Het doel van je leven is gelukkig te zijn. Het doel in je leven is te groeien. Het doel van je leven is je passie te volgen. Het doel in je leven is vrijheid, vreugde en plezier. Wat voor zin heeft anders het leven? Maar wacht! Misschien zijn er nog andere doelen in je leven…

Wat is het doel van je leven?

In een bekende humoristische roman stelt een groep hyper-intelligente wezens aan een supercomputer de volgende vraag: ‘Wat is de zin van het bestaan?’

Na 7 ½ miljoen jaar lang gedraaid te hebben komt de supercomputer tenslotte met het volgende antwoord…

’42.’

Dat is de zin van het bestaan volgens de supercomputer.

Helaas kunnen we hier weinig mee!

Toch is het een vraag die velen van ons bezighoudt: ‘Waarom zijn we hier?’ ‘Wat is het doel van mijn leven?’ ‘Wat is de zin van mijn bestaan?’

Omdat ik helaas geen 7 ½ miljoen jaar de tijd heb voor een goed antwoord, heb ik 20 minuten nagedacht.

En niet voor het eerst…

Misschien is mijn antwoord minder geniaal, maar in ieder geval wel bruikbaar.

Alle suggesties zijn persoonlijk. Hoewel ik denk dat je het in ieder geval eens zult zijn met het eerste en het laatste antwoord.

Hier komt het : Het doel van je leven is (tromgeroffel)…

1. Het doel van je leven is gelukkig te zijn.

Wat mij betreft het belangrijkste doel. Zonder dit doel hebben de andere ook geen zin. Geluk is tevredenheid met het huidige moment. Het is de afwezigheid van het besef dat er iets ontbreekt. Geluk heeft overigens niets te maken met toeval. Gelukkig zijn is een vaardigheid die je net zoals andere vaardigheden kunt leren.

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

2. Het doel van je leven is te groeien.

Groei is het kenmerk van leven. Alles groeit, van de kleinste plant tot het grootste sterrenstelsel. Persoonlijke groei is niet te vermijden. De vraag is alleen: ‘In welke richting wil je groeien?’

Ervaringen opdoen hoort ook in deze categorie. Sommige ervaringen willen we het liefst vermijden en andere zoveel mogelijk herhalen. Of ze nu positief of negatief zijn, van alle ervaringen leren en groeien we.

Jezelf kleiner maken (figuurlijk gezien) door je mogelijkheden niet te gebruiken lijkt dan ook bijna tegennatuurlijk. Zoals Nelson Mandela zei: “Jezelf kleiner maken zodat anderen zich niet onzeker voelen in jouw nabijheid heeft niets met verlichting te maken.”

Benut je mogelijkheden, gebruik je talenten, stap buiten je comfortzone, leer nieuwe vaardigheden – al deze dingen laten je groeien als mens.
Wie wil er terugkijken op zijn of haar leven en vaststellen “Ik heb niets geleerd”?

3. Het doel van je leven is relaties aan te gaan.

Betekenisvolle relaties geven je leven kleur en zin. ‘Gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeeld verdriet is half verdriet’ zoals de Zweden zeggen.

Bestaan is verbinden met anderen. Zonder verbinding voel je je afgescheiden en dat kan nooit de bedoeling zijn…

Relaties met anderen kun je ook niet vermijden. Maar met wie wil je een relatie aangaan? Dat is de vraag:

Mijn antwoord is: “Met de mensen die je positieve energie geven en je accepteren zoals je bent.” Dat betekent ook dat je, indien mogelijk, wat afstand moet nemen van mensen die je energie kosten en je willen veranderen.

Liefde valt ook in deze categorie. We willen (denk ik) allemaal iemand die we liefhebben en die ons liefheeft. Liefde doet de wereld niet draaien, maar zorgt er wel voor dat de rit de moeite waard is.

4. Het doel van je leven is iets bij te dragen.

Of dit belangrijk is, hangt af van je karakter. De één ziet het als een persoonlijk doel en de ander ligt er niet wakker van. Toch geeft het veel voldoening als je iets beter achterlaat dan je het aantrof. Als je een huis opknapt in plaats van het uit te wonen. Als je een bedrijf opbouwt in plaats van het in stukken te verkopen. Als je anderen helpt in plaats van ze te gebruiken. Als je creëert in plaats van profiteert.

Hoe je dat doet, maakt niet uit. Iedereen doet dat op zijn eigen niveau. Soms zeggen mensen: “Wat ik doe heeft zo weinig betekenis.” Onzin! Als je achter de kassa zit bij de supermarkt draag je wat mij betreft net zoveel bij als een directeur van een bedrijf. Misschien verdien je er minder mee, maar je helpt anderen net zo goed.
Jouw bijdrage hoef je dus niet te vergelijken met die van anderen. Alleen je eigen maatstaven zijn belangrijk.

5. Het doel van je leven is je passie te volgen.

Iedereen heeft wel een passie. Iets waar je het liefst mee bezig bent. Een brandend verlangen om bezig zijn met je passie is een motor die je hele leven lang kan draaien. Natuurlijk ben je niet de enige die ermee bezig is, maar je doet het wel op een unieke manier. Net even wat anders dan anderen.

Passie geeft je energie, enthousiasme en plezier. Ofwel geluk (zie doel 1.) Dus het volgen van je passie is een middel, een belangrijk middel, om gelukkig te zijn.
Natuurlijk kun je je leven doorbrengen zonder je passie te volgen. Maar waarom zou je? Het leven is al zo kort.

Sommige mensen zeggen geen passie te hebben. Alleen omdat de zon achter de wolken zit en je deze tijdelijk niet ziet wil toch niet zeggen dat zij niet schijnt? De passie is er wel maar is vergeten of genegeerd. Hoe zou het komen dat kinderen exact weten wat hun passie is en veel volwassenen niet? Is de passie weg of herinner je hem gewoon niet meer?

6. Het doel van je leven is vrij te zijn – en te genieten van je vrijheid.

De vrijheid om zelf te kiezen is een luxe die de meesten van ons hebben. En toch voelen we dat vaak anders. We zitten vast in verwachtingen en verplichtingen en hebben helemaal niet het idee vrij te zijn om te doen wat we willen.

Misschien is totale vrijheid ook niet of nauwelijks mogelijk. Wie van ons staat op een dag op en zegt: “Ik pak mijn rugzak en ga de wereld rondtrekken. Ik begin bij Zaltbommel en zie wel waar ik uitkom”?

Maar toch, een leven van overvolle agenda’s, torenhoge verplichtingen en zwaarwegende verantwoordelijkheden kan ook niet de bedoeling zijn. Wanneer hebben we dan nog tijd om te genieten? Vrijheid creëren om te genieten is een keuze. Als je er niet voor kiest, komt het ook niet op je pad. Misschien kun je er volgende week wat tijd voor inplannen?

7. Het doel van je leven is wat je er zelf voor betekenis aan geeft.

Dit is natuurlijk het belangrijkste doel. Dit is het ultieme zin van het bestaan.

Of beter gezegd: dit is de zin van jouw bestaan.

Want alleen jij weet of je bestaan zin heeft en alleen jij bepaalt wàt voro zin het heeft…

Laat anderen (of ik) je niet vertellen wat het doel in je leven is, maar bepaal het zelf. Doe wat je wilt omdat je het wilt.
Als je doel is zoveel mogelijk landen te bezoeken of bedrijven te bezitten, prima toch? Uiteindelijk bepaal alleen jijzelf of je leven de moeite waard is en hoe je het invult.

Het doel van je leven is de zin van het bestaan. Het is de betekenis die je er zelf aan geeft. Desnoods het getal 42.


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

42 antwoorden
 1. Nathalie
  Nathalie zegt:

  HAHA, het artikel is weer eens erg leuk geschreven, en je bent ook altijd zo grappig! Als ik een artikel van jou heb gelezen eindig ik altijd met een glimlach op mijn gezicht. Geweldig! “desnoods het getal 42” ;-)

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Beste Nathalie,

  Grappig – Je bent de eerste die zegt dat ik grappig schrijf.
  Dat was helemaal niet de bedoeling!
  Serieus, leuk om te horen, weer een glimlach erbij :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

  P.S. Het kan ook het getal 38 zijn, ik weet het niet meer precies…

  Beantwoorden
  • Joop
   Joop zegt:

   Ik kom op een Website , dat gaat meest over het doel in je Leven , dat moet je eigenlijk wel hebben want daar leef je voor !
   Ik ben 73 jaar , en heb tot heden het Geluk mee gehad dat ik Gezond ben gebleven dat heeft er mee te maken dat ik met mijn grootste Hobby Stijldansen in het 59 ste jaar zit , altijd nog wel een keer in de week , vroeger nog een paar keer aan Danswedstrijden mee gedaan , en het Doel is nu dat ik de 60 jaar op de Dansvloer mag halen met Stijldansen , verder heb ik 22 jaar in de Biljartsport gezeten , en doe ik nu nog Vrijwilligerswerk bij Gehandicapten !
   Maar ja je moet ook het Geluk mee hebben in je Leven , dat je Gezond blijft en dit nog steeds kunt , want je bent er niet alleen met je Doel !
   Ik Wens iedereen die met Zijn of Haar doel in het Leven bezig is ook heel veel Gezondheid en Geluk !

   Beantwoorden
   • Frank De Moei
    Frank De Moei zegt:

    Beste Witcke,

    Dank je wel! Niet iedereen zal het zo zien, maar zelfontwikkeling en humor gaan vaak samen.
    Er zijn leukere manieren dan ontzettend serieus over jezelf te zijn :)

    Vriendelijke groert,
    Frank

    Beantwoorden
 3. Jasper
  Jasper zegt:

  Geluk lijkt soms zo ver weg, als je bedolven wordt onder plichtmatigheden en op het eerste gezicht onzinnige bezigheden van alledag. Als je ook nog eens wordt geconfronteerd met tegenslagen op het werk dwaal ik weleens.

  Ik wil positief zijn maar voel me gevangen in de maatschappij.

  Het wordt tijd om de natuur in te gaan en dat oergevoel te hervinden.

  Beantwoorden
 4. Roy
  Roy zegt:

  Hoi Frank,

  Of dit nu de waarheid is of niet…ik denk dat je een eind in de goede richting zit en het is in ieder geval nuchter en daarmee bruikbaar voor een grote groep mensen.

  Groetjes,

  Roy

  Beantwoorden
 5. Anneke
  Anneke zegt:

  Hoi Frank. Ik bewonder de positieve manier hoe jij de dingen in het leven benadert. Ik zit al jaren gevangen in een relatie die me niet gelukkig maakt. Ik kan niet anders dan over koetjes en kalfjes met hem praten. Ik wil zoveel meer in mijn leven. En toch kan ik niet de stap zetten om bij hem weg te gaan. Ik heb een lieve leuke man op msn ontmoet met wie ik zoveel meer dingen kan delen. Dat zou me moeten aanzetten eindelijk de stap te nemen maar de angst alleen achter te blijven is groter. Er is geen liefde meer tussen ons. Is er een stappenplan om het eindelijk aan te durven bij hem weg te gaan? Soms begin ik erover, dan zucht ie diep, vindt ie me moeilijk en gaat hij er niet serieus op in waardoor er geen gesprek mogelijk is. Ik hou dan mijn mond terwijl ik normaal assertief ben…

  Beantwoorden
  • Witchke
   Witchke zegt:

   Ow Anneke,

   het spijt me zo hard om dit te horen/lezen. Ik weet niet wanneer dit artikel geschreven is dus misschien ben ik super laat met mijn reactie. Dan hoop ik dat je ondertussen de juiste stappen hebt kunnen zetten.
   Het leven is zo kort en kostbaar om zo ongelukkig te zijn. Ik vraag me ook af vanwaar de angst om alleen te zijn? Ik zou denken liever alleen en gelukkig dan samen en ongelukkig. Er is volgens mij geen vreselijkere eenzaamheid dan eenzaamheid binnen een relatie.
   Ik ozu proberen om je zelfevertrouwen te versterken en de relatie met jezelf. Zodat je niet meer zo bang bent om alleen te zijn. Bijvoorbeeld meer dingen in je eentje beginnen te ondernemen. Er is zo’n groot verschil tussen alleen zijn of eenzaamheid. Je kan ook je sociale netwerk uitbreiden zodat je voldoende goede vrienden en eventueel familie hebt die je kunnen steunen als je de stapt zet.

   Ik hoop voor je dat het lukt en je gelukkig kan worden.

   Beantwoorden
 6. Frank
  Frank zegt:

  Beste Anneke,

  Als je het gevoel hebt gevangen te zitten, moet je vechten voor je vrijheid :)
  Wat je tegenhoudt is die angst om alleen achter te blijven. Daar ‘moeten’ we dus eerst aan werken.

  De e-cursus Betere Relaties gaat je daarbij helpen.

  Wat je ook kiest, kies voor een goed gevoel over jezelf en je leven :)

  Frank

  Beantwoorden
 7. Theo Baalman
  Theo Baalman zegt:

  Het grote doel

  Iedere donkere winter gaat voorbij en het licht wint het steeds weer
  van de duisternis. Symbolisch voor ons leven. Het licht zal het altijd
  winnen van het duister.

  Hier een aantal woorden van een oud man, die veel ondervonden heeft
  en vreugd en verdriet geproefd heeft en die van jongs af aan gezocht had
  naar de zin van het leven. Nu als 85 jarige wil ik troost en hoop
  schenken aan wie dat nodig heeft. En ik begin met een citaat van de
  bekende schrijver Ernst Hemingway:

  “Je kunt een man wel doden, maar niet overwinnen”

  Dit raakt de kern van het leven. Wij, mensen strijdend met allerlei
  tegenslag, wanhoop, zorg, verdriet, onrecht en verdrukking, zijn niet
  geboren om overwonnen te worden. Wij kunnen hooguit strijdend ten
  onder gaan, maar als wij het geloof in ons zelf behouden en in het
  doel van ons leven dan kan niets of niemand ons overwinnen.

  Mijn zoon,die is op 4 maart 2012 aan een dodelijke vorm van kanker
  overleden. Maar ik weiger mij door het verdriet te laten overspoelen.
  Mijn zoon is wel gestorven, overleden zoals men dat noemt, dus “over
  het lijden heen” en zoals God het wilde, maar dood ging hij niet.

  Niet één waarlijk oprecht en moedig mens gaat dood! DE DOOD BESTAAT
  NIET! Ook voor mij niet. Daarom zal er straks op mijn grafsteen staan;
  “IK BEN NIET DOOD MAAR ERGENS ANDERS” Omdat ik weet dat ik dan in de
  rustplaats van onze hemelse Vader ben, in het Paradijs, zoals beloofd
  wordt in het Boek van Mormon, Alma 40:11-12.

  Ik hou van de 5de symphonie van Beethoven met die beroemde aanvangs-
  tonen die in de oorlog als de V in Morseschrift werd gebruikt, maar
  ook in gebaar met in V vorm opgestoken vingers, de V van VICTORIE
  uitbeeld. Dat draagt ook Beethovens 5 de zo magistraal uit; De moedige
  strijd van de mens die vallend en opstaand klimt hoger en hoger, op
  weg naar de sterren, ondanks alles wat tegenhoudt, tegenslag en noodlot.
  Beethoven zegt zelf van de begin tonen van zijn 5de symphonie: ”Zo
  klopt het noodlot aan de deur”. Maar wij kunnen dat noodlot tarten
  omdat wij uiteindelijk zullen overwinnen. Hoe vaak het noodlot aan
  onze deur klopt, hoe dikwijls de mens vernederd, geslagen en gesmaad
  wordt, hoe dikwijls onze hoop en verwachting de bodem wordt ingeslagen
  en wij ter aarde worden neergeworpen, hoe vaak ons geluk door
  demonische machten wordt afgebroken door oorlog, ramp en vernietiging
  en wij verdrietig op de puinhopen teneer geslagen liggen, tóch richt
  de mens zich steeds weer moedig op, hoewel gebeukt en geslagen, om
  voort en voort te gaan, te klimmen op en op, hoger en hoger,
  onverzettelijk en vastberaden stap voor stap zet de mens de tocht van
  het leven voort, steeds omhoog strevend ondanks tegenslagen en
  verdriet dat hem tijdelijk terug werpt, op naar het einddoel die de
  glorieuze overwinning is op alle machten der duisternis en krachten
  die ons naar beneden trachtten te trekken, “terug naar de sterren onze
  eeuwige bestemming”.

  “De mens is het mooiste stuk uit Gods schepping en ik weet zeker dat
  Hij op het eind van ons leven met een glimlach op ons wacht (Jane
  D’ark)

  Beantwoorden
 8. Anoniem01234
  Anoniem01234 zegt:

  Wat een geweldige artikel! Ik ben vijf jaar in therapie geweest voor mijn (manische) depressie, dus veel gehoord en gelezen over het leven, maar dit artikel vind ik persoonlijk heel bijzonder, misschien kan het me zelfs nog wel helpen! Levensvragen zijn zo vermoeiend en slopend, eigenlijk heb je er niks aan, maar ze blijven in je hoofd, dat is het moeilijkste.

  Beantwoorden
 9. anononiem
  anononiem zegt:

  Ook ik vind het een waardevol artikel. Ik geloof dat die levensvragen er niet voor niets zijn (waar Anonniem01234 over schreef), er wordt geloof ik ook gewoon een keuze gevraagd van een God die boven ons staat. Als wij ons doel niet bij deze God zoeken dan kunnen we ons druk blijven maken in ons hoofd omdat we geen echte keuze maken en vervolgens niet weten waar dit leven zal eindigen het komt dan toch gewoon aan op geloof waar rust en geduld in te vinden is en eeuwig gelukkig leven.
  Volgens mij zullen we ook allemaal eens rekenschap af moeten leggen van onze keuze’s en daden en krijgen we in dit leven de kans dit in te zien en hierin te leren/ voor te leven.
  Waarde en eer geven aan iets dat hoger staat dan jezelf geeft ook direct veel richting en geluk.

  Beantwoorden
  • lolbroek
   lolbroek zegt:

   wat een lariekoek allemaal…life is really worthles…allemaal dogma’s. we leven om dood te gaan. Productief zijn wordt geacht maar is niet van echte waarde. Kijk maar hoe gemakkelijk iemand wordt ontslagen . Alles draait om geld en macht. Jammer dat je daar deel van uit moet maken. Dat je je hele leven onderdrukt wordt en verplicht. Dat je zelf niet eens mag beslissen over je eigen dood of leven. vreselijk dus allemaal. ik wil al helemaal niet oud worden. de afhankelijk tegemoet gaan zien..ik hoop snel er vanaf te zijn.Nogmaals. Het leven heeft geen enkele functie.

   Beantwoorden
 10. anoniem
  anoniem zegt:

  maar nu weet ik nog steeds niet het doel van t leven waarom zouden we al die dingen doen?
  de meeste dingen eindigen toch in pijn en is pijn fijn?
  ik vind van niet dus wat is het uiteindelijke doel van t leven?

  Beantwoorden
 11. VanChrissum
  VanChrissum zegt:

  Als je echt wil weten waarom je hier bent. En alles moet meemaken wat hier allemaal gebeurd. Dan moet je jezelf echt leren kennnen. En dat is nu het echte probleem. Er zijn genoeg mensen die het weten, maar als die vertellen hoe het werkt, dan worden ze uitgelachen. En waarom? Er is een groot paradigma in de wereld gekomen wat verteld dat je hier maar één keer op de aarde rond loopt.
  Ja je lichaam wel maar je zielleven niet, die is niet gebonden aan tijd en ruimte maar hoort in je leven wel bij je lichaam. als je ziel het lichaam verlaat dan kom de ziel later weer in een ander lichaam terug. Net zolang dat je alles hebt geleerd wat er te leren valt. en dat is één van de redenen waarom je hier bent. Ik zeg uitdrukkelijk één reden want er zijn meerdere redenen. Dan weet je nu dus al de helft van dit leven.

  Beantwoorden
 12. Peter
  Peter zegt:

  Al je bronnen van geluk houden op te bestaan wanneer je overlijdt. Ik zou daarom willen stellen dat je eeuwig geluk vindt als je tevreden bent met wat je zelf bent en niet wat je kunt worden met materiële zaken. Dat is je doel in het leven. tevreden zijn met je zelf.

  Beantwoorden
 13. T.
  T. zegt:

  Dag meneer De Moei, ik had gisteren jouw artikel gelezen, en ik was in ieder geval aangenaam verrast dat jij gelukkig zijn ook als 1 beschouwde, want vele mensen weten niet dat dit ook een levensdoel is, maar ik vroeg me af waarom jij denkt dat er andere levensdoelen zijn dan gelukkig zijn, want relaties aangaan, groeien, je passie volgen, etc. hebben allemaal toch alleen maar tot doel om uiteindelijk gelukkiger te worden?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste T,

   Zeg maar Frank hoor :)
   Dat denk ik niet, ik ben het helemaal met je eens.
   Alle levensdoelen hebben het uiteindelijke doel er gelukkig van te worden,
   daarom is het ook het belangrijkste doel.
   Persoonlijk denk ik niet dat er andere doelen zijn, wel andere manieren om dat einddoel te bereiken
   (en die manieren verschillen van persoon tot persoon)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 14. bert
  bert zegt:

  Beste Anneke
  Weg beste anneke wegwezen en je zult weer gelukkig worden dat is een advies van een 81 jarige je zelf gedaan heeft het is beter om alleen te zijn ben je permanent te storen anne zinloze samenleving groetjes bert

  Beantwoorden
 15. anoniem
  anoniem zegt:

  wat voor mij het nut van het leven betekend is dat je mag werken voor de regering,je huis kinderen.Maar als je eenmaal het geluk en liefde echt hebt gekend moet je het weer loslaten omdat het eeuwige roept.daarom vraag ik mij zelf af is dit het nut van het leven

  Beantwoorden
 16. Mark
  Mark zegt:

  Met veel belangstelling lees ik de teksten en ik kan mij er in grote lijnen in vinden. Echter is het wel stukken lastiger om te bepalen wat je doel is als je bepaalde geestelijke of psychische beperkingen hebt opgelopen door ziekte of omstandigheden in het leven. Verder vraag ik mij persoonlijk af wat voor doel de dood dient en of het uiteindelijke doel van leven dood is.. En als er leven na de dood is, wat het doel van dood is.. Bestaat dood wel? of alleen voor de achterblijvers die met de leegte blijven zitten? daar moet je misschien ook weer niet te veel bij stil staan..

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Mark,

   Inderdaad psychische beperkingen veranderen veel, maar eerlijk gezegd zijn de artikelen ook niet geschreven voor deze speciale omstandigheden.
   Wat het doel van de dood is, weet niemand (in ieder geval niemand die leeft). We kunnen er een mooie theorie van maken en dat is zeker nuttig
   als dit je kracht geeft, maar we zijn in feite geen ervaringsdeskundigen op dit gebied – gelukkig maar voor nu :)

   Succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 17. emal
  emal zegt:

  Het doel van het leven of het doel van bestaan en ontstaan is totaal iets anders dan je zin krijgen en de vruchten uit het leven te plukken, dat is alleen maar passie, zucht, hartstocht en de grootste zwakte van de mens.
  We halen doel van het bestaan bijna altijd met het gene dat we willen door elkaar, terwijl het doel van het bestaan van niets en dan maar ook echt niets de wil van het bestaande is. Elke bestaande iets dat wij gemaakt hebben, hoort aan de eisen die wij ervoor hebben vastgesteld te voldoen en dat is dan zijn reden en doel van ontstaan. Als wij denken dat wij niet gemaakt of geschapen zijn, dan kunnen we ook niet over het doel van onze ontstaan praten, wel over het wil en de hartstocht, maar omdat niets uit zichzelf of uit niets kan ontstaan, behalve de Bronenergie (of altijd en eeuwig levende God), zijn wij ook ontstaan uit iets en kunnen wij ook niet zelf onze lieve en leuke gedachtes van het leven aan het doel van het ontstaan koppelen, maar wij bestaan net als elke bestaande iets om aan de eisen van de Bronenergie die ons heeft doen ontstaan te voldoen en omdat wij een eigen wil en de vrij keus hebben, zou de eerste stap van het voldoen aan de eis zijn, je wil en keus over te geven aan de Bronenergie voor dat de wil en de keus je afgenomen wordt. Hier heeft de Koran het met de volgende woorden over : ”sterf niet, maar als degene die zijn wil heeft overgegeven (aan de Bronenergie)” en verder verwoordt de Koran het doel van onze ontstaan in een zin,: ”Ik heb de Jinn’s en de Mensen voor niets anders doen scheppen, maar om mij te dienen”
  Dus het doel van onze ontstaan kan alleen maar zijn, ”te dienen de Bronenergie die alles heeft doen ontstaan”.

  Beantwoorden
 18. L anoniem
  L anoniem zegt:

  Hallo frank
  Het is mooi beschreven en kan mij wel hierin vinden alleen een paar vraagjes.Ik sta diep in m’n hart om mijn doelen het geluk na te streven alleen ik heb ernstige burnout out gekregen door vooroordelen van een aantal mensen in het verleden van 2medewerksters op school tot een werkcoach. Ook een begeleidster heeft iets tegen mij gezegd waar ik ongelukkig van wordt als het zo loopt zoals ze het zegt. Vraag wat kan ik doen tegen vooroordelen wat kan ik doen tegen mensen die ik nog tegen kom in m’n leven die mij weerhouden van doelen die ik wil behalen.vraag 2: vaak moet je dingen los laten voor jezelf bijvoorbeeld vlak als je komt te overlijden dan heb je toch ook emotionele pijn. Wat is het doel van het geluk en dus ook de mensen van wie je veel houdt weer kwijt te raken als je na 109jaar toch dan misschien niet meer op de aarde bent?

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste L,

   “Vraag wat kan ik doen tegen vooroordelen wat kan ik doen tegen mensen die ik nog tegen kom in m’n leven die mij weerhouden van doelen die ik wil behalen:”
   Helaas niets. Iedereen heeft vooroordelen en je kunt dat voor niemand veranderen. Maar daar gaat het eigenlijk ook niet om. Een nog betere vraag zou zijn: Hoe kan IK 100% de verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gevoel en situatie? Nu lijkt het erop alsof je anderen de schuld geeft dat je zelf ongelukkig bent (geweest). Dat lijkt logisch, maar door anderen de schuld te geven kun je die situatie nooit veranderen – dat kan alleen als je zelf er de verantwoordelijkheid voor neemt. Een burn-out is het stelselmatig negeren van je eigen grenzen (maar die grenzen zijn wel van jou, niet van een ander). Besef dat jij en jij alleen bepaalt hoe jij je voelt en als je je niet goed voelt ook de enige bent die dat kan veranderen.

   Dit artikel geef je meer inzicht:

   De tweede vraag: Sterfelijkheid is het kenmerk van al het leven. Alles in het leven moet uiteindelijk losgelaten worden. Geluk zit dus juist in de (soms korte) momenten dat je iets vasthoudt (mensen, ervaringen, enz). Zoals ze zeggen: het is beter om van iets/iemand te hebben gehouden en het weer kwijtgeraakt te zijn, dan om nooit van iemand/iets te hebben gehouden :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 19. Kees
  Kees zegt:

  De zin van het leven is dat je moet zorgen dat hogere heren inclusief het koningshuis huis het naar hun zin hebben.
  Over onze rug streven zij naar onsterfelijkheid.Wij zijn
  Geboren als slaaf van het systeem .
  Dat is de zin van het leven.
  Als je maar een beetje geld en plezier.heb in je leven staat de belasting voor je deur

  Beantwoorden
 20. Arjan
  Arjan zegt:

  Houdt van uw broeders en zusters. Biedt een helpende hand en schroom niet zelf om hulp te vragen. En ja jezelf volledig accepteren zoals je bent (zelf vergiffenis, en andere vergeven) is mijn doel in het leven, want binnen is buiten en buiten is binnen en zo verander je de wereld. Wanneer in Vrede is dit een flinke stap naar Vrede op Aarde and beyond! Love is all, all is Love!

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.