Volg mensen die je kunnen helpen, maar word niet afhankelijk. Niemand heeft de waarheid in pacht of de enige weg naar een oplossing. Alleen jij kunt bepalen wat voor jou werkt. Je eigen gezonde verstand is de beste goeroe die je kunt vinden. Dus wees je eigen goeroe!

Eén blik maakte me gelukkig!

Jaren geleden ontmoette ik iemand met een goeroe. Hij had altijd een foto van zijn Indiase voorbeeld op zak en een speciaal altaar voor hem gebouwd in zijn huis. Op een gegeven moment ging deze persoon naar een retraite in India met tienduizenden mensen. Hij zei: “Ik wandelde dagenlang rond in de hoop op een ontmoeting met hem. En na drie dagen kwam ik hem eindelijk tegen.”

“Hij was omringd door anderen, maar keek even mijn kant op. Eén blik was voldoende, ik voelde me plotseling helemaal gelukkig.” Hij zuchtte voldaan bij de herinnering. Ik was een beetje verbaasd. Het leek me nogal gecompliceerd om naar India te gaan en te hopen dat iemand mijn kant op zou kijken, voordat ik gelukkig zou zijn. Volgens mij kan het een stuk eenvoudiger.

Overigens heb ik deze goeroe later ontmoet. Een heel aardige, gewone man. Hij keek me aan en stelde een vraag. Ik wachtte af. Zou ik ook plotseling een gevoel van geluk ervaren door zijn magische blik? Maar er gebeurde niets. Misschien omdat we in Nederland waren?

Wat is er mis met goeroes?

Er is natuurlijk helemaal niets mis met goeroes, leraren of mentoren. Je kunt ze vinden in elk vakgebied. Veel specialisten profileren zich als een expert op een bepaald gebied. Dat doe ik ook. Deze mensen kunnen je helpen door kennis of inzichten. Maar de kans bestaat dat je er afhankelijk van wordt. Dat je denkt dat hij of zij de waarheid in pacht heeft.

We zijn fantastisch samen, maar wel gescheiden.

Jaren geleden volgende ik een programma van Tony Robbins. Hij had het regelmatig over zijn relatie met zijn vrouw Becky. Hét voorbeeld hoe relaties zouden moeten zijn. Het was Becky voor en Becky na, Becky zus en Becky zo. Becky en hij hadden een geweldige relatie. Ik was onder de indruk. Totdat hij een paar jaar later ging scheiden.

Hoe zit het met gezond verstand?

Mijn punt is dat er maar één echte basis is voor je persoonlijke ontwikkeling. Dat is je gezond verstand. Wat anderen ook zeggen – ook ik – ga altijd uit of iets bij jou past.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat een ander ook doet, bepaal altijd of het voor jou ook goed voelt. Dat is de beste garantie op persoonlijk geluk en succes. Ik zal je twee voorbeelden geven:

Overtuig me maar!

Regelmatig krijg ik e-mails van mensen die zich afvragen of een e-cursus iets voor hen is. Sommigen schrijven het volgende: “Ik ben zeer sceptisch en denk niet dat het werkt. Dus overtuig me maar!” Dat is zo’n beetje de kern van hun boodschap.

Mijn wedervraag is automatisch: “Waarom zou ik je proberen te overtuigen? Dat wil ik helemaal niet. Beslis zelf maar wat je aanspreekt. Als je er niet in gelooft, doe het dan gewoon niet.” Natuurlijk kan ik iemand helpen met een uitdaging. Ik doe niet anders. Maar wacht niet tot ik je ga overtuigen. Overtuig jezelf!

Een kijkje in de spiegel.

Elke week krijg ik reacties van cursisten. Deze vond ik heel mooi: “Middels dit mailtje wil ik je even laten weten dat ik héél blij ben met jouw cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Alles is in heldere en duidelijke taal geschreven. Geen hoogdravend taalgebruik, ’t is net alsof er iemand tegenover mij zit die tegen me praat. Met jouw duidelijke uitleg en de daarbij behorende voorbeelden hou je me een spiegel voor.”

Dat is precies wat ik hoop te bereiken: een spiegel voorhouden. Want een spiegel velt geen oordeel en geeft geen opdracht . Een spiegel laat je alleen naar jezelf kijken. Een spiegel laat het verder aan jou over daar iets mee te doen. Een goeroe dicteert, een spiegel reflecteert…

Wees je eigen goeroe!

Kortom, dit is een lang verhaal over iets wat je eigenlijk al weet. Ga altijd uit van je eigen gezonde verstand. Als iemand je zegt: “Zo moet je het doen”, vraag jezelf dan af of dat goed voelt. Als iemand zegt: “Dit is de waarheid” of “Dit is de enige weg,” loop dan hard weg. Er zijn meerdere waarheden en meer wegen. Kies die waarheden en wegen die het beste bij je passen.

Als je dan toch een foto op een altaar wilt hebben, zet dan je eigen foto neer. Wees je eigen goeroe. Misschien word je niet vereerd. Misschien heb je geen tienduizenden volgelingen. Maar dat geeft niet, zolang je jezelf maar volgt!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

2 antwoorden
 1. Paola
  Paola zegt:

  Hoi frank,

  Ik vind dit mooi omschreven,wat voor de een werkt,werkt niet voor de ander.Ook de zin..er leiden meerdere wegen naar Rome vind ik er goed.
  Ga dit artikel aan mijn dochter laten lezen want mooier kan ik het niet zeggen.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.