Het doel van je leven is de zin van het bestaan

Het doel van je leven is gelukkig te zijn. Het doel in je leven is te groeien. Het doel van je leven is je passie te volgen. Het doel in je leven is vrijheid, vreugde en plezier. Wat voor zin heeft anders het leven? Maar wacht! Misschien zijn er nog andere doelen in je leven…

Wat is het doel van je leven?

In een bekende humoristische roman stelt een groep hyper-intelligente wezens aan een supercomputer de volgende vraag: ‘Wat is de zin van het bestaan?’

Na 7 ½ miljoen jaar lang gedraaid te hebben komt de supercomputer tenslotte met het volgende antwoord…

’42.’

Dat is de zin van het bestaan volgens de supercomputer.

Helaas kunnen we hier weinig mee!

Toch is het een vraag die velen van ons bezighoudt: ‘Waarom zijn we hier?’ ‘Wat is het doel van mijn leven?’ ‘Wat is de zin van mijn bestaan?’

Omdat ik helaas geen 7 ½ miljoen jaar de tijd heb voor een goed antwoord, heb ik 20 minuten nagedacht.

En niet voor het eerst…

Misschien is mijn antwoord minder geniaal, maar in ieder geval wel bruikbaar.

Alle suggesties zijn persoonlijk. Hoewel ik denk dat je het in ieder geval eens zult zijn met het eerste en het laatste antwoord.

Hier komt het : Het doel van je leven is (tromgeroffel)…

1. Het doel van je leven is gelukkig te zijn.

Wat mij betreft het belangrijkste doel. Zonder dit doel hebben de andere ook geen zin. Geluk is tevredenheid met het huidige moment. Het is de afwezigheid van het besef dat er iets ontbreekt. Geluk heeft overigens niets te maken met toeval. Gelukkig zijn is een vaardigheid die je net zoals andere vaardigheden kunt leren.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

2. Het doel van je leven is te groeien.

Groei is het kenmerk van leven. Alles groeit, van de kleinste plant tot het grootste sterrenstelsel. Persoonlijke groei is niet te vermijden. De vraag is alleen: ‘In welke richting wil je groeien?’

Ervaringen opdoen hoort ook in deze categorie. Sommige ervaringen willen we het liefst vermijden en andere zoveel mogelijk herhalen. Of ze nu positief of negatief zijn, van alle ervaringen leren en groeien we.

Jezelf kleiner maken (figuurlijk gezien) door je mogelijkheden niet te gebruiken lijkt dan ook bijna tegennatuurlijk. Zoals Nelson Mandela zei: “Jezelf kleiner maken zodat anderen zich niet onzeker voelen in jouw nabijheid heeft niets met verlichting te maken.”

Benut je mogelijkheden, gebruik je talenten, stap buiten je comfortzone, leer nieuwe vaardigheden – al deze dingen laten je groeien als mens.
Wie wil er terugkijken op zijn of haar leven en vaststellen “Ik heb niets geleerd”?

3. Het doel van je leven is relaties aan te gaan.

Betekenisvolle relaties geven je leven kleur en zin. ‘Gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeeld verdriet is half verdriet’ zoals de Zweden zeggen.

Bestaan is verbinden met anderen. Zonder verbinding voel je je afgescheiden en dat kan nooit de bedoeling zijn…

Relaties met anderen kun je ook niet vermijden. Maar met wie wil je een relatie aangaan? Dat is de vraag:

Mijn antwoord is: “Met de mensen die je positieve energie geven en je accepteren zoals je bent.” Dat betekent ook dat je, indien mogelijk, wat afstand moet nemen van mensen die je energie kosten en je willen veranderen.

Liefde valt ook in deze categorie. We willen (denk ik) allemaal iemand die we liefhebben en die ons liefheeft. Liefde doet de wereld niet draaien, maar zorgt er wel voor dat de rit de moeite waard is.

4. Het doel van je leven is iets bij te dragen.

Of dit belangrijk is, hangt af van je karakter. De één ziet het als een persoonlijk doel en de ander ligt er niet wakker van. Toch geeft het veel voldoening als je iets beter achterlaat dan je het aantrof. Als je een huis opknapt in plaats van het uit te wonen. Als je een bedrijf opbouwt in plaats van het in stukken te verkopen. Als je anderen helpt in plaats van ze te gebruiken. Als je creëert in plaats van profiteert.

Hoe je dat doet, maakt niet uit. Iedereen doet dat op zijn eigen niveau. Soms zeggen mensen: “Wat ik doe heeft zo weinig betekenis.” Onzin! Als je achter de kassa zit bij de supermarkt draag je wat mij betreft net zoveel bij als een directeur van een bedrijf. Misschien verdien je er minder mee, maar je helpt anderen net zo goed.
Jouw bijdrage hoef je dus niet te vergelijken met die van anderen. Alleen je eigen maatstaven zijn belangrijk.

5. Het doel van je leven is je passie te volgen.

Iedereen heeft wel een passie. Iets waar je het liefst mee bezig bent. Een brandend verlangen om bezig zijn met je passie is een motor die je hele leven lang kan draaien. Natuurlijk ben je niet de enige die ermee bezig is, maar je doet het wel op een unieke manier. Net even wat anders dan anderen.

Passie geeft je energie, enthousiasme en plezier. Ofwel geluk (zie doel 1.) Dus het volgen van je passie is een middel, een belangrijk middel, om gelukkig te zijn.
Natuurlijk kun je je leven doorbrengen zonder je passie te volgen. Maar waarom zou je? Het leven is al zo kort.

Sommige mensen zeggen geen passie te hebben. Alleen omdat de zon achter de wolken zit en je deze tijdelijk niet ziet wil toch niet zeggen dat zij niet schijnt? De passie is er wel maar is vergeten of genegeerd. Hoe zou het komen dat kinderen exact weten wat hun passie is en veel volwassenen niet? Is de passie weg of herinner je hem gewoon niet meer?

6. Het doel van je leven is vrij te zijn – en te genieten van je vrijheid.

De vrijheid om zelf te kiezen is een luxe die de meesten van ons hebben. En toch voelen we dat vaak anders. We zitten vast in verwachtingen en verplichtingen en hebben helemaal niet het idee vrij te zijn om te doen wat we willen.

Misschien is totale vrijheid ook niet of nauwelijks mogelijk. Wie van ons staat op een dag op en zegt: “Ik pak mijn rugzak en ga de wereld rondtrekken. Ik begin bij Zaltbommel en zie wel waar ik uitkom”?

Maar toch, een leven van overvolle agenda’s, torenhoge verplichtingen en zwaarwegende verantwoordelijkheden kan ook niet de bedoeling zijn. Wanneer hebben we dan nog tijd om te genieten? Vrijheid creëren om te genieten is een keuze. Als je er niet voor kiest, komt het ook niet op je pad. Misschien kun je er volgende week wat tijd voor inplannen?

7. Het doel van je leven is wat je er zelf voor betekenis aan geeft.

Dit is natuurlijk het belangrijkste doel. Dit is het ultieme zin van het bestaan.

Of beter gezegd: dit is de zin van jouw bestaan.

Want alleen jij weet of je bestaan zin heeft en alleen jij bepaalt wàt voro zin het heeft…

Laat anderen (of ik) je niet vertellen wat het doel in je leven is, maar bepaal het zelf. Doe wat je wilt omdat je het wilt.
Als je doel is zoveel mogelijk landen te bezoeken of bedrijven te bezitten, prima toch? Uiteindelijk bepaal alleen jijzelf of je leven de moeite waard is en hoe je het invult.

Het doel van je leven is de zin van het bestaan. Het is de betekenis die je er zelf aan geeft. Desnoods het getal 42.


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Volg je hart

Negatieve emoties bestaan niet

Meer vrijheid door loslaten – 7 tips

 • Pascal schreef:

  Het doel van het leven is het bevredigen van je gevoel, niks meer, niks minder.
  Eten geeft een vredig voel gevoel, het vergaren van materie geeft een voldaan gevoel.
  Deze site geeft weer inkomen van een life-coach die het vervolgens weer omzet in bevrediging van zijn behaalde doel en vergaren van materie.
  Etc, etc, etc…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >