Wees niet bang voor verlatingsangst

Verlatingsangst is de angst dat iemand jullie relatie verbreekt en je uiteindelijk alleen zult achterblijven. Wie wil er nu alleen zijn, niemand toch? Dus verlatingsangst is heel menselijk en begrijpelijk. Als goede relaties met andere mensen je niet zouden interesseren, zou je er nooit in investeren en dus altijd alleen blijven. Een zekere mate van verlatingsangst voorkomt dat.

Ga jij je grenzen voorbij?

Voor de goede orde, verlatingsangst kan zich ontwikkelen tot een stoornis, maar dat is voer voor psychologen en niet voor een coach. In dit artikel wil ik ingaan op de onbewuste angst die velen van ons hebben om alleen achter te blijven. Een angst die er soms voor zorgt dat we onze grenzen overschrijden. Dit is het geval als je merkt dat je er alles aan doet om te voorkomen dat je afscheid moet nemen van iemand – ook al weet je dat de huidige relatie niet goed meer voelt.

Weet dat als je dicht bij jezelf blijft, je jezelf nóóit verlaat.

Want je kunt wel met een ander zijn, maar als je niet je eigen hart volgt, dan heeft dan totaal geen zin. Dus zorg ervoor dat je nooit jezelf (je eigen wensen en voorkeuren) verlaat. Dat je altijd luistert naar je eigen hart. Dat is het allerbelangrijkste!

Waar komt verlatingsangst vandaan?

Sommige mensen hebben meer last van verlatingsangst dan anderen. Waarschijnlijk hebben ze in hun jeugd moeten vechten voor de goedkeuring en liefde van mensen die belangrijk voor hen waren, zoals ouders en andere familie. Vaak zijn mensen met verlatingsangst daadwerkelijk verlaten door iemand, hetzij door een van beide ouders, hetzij door hun partner.

Zoals elke grote teleurstelling in het leven, heeft dit effect op je overtuigingen. De één denkt: “Nou, als iemand met mij breekt, dan kies ik voor gezonde relaties met mensen die mij wèl de moeite waard vinden.” De ander concludeert: “Ik moet er alles aan doen om te voorkomen dat iemand me ooit nog verlaat.” Wat je conclusie ook is, het bepaalt hoe je tegen relaties aankijkt.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Kunnen we alles controleren?

Aangezien verlaten worden pijn doet, proberen we dit te vermijden. Soms kunnen we hierin doorslaan. Dat is het geval als we de illusie hebben dat we altijd kunnen voorkomen dat mensen ons verlaten. We hebben hier helaas niet altijd invloed op. We kunnen niet bepalen wat iemand anders besluit te doen.

Die keuze maakt de ander, niet jijzelf. En we kunnen anderen nu eenmaal niet 100% controleren. Er is geen enkele garantie dat mensen altijd bij ons blijven. Het is niet zo dat deze wetenschap ons stress geeft. Wat ons stress geeft, is wat het voor ons betekent om alleen achter te blijven.

Wat betekent afscheid nemen?

Welke conclusies kun je trekken als iemand afscheid van je neemt?

1. Ik ben kennelijk niet leuk genoeg.
2. Ik ben niet de moeite waard.
3. Het is terecht dat iemand me verlaat, het ligt aan mij.
4. Het is vreselijk om alleen te zijn.
5. Ik zal altijd alleen blijven.

Daar komt de werkelijke stress vandaan, nietwaar? Het is de betekenis van afscheid nemen die een ‘negatief’ gevoel geeft. Je kunt ook concluderen:

1. Jammer dat iemand afscheid van me neemt, maar ik accepteer mezelf zoals ik ben. Als iemand dat niet doet, dan is het zijn/haar verlies.
2. Als iemand afscheid neemt, zegt dat niets over mijn eigenwaarde.
3. Ik heb mijn best gedaan, maar het moet wel van twee kanten komen.
4. Het is prima om even alleen te zijn. Ik kan goed met mezelf opschieten dus het is geen probleem.
5. Ik kies voortaan iemand die me wel waardeert, er zijn genoeg leuke mensen.

Zie je in dat deze conclusies geen stress geven? Hoe je tegen verlating aankijkt, bepaalt dus hoe je je voelt.

Voorkomen dat iemand je ooit verlaat.

Als je uit alle macht wilt voorkomen dat iemand je ooit nog verlaat, dan kun je het volgende proberen:

1. Je kunt iemand 24 uur per dag controleren om zeker te zijn dat die persoon nog steeds om je geeft en je nooit bedriegt.
2. Je kunt op alles ja zeggen zodat je niemand ooit nog teleurstelt.
3. Je kunt nooit je mening geven in de hoop elk conflict te vermijden.

Sommige mensen doen dat dan ook. Ook al zijn alle drie deze methoden ontzettend vermoeiend en geeft het beide partijen veel frustratie: In ieder geval worden ze niet verlaten! Dat zou nog véél pijnlijker zijn. Helaas werken deze oplossingen nooit op lange termijn en geven ze zelden voldoening:

1. Iemand die 24 uur per dag wordt gecontroleerd, zal uiteindelijk toch afscheid nemen, omdat niemand in een keurslijf wilt lopen.
2. Als je overal ja op zegt, wordt je misschien nooit verlaten, maar ook nooit echt gelukkig.
3. Als je nooit je mening geeft, wat is dan de waarde van jouw gezelschap? Laat je mensen dan wel zien wie je werkelijk bent?

Ben je slechter af als iemand je verlaat?

Kortom, er is geen enkele blijvende effectieve methode om te voorkomen dat iemand afscheid van ons neemt. De enige effectieve methode voor verlatingsangst is te realiseren dat als iemand je ooit verlaat, je waarschijnlijk beter af bent. Want die persoon waardeert je kennelijk niet genoeg om bij je te blijven. Wat voor zin heeft het een relatie te hebben met iemand die je niet genoeg waardeert?

Toegeven, er is toch nog één manier om te voorkomen dat je nooit wordt verlaten. Dat is door nooit een relatie aan te gaan. Dit is het geval als mensen last hebben van bindingsangst. Hoe raar het ook klinkt, sommige mensen kiezen hiervoor, omdat ze bang zijn teleurgesteld te worden. “Je kunt me niet verlaten, want we hebben helemaal geen relatie.” Het is een manier, maar maakt het je uiteindelijk wel gelukkig?

Wat is de oplossing?

De oplossing voor verlatingsangst is het te confronteren. Negeer het niet, want dan zal het altijd een rol blijven spelen in je relaties. Onderzoek het:

1. Waar ben ik nu eigenlijk zo bang voor?
2. Kan ik realistisch verwachten dat iedereen altijd bij me blijft?
3. Is het echt zo erg alleen te zijn?
4. Wil ik wel een relatie met iemand die me niet de moeite waard vindt?
5. Wil ik mijn eigen grenzen wel voorbij lopen? Wordt ik daar echt gelukkiger van?

De ultieme angst is om alleen te zijn. Maar alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Als je goed met jezelf kunt opschieten en jezelf waardeert, is alleen zijn zelfs leuk. Als je alleen zijn ziet als iets positiefs, dan vervalt de angst om verlaten te worden. De blijvende oplossing is dan ook je zelfvertrouwen te vergroten. Want uiteindelijk is verlatingsangst een vorm van onzekerheid.

Meer zelfvertrouwen helpt!

Met een groter zelfvertrouwen sta je automatisch anders in een relatie:

1. Je waardeert jezelf, precies zoals je bent.
2. Je hebt geen behoefte je anders voor te doen dan je bent.
3. Je kiest voor mensen die jou ook waarderen.
4. Je hebt minder behoefte een ander te controleren.
5. Je geeft je mening en bent niet bang als iemand het er niet mee eens is.
6. Je ziet in dat je net zoveel waard bent als een ander.
7. Je zoekt vertrouwen in jezelf, niet in het gezelschap van een ander.

Wil je meer zelfvertrouwen en minder afhankelijkheid? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt