Hoe kom je af van angst?

Er zijn twee manieren om angst te verminderen: Door je zelfvertrouwen te vergroten, voel je je sterker en wordt de angst minder. Door uit je hoofd te stappen, neem je meer afstand van angstige gedachten en worden ze minder persoonlijk.

Een combinatie van deze twee werkt het beste. Angst is niet iets om bang voor te zijn!

Angst is heel normaal, menselijk en begrijpelijk. Elke keer als we buiten onze comfortzone stappen, voelen we ons angstig: “Wat kan er gebeuren? Gaat het wel goed? Kan ik dit wel aan? Loopt het niet mis?”

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Soms kan dit zich ontwikkelen in een angststoornis, maar ik ga ervan uit dat dit bij jou niet het geval is.

Waar zijn we bang voor?

In essentie zijn we bang voor situaties die we niet kunnen controleren. Want als we het niet kunnen controleren, dan gebeurt er misschien iets dat we niet willen.

Controle is onze manier om met angst om te gaan. Helaas kunnen we niet alles controleren: soms verdienen we minder geld, hoe hard we ook werken. Soms eindigen relaties, hoezeer we ook onze best doen…

Ik heb een eigen bedrijf en kan de toekomst niet controleren. Wat gebeurt er als de economie stilvalt? Wat als niemand deze artikelen meer leest? Als ik erover pieker, is het enige resultaat dat is me slechter voel.

Ik kan de economie niet beïnvloeden, maar ik kan wel vertrouwen op mijn vermogen om waarde toe te voegen aan anderen – en dus een inkomen te verdienen.

Onze behoefte aan controle heeft een prijs.

Als we bang zijn voor armoede en we storen ons op onze carrière, gaat dat ten koste van onze vrije tijd. Als we bang zijn voor eenzaamheid en iedereen willen pleasen, dan lopen we onszelf voorbij.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Dus totale controle is meestal niet de oplossing – en de prijs is te hoog.

Er is een andere manier om met angst om te gaan:

Meer vertrouwen in jezelf.

De eerste manier is het vergroten van je zelfvertrouwen. Angst is immers de gedachte: “Als dat gebeurt, dan kan ik het niet aan.”  Maar wat als je het wèl aankunt?

Wat zou er gebeuren als je meer vertrouwt op je eigen vaardigheden? Wat kun je allemaal aan als je gelooft in jezelf?

De ultieme vorm van zelfvertrouwen is: “Ik kan alles aan wat er op mijn pad komt.” En als je goed kijkt naar je verleden, dan is dat ook zo.

Misschien heb je wat deuken in je zelfvertrouwen opgelopen, maar hé: je bent nog steeds hier! Je hebt het overleefd! Je beseft soms niet dat je al zelfvertrouwen hebt.

Je hebt het misschien niet altijd, maar wèl in sommige situaties. Er zijn altijd situaties waarin je wel vertrouwt op jezelf.

Stap uit je hoofd.

De tweede manier om met angst om te gaan, is (een beetje) afstand te nemen van de veroorzaker van angst: onze eigen gedachten. Angst zit voornamelijk in ons hoofd.

Het wordt sterker als we denken aan dingen die we niet willen ervaren. Dat maakt angstig. Denk maar eens aan armoede, of eenzaamheid, of desnoods aan hele slechte televisie: Wedden dat je je niet goed voelt?

Draai het om: ga uit van het goede en denk aan fijne dingen. Denk bijvoorbeeld dat je een ton wint in de loterij, dat er tweehonderd mensen op je verjaardag komen, of aan je favoriete televisieprogramma.

Wedden dat je je beter voelt?

Ga uit van het goede.

Hoe meer afstand je neemt van je gedachten, hoe minder stress je voelt. Het vindt gewoon geen voedingsbodem in iemand met een positieve mentaliteit.

Angst hoeft niet helemaal weg te gaan, het hoort immers bij het leven. Maar het hoeft je zeker niet te verlammen.

De volgende keer dat je ergens bang voor bent, herhaal dan deze gedachte: “Ik ga uit van het goede en vertrouw op mezelf.”

De twee oplossingen voor angst zijn een groter zelfvertrouwen en het positief ombuigen van negatieve gedachten. De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

En jij – hoe ga jij om met angst?
Welke tip wil je delen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Onrust van binnen hoe laat je dat los?

Een nieuw begin met positief denken

Accepteren van de situatie – maar hoe?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >