Het doel van je leven is de zin van het bestaan

Het doel van je leven is gelukkig te zijn. Het doel in je leven is te groeien. Het doel van je leven is je passie te volgen. Het doel in je leven is vrijheid, vreugde en plezier. Wat voor zin heeft anders het leven? Maar wacht! Misschien zijn er nog andere doelen in je leven…

Wat is het doel van je leven?

In een bekende humoristische roman stelt een groep hyper-intelligente wezens aan een supercomputer de volgende vraag: ‘Wat is de zin van het bestaan?’

Na 7 ½ miljoen jaar lang gedraaid te hebben komt de supercomputer tenslotte met het volgende antwoord…

’42.’

Dat is de zin van het bestaan volgens de supercomputer.

Helaas kunnen we hier weinig mee!

Toch is het een vraag die velen van ons bezighoudt: ‘Waarom zijn we hier?’ ‘Wat is het doel van mijn leven?’ ‘Wat is de zin van mijn bestaan?’

Omdat ik helaas geen 7 ½ miljoen jaar de tijd heb voor een goed antwoord, heb ik 20 minuten nagedacht.

En niet voor het eerst…

Misschien is mijn antwoord minder geniaal, maar in ieder geval wel bruikbaar.

Alle suggesties zijn persoonlijk. Hoewel ik denk dat je het in ieder geval eens zult zijn met het eerste en het laatste antwoord.

Hier komt het : Het doel van je leven is (tromgeroffel)…

1. Het doel van je leven is gelukkig te zijn.

Wat mij betreft het belangrijkste doel. Zonder dit doel hebben de andere ook geen zin. Geluk is tevredenheid met het huidige moment. Het is de afwezigheid van het besef dat er iets ontbreekt. Geluk heeft overigens niets te maken met toeval. Gelukkig zijn is een vaardigheid die je net zoals andere vaardigheden kunt leren.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

2. Het doel van je leven is te groeien.

Groei is het kenmerk van leven. Alles groeit, van de kleinste plant tot het grootste sterrenstelsel. Persoonlijke groei is niet te vermijden. De vraag is alleen: ‘In welke richting wil je groeien?’

Ervaringen opdoen hoort ook in deze categorie. Sommige ervaringen willen we het liefst vermijden en andere zoveel mogelijk herhalen. Of ze nu positief of negatief zijn, van alle ervaringen leren en groeien we.

Jezelf kleiner maken (figuurlijk gezien) door je mogelijkheden niet te gebruiken lijkt dan ook bijna tegennatuurlijk. Zoals Nelson Mandela zei: “Jezelf kleiner maken zodat anderen zich niet onzeker voelen in jouw nabijheid heeft niets met verlichting te maken.”

Benut je mogelijkheden, gebruik je talenten, stap buiten je comfortzone, leer nieuwe vaardigheden – al deze dingen laten je groeien als mens.
Wie wil er terugkijken op zijn of haar leven en vaststellen “Ik heb niets geleerd”?

3. Het doel van je leven is relaties aan te gaan.

Betekenisvolle relaties geven je leven kleur en zin. ‘Gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeeld verdriet is half verdriet’ zoals de Zweden zeggen.

Bestaan is verbinden met anderen. Zonder verbinding voel je je afgescheiden en dat kan nooit de bedoeling zijn…

Relaties met anderen kun je ook niet vermijden. Maar met wie wil je een relatie aangaan? Dat is de vraag:

Mijn antwoord is: “Met de mensen die je positieve energie geven en je accepteren zoals je bent.” Dat betekent ook dat je, indien mogelijk, wat afstand moet nemen van mensen die je energie kosten en je willen veranderen.

Liefde valt ook in deze categorie. We willen (denk ik) allemaal iemand die we liefhebben en die ons liefheeft. Liefde doet de wereld niet draaien, maar zorgt er wel voor dat de rit de moeite waard is.

4. Het doel van je leven is iets bij te dragen.

Of dit belangrijk is, hangt af van je karakter. De één ziet het als een persoonlijk doel en de ander ligt er niet wakker van. Toch geeft het veel voldoening als je iets beter achterlaat dan je het aantrof. Als je een huis opknapt in plaats van het uit te wonen. Als je een bedrijf opbouwt in plaats van het in stukken te verkopen. Als je anderen helpt in plaats van ze te gebruiken. Als je creëert in plaats van profiteert.

Hoe je dat doet, maakt niet uit. Iedereen doet dat op zijn eigen niveau. Soms zeggen mensen: “Wat ik doe heeft zo weinig betekenis.” Onzin! Als je achter de kassa zit bij de supermarkt draag je wat mij betreft net zoveel bij als een directeur van een bedrijf. Misschien verdien je er minder mee, maar je helpt anderen net zo goed.
Jouw bijdrage hoef je dus niet te vergelijken met die van anderen. Alleen je eigen maatstaven zijn belangrijk.

5. Het doel van je leven is je passie te volgen.

Iedereen heeft wel een passie. Iets waar je het liefst mee bezig bent. Een brandend verlangen om bezig zijn met je passie is een motor die je hele leven lang kan draaien. Natuurlijk ben je niet de enige die ermee bezig is, maar je doet het wel op een unieke manier. Net even wat anders dan anderen.

Passie geeft je energie, enthousiasme en plezier. Ofwel geluk (zie doel 1.) Dus het volgen van je passie is een middel, een belangrijk middel, om gelukkig te zijn.
Natuurlijk kun je je leven doorbrengen zonder je passie te volgen. Maar waarom zou je? Het leven is al zo kort.

Sommige mensen zeggen geen passie te hebben. Alleen omdat de zon achter de wolken zit en je deze tijdelijk niet ziet wil toch niet zeggen dat zij niet schijnt? De passie is er wel maar is vergeten of genegeerd. Hoe zou het komen dat kinderen exact weten wat hun passie is en veel volwassenen niet? Is de passie weg of herinner je hem gewoon niet meer?

6. Het doel van je leven is vrij te zijn – en te genieten van je vrijheid.

De vrijheid om zelf te kiezen is een luxe die de meesten van ons hebben. En toch voelen we dat vaak anders. We zitten vast in verwachtingen en verplichtingen en hebben helemaal niet het idee vrij te zijn om te doen wat we willen.

Misschien is totale vrijheid ook niet of nauwelijks mogelijk. Wie van ons staat op een dag op en zegt: “Ik pak mijn rugzak en ga de wereld rondtrekken. Ik begin bij Zaltbommel en zie wel waar ik uitkom”?

Maar toch, een leven van overvolle agenda’s, torenhoge verplichtingen en zwaarwegende verantwoordelijkheden kan ook niet de bedoeling zijn. Wanneer hebben we dan nog tijd om te genieten? Vrijheid creëren om te genieten is een keuze. Als je er niet voor kiest, komt het ook niet op je pad. Misschien kun je er volgende week wat tijd voor inplannen?

7. Het doel van je leven is wat je er zelf voor betekenis aan geeft.

Dit is natuurlijk het belangrijkste doel. Dit is het ultieme zin van het bestaan.

Of beter gezegd: dit is de zin van jouw bestaan.

Want alleen jij weet of je bestaan zin heeft en alleen jij bepaalt wàt voro zin het heeft…

Laat anderen (of ik) je niet vertellen wat het doel in je leven is, maar bepaal het zelf. Doe wat je wilt omdat je het wilt.
Als je doel is zoveel mogelijk landen te bezoeken of bedrijven te bezitten, prima toch? Uiteindelijk bepaal alleen jijzelf of je leven de moeite waard is en hoe je het invult.

Het doel van je leven is de zin van het bestaan. Het is de betekenis die je er zelf aan geeft. Desnoods het getal 42.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

De beste vraag die je jezelf ooit kunt stellen

Alles wat je wilt, is tevreden zijn met wat je hebt

Hoeveel heb je nodig om gelukkig te zijn?

 • VanChrissum schreef:

  Als je echt wil weten waarom je hier bent. En alles moet meemaken wat hier allemaal gebeurd. Dan moet je jezelf echt leren kennnen. En dat is nu het echte probleem. Er zijn genoeg mensen die het weten, maar als die vertellen hoe het werkt, dan worden ze uitgelachen. En waarom? Er is een groot paradigma in de wereld gekomen wat verteld dat je hier maar één keer op de aarde rond loopt.
  Ja je lichaam wel maar je zielleven niet, die is niet gebonden aan tijd en ruimte maar hoort in je leven wel bij je lichaam. als je ziel het lichaam verlaat dan kom de ziel later weer in een ander lichaam terug. Net zolang dat je alles hebt geleerd wat er te leren valt. en dat is één van de redenen waarom je hier bent. Ik zeg uitdrukkelijk één reden want er zijn meerdere redenen. Dan weet je nu dus al de helft van dit leven.

 • Al je bronnen van geluk houden op te bestaan wanneer je overlijdt. Ik zou daarom willen stellen dat je eeuwig geluk vindt als je tevreden bent met wat je zelf bent en niet wat je kunt worden met materiële zaken. Dat is je doel in het leven. tevreden zijn met je zelf.

  • Ik zou willen stellen dat ‘het tevreden zijn met jezelf’ ook ophoud met bestaan zodra je overlijdt… Dat verschilt niets met de bronnen van geluk in materiële zaken.
   De waarde van het menselijk bestaan is er na de dood niet meer als de mens zelf de waarde zou moeten bepalen. Het kan dan toch niet anders dat de waarde zou moeten schuilen in iets dat buiten de mens is…? (God?)
   Sowieso is überhaupt het menselijk verlangen naar geluk/betekenis iets compleet zinloos, als we niet meer zijn dan een kudde veredelde dieren.

 • Dag meneer De Moei, ik had gisteren jouw artikel gelezen, en ik was in ieder geval aangenaam verrast dat jij gelukkig zijn ook als 1 beschouwde, want vele mensen weten niet dat dit ook een levensdoel is, maar ik vroeg me af waarom jij denkt dat er andere levensdoelen zijn dan gelukkig zijn, want relaties aangaan, groeien, je passie volgen, etc. hebben allemaal toch alleen maar tot doel om uiteindelijk gelukkiger te worden?

  • Beste T,

   Zeg maar Frank hoor :)
   Dat denk ik niet, ik ben het helemaal met je eens.
   Alle levensdoelen hebben het uiteindelijke doel er gelukkig van te worden,
   daarom is het ook het belangrijkste doel.
   Persoonlijk denk ik niet dat er andere doelen zijn, wel andere manieren om dat einddoel te bereiken
   (en die manieren verschillen van persoon tot persoon)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Anneke
  Weg beste anneke wegwezen en je zult weer gelukkig worden dat is een advies van een 81 jarige je zelf gedaan heeft het is beter om alleen te zijn ben je permanent te storen anne zinloze samenleving groetjes bert

 • anoniem schreef:

  wat voor mij het nut van het leven betekend is dat je mag werken voor de regering,je huis kinderen.Maar als je eenmaal het geluk en liefde echt hebt gekend moet je het weer loslaten omdat het eeuwige roept.daarom vraag ik mij zelf af is dit het nut van het leven

 • Met veel belangstelling lees ik de teksten en ik kan mij er in grote lijnen in vinden. Echter is het wel stukken lastiger om te bepalen wat je doel is als je bepaalde geestelijke of psychische beperkingen hebt opgelopen door ziekte of omstandigheden in het leven. Verder vraag ik mij persoonlijk af wat voor doel de dood dient en of het uiteindelijke doel van leven dood is.. En als er leven na de dood is, wat het doel van dood is.. Bestaat dood wel? of alleen voor de achterblijvers die met de leegte blijven zitten? daar moet je misschien ook weer niet te veel bij stil staan..

  • Beste Mark,

   Inderdaad psychische beperkingen veranderen veel, maar eerlijk gezegd zijn de artikelen ook niet geschreven voor deze speciale omstandigheden.
   Wat het doel van de dood is, weet niemand (in ieder geval niemand die leeft). We kunnen er een mooie theorie van maken en dat is zeker nuttig
   als dit je kracht geeft, maar we zijn in feite geen ervaringsdeskundigen op dit gebied – gelukkig maar voor nu :)

   Succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • onbekend schreef:

  Wij zijn gemaakt om te aanbidden!!!!

 • Het doel van het leven of het doel van bestaan en ontstaan is totaal iets anders dan je zin krijgen en de vruchten uit het leven te plukken, dat is alleen maar passie, zucht, hartstocht en de grootste zwakte van de mens.
  We halen doel van het bestaan bijna altijd met het gene dat we willen door elkaar, terwijl het doel van het bestaan van niets en dan maar ook echt niets de wil van het bestaande is. Elke bestaande iets dat wij gemaakt hebben, hoort aan de eisen die wij ervoor hebben vastgesteld te voldoen en dat is dan zijn reden en doel van ontstaan. Als wij denken dat wij niet gemaakt of geschapen zijn, dan kunnen we ook niet over het doel van onze ontstaan praten, wel over het wil en de hartstocht, maar omdat niets uit zichzelf of uit niets kan ontstaan, behalve de Bronenergie (of altijd en eeuwig levende God), zijn wij ook ontstaan uit iets en kunnen wij ook niet zelf onze lieve en leuke gedachtes van het leven aan het doel van het ontstaan koppelen, maar wij bestaan net als elke bestaande iets om aan de eisen van de Bronenergie die ons heeft doen ontstaan te voldoen en omdat wij een eigen wil en de vrij keus hebben, zou de eerste stap van het voldoen aan de eis zijn, je wil en keus over te geven aan de Bronenergie voor dat de wil en de keus je afgenomen wordt. Hier heeft de Koran het met de volgende woorden over : ”sterf niet, maar als degene die zijn wil heeft overgegeven (aan de Bronenergie)” en verder verwoordt de Koran het doel van onze ontstaan in een zin,: ”Ik heb de Jinn’s en de Mensen voor niets anders doen scheppen, maar om mij te dienen”
  Dus het doel van onze ontstaan kan alleen maar zijn, ”te dienen de Bronenergie die alles heeft doen ontstaan”.

 • Zoveel mogelijk uit het hoofd.

 • L anoniem schreef:

  Hallo frank
  Het is mooi beschreven en kan mij wel hierin vinden alleen een paar vraagjes.Ik sta diep in m’n hart om mijn doelen het geluk na te streven alleen ik heb ernstige burnout out gekregen door vooroordelen van een aantal mensen in het verleden van 2medewerksters op school tot een werkcoach. Ook een begeleidster heeft iets tegen mij gezegd waar ik ongelukkig van wordt als het zo loopt zoals ze het zegt. Vraag wat kan ik doen tegen vooroordelen wat kan ik doen tegen mensen die ik nog tegen kom in m’n leven die mij weerhouden van doelen die ik wil behalen.vraag 2: vaak moet je dingen los laten voor jezelf bijvoorbeeld vlak als je komt te overlijden dan heb je toch ook emotionele pijn. Wat is het doel van het geluk en dus ook de mensen van wie je veel houdt weer kwijt te raken als je na 109jaar toch dan misschien niet meer op de aarde bent?

  • Beste L,

   “Vraag wat kan ik doen tegen vooroordelen wat kan ik doen tegen mensen die ik nog tegen kom in m’n leven die mij weerhouden van doelen die ik wil behalen:”
   Helaas niets. Iedereen heeft vooroordelen en je kunt dat voor niemand veranderen. Maar daar gaat het eigenlijk ook niet om. Een nog betere vraag zou zijn: Hoe kan IK 100% de verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gevoel en situatie? Nu lijkt het erop alsof je anderen de schuld geeft dat je zelf ongelukkig bent (geweest). Dat lijkt logisch, maar door anderen de schuld te geven kun je die situatie nooit veranderen – dat kan alleen als je zelf er de verantwoordelijkheid voor neemt. Een burn-out is het stelselmatig negeren van je eigen grenzen (maar die grenzen zijn wel van jou, niet van een ander). Besef dat jij en jij alleen bepaalt hoe jij je voelt en als je je niet goed voelt ook de enige bent die dat kan veranderen.

   Dit artikel geef je meer inzicht:

   De tweede vraag: Sterfelijkheid is het kenmerk van al het leven. Alles in het leven moet uiteindelijk losgelaten worden. Geluk zit dus juist in de (soms korte) momenten dat je iets vasthoudt (mensen, ervaringen, enz). Zoals ze zeggen: het is beter om van iets/iemand te hebben gehouden en het weer kwijtgeraakt te zijn, dan om nooit van iemand/iets te hebben gehouden :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • De zin van het leven is dat je moet zorgen dat hogere heren inclusief het koningshuis huis het naar hun zin hebben.
  Over onze rug streven zij naar onsterfelijkheid.Wij zijn
  Geboren als slaaf van het systeem .
  Dat is de zin van het leven.
  Als je maar een beetje geld en plezier.heb in je leven staat de belasting voor je deur

  • Nou Kees, dat klinkt als een positieve levensfilosofie. Wie heeft je dat idee verkocht?

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Jurriaan Costers schreef:

  Het doel van het leven is lekker veel geld verdienen als IT manager bij een bank.

  Fijne avond!

 • Houdt van uw broeders en zusters. Biedt een helpende hand en schroom niet zelf om hulp te vragen. En ja jezelf volledig accepteren zoals je bent (zelf vergiffenis, en andere vergeven) is mijn doel in het leven, want binnen is buiten en buiten is binnen en zo verander je de wereld. Wanneer in Vrede is dit een flinke stap naar Vrede op Aarde and beyond! Love is all, all is Love!

 • francelle schreef:

  Het doel in je leven is om God te leren kennen!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >