Geluk, wie zoekt het niet? Iedereen is ermee bezig, op zijn eigen manier. Maar niet iedereen vindt het. En lang niet iedereen die het vindt, houdt het ook vast! Geluk is vaak vluchtig: voor je het weet is het weer weg.

Toch is gelukkig zijn een kunst die je kunt leren. Maar de vraag is: “Waar vind ik nu blijvend geluk?” Daarvoor moeten we eerst weten waar je het niet vindt:

1. We zoeken geluk in de toekomst – maar vinden het daar niet.

Hoe vaak denken we niet: “Als ik dat bereik, dan ben ik gelukkig”? Heel veel mensen koppelen geluk aan een doel in de toekomst. Hier is het probleem: Door geluk te koppelen aan een doel in de toekomst, ben je nu niet gelukkig.

Je gaat er vanuit dat je nu nog iets mist om gelukkig te zijn: een leukere baan, een leukere partner, een mooier huis, meer inkomen, een betere gezondheid. Hoe kun je dan gelukkig zijn als je dat nu nog niet hebt?

Een enorme valkuil! Geluk is een gevoel in het nu: Je voelt het – of je voelt het niet. Je bent nu gelukkig, of niet. Blijf niet eeuwig afhankelijk van de toekomst. Nu, hier, op dit moment: daar is je geluk. We wachten op geluk en hebben niet door dat ons geluk al die tijd op ons ligt te wachten: in het hier en nu…

2. We zoeken geluk buiten onszelf – maar vinden het daar niet.

We denken dat andere mensen of dingen ons gelukkig maken. Tot op zekere hoogte is dat waar: Je voelt je waarschijnlijk gelukkiger met een fijne relatie, fijne collega’s en een fijn huis, dan zonder al die dingen. Toch zijn dingen, mensen en situaties geen garantie voor geluk. Je kunt alles hebben wat je wilt en toch niet gelukkig zijn.

Zoals gezegd is geluk een gevoel. Het is relatief, iedereen ervaart het weer anders. Maar het blijft een gevoel. Het is geen ding of situatie. Het is iets in onszelf.

Toen ik vijftien jaar geleden een motorongeluk kreeg, lag ik in het ziekenhuis met een stalen pin door mijn schouders. Toch was ik erg gelukkig, want ik had veel tijd om te lezen. In vervelende situaties kun je toch gelukkig zijn – en andersom ook.

3. We zoeken geluk met onze gedachten maar vinden het daar niet.

De Amerikanen zeggen: “Think happy thoughts!”  Natuurlijk voel je je beter als je positief denkt. Natuurlijk voel je je beter als je denkt aan een mooie vakantie, dan aan de maandagochtend file. Je gedachten beïnvloeden je gevoel. Wat je denkt creëert bijna altijd een bepaalde emotie.

En toch merken we dat denken alleen niet niet gelukkig maakt. Iedereen denkt zich suf, maar is iedereen ook gelukkig?

Gedachten gaan vaak over de toekomst of het verleden. Ga maar eens op de bank zitten en denk een half uurtje na. Vertel me dan hoeveel minuten je over dit moment hebt gedacht. Het zou me verbazen als dat je meer dan drie minuten is gelukt. Geluk zit voor een groot deel niet in je gedachten. Het zit in de ervaring van dit moment zoals het is.

Geluk is een kunst die je kunt leren.

Daar heb je geen gedachten voor nodig. Als je ooit een mooie zonsondergang hebt gezien, weet je waar ik het over heb. Dat hoeft je niet te beschrijven, te categoriseren, te rationaliseren. Een mooie zonsondergang hoef je alleen maar te ervaren.

Mijn definitie van geluk is: Een goed gevoel (op dit moment) over jezelf en je leven. Als je dit gevoel maar vaak genoeg herhaalt, heb je een gelukkig leven! Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen manier om geluk te vinden – en bepalen we zelf wat ons gelukkig maakt.

Elke seconde van elke dag gelukkig zijn, lukt waarschijnlijk niet. Maar je dagelijks goed voelen, dat is zeker haalbaar. Je hoeft niet te wachten tot je vakantie hebt. Gelukkig zijn is een kunst die je kunt leren!

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:

Gelukkig Zijn – Gelukkig Blijven!

Gelukkig zijn is het belangrijkste doel in je leven. Wil je meer tevredenheid en blijdschap? Wil je de vreugde weer terug in je leven? Vergroot je geluk met deze online training en voel je weer fantastisch! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.
Word weer gelukkig snel en eenvoudig

Op jouw succes,

Frank de Moei | Newstart.nl

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Ontdek het zelf!

Online Training Gratis e-boek

2 antwoorden
  1. Richard
    Richard zegt:

    Eens! Dank je voor het artikel. Veel ‘goeroes’ (zoals Anthony Robbins) hebben het wel vaak over jezelf (positief) conditioneren door herhaaldelijk positieve gedachten op te noemen/schrijven. Zit denk ik wel wat in, maar ben het met je eens dat het vooral een gevoel is wat je in het hier en nu ervaart 🙂 En natuurlijk een gezonde dosis zelfwaardering!

    Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.