Denk je regelmatig: “Verdien ik dit wel?” Vind je zelden dat je genoeg hebt gedaan? Maak je jezelf kleiner dan dat je werkelijk bent?

Vind je iets voor jezelf kopen eigenlijk overdreven?  Vraag je je continu af wat anderen ervan vinden?

Dit zijn allemaal signalen dat je jezelf tekort doet. Maar waar komt dat vandaan?

Waarom doen we onszelf tekort?

Vaak wordt dit aangeleerd tijdens onze opvoeding en jeugd. Er wordt geleerd eerst aan anderen te denken en dan pas aan onszelf. Er wordt verteld dat we niet egocentrisch moeten zijn. Er wordt op gehamerd dat we niet alles kunnen krijgen en dat we dat vooral niets moeten verwachten. Dus iets voor onszelf doen (wat op zich positief is) wordt gekoppeld aan iets negatiefs namelijk egoïsme.

In de kern wordt dit veroorzaakt door de volgende gedachte: “Ik verdien dit niet echt.” Dit heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfrespect. Je vindt dat je bijzonder moet zijn voordat je iets waard bent. Je vindt dat je meer je best moet doen voordat je mag genieten. En aangezien je niet bijzonder bent en nooit genoeg je best kunt doen, neem je maar genoegen met de tweede keus. Zo blokkeer je je eigen geluk en succes.

Doe ik anderen niet tekort?

Jezelf het beste gunnen betekent niet dat je anderen tekort doet. Soms zeggen mensen: “Ik voel me schuldig als ik iets voor mezelf koop, want andere mensen hebben helemaal niets. Is het niet overdreven iets moois te kopen als anderen dat niet kunnen?” Ik zou dat direct omdraaien: “Worden andere mensen er beter van als jij jezelf niets gunt?” Ik denk het niet…

Met excuses aan alle mensen die denken dat het leven alleen bestaat uit verplichtingen en verantwoordelijkheden: Onze eerste verantwoordelijkheid is te genieten van dit leven. Daar hebben we het toch voor gekregen? Het leven is een geschenk en de beste manier om je waardering te tonen is door ervan te genieten. En genieten lukt niet als je jezelf tekort doet…


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Je bent heus niet bijzonder.

Soms vraag ik mijn cliënten: “Gun jij jezelf het allerbeste?” Vandaag antwoordde iemand: “Nou, het allerbeste vind ik nogal ver gaan. Ik gun mezelf wèl iets beters dan dit.” Dat was de kern van haar antwoord. Ze hield zich duidelijk in. Waarom zou dat te ver gaan? Waarom zou je jezelf niet het allerbeste gunnen? Dat gun je anderen toch ook? Waarom dan niet jezelf?

Ik zie zo veel mensen die niet doen wat ze willen. Die zichzelf klein houden, omdat ons geleerd is: “Loop in de pas, doe maar gewoon, doe wat anderen ook doen, je bent heus niet bijzonder.” Dit werkt op een gegeven moment gewoon niet meer. Dan denk je: “Verdorie, het is mijn leven. Ik doe ermee wat ik wil.” En dat geeft bevrijding.

Gun jezelf het allerbeste!

De behoefte je wensen uit te laten komen is je geboorterecht. Dus gun jezelf alles wat je wenst. Waarom niet? Gun jezelf geluk, succes, inspirerend werk, prachtige relaties, mooie ervaringen, mooie spullen en leuke hobby’s. Verdien je het? Absoluut! Is dit niet te veel gevraagd? Absoluut niet!

Er zijn critici die zeggen: “Kom op, door het beste te verwachten word je alleen maar teleurgesteld!” Hier is een idee: Door het slechtste te verwachten word je nooit teleurgesteld, maar ook nooit gelukkig. Anderen zeggen: “Je hoeft toch niet altijd voor het maximale te gaan?” Dat hoeft inderdaad niet. Maar je hoeft jezelf ook niet tekort te doen.

Het is jouw leven en je bent vrij om te doen wat je wilt. Helaas zijn we vaak onze eigen grootste beperking. Als je jezelf het beste gunt in alles wat je doet, dan geef je jezelf een enorm krachtige boodschap: “Ik ben de moeite waard en hoef mezelf nergens in te beperken. Ik leef in overvloed.” Begin ermee jezelf eens die gedachte te schenken. Gelukt? Dan heb ik er nog wel een paar:

Genieten is een beslissing.

Oud: Je wilt iets kopen voor jezelf, maar vindt dit overdreven.
Nieuw: Je koopt iets voor jezelf en denkt: “Ik verdien het beste en anderen ook!”

Oud: Je wilt iets doen, maar denkt: “Wat zullen anderen daarvan vinden?”
Nieuw: Je doet wat je wilt. Wat anderen daarvan denken kun je toch niet veranderen. Bovendien kun je het nooit iedereen naar de zin maken.

Oud: Je geniet, maar voelt je schuldig omdat je er niets bijzonders voor hebt gedaan.
Nieuw: Je geniet en bent daar dankbaar voor. Gelukkig zijn en genieten is niet iets dat je moet verdienen, het is iets dat je moet beslissen. Je beslist het omdat je de moeite waard bent!

Oud: Je geniet, maar voelt je schuldig, omdat anderen dat door omstandigheden niet kunnen.
Nieuw: Je geniet en bent dankbaar. Morgen ga je weer verder met het oplossen van de wereldproblemen.

Wat denk je: wordt het tijd voor wat nieuwe gedachten? Waar voel jij je het beste bij? Met meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfrespect is het makkelijker jezelf het beste te gunnen. Wil je jezelf meer waarderen? Wil je jezelf niet meer tekort doen? Dan gaat de onderstaande e-cursus je daarbij helpen:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt