De tijd nemen voor jezelf

Stap uit de tredmolen en neem tijd voor jezelf. Nietsdoen kan heel productief zijn. Alleen zijn geeft je de tijd om jezelf te hervinden. We hebben moeite met nietsdoen omdat we denken dat lui zijn fout is. Maar dat is een mythe.

Zit jij in een tredmolen?

Laatst las ik een mooie uitspraak: “Stap uit de tredmolen. Neem een hamster.” De beste boodschappen gebruiken soms de minste woorden. Heb je zelf het gevoel een hamster in een tredmolen te zijn? Werk je hard, doe je altijd je best, haal je elke deadline? Vraag je jezelf wel eens af waarom? Waarschijnlijk omdat je hoopt dat je ooit op het punt komt dat je kunt zeggen: “Nu doe ik het even rustig aan.”

Helaas, dat moment lijkt nooit te komen. Want er zijn altijd nieuwe deadlines, nieuwe taken en nieuwe verantwoordelijkheden. Het houdt nooit op. Dat is de reden waarom sommige dertigers al verlangen naar hun pensioen!

Lui zijn wordt bestraft.

Het vermogen even niets te doen wordt zwaar onderschat. Wist je dat een siësta – een middagdutje – heel effectief is?  Door gas terug te nemen, ben je uiteindelijk veel effectiever. Toch wordt nietsdoen in onze maatschappij als een soort zonde beschouwd. We voelen ons bijna schuldig als we achterover leunen.

Dat komt omdat we nietsdoen associëren met lui zijn. En lui zijn, dat wordt al sinds onze kindertijd ‘bestraft’. Misschien mogen we de eerste jaren wat aanrommelen, maar vanaf de lager school is dat afgelopen. Ik ken kinderen van 6 jaar die verplicht drie verschillende soorten hobby’s hebben: dat is goed voor hun ontwikkeling. Vind je het gek dat ze als volwassenen het eng vinden even niets te doen?

Hoe denk jij over mensen die niets doen? Sommige van mijn cliënten zeggen dit: “Als je niets doet, eindig je in de goot. Mensen die niets doen, daar heeft niemand wat aan. Als je niets doet, profiteer je van de maatschappij.” Het klinkt bijna komisch, maar ik verzeker je: ze zijn doodserieus. Helaas zijn deze overtuigingen de snelste weg naar een stressvol leven.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Even alleen zijn is eng.

Sommige mensen vermijden rust als een ziekte. Ze zijn altijd in gezelschap en worden onrustig als ze een avond niets te doen hebben. Dan zetten ze de tv of radio aan: alles om maar die vervelende stilte te doorbreken. Wat is er toch zo erg aan stilte? Wat is er erg aan alleen zijn?

Dat is makkelijk: als je niets te doen hebt, word je gedwongen na te denken over jezelf. Als je geen afleiding hebt, begin je misschien na te denken over je leven. En dat is voor sommige mensen een te grote uitdaging.

Alles om maar te vermijden dat ik moet nadenken over mezelf! Liever de hele avond reclame kijken of een oppervlakkig gesprek met een oppervlakkige kennis voeren. Veel minder eng! Je begrijpt, ik overdrijf een beetje. Maar er zit wel een kern van waarheid in.

Het grote cadeau van alleen zijn – zonder iets te doen – is juist dat je gaat nadenken. Denk je dat een hamster blijft doorlopen als hij doorheeft dat hij nergens naartoe gaat? Welnee, die springt uit de tredmolen en denkt: “Bekijk het allemaal maar!” Nadenken over jezelf, wie je bent en wat je wilt is de beste beslissing die je kunt nemen. En je kunt dat alleen maar doen als je er de tijd voor neemt.

Het voordeel van nietsdoen.

Het grote voordeel van de tijd voor jezelf nemen is dat het stress vermindert. Even niets doen, even op de bank hangen of buiten uitwaaien en je kunt er weer tegenaan. Het is bijna onmogelijk te ontspannen als je continu op je tenen loopt. Door de tijd te nemen beland je weer met beide benen op de grond.

Nietsdoen brengt je in contact met jezelf. Dat is nodig, omdat we continue gestimuleerd worden onze aandacht te richten op onze buitenwereld: op andere mensen, op werk, op het nieuws en het verkeer. Zo brengen we nauwelijks nog tijd door met onszelf. En vergeten we wie we zijn en wat wij nu werkelijk willen.

Kampioen in ontspanning.

Ik geef het toe: ik vind het heerlijk om niets te doen. Ik doe het regelmatig en ben er inmiddels behoorlijk goed in geworden. Kwestie van doorzetten. Ben ik lui? Nee hoor, ik doe meer dan voldoende. Maar ik hoef geen record te breken in productiviteit. Ik hoef me niet dood te werken. Ik breek liever een record in ontspanning. Ik ben nog geen kampioen, maar ik doe mijn best…

Tegen het einde van je leven denk je niet: “Had ik maar wat meer uren op kantoor gemaakt. Had ik maar wat meer geld op mijn rekening. Had ik maar wat minder vakantie genomen.” Je denkt waarschijnlijk wel: “Had ik me maar wat minder zorgen gemaakt. Had ik maar wat meer genoten. Had ik maar meer gedaan wat ik echt wilde.”

Van twitteren naar ademhalen.

Tijd voor jezelf moet je echt inplannen, anders vergeet je het. Er is altijd wel iets anders dat je aandacht nodig heeft. Neem een vaste avond in de week ervoor. Leg je telefoon weg, zet de computer uit, doe de deur op slot. Dus ook niet stiekem twitteren: “Nu lig ik op de bank. Nu probeer ik te ontspannen. Nu kijk ik naar buiten…”

Je zult merken dat nietsdoen je in het begin moeite kost. Je geest is rusteloos en je lichaam niet gewend aan stilzitten. Maar als je gewoon blijft volhouden, komt er ergens een moment dat je denkt: “Dit is fantastisch, dit voelt goed!” Dan geniet je van helemaal niets bijzonders: je ademhaling, je gedachten of je omgeving. Alle dingen waar je je normaal gesproken niet van bewust bent, worden dan bijzonder. Dan heb je jezelf teruggevonden. En ging het daar niet om?

Wil je meer ontspannen en minder stress in je hoofd?
Bestel dan nu de onderstaande e-cursus:


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Vind je het moeilijk om gas terug te nemen?
Wat houd je tegen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Geloof je gedachten niet – vertel je brein wat JIJ wilt – Deel 1

Hoe leer ik positief te denken?

In 7 stappen van faalangst naar succes


Heb je een vraag of aanvulling?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>