Vraag jezelf af: Waarom kies ik niet gewoon voor het beste? Waar wacht ik nog op? Hoe zou ik me over een jaar voelen als ik nu deze keuze maak? Wat wil ik ervaren, spijt of tevredenheid? Alles kost net zoveel energie, dus kun je maar beter kiezen voor wat je wilt. Als je dan toch iets moet doen, waarom dan niet meteen het leukste?

Waar kies je voor?

Elke keuze leidt tot twee mogelijkheden. Enerzijds kunnen we kiezen voor wat we niet willen ervaren: stress, ontevredenheid, vervelend werk, moeizame relaties, gemiste kansen en mislukte pogingen. Anderzijds kunnen we kiezen voor wat we wèl willen ervaren: ontspanning, geluk, inspirerend werk, fijne relaties, gegrepen kansen en behaalde successen.

Ons hele leven worstelen met het maken van die keuzes: Blijven we bij onze huidige baan, of zoeken we een nieuwe? Gaan we door met het krampachtig streven naar een ideale toekomst, of laten we het los en genieten we van het nu? Kiezen we voor tevredenheid met wat we hebben of gaan we op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Je zou er moe van worden!

Al onze energie gaat op aan het maken van die keuzes. En nadat we een keuze hebben gemaakt, twijfelen we vaak of de andere keuze niet beter zou zijn geweest. Keuzes, keuzes, keuzes: je zou er moe van worden! Wat is nu de juiste keuze? De juiste keuze is de keuze waar jij je het beste bij voelt. De keuze waarvan je denkt: “Dit is wat echt bij me past.” Het is meestal een keuze die uitgaat van vertrouwen, niet van angst.

Compromissen stellen vaak teleur. Een compromis is vaak de keuze die je maakt als je niet kiest voor wat je het liefste wilt. Dus vraag jezelf bij elke keuze af:

 • Kies ik voor wat ik echt wil, of voor wat ik denk dat realistisch is?
 • Kies ik voor mijn gevoel, of voor mijn verstand?
 • Kies ik voor de lange termijn, of voor de korte termijn?
 • Kies ik vanuit kracht, of vanuit zwakte?
 • Kies ik voor winst, of voor het voorkomen van verlies?
 • Kies ik voor groei, of voor zekerheid?
 • Kies ik voor wat mogelijk is, of voor wat makkelijk is?

Een belangrijk inzicht…

Hier is een inzicht dat je helpt de juiste keuze te maken: Alles kost net zoveel energie. Bijvoorbeeld:

 • Je doel uitstellen kost net zoveel energie als je doelen bereiken.
 • Vervelend werk kost net zoveel tijd als leuk werk.
 • Moeizame relaties kosten net zo veel aandacht als fijne relaties.
 • Gestrest zijn kost net zoveel moeite als ontspanning.
 • Ontevredenheid kost net zo veel inzet als gelukkig zijn.

Nog beter is het om in te zien dat goede keuzes eigenlijk minder energie kosten dan slechte keuzes. Geloof je me niet? Laten we dan eens kijken naar de voorbeelden hierboven:

Doelen halen of uitstellen?
Je doelen blijven uitstellen kost ontzettend veel mentale energie. Je bent de hele dag bezig met wat je niet doet en wel had moeten doen. Dat zuigt je leeg. Het is veel makkelijker om in beweging te komen en die eerste stap te nemen. Actie kost veel minder energie dan spijt! Bovendien krijg je met het resultaat van je actie weer extra energie terug.

Leuk werk of vervelend werk?
Vervelend werk kost net zo veel tijd als leuk werk. Ze duren beide even lang. Maar bij vervelend werk lijkt de tijd langzamer voorbij te gaan. Je sleept jezelf door de dag en dat heeft een groot effect op je levenslust. Van je hobby je werk maken gaat niet vanzelf, maar je bent wel bezig met wat je het liefste doet. Dat voelt niet als een verplichting. De tijd die je besteedt aan inspirerend werk lijkt voorbij te vliegen.

Moeizame of fijne relaties?
Moeizame relaties slokken al je aandacht op. Je bent er niet alleen mee bezig als je samen bent, je bent er ook mee bezig als die ander er niet is. Al je aandacht is bij het probleem dat je met de ander hebt. Fijne en gezonde relaties kosten natuurlijk ook aandacht. Je moet er tijd voor vrij maken en aandacht aan schenken. Maar al die aandacht is positief en je krijgt er ook positieve aandacht voor terug.

Stress of ontspanning?
Gestrest zijn kost ontzettend veel inspanning. Vandaar dat gestreste mensen constant moe zijn. Soms denken mensen: “Het kost zo veel moeite om ontspannen te zijn!” Maar dat is een illusie. Geestelijke ontspanning kost misschien moeite om het te leren, maar nadat je het hebt geleerd, kost het je geen enkele moeite meer. Terwijl gestrest zijn je moeite blijft kosten!

Ontevredenheid of geluk?
Het kost ook veel inzet om ontevreden te zijn. Het gaat niet vanzelf. Je moet je continu focussen op wat je niet hebt, wat je mist in je leven. Dat kost veel oefening, je moet het blijven herhalen. Als je niet meer zou bezig zijn met wat je niet hebt, zou je tevreden zijn. Kun je dat inzien? Gelukkig zijn kost ook inzet, het gaat ook niet vanzelf. Maar het is een veel leuker proces!

Kies voor het beste.

Wat je ook kiest, tijd en inzet is de prijs van elke keuze. Dus kun je maar beter voor het beste kiezen. De beste keuzes kosten je vaak minder energie, minder inspanning, minder tijd, minder moeite en minder aandacht. Ze kosten minder en leveren je veel meer op. Dus waarom kies je niet voor het beste?


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt