Ongelukkig zijn – 3 tips om je direct beter te voelen

Ongelukkig zijn heeft altijd een reden. Onderzoek die reden en je wordt weer gelukkig. In de tussentijd heb je hier een paar tips om je direct weer goed te voelen!

Tip 1 – Focus je op iets positiefs.

Je hersenen hebben een vreemde eigenschap waar je direct gebruik van kunt maken:

Je kunt je maar focussen op één ding tegelijkertijd.

Probeer maar eens te denken aan een paarse olifant èn een nieuwe computer. Dat lukt je niet. Je denkt eerst aan de paarse olifant, en dan aan een nieuwe computer.

Waarom zeg ik dit?

Omdat je je direct beter voelt als je op iets anders focust.

Zolang je blijft hangen in het probleem, gaat er niets gebeuren. Je kunt denken tot je erbij neervalt. Je kunt blijven wentelen in zelfmedelijden.

Maar er gaat niets en dan ook niets veranderen….

Totdat je je focus verandert.

En als je focus verandert, dan voel je je direct beter. Want je gevoel volgt altijd je focus. Je gevoel volgt altijd je gedachten. Het kan niet anders.

Dus ga denken aan iets positiefs.

Denk aan iets waar je vrolijk van wordt, waar je energie van krijgt, wat je blij maakt. Het doet er niet toe wat dat onderwerp is.

Het mag iets uit het verleden zijn zoals een mooie herinnering. Het mag niet zijn in de toekomst, waar je je op verheugt.

Het doet er echt niet toe, alles is goed!

Stel, ik ga denken aan een vervelende ruzie van jaren geleden. Na een paar minuten ik ga me slecht voelen. Want mijn focus is volledig gericht op iets wat ik niet leuk vind.

Ook al is het jaren geleden, dan nog voel ik me NU slecht.

Maar als ik besluit mijn focus te veranderen, dan verandert mijn gevoel ook direct. Als ik ga denken aan lekker sporten of een leuke vakantie – aan lekker eten of een leuk gesprek – dan voel ik me na een paar minuten meteen een stuk beter.

Het kan niet anders. Probeer het maar eens!

Los je hiermee je probleem op? Nee, maar dat doe je ook niet door alleen maar negatief te denken. Bovendien voel je in de tussentijd een stuk beter!


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Tip 2 – Alles is tijdelijk.

Alles in het leven gaat voorbij. Gedachten en gevoelens komen op…

… en gaan weer weg.

Je ontmoet nieuwe mensen in je leven en je neemt ook weer afscheid van ze. Het enige wat altijd hetzelfde blijft, bent jij.

Sinds je een baby was heb je miljoenen dingen voorbij zien gaan. je hebt elke mogelijke gevoel gehad, van wanhoop tot extase.

Maar jij bent er nog steeds…

Dus hoe je je nu ook voelt, weet dat ook dit gevoel voorbij gaat.

Misschien ben je gewoon moe. Misschien focus je te veel op iets negatiefs. Misschien heb je gewoon goede nachtrust nodig. Of een goed gesprek met een vriend of vriendin.

Waarschijnlijk is het morgen beter. Waarschijnlijk voelt het in het weekend anders.

Je kunt je heel erg verzetten tegen het feit dat je je ongelukkig voelt op dit moment. Maar je kunt ook gewoon wat geduld hebben en wachten tot het weer voorbij gaat.

Net zoals die andere miljoenen gedachten en gevoelens in je leven.

Alles gaat voorbij.

Ongelukkig zijn voelt vaak heel intens, maar het is niet iets wat altijd zo voelt. Net zoals alle andere emoties, is een gevoel van ongelukkig zijn een soort golfje.

Een golfje dat tijdelijk opkomt aan de kust en vervolgens weer verdwijnt in de oceaan.

Dus heb heb geduld, dat gevoel van ongelukkig zijn gaat ook weer weg.

Hoe meer je er tegen vecht, hoe langer het blijft. Hoe sterker je weerstand tegen een slecht gevoel, hoe intenser dat slechte gevoel gaat voelen.

Dus vertrouw er gewoon op dat ook ongelukkig zijn tijdelijk is. Als het niet tijdelijk zou zijn, dan zou je hele leven al ongelukkig zijn en dat lijkt me niet waarschijnlijk.

Dus heb vertrouwen. Ook dit gaat voorbij en binnenkort voel jij je zeker beter!

Tip 3 – Zoek de oorzaak.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je al langere tijd ongelukkig bent.

Misschien ervaar je een gevoel van leegte in je leven. Misschien ben je gewoon niet gelukkig met jezelf. Misschien geniet je niet van je leven, omdat je denkt dat er nog te veel aan ontbreekt.

Misschien wil je een nieuwe baan, een andere relatie. Misschien wil je afvallen of een diploma halen. Misschien wil je meer verdienen of meer rust in je leven.

Als je dit gevoel van ongelukkig zijn al langere tijd hebt, dan wordt het nu wel tijd om het te gaan onderzoeken.

Alleen onderzoek gaat iets veranderen.

Je kunt je tijdelijk wel op iets anders focussen. Je kunt er ook op vertrouwen dat het voorbij gaat. Maar als het blijft terugkomen, dan moet je er wel iets mee doen!

Vraag jezelf af:

“Waarom ben ik niet gelukkig? Waar komt dat gevoel van ongelukkig zijn vandaan? Wat zou ik nodig hebben om me beter te voelen?”

Het is belangrijk dat je deze vragen positief houdt. Anders loop je de kans om in een negatieve spiraal te komen. Dat willen we juist voorkomen.

Gebruik het stappenplan.

Dus het makkelijkste is om jezelf te onderzoeken door gebruik te maken van een stappenplan.

Een stappenplan dat je precies vertelt waar het in je leven vastloopt – en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Want dat is voor iedereen natuurlijk weer anders.

Met zo’n stappenplan krijg je meer inzicht. Dan weet je direct wat er voor nodig is om weer gelukkig te worden.

Je kunt het natuurlijk zelf proberen. Maar is er is een grote kans dat je niet weet hoe je dit moet aanpakken. Zodat het moeilijk is om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Deze online training gaat je helpen.

– Dit gaat je helpen om te onderzoeken waar dat gevoel van ongelukkig zijn vandaan komt.
– Het helpt je te bepalen wat je nu echt gelukkig maakt.
– En het zorgt ervoor dat je de stappen gaat nemen om weer gelukkig te worden.

Want dat is uiteindelijk de bedoeling van de online training en ook van dit artikel: zorgen dat jij je goed voelt over jezelf in je leven.

Zorgen dat je gewoon gelukkig bent. Want dat is het belangrijkste in je leven!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Hoe je je voelt bepaal je zelf

7 Mythes over geluk – waarom gelukkig zijn geen toeval is

Draag jij bij aan een betere wereld?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>