De 10 beste beslissingen van mijn leven

Je leven wordt bepaald door de beslissingen die je neemt. Wat je besluit, bepaalt immers waar je naar toe gaat. Sommige beslissingen zijn heel erg krachtig en die versnellen je persoonlijke groei. Dit zijn de tien beste beslissingen van mijn leven. Elke beslissing bracht me meer geluk en innerlijke rust. Hopelijk doen ze hetzelfde voor jou!

Beslissing 1. Ik neem de totale verantwoordelijkheid.

Mijn allerbeste beslissing. Zolang je de schuld geeft aan iets buiten jezelf, kun je het nooit oplossen in jezelf. Dan blijf de oplossing altijd afhankelijk van een ander – en wat als die het niet gaat oplossen? De allerbeste beslissing was om de totale verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven. Dus ook voor mijn eigen gevoel en mijn eigen keuzes!

Beslissing 2. Ik werk hard aan mijzelf.

Twintig jaar geleden kwam het inzicht dat als ik iets wilde veranderen, ik eerst zelf moest veranderen. Vanaf dat moment heb ik al mijn energie gestoken in persoonlijke groei. Ik veranderde mijn oude manier van kijken, deed héél veel zelfonderzoek en leerde nieuwe inzichten en vaardigheden. Elk uur zelfontwikkeling heeft zich dubbel en dwars uitbetaald: in geluk, in zelfvertrouwen, in innerlijke rust.

Beslissing 3. Ik heb geduld totdàt ik er ben.

Vroeger wilde ik alles snel en bereikte ik het nooit. Nu heb ik geduld en géén deadlines: ik ga net zolang door totdat ik er ben. Er is geen haast meer, want ik geniet van het proces. En daarmee stopt automatisch het ongeduld. Ik heb weinig geduld voor dingen die ik niet wil, maar eindeloos veel geduld voor iets wat belangrijk voor me is.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Beslissing 4. Ik vind mezelf aardig.

Misschien zal ik nooit een prijs winnen voor de beste persoon op aarde. Waarschijnlijk zijn er ook mensen die me helemaal niets vinden. Ik streef niet meer naar de goedkeuring van anderen. Ik heb mezelf goedgekeurd, gewoon omdat ik weet dat ik aardig ben. Dat is misschien niet wetenschappelijk bewezen – maar het is voor mij wèl voldoende!

Beslissing 5. Ik vergelijk mezelf met niemand.

Vergelijkingen met anderen zorgt voor een wedstrijd die je nooit kunt winnen, omdat er altijd wel iemand is die het beter doet. Waarom zou je een wedstrijd lopen als je je eigen weg kunt bepalen? Ik vergelijk mezelf met niemand, niet met mensen die het beter doen en niet met mensen die het slechter doen. Beter en slechter zijn voor mij ‘lege’ woorden. Maar ‘op mijn manier’ klinkt wel erg goed!

Beslissing 6. Ik doe niets omdat anderen het doen.

Het vorige uitgangsgpunt leidt automatisch tot deze vraag: Wat betekent het dat anderen het zo doen? Voor mij helemaal niets. Het werkt misschien voor hen, maar niet per se voor mij. In alles wat ik doe, ga ik uit van wat ik zelf wil doen. Als je kiest wat anderen kiezen, krijg je wat anderen krijgen. En voor mij is dat niet altijd een voorbeeld. Beter je eigen origineel dan iemand anders’ kopie!

Beslissing 7. Ik luister naar mijn gevoel.

Net zoals bij jou, is mijn verstand een meester in twijfelen. Zo werken hersenen nu eenmaal. Daarom heb ik mijn gevoel bevorderd tot leidraad en gebruik het verstand hooguit als ‘spellingscontrole’. Het verstand gaat uit van praktische bezwaren, het gevoel gaat uit van wat je echt wilt. Vertrouwen op je gevoel heeft tijd en oefening nodig, maar het heeft me nog nooit in de steek gelaten…

Beslissing 8. Ik accepteer wie ik ben en wat bij mij past.

Veel mensen zitten vooral zichzelf in de weg. Vroeger vocht ik tegen mezelf – tot ik erachter kwam dat ik dat gevecht nooit kon winnen. Waarom moest ik altijd beter worden? Wat was er mis met gewoon mezelf te zijn? Na jarenlange zelfontwikkeling ben ik uit-ontwikkeld. Begrijp me goed: ik kan nog heel veel leren, maar ik kan niets leren op een gebied dat niet bij me past.

Beslissing 9. Ik laat los wie/wat me geen energie meer geeft.

Als we niet vechten tegen onszelf, dan vechten we wel tegen andere mensen. Of we vechten om iets te doen wat we eigenlijk niet meer willen. Dat heeft me -figuurlijk gesproken – jaren van mijn leven gekost. Het geeft véél meer energie om los te laten wie – of wat – niet meer bij je past. Dus laat ik het los, er zijn genoeg leuke dingen en leuke mensen om wèl mijn energie in te stoppen.

Beslissing 10. Ik stel mijn geluk niet meer uit.

Vroeger was ik altijd op zoek naar de toekomst. Want in de toekomt lagen mijn doelen. En als ik mijn doelen bereikte, dan zou ik tevreden en gelukkig zijn. Wat een ongelofelijk misverstand! Hiermee stel je je geluk uit tot een latere datum en vind je het nooit op de enige plek waar je geluk nu eenmaal vindt: in het hier en nu. Nu ben ik gelukkig, ondanks dat mijn leven niet perfect is of ikzelf ooit perfect zal zijn. Gelukkig maar!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Breng je gevoel en verstand in balans

Ik wil veranderen – 5 inzichten die je helpen

De enorme kracht van een dagelijkse gewoonte

 • Heerlijk, deze 10 beslissingen op een rij! Ik probeer ze na te streven, zodat dit ook in mijn rijtje beste beslissingen komen.

 • Heerlijk altijd weer die tips en zo duidelijk en in gewone mensentaal omschreven!

  Net vanochtend weer een duidelijke keuze gemaakt voor het wel of niet aannemen van een opdracht. Het aangeboden werk vind ik leuk, kan ik ook goed alleen en doe ik nu alleen voor mijn eigen bedrijf. Of ik daar ook anderen mee wil helpen, ik twijfelde heb de voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Maar als ik goed luister naar mijn hart dan blijkt dat ik zoveel meer energie krijg van wat ik uiteindelijk gekozen heb als mijn echte pad dat ik bijna overstroom van enthousiasme! Keus gemaakt, rust in mijn hoofd en blij in mijn hart!

  • Beste Nicky.

   Als je overstroomt van enthousiasme dan heb je inderdaad de beste keuze gemaakt.
   Het verstand kost soms energie, maar het hart geeft ons energie :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Deze beslissingen zijn ook voor mij een leidraad voor mijn nieuwe manier van leven. Met name het stukje over geduld is wel een lastige. Dus daar moet iets harder aan gewerkt worden. Maar ik weet zeker dat het me heel veel gaat brengen. Ik heb ze opgeschreven en als ik het even niet meer zie zitten, pak ik ze erbij en ben ik weer gefocust. Dank weer voor je artikel. Ik geniet er telkens weer van en zet mijn neus weer de goede kant op. Je hebt al een grote bijdrage geleverd aan het veranderen van mijn leven.

  • Fijn dat te horen Marja!

   Zonder geduld komen we meestal niet zo ver, maar mèt geduld is alles mogelijk.
   Hoe heb je anders leren lopen, schrijven, spreken?
   Misschien gaat het eigenlijk vooral om geduldig zijn met jezelf :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • marguerite schreef:

  Beste Frank ik heb dit met veel plezier gelezen geduld is niet mijn sterkste kant maar probeer het wel we leven in een harde wereld en er is veel miserie ik ben daar heel gevoelig aan ik leef er te veel in mee moeten wij ons daarover schuldig voelen of moet ik dat gewoon loslaten ja gedachten zijn krachten en ik denk ook positief ik ben ook al dikwijls gekwetst geweest hoe komt dat? ligt dat aan mij? ik zie ook altijd het goede in de mens en er zijn bepaalde zaken die ik moeilijk kan loslaten vb mijn dochtertje die verongelukt is en mijn man de overleden is ik hou nog zoveel van Hen of moet ik dat ook loslaten? met vriendelijk groeten Grietje

  • Beste Grietje,

   Dat zijn alle zeer belangrijke vragen, waar ik in een reactie niet ‘even’ een oplossing voor kan geven.

   Over het omngaan met de misère in de wereld (als je merkt dat je daar negatief door beïnvloed wordt), geeft dit artikel meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/wat-voor-gedachten-stop-jij-je-hoofd/

   Over gekwetst worden (dat hoeft helemaal niet aan jou te liggen!) en je kwestbaar opstellen, lees dit artikel:
   https://www.newstart.nl/blog/kwetsbaar-opstellen-goed-of-slecht/

   Met het omgaan met het verlies van dierbaren kan ik je eigenlijk niet helpen, ik vind dat zelf meer iets voor een psycholoog dan voor een coach.
   Mijn eigen ervaring (maar dit is geen advies, alleen een persoonlijke noot): ik ben blij voor de tijd die ik met dierbaren heb doorgebracht en vind zelf
   dat ze altijd bij je zijn, mits je ze niet vergeet. Voor mij is dankbaarheid de remedie voor gemis…

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • marguerite schreef:

    Hello Frank bedankt voor Je informatie ik heb het gelezen en ik heb het begrepen ik heb ook fijne herinneringen aan mijn overleden man ik vind de zin van dankbaarheid mooi en ik ben ook alle dagen dankbaar voor alle overvloed en alle mooie momenten ik heb ook meer zelfvertrouwen nu dan vroeger maar ik moet er nog aan werken en ik leer ook van mijn fouten ik doe ook alle dagen affirmatie’s en ik vertrouw op de Engelen want ik word altijd geholpen als ik iets vraag en alles heeft een reden vriendelijke groeten Grietje

 • Manisha schreef:

  Heerlijk zulke tips! Vooral als je in een depressie zit/zat en nog niet stabiel bent. Dit geeft je toch wel inzicht en moed om door te gaan.

  • Beste Manisha,

   Fijn dat te horen: inzicht en moed doen altijd goed :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Antoinette schreef:

  Met veel interresse dit artikelen gelezen..kwam op het juiste moment voorbij voor mij.
  Na 12 jaren in een relatie gezeten te hebben waarin ik veeel gegeven heb en helaas teveel aangepast om het e.e.a. verstandelijk goed te praten …verlies van mezelf en ook uit angst voor verlies..heb ik de knoop dootgehakt om op mezelf te gaan wonen.
  We proberen een lat relatie aan te gaan…en van mijn kant uit ben ik toch bang dat ik dat mijn verstand aan toe heb gegeven. Ik word doorlopend geplaagd door mijn gevoel…die dit niet aankan..er is teveel gebeurd…ik zit in een situatie dat ik daar tegen vecht volgens mij….proces…klopt dat gevoel wat ik voel…is angst wat mij weerhoud voor lat-relatie…of klopt mijn intuitie en gevoel doorlopend aan mijn deur en durf ik niet te kiezen voor echt breken hiermee. Het is een hele klus kan ik wel zeggen.

 • Daniëlla schreef:

  Weer bedankt voor een mooi en inspirerend artikel Frank!
  Groet, Daniëlla

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >