Radicale persoonlijke groei – 7 tips

Persoonlijke groei gaat sneller als je rekening houdt deze tips: Neem een besluit en wacht niet af. Geef niet op. Volg je eigen weg. Vind iemand die je kan helpen. Werk met je sterke punten. Accepteer je minder sterke punten. Weet wat je motiveert.

Persoonlijke ontwikkeling is de basis van geluk en succes. Het is het thema van deze website en de kern van mijn werk. Aangezien het zo belangrijk is, heb ik in dit artikel wat meer links dan normaal geplaatst, in de hoop dat deze je helpen in je persoonlijk groei. Hier komen de 7 tips voor persoonlijke groei:

Tip 1: Neem de beslissing.

Zonder een beslissing jezelf te ontwikkelen, gebeurt er niets. De reactie van sommige mensen is: “Dat klinkt te gemakkelijk, ik hoef het alleen maar te beslissen?” Nee, niet alleen maar. Maar zonder je beslissing te veranderen, maakt het niet uit hoeveel kennis en inzichten je hebt. Ergens moet het knopje in je hoofd omgezet worden van ‘ik zie het wel’ tot ‘ik doe het gewoon’.  Neem de beslissing en vertrouw erop.

Tip 2: Geef niet op.

Sommigen van mijn cliënten reizen honderden kilometers voor een persoonlijk coachingsgesprek. Niet toevallig zijn dit de cliënten die het snelst resultaat bereiken. Ze zijn gewoon supergemotiveerd. Anderen zeggen: “Ik heb één artikel gelezen en nog steeds is mijn leven niet veranderd.” Zie je het verschil? Alles dat de moeite waard is in het leven, kost tijd en energie. Als je niet opgeeft, zul je je doel bereiken.

Tip 3: Volg je eigen weg.

De enige weg voor persoonlijke groei is je eigen weg. Ik volg liever mijn eigen plan dan het plan van een ander. En raad eens? Dat wil iedereen, want iedereen heeft – diep van binnen – wel een plan. Iedereen weet wat hem of haar gelukkig gaat maken. Persoonlijke groei zit nooit in je beter leren aan te passen, het zit in beter leren jezelf te zijn. Dus volg je eigen weg.

Tip 4: Vind iemand die je kan helpen.

Zoek iemand die al heeft bereikt wat jij wilt bereiken. Sommige mensen vragen: “Hoe kan ik krijgen wat jij beschrijft?” Wel, als ik Spaans wil leren, dan moet ik iemand zoeken die de taal al spreekt. Ik kan wel gewoon wat proberen, maar wat als later blijkt dat niemand mijn Spaans begrijpt? Zonde van de tijd, nietwaar?


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Tip 5: Werk met je sterke punten.

Iedereen heeft natuurlijke vermogens of aangeboren talenten. Iedereen! Heb je enig idee waarom sommige dingen jou makkelijker afgaan dan anderen? Heb je enig idee waarom iets natuurlijk en goed voelt terwijl je met andere dingen worstelt? Waarom dat zo is, weet ik niet. Maar dat het zo is, weet ik wel. Kennelijk heb je wat extra talent gekregen, als een soort cadeautje bij je geboorte. Gebruik je sterke kanten. Doe er iets mee, want een talent dat niet benut wordt is zonde van het geschenk.

Tip 6: Accepteer je minder sterke punten.

Succes ontstaat door actie, geluk ontstaat door acceptatie. Succes ontstaat door aanpakken, geluk ontstaat door loslaten. Dus accepteer je zogenaamde ‘tekortkomingen’ en accepteer jezelf zoals je bent. Iedereen heeft het recht om niet perfect te zijn! Je groeit sneller als je beseft dat acceptatie van je tekortkomingen ook groei is. Wat heeft het voor zin je sterke kanten te ontwikkelen en je ‘zwakke’ kanten te bekritiseren?  Dan groei je èn beperk je jezelf tegelijkertijd. Dat veroorzaakt stilstand. Accepteer je tekortkomingen, maar bedenkt wel: de meeste zogenaamde tekortkomingen zijn niet meer dan zelfbedachte illusies.

Tip 7: Ontdek wat je motiveert.

Wat geeft je energie en wat niet? Wat zijn je drijfveren in dit leven en wat zijn je allergieën?

Wat zet jou in beweging en wat houdt je tegen? Dat verschil bepaalt of je je doel werkelijk bereikt, nietwaar? Je persoonlijke motivatie kan ik helaas niet beschrijven in een artikel, omdat het altijd persoonlijk is. Iedereen zit anders in elkaar. Ga terug naar tip 4 als je hier meer inzicht in wilt krijgen.

Radicale persoonlijke groei is precies dat – radicaal. Als je deze tips volgt, gaat alles veranderen. Het betekent niet dat alles al na vijf minuten verandert. Maar dat wist je al, nietwaar? De kern van persoonlijke ontwikkeling is: ”Als wij veranderen, verandert alles voor ons.” Dat is de belofte én het resultaat van persoonlijke groei.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Doen wat werkt is de sleutel naar succes

Moet je visualiseren of actie ondernemen?

Wanneer ben je succesvol?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>