

  U artikelen helpen heel erg en nog denk ik ben ik het wel allemaal waard, iedereen zet me constant onder druk om weer te doen als altijd, dus mijzelf op de laatste plaats zetten en hierdoor ook mijn kinderen, want ze lijden er ook onder.

  Ik wou dit gewoon even kwijt, ik weet dat ik zelf moet opkomen voor mezelf en weer positief moet denken. Ik haal inspiratie uit u artikelen, ik hoop de moed te vinden om voor mezelf op te komen.

 • Hey Frank, ik klim net uit een narcistische relatie, ik ben jarenlang gekleineerd en voelde me nutteloos en eenzaam. Ik voel me nu sterker dan ooit, ik heb mijn eigen mening en dat heeft hij te nemen, of hij wil of niet. Ik ben uit een diep dal gekropen, het voorbije jaar was voor mij een hel, maar ik ben er sterker door geworden. Er zal nog veel werk aan de winkel zijn om me zo te kunnen blijven voelen, ik kan alleen maar sterker worden, het is aan hem om te kiezen. Het klink misschien raar , maar ik heb heel veel gelezen, alles wat ik kon vinden over mijn situatie heb ik verslonden, en dat heeft me geholpen. Ik heb geleerd dat ik in de eerste plaats aan mezelf moet denken, terwijl ik vroeger alleen maar aan anderen dacht, voor anderen zorgde, fout dus, anderen waarderen je ook als je een eigen mening hebt. Opkomen voor jezelf, want anderen doen het niet. En genieten, nu, niet later, want dan komt het er niet meer van.
  @ Naty: als al zelf vind dat je de moete waard bent, houden zo! Je bent op de goede weg, steek je niet te veel in je hoofd wat anderen over je denken. Ik denk altjd maar: 1/3 van de mensen die ik ken moeten me echt niet, 1/3 kan het niet schelen wie of wat ik ben en 1/3 heeft me echt graag, en dat zijn er nog heel veel, daar kan ik de rest van mijn leven wel mee verder!
  @ Frank: dank je wel voor de mooie artikels die je plaatst.

 • Jeanne schreef:

  als je goed voor jezelf zorgt, voor je eigen welzijn, als je je zo opstelt dat je je ontspannen en gelukkig kunt voelen, kun je ook meer betekenen voor anderen en betere relaties aangaan….

 • Jeroen schreef:

  Als iedereen zichzelf het beste gunt, wordt de wereld nog meer een streven naar eigen belang. Mensen horen er gewoon voor elkaar te zijn, zonder ook maar enige verwachtingen. Dit heet zo mooi onvoorwaardelijkheid. Doen en niets terug verlangen, zo moeilijk is het toch niet. Als ieder zichzelf altijd maar het allerbeste gunt, helaas, dan zal de wereld nog egocentrischer worden en is het echt ikke ikke ikke………… Nu zal iedereen wel over mij heen vallen, maar helaas….Ik vind het artikel een vergoeilijking schenken voor een excuus om er zelf beter van te kunnen worden, vaak ook nog ten koste van andere mensen. Ik vind je blogs overigens altijd heel interessant Frank! Als eenieder zich voor de ander inzet, zul je vanzelf ook datgene terug krijgen. De wereld is helaas niet zo ideaal, maar goed voorbeeld kan doen volgen! Ik wens je nog een hele mooie dag en carpe diem!

 • Beste Jeroen,

  Ik begrijp je punten (die zijn heel positief en goed) en toch
  denk ik dat je een aantal overhaaste conclusies maakt:

  1. “Als iedereen zichzelf het beste gunt, is iedereen alleen maar bezig met eigenbelang en wordt de wereld nog egocentrischer.”

  2. “Jezelf het beste wensen is een excuus er zelf beter van te worden, ten kosten van andere mensen.”

  Wie zegt dat jezelf iets moois gunnen automatisch ten koste gaat van andere mensen? Wie zegt dat mensen dan alleen nog maar bezig zijn met eigenbelang?

  Het artikel niet. Ik zeker niet. Het zijn associaties die je zelf maakt.
  Maar is dit altijd per se de uitkomst? Kunnen mensen zichzelf het beste gunnen en toch ook nog sociaal, vriendelijk en behulpzaam zijn?
  Natuurlijk…

  Het is niet zwart/wit, er zijn duizenden schakeringen mogelijk – en iedereen bepaalt voor zichzelf natuurlijk de juiste balans :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • hallo,

  ik heb net het artikel gelezen en het is de waarheid, ik denk alleen maar aan anderen , cijfer mezelf constant helemaal weg zelfs financieel geef ik mijn laatste centen om iemand die ik ken gelukig te maken, helaas :( is deze persoon zo egocentrisch dat hij alleen aan zichzelf denkt, hij doet niks terug voor me en dat maakt me dat ik me vaak depressief voel. ik weet dat ik hem niet meer zoveel moet geven, maar als ik hem dan zie zitten soms zo sneu dan denk ik alweer, ach ik geef het hem maar dan. maar ik wil ook iets van hem terug zien, maar hij denkt dat het normaal is wat ik doe en dat ik dit verplicht ben of zo, hij ziet het als vanzelfsprekend.en ik weet niet hoe ik mezelf kan bevrijden van dit gevoel, dus deze tekst was erg fijn om te lezen, maar denk wel dat het enige tijd duurt om zo te gaan denken, grt

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >