Zorgen maken - bronnen van stress

Iedereen maakt zich zorgen.

Ik ken niemand die zich geen zorgen maakt. Zorgen maken doet bijna iedereen. Honderd procent van mijn cliënten wil professionele begeleiding omdat ze piekeren over hun situatie. ‘Zorgen loslaten’ staat vaak op nummer 1 van hun wensenlijst.

Dus als je je ook druk maakt, bevind je je in goed gezelschap, van namelijk iedereen om je heen. Toch is piekeren nutteloos en kost het veel energie. In dit artikel lees je waarom je je zorgen maakt en wat je eraan kunt doen om ze los te laten.

Laten we dat eens gaan onderzoeken:

Waarom maken we ons zorgen?

We piekeren ons gek omdat:

– Onze hersenen zich bezighouden met mogelijke bedreigingen in ons leven. Dit is een evolutionair overlevingsmechanisme waar op zich niets mis mee is. Nadenken over mogelijk gevaar hoort daarbij.

– We denken dat we door piekeren het probleem sneller kunnen oplossen.

Dat laatste is vaak een misvatting. Zoals iemand ooit zei: ‘Zorgen maken heeft net zoveel nut als kauwgum kauwen om een wiskundige vergelijking op te lossen.’

Helaas, piekeren maken los het probleem niet op en heeft weinig nut. Als je door piekeren meer inzicht zou krijgen – waarmee je het probleem kunt oplossen – dan heeft het wel nut. Maar vaak is dat niet zo.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Zorgen maken lost weinig tot niets op, omdat:

  1. Je focust op het probleem en niet de oplossing.
  2. Je focust op denken en niet op doen.
  3. Je zorgen maken automatisch meer zorgen aantrekt.

Wat gebeurt er als je je hand per ongeluk aan een hete pan verbrandt? Ga je je dan nadenken over het feit dat je hand verbrandt – of neem je actie? Ik denk het laatste. Als je je hand weghaalt, doe je iets en los je het probleem op.

Maar als je uitgebreid gaat piekeren over je hand die steeds warmer wordt, wat krijg je dan? Een verbrande hand.

Hoe meer je gaat nadenken over iets dat je niet wilt, hoe meer reden tot bezorgdheid je krijgt. Als je je zorgen maakt over je warme hand, wordt deze steeds heter omdat je alleen daaraan denkt en niets doet. Je analyseert alleen het probleem en neemt geen actie om het op te lossen. Zorgen maken trekt dus meer reden tot zorgen maken aan.

Als je je huidige problemen hebt opgelost, komen er weer nieuwe.

Het zijn niet de situaties die voor het probleem zorgen, het zijn de zorgen over de situatie die het werkelijke probleem vormen.

Door te piekeren, leer je je hersenen zich te focussen op problemen. Je maakt letterlijk meer zorgen! En als je die oplost, denken je hersenen: ‘Oké, probleem opgelost. Waar kunnen we ons nu ruk over gaan maken?’

Als je zoekt, zul je vinden. Dus er is een grote kans dat er weer een nieuwe situatie komt waar je je druk over kunt maken. Dit gaat je hele leven door. Er is altijd wel een aanleiding om je zorgen te maken. Dus zorgen maken is geen oplossing, maar onderdeel van het probleem zelf.

Hoe kun je zorgen loslaten?

Begin je het plaatje te zien?

Door je zorgen te maken voel je je slecht(er) terwijl je je hoopt het probleem ermee te kunnen oplossen.

Om het voorbeeld van de pan te gebruiken: je legt vrijwillig je hand op de hete pan om erachter te komen waarom hij zo heet wordt. Dat klinkt niet logisch.

Het is beter de volgende stappen te nemen:

Focus je op de oplossing.

Richt je aandacht op wat je wilt. Wat zou de beste oplossing zijn? Hoe ziet je ideale situatie eruit? Haal je hand van de pan en stop hem onder de koude kraan.

Je kunt je maar op één ding tegelijkertijd focussen, dus je concentreert je of op de hete pan, of op de koude kraan. De focus op het probleem (de hete pan) lost niets op. De focus op de oplossing (de koude kraan) wel.

Bepaal wat je kunt veranderen en wat niet.

Een groot deel van je zorgen gaan over dingen die je niet kunt veranderen: je verleden, de toekomst en andere mensen. Het verleden kun je niet veranderen, want dat is al voltooid verleden tijd. De toekomst kun je nu niet veranderen, alleen als het toekomstmoment daadwerkelijk aanbreekt. Andere mensen kun je niet veranderen, dat kunnen ze alleen zelf. Zorgen loslaten is inzien dat je niet teveel moet vasthouden…

Al deze zorgen zijn verspilde moeite en energie. Bepaal wat je wel kunt veranderen: jezelf en de huidige situatie. Door meer kennis, inzichten en vaardigheden kun je jezelf veranderen. Hierdoor groei je als mens, leer je betere keuzes te maken en gunstiger situaties aan te trekken.

Dit kun je alleen nu, op dit moment. Door zelf je hand van de pan te halen, verandert de situatie. Je kunt niet wachten tot morgen, want dan is het te laat. Door het inzicht dat een hete pan leidt tot een verbrande hand, zorg je ervoor dat je volgende keer een betere keuze maakt.

Neem actie.

Doe iets. Zorgen loslaten gaat niet vanzelf. Als je wacht tot je hersenen een oplossing hebben voor dat waar je je zorgen over maakt, kan dan soms heel lang duren. Ga na of je je al langer dan een halfjaar zorgen maakt over dit probleem. Heb je nog niet een oplossing gevonden? Dat moet je actie (of een andere actie!) nemen. Iets doen. In ieder geval kun je nu stoppen met je zorgen te maken, want dat heeft kennelijk nog steeds niet tot een resultaat geleidt.

Wie kan je helpen?

Als je je al langer drukt maakt over een situatie is het tijd hulp in te schakelen. Waarom zou je door blijven gaan zonder resultaat te boeken? Niets is het waard om je dagelijks zorgen over te maken. Zoals Einstein zei: ‘De denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt, is niet dezelfde die het op kan lossen.’ Zorgen maken lost niets op. Als je dat inziet, is er veel minder reden om je zorgen te maken!

Dit is de snelste manier om definitief van je zorgen af te komen:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt