Hoe word je gelukkig met jezelf?

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Je allergrootste vriend(in) of je ergste vijand? Zolang je kritiek hebt op jezelf is het moeilijk gelukkig te zijn. Dus wees slim en stop ermee. Als je leert jezelf te accepteren zoals je bent, word je automatisch gelukkig met jezelf!

Schrik jij van je eigen spiegelbeeld?

Onze kat schrikt tegenwoordig van haar eigen spiegelbeeld. Elke keer als ze zichzelf ziet, dan denkt ze dat het een andere kat is en begint ze te blazen en te krabben. Dit gebeurt niet alleen bij spiegels, maar ook bij ruiten, een laptopscherm, een fotolijst of een plastic bak.

Arme kat, ze maakt zichzelf helemaal gek! En wat ik ook probeer, ik kan haar niet duidelijk maken dat er helemaal geen vijand is…

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Je allergrootste vriend(in) of je ergste vijand? Zie je je beste eigenschappen of je grootste tekortkomingen? Je goede punten of je zwakke kanten? Wat je hebt – of wat je ontbreekt? Wat je kunt of wat je nog mist? Dat maakt al het verschil van de wereld.

Het eerste maakt je gelukkig en het tweede niet…

Van een spiegelbeeld kun je nooit winnen.

Elke keer als je kritiek op jezelf hebt, gaat dat ten koste van je zelfvertrouwen en je geluk. Waarom laat je dat niet los? Ben je bang dat je zonder zelfcorrectie arrogant wordt? Ben je bang dat je zonder zelfkritiek egoïstisch wordt? Wees gerust: als dat niet in je karakter zit, zal dat ook niet gebeuren.

Het probleem met zelfkritiek is dat je het zelf hebt bedacht. Sommige mensen praten zichzelf volkomen de put in. De hele dag halen ze zichzelf naar beneden: “Dit had ik beter moeten doen. Dat deed ik fout. Zie je wel, ik kan het niet!”

Niet oneerbiedig bedoeld, maar ik zie niet zo heel veel verschil tussen die mensen en onze kat. Ze vechten allebei tegen niet-bestaande spiegelbeelden. En van een spiegelbeeld kun je nooit winnen…

Wees slim!

Als je merkt dat je erg zelfkritisch bent en daardoor niet gelukkig, stop er dan mee. Wees slimmer. Wees aardiger voor jezelf. Praat jezelf omhoog, in plaats van naar beneden. Zie je dat je zo je eigen spiegelbeeld creëert? Wil je tegen je zelfbeeld vechten of wil je jezelf zien glimlachen?

Gisteren besprong onze kat een glazen kastdeur. Toen ik die deur open deed, veranderde haar gedrag onmiddellijk. Ze begreep er niets meer van: “Eerst zat er een kat voor mijn neus en nu is die plotseling weg!” Daardoor werd ze weer rustig en gelukkig. Weg was de stress.

Er is natuurlijk wel één groot verschil tussen een kat en een mens: jij kunt die deur zelf openzetten.

Hoe doe je dat? Wel. dat doe je zo:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Moet je iemand anders worden?

Gelukkig met jezelf word je alleen door jezelf te accepteren. Er is geen andere weg. Veel mensen denken dat ze iets moeten doen voordat ze zichzelf kunnen accepteren. Ze moeten leuker, slimmer, knapper, succesvoller, spontaner, extroverter worden. Dat kan, maar geeft dat de garantie dat je jezelf wel accepteert?

Ik denk het niet. Ik ken genoeg leuke, slimmer en succesvolle mensen die zichzelf nog altijd niets vinden. Ik ken ook mensen die in onze beleving niet slim of succesvol zijn en toch gelukkig. Die niet extrovert of spontaan zijn, maar toch tevreden met zichzelf.

Zelfacceptatie is belangrijker dan actie.

Probeer het maar eens. Bestel de onderstaande e-cursus en pas alle inzichten toe. Volg de oefeningen, leer jezelf kennen en ontdek wat jou gelukkig maakt. Spreek jezelf positiever toe en focus je op je goede kanten. Dan wordt je automatisch gelukkiger. Stop te vechten tegen een fictief spiegelbeeld. Het is nooit te laat hiermee te beginnen.


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Meer vrijheid door loslaten – 7 tips

De essentie van geluk

Waarom ben ik nog niet gelukkig?

 • Hoi,

  Ik lees elke week weer alle tips, sla ze zelfs op, maar deze …..mmmmm
  Ik wil mezelf echt niet in de spiegel zien, voel mezelf ver van mooi
  En idd ik wordt daar sjagrijnig van en zeker niet blij
  Heb nu al in mijn gedacht 25 x een nieuw start gemaakt en beloof mezelf om af te vallen, gezonder te eten, naar de kapper, positief zijn….. Maar waar ligt de Knop, kan hem niet vinden en heb er ook vaak geen puf voor?

  • Beste Pat,

   Als je chagrijnig wordt als je in de spiegel kijkt, dan heb je drie mogelijkheden:

   1. Niet meer kijken (vermijdingsgedrag).
   2. Een andere spiegel kopen (lost niets op).
   3. Je blik veranderen.

   De knop die je zoekt zit in je hoofd: het is de blik (het filter) waarmee je naar je eigen spiegelbeeld kijkt.
   Dus minder kritisch naar jezelf toe is de enige oplossing.

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/loslaten-van-zelfkritiek-oefening/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Nuja, wanneer ik minder gelukkig ben met mezelf of mijzelf simpelweg wat minder accepteer zoals ik ben, dan ga ik in rustmodus (versta meditatiemodus wanneer dit kan, uiteraard).
  Maar ik denk dat ik mijzelf meeer accepteer dan begin en midden jaren ’90, bv., ik dacht veel na over concepten als geluk, innerlijke rust ervaren met jezelf, jezelf achten als een waardig mens, ik kwam er meer én meer achter dat wanneer ik mezelf accepteer en zie als een waardig mens dat ik eerder mijn plek op deze wereld mag ‘opeisen’!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >