Meer vrijheid en geluk – maar hoe?

Het lijkt zo simpel, maar waarom is het toch zo moeilijk om vrij en gelukkig te zijn? Het is niet een kwestie van doelen bereiken. Het is niet een kwestie van betere relaties, meer bezit of meer successen. Vrijheid is de afwezigheid van verlangen naar meer. Geluk is het besef dat er nu niets ontbreekt. Dit artikel geef je meer inzicht in geluk en vrijheid.

Waarom zijn we niet vrij?

We willen nog zo veel! Er zijn nog duizenden dingen die we moeten doen, nog zo veel te krijgen of te bereiken. Meer (vul je verlanglijstje maar in) is vaak niet de oplossing voor vrijheid, maar juist het struikelblok. Het verlangen naar ‘meer’ zorgt ervoor dat we gevangen blijven in onze zoektocht. Want vrijheid is stoppen met zoeken en tevreden zijn met wat je al hebt gevonden. Dat verklaart waarom sommige mensen meer geluk hebben.

Wat is geluk?

Blijvend geluk is het besef dat er niets ontbreekt aan dit moment. Dat besef is waarschijnlijk de grootste uitdaging in ons leven, want er is altijd iets mis met dit moment. Om een paar voorbeelden te noemen:

1. Ik heb nog niet de ideale partner.
2. Ik heb nog die baan waar ik van droom.
3. Ik heb nog niet voldoende geld.
4. Ik heb nog niet voldoende zelfvertrouwen.
5. Ik heb nog niet het ideale gewicht.

Kortom, als ik dit zou hebben (wat nu ontbreekt) dan zou ik gelukkig en vrij zijn…

Wat staat er tussen jou en vrijheid?

Wat ontbreekt er aan jouw leven? Alles wat je verlangt in je leven, houd je ook gebonden. Stel je voor dat je op een dag alles hebt wat je hart begeert. Alles waar je van droomt, is uitgekomen. Hoe zou je je voelen? Zou het een opluchting zijn, zou je eindelijk denken: “Nu is het perfect, er is niet meer te verlangen. Ik heb alles wat ik wil…”?

Wat voor gevoel ervaar je dan – een gevoel van vrijheid, nietwaar? Dan ben je vrij om te genieten, dan ben je vrij om gelukkig te zijn. Het enige dat tussen jou en die vrijheid staat, zijn je doelen – althans dat denk je. Wat er werkelijk tussen jou en die vrijheid instaat, is de illusie dat je al die doelen moet bereiken om gelukkig en vrij te zijn.

Waar vind je werkelijke vrijheid?

Zoals gezegd is vrijheid de afwezigheid van verlangen naar meer. Dat geeft rust in je hoofd, want uiteindelijk zoeken we vrijheid in ons hoofd. Al ben je vrij om de hele wereld rond te reizen, je hoofd moet altijd mee, nietwaar? Ken je die mensen die alles hebben en zich toch niet vrij voelen? Dan weet je precies wat ik bedoel.

De oplossing is niet om al je bezittingen te verkopen of je relaties te beëindigen. Het gaat er niet om de banden met de buitenwereld te verbreken, het gaat erom de band met het verlangen te verbreken. De illusie los te laten dat de toekomst je iets gaat brengen wat je nu niet kunt ervaren.

Pas dat ben je werkelijk vrij.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Er is geen deadline.

Veel mensen volgen een tijdlijn: ze denken: “Ik ben nu hier, maar ik had allang dáár moeten zijn. Ik loop achter, ik ben te oud, ik ben te traag.” Maar in werkelijkheid is er geen tijdlijn of deadline. Je bent nu hier en je bent vrij te kiezen wat je wilt. Waar je ook vandaan komt of wat je verleden ook is, je kunt vandaag besluiten het anders te doen.

Is dat niet werkelijke vrijheid? Het besef dat je elke dag opnieuw kunt bepalen wat je doet? Wat klinkt vrijer: “Ik hoop dat ik ooit eens…” of: “Ik doe nu wat ik wil.” In het eerste geval is er een verlangen naar iets in de toekomst. In het tweede geval doet iemand wat hem/haar nu gelukkig maakt. Vrijheid of geluk vind je nooit in de toekomst. Het is er nu – of het is er nu niet. Aan jou de keuze…

Waarschuwing voor de snelle lezer.

Als je erg snel leest, dan adviseer ik je het volgende: doe het niet! Neem je tijd voor dit artikel, want ook al lijkt alles eenvoudig, het bevat diepe inzichten die je mist als je haast hebt. Laten we een paar van die inzichten samenvatten:

1. Vrijheid is de afwezigheid van verlangen naar meer.
2. Dit verlangen naar meer houdt ons gevangen in ons hoofd.
3. Geluk is het besef dat er niets ontbreekt aan dit moment.
4. Dit moment waardeer je alleen als je stopt de toekomst als redding te zien.
5. Je maakt deze keuze elke dag opnieuw.

Geluk in de praktijk.

Je ziet, vrijheid en geluk zijn twee kanten van dezelfde medaille. Door vrij te zijn van verlangen naar ‘iets’ in de toekomst, beland je in dit moment. Dan ervaar je dit moment zonder de noodzaak het te veranderen. Dan ervaar je blijvend geluk. Laat de illusie los dat je pas gelukkig kunt zijn als je al je doelen hebt bereikt en je zult werkelijk vrij zijn!

Hoe ga je dit nu toepassen in de praktijk? De onderstaande e-cursus gaat je hierbij helpen. Je ontdekt door praktische vragen en eenvoudige oefeningen hoe je vrijheid en geluk kunt ervaren, elke dag opnieuw:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Ongelukkig zijn – 3 tips om je direct beter te voelen

10 Voordelen van Coaching

Pluk de dag!

 • Ronald schreef:

  Hallo Frank,

  “Waar je ook vandaan komt of wat je verleden ook is, je kunt vandaag besluiten het anders te doen.”

  Bovenstaand inzicht vind ik zo ontzettend krachtig he. Het inspireert mij direct. Dank je wel daarvoor! :)

  Hartelijke groet,

  Ronald

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >