Je leven wordt bepaald door de beslissingen die je neemt. Wat je besluit, bepaalt immers waar je naar toe gaat. Sommige beslissingen zijn heel erg krachtig en die versnellen je persoonlijke groei. Dit zijn de tien beste beslissingen van mijn leven. Elke beslissing bracht me meer geluk en innerlijke rust. Hopelijk doen ze hetzelfde voor jou!

Beslissing 1. Ik neem de totale verantwoordelijkheid.

Mijn allerbeste beslissing. Zolang je de schuld geeft aan iets buiten jezelf, kun je het nooit oplossen in jezelf. Dan blijf de oplossing altijd afhankelijk van een ander – en wat als die het niet gaat oplossen? De allerbeste beslissing was om de totale verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven. Dus ook voor mijn eigen gevoel en mijn eigen keuzes!

Beslissing 2. Ik werk hard aan mijzelf.

Twintig jaar geleden kwam het inzicht dat als ik iets wilde veranderen, ik eerst zelf moest veranderen. Vanaf dat moment heb ik al mijn energie gestoken in persoonlijke groei. Ik veranderde mijn oude manier van kijken, deed héél veel zelfonderzoek en leerde nieuwe inzichten en vaardigheden. Elk uur zelfontwikkeling heeft zich dubbel en dwars uitbetaald: in geluk, in zelfvertrouwen, in innerlijke rust.

Beslissing 3. Ik heb geduld totdàt ik er ben.

Vroeger wilde ik alles snel en bereikte ik het nooit. Nu heb ik geduld en géén deadlines: ik ga net zolang door totdat ik er ben. Er is geen haast meer, want ik geniet van het proces. En daarmee stopt automatisch het ongeduld. Ik heb weinig geduld voor dingen die ik niet wil, maar eindeloos veel geduld voor iets wat belangrijk voor me is.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Beslissing 4. Ik vind mezelf aardig.

Misschien zal ik nooit een prijs winnen voor de beste persoon op aarde. Waarschijnlijk zijn er ook mensen die me helemaal niets vinden. Ik streef niet meer naar de goedkeuring van anderen. Ik heb mezelf goedgekeurd, gewoon omdat ik weet dat ik aardig ben. Dat is misschien niet wetenschappelijk bewezen – maar het is voor mij wèl voldoende!

Beslissing 5. Ik vergelijk mezelf met niemand.

Vergelijkingen met anderen zorgt voor een wedstrijd die je nooit kunt winnen, omdat er altijd wel iemand is die het beter doet. Waarom zou je een wedstrijd lopen als je je eigen weg kunt bepalen? Ik vergelijk mezelf met niemand, niet met mensen die het beter doen en niet met mensen die het slechter doen. Beter en slechter zijn voor mij ‘lege’ woorden. Maar ‘op mijn manier’ klinkt wel erg goed!

Beslissing 6. Ik doe niets omdat anderen het doen.

Het vorige uitgangsgpunt leidt automatisch tot deze vraag: Wat betekent het dat anderen het zo doen? Voor mij helemaal niets. Het werkt misschien voor hen, maar niet per se voor mij. In alles wat ik doe, ga ik uit van wat ik zelf wil doen. Als je kiest wat anderen kiezen, krijg je wat anderen krijgen. En voor mij is dat niet altijd een voorbeeld. Beter je eigen origineel dan iemand anders’ kopie!

Beslissing 7. Ik luister naar mijn gevoel.

Net zoals bij jou, is mijn verstand een meester in twijfelen. Zo werken hersenen nu eenmaal. Daarom heb ik mijn gevoel bevorderd tot leidraad en gebruik het verstand hooguit als ‘spellingscontrole’. Het verstand gaat uit van praktische bezwaren, het gevoel gaat uit van wat je echt wilt. Vertrouwen op je gevoel heeft tijd en oefening nodig, maar het heeft me nog nooit in de steek gelaten…

Beslissing 8. Ik accepteer wie ik ben en wat bij mij past.

Veel mensen zitten vooral zichzelf in de weg. Vroeger vocht ik tegen mezelf – tot ik erachter kwam dat ik dat gevecht nooit kon winnen. Waarom moest ik altijd beter worden? Wat was er mis met gewoon mezelf te zijn? Na jarenlange zelfontwikkeling ben ik uit-ontwikkeld. Begrijp me goed: ik kan nog heel veel leren, maar ik kan niets leren op een gebied dat niet bij me past.

Beslissing 9. Ik laat los wie/wat me geen energie meer geeft.

Als we niet vechten tegen onszelf, dan vechten we wel tegen andere mensen. Of we vechten om iets te doen wat we eigenlijk niet meer willen. Dat heeft me -figuurlijk gesproken – jaren van mijn leven gekost. Het geeft véél meer energie om los te laten wie – of wat – niet meer bij je past. Dus laat ik het los, er zijn genoeg leuke dingen en leuke mensen om wèl mijn energie in te stoppen.

Beslissing 10. Ik stel mijn geluk niet meer uit.

Vroeger was ik altijd op zoek naar de toekomst. Want in de toekomt lagen mijn doelen. En als ik mijn doelen bereikte, dan zou ik tevreden en gelukkig zijn. Wat een ongelofelijk misverstand! Hiermee stel je je geluk uit tot een latere datum en vind je het nooit op de enige plek waar je geluk nu eenmaal vindt: in het hier en nu. Nu ben ik gelukkig, ondanks dat mijn leven niet perfect is of ikzelf ooit perfect zal zijn. Gelukkig maar!


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt