Gedachten loslaten in 3 stappen

Je gedachten loslaten is heel moeilijk. Maar dat wil je ook niet – niet echt. Je wilt alleen je negatieve gedachten loslaten. Dat doe je door je aandacht te richten op iets positiefs. Dan laat je automatisch je negatieve gedachten los. Het klinkt simpel, maar het werkt als een trein!

Hoe kun je negatieve gedachten loslaten.

Denken is niet te vermijden. Er is één ding dat we de hele dag met ons meenemen, waar we ook naar toe gaan. Het is iets dat je bijna nooit kunt loslaten. En iets dat je regelmatig irriteert of op het verkeerde been zet. Het is soms je beste vriend, en soms je ergste vijand.

Welkom in de wereld van je gedachten!

Negatieve gedachten zijn als een horzel in je hoofd: ze maken lawaai en ze steken je. Je wordt er soms doodmoe van. “Hoe krijg ik in hemelsnaam rust in mijn hoofd? Hoe kom ik af van die constante stroom die maar door blijft gaan?”

Deze 3 stappen gaan je daarbij helpen:

Stap 1. Nare gedachten loslaten of anders denken?

Veel mensen denken over een bepaald probleem na en hopen het daarmee op te lossen. Zodat ze daarna hun gedachten over het probleem los kunnen laten. Maar als dat je lukt, komt er direct weer een nieuw probleem, nietwaar?

Met meer of anders denken kun je je gedachten niet loslaten…

Je probeert toch ook niet stilte te creëren door meer te gaan praten? Ik zou het heel knap van je vinden als dat je wel lukt.

Besef dat het heel moeilijk is de gedachten los te laten. Het is veel makkelijker om er andere gedachten voor in de plaats te zetten.

Alle gedachten loslaten hoeft niet.

Het gaat alleen om de nare gedachten die niet waar zijn.

Denken is prima, zolang het maar positieve gedachten zijn.

Het is toch fijn om de hele dag positieve gedachten te hebben? Die hoef je toch niet los te laten? Onrust in je hoofd wordt nooit veroorzaakt door positieve gedachten.

Natuurlijk kun je gaan mediteren. Maar niemand mediteert omdat ze te veel positieve gedachten hebben. We mediteren omdat we negatieve gedachten willen loslaten: de zelfkritiek, de stress, het continue oordelen over onszelf en over anderen.

Je hoeft je gedachten niet los te laten, echt niet. Je hoeft ze alleen maar te vervangen door ‘betere’ gedachten!


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Stap 2: Richt je aandacht.

We kunnen nooit aan twee dingen tegelijkertijd denken. Denk maar eens aan vandaag en vorige week, tegelijkertijd. Dat lukt je niet.

Door aan iets positiefs te denken, laat je automatisch je negatieve gedachten los. Het is het één en dus automatisch niet het ander.

Richt je aandacht op alles dat je een goed gevoel geeft: een mooie herinnering, iets waar je dankbaar voor bent, een persoon waar je om geeft of een mooie fantasie over je ideale toekomst.

Het maakt niet uit waar je aan denkt, zolang het je maar een goed gevoel geeft.

Negatieve gedachten doorbreken of stoppen. Hoe doe je dat?

Met positief denken alleen los je geen problemen op. Maar je wordt er wel ontspannen door. En problemen los je nu eenmaal zelden op door gespannen te zijn.

Bovendien wil je uiteindelijk je problemen oplossen zodat je je goed voelt. Door je aandacht te richten op iets positief krijg je hetzelfde effect – je hoeft er alleen niet meer op te wachten.

Negatief denken is meestal een gewoonte.

Dwangmatige gedachten die niet goed voelen MOET je onderbreken. Ze gaan niet vanzelf weg. Hoe vaker je ze onderbreekt, hoe meer ze hun kracht verliezen. Als je je rechterarm wilt trainen, moet je NIET je linkerarm gebruiken.  Angstige gedachten loslaten is voor het grootste deel het oefenen van andere, betere, positievere gedachten.

Je laat pas iets los als je ermee stopt het op te pakken, nietwaar?

3. Heb geduld met jezelf.

Soms, als we zo bezig zijn onze gedachten om te zetten, komt er opeens een stemmetje tevoorschijn: “Dat kan beter! Je doet niet voldoende je best. Zie je wel, nu denk je weer negatief! Dit gaat zo niet lukken!”

Dat stemmetje is je interne criticus. En wat deze ook zegt, het is allemaal negatief. Dus luister er niet naar. Het werkt niet als je harder je best doet. Het werkt niet als je jezelf bekritiseert. Dat werkt alleen maar averechts.

Als je merkt dat je gedachten afdwalen en je weer negatief gaat denken, verleg dan je aandacht. Richt het gewoon weer op iets moois, iets positiefs. Dat is de beste manier om – direct – te stoppen met negatief denken.

Hoe kun je gedachten loslaten en je toch goed voelen?

Als je in een boot vaart en van de koers afwijkt, heeft het geen zin jezelf daarvoor te bestraffen. Gaat je boot daar vanzelf beter door varen? Nee toch? Als je afwijkt van je koers, vraag jezelf dan af:

“Waar wil ik ook weer naartoe? Oh ja, dat was mijn doel!”

Zo gaat het ook met gedachten. Richt je aandacht op wat je wilt en je zult automatisch de juiste koers varen. Ga jezelf niet bestraffen als het niet lukt. Beloon jezelf voor elke keer dat het wel lukt.

Oefening baart kunst.

Ik kan je niet zeggen hoelang het me heeft gekost dit in te zien. Waarschijnlijk meer dan een decennium. Ik dacht altijd dat er wat moest gebeuren, voordat ik me goed kon voelen. Nu weet ik dat het niet zo is.

Je goed voelen doe je vanzelf als je je aandacht richt op wat je wilt…

Iedereen kan de maalstroom in zijn of haar gedachten omzetten in een prettig, kabbelend beekje van positieve gedachten. Daar heb je geen decennium voor nodig. Alleen maar je beslissing.

Ik wens je veel mooie, prettige, fijne en positieve gedachten toe!

Wil je weer rust in je hoofd? Dan gaat deze online training je helpen:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • renate schreef:

  Het is zo verhelderend het zo te lezen,inderdaad het werkt.
  heel vaak denk ik bij mezelf is dit een helpende gedachte en zo nee doe ik ik er een helpende tegen over zetten.
  Piekeren en negatief denken,zetten me stil en dat is niet wat ik voor mezelf bedacht had in dit leven

 • Ah, dus het is normaal als je midden in dit proces zit van negativiteit om te buigen naar positiviteit dat je dan last kan krijgen van dat negatieve stemmetje in je?
  Meestal zit ik in mijn positieve spiraal, maar als ik in een groeiproces zit, word ik even onzeker en wil daarna weer verder en mijn positiviteit oppakken. Dat is vaak best lastig want dan is er steeds op het moment dat ik denk dat ik er ben, een negatief stemmetje die zegt: Nee, joh, weet je nog, we waren negatief bezig.
  Maar begrijp ik goed dat dat vrij normaal is en dat je daar even doorheen moet?
  Mooi verhaal trouwens!! Bedankt!

 • Beste Carla,

  Ja, dat is vrij normaal.Verleg gewoon je aandacht naar iets positiefs en je zult merken dan het stemmetje weggaat. Als het terugkomt, dan doe je weer hetzelfde…
  Het is logisch dat je (meer) onzeker bent als je in een groeiproces zit: groei en onzekerheid horen bij elkaar, daar is niets mis mee :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Goh, is het echt zo simpel?
  Het kost mij vaak best wel moeite omdat ik in ga op dat negatieve stemmetje en dan het gevoel te hebben terug bij af te zijn. Vooral op momenten dat je moe bent als je bijv. net wakker bent. Het lijkt wel of je het dan zelf oproept en dan word je moe van jezelf… Stom is dat he?! Terwijl als ik eenmaal weer volledig in mijn positiviteit zit, ik onwijs sterk ben en juist anderen zit te vertellen hoe ze met bepaalde zaken om kunnen gaan.
  Bedankt voor je reactie, hier kan ik wat mee!
  Groetjes,
  Carla.

 • margrieta schreef:

  ipv van alles te moet DOEN, niet negatief denken, maar vooral positief denken, negatieve gedachten vervangen door positieve gedachten, ik word er al moe van als ik aan denk (o eeneps daar ga ik alweer, negatieve gedachte “ik word moet als ik hier aan denk” dat moet ik nu dus vervangen door”mmm misschien werkt het wel?”).

  Ik geloof er zelf niet zo in dat we onze gedachten kunnen sturen daar is dit hele proces veel te complex voor en zijn onze hersenen ook veel te ja wat ja ook complex voor. Het is niet voor niets dat 70, 80, 90 of volgens sommigen wel 95 tot 98% van ons gedrag gewoon bepaald wordt door onbewust gedrag. Waar wij dus geen controle over hebben en vooral ook niet ons best doen om daar controle over te willen hebben.

  dan maar blijven hangen in negatieve gedachten? Nee veel effectievere manier is het laten zijn van je negatieve gedachten of je gedachtenstroom of je hersenspinsels in het algemeen. Piekeren, negatieve gedachten staan voor een “staat van zijn” of beter gezegd voor het “niet zijn”. Je bent niet present niet aanwezig in het hier en nu maar met je hoofd (letterlijk) met andere dingen bezig. Ook als je ze aan het vervangen bent door positieve dingen. Observeer het, sla het gade maar laat je er niet door meeslepen, en als je je er al door laat meeslepen dan observeer je dat weer. Na een tijdje zul je merken dat er achter deze gedachtenstroom een stilte in jezelf is. Een vrede die voorbij gaat aan positief denken of negatief denken, trots op jezelf zijn of jezelf neerhalen. Van je hoofd (ratio) zak je in je lijf (voelen/ervaren als staat van zijn). Ik ben fantastisch, ik mag er zijn, ik ben trots op mezelf of juist het tegenovergestelde ik kan niet niks, ik ben waardeloos etc zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als je jezelf moet vertellen hoe goed je eigenlijk bent, denk je dus diep van binnen dat je waardeloos bent. Zo bljif je in rondjes draaien. Het is de leugen van het ego.

  Door het te laten zijn (wat het ook maar is) het gewoon te observeren, dan ja opent zich de ruimte van het zijn, present, aanwezig zijn, en dan is al die flauwekul van jezelf oppeppen hoe goed je wel niet bent, van jezelf houden en meer van dat soort onzin gewoon niet meer nodig.

 • Beste Margrieta,

  Interessante aanvulling :)

  Ik ben het met je eens dat je gedachten observeren en er geen waarde aan toekennen, prima werkt.
  Alleen is dit voor veel mensen erg moeilijk en werkt het voor hen beter om hun gedachten positiever te richten. Maar het een hoeft het ander niet te bijten: het hangt ervan af wat het beste bij je past en in welk stadium van je persoonlijke ontwikkeling je bent.

  In mijn ervaring kunnen we onbewust gedrag wel bewust maken en het daardoor veranderen. (Dat is de kern van het werk van coaches en psychologen.)
  Ik zie ook niet in waarom houden van jezelf onzin of flauwekul zou zijn…

  Maar meningen verschillen – gelukkig maar.
  Dus bedankt voor je aanvulling :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik vind dit echt een heel mooi artikel, prachtig geschreven. Simpel, maar waar en daadkrachtig. Mijn complimenten

 • hallo,

  Ik heb dit geprobeerd maar nu kom ik weer op een probleem. Als je steeds positief moet denken en dan weer iets positief denken dat kost heel veel moeite (klinkt raar kost veel moeite maar zo is het) dus op een gegeven moment ben je er kapot van en val terug omdat te veel moeite kost. Wat kan je hier weer aan doen ?

  gr

  brian

 • Beste Brian,

  1 .Niets gaat vanzelf.
  2. Het hoeft niet perfect.
  3. Oefening baart kunst.

  Terugval is voor een groot deel te wijten aan dieperliggende overtuigingen en om die te ontdekken zul je echt de e-cursus moeten volgen.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • ik herken mij hierin..kheb altijd negatieve gedachtes..want er moest maar iemand beter zijn dan mezelf..kwil altijd de beste zijn en alles onder controle hebben terwijl dat ih leven niet gaat..khaat men eigen erom als ik weer negatief denk..kwwet niet hoe hiermee om te gaan..n mindfull cursus heb ik al gevolgd..veel heeft het niet geholpen..grtjs x

 • Ik vind het moeilijk om mijn vervelende rare gedachten te stoppen door me ergens anders op te concentreren.Heb er zelfs last van als ik een leuk uitje heb.Het is een groot gevecht met die rare gedachten,het lijkt op een sterke magneet die mij telkens weer weet aan te trekken op verkeerde gedachten.Is dit normaal ?

 • Bedankt Frank ,ook mijn complimentjes voor jouw prachtige artikels.

 • Stelvoor je denkt hele tijd aan een en de zelfde persoon (niks qua liefde) maar die persoon blijft je steeds irriteren met alles wat die gene doet en dat als je die gene een week niet ziet/spreekt maar je er wel de heletijd aan blijft denken en je ermee bezig blijft houden,…. Hoe zorg ik ervoor dat dit stopt en dat ik het als “lucht” kan beschouwen en dat het me niks meer kan interesseren?!

 • Ik vind het allemaal geweldig wat ik heb gelezen,maar ik ben 90 jaar,en lesbisch,wat ik nooit heb kunnen verwerken,altijd somber,terwijl anderen mij positief vinden,dat is de buitenkant.
  je wordt er werkelijk gek van.\gereformeerd opgevoed.dus weet je wel hoe rottig.
  Hartelijke groet.
  Herma

 • Beste Frank,

  Zit nogal met me zelf in de knoop ,Ik zit overal vragen op te stellen ,het zijn allemaal onbenullige vragen,dit leid tot heftig piekeren.Constant leef ik in mijn hoofd .Dat vragen stellen wordt dat veroorzaakt door het ego of mijn ware zelf ,heb jij hier een uitleg voor?

  m.v.g. Henry

 • Beste Henry,

  Waarschijnlijk door je verstand/ego, aangezien je je er niet goed bij voelt. Het is helemaal prima om jezelf vragen te stellen, maar het maakt een enorm verschil wat voor vragen je stelt. Een negatieve vraag geeft een slecht gevoel, een positieve vraag geeft een goed gevoel. In dit artikel leer je betere vragen te stellen, waardoor je meer rust en een positiever gevoel krijgt:

  https://www.newstart.nl/blog/23-goede-vragen-aan-jezelf/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank, bent u soms helderziende. ?? Precies wat ik nodig heb. Bedankt voor uw artikel, lieve grtjs

 • Frank De Moei schreef:

  Beste C,

  Mooi, dan kwam het kennelijk precies op het goede moment! :)

  Vriendelijke groet
  Frank

 • Volgens mij kan niemand wat jij beschrijft. Jij ook niet.

 • ernest schreef:

  inderdaad,bekijk je gedachten van op afstand,neem er geen deel aan,vraag je af aan wie doen ze zich voor,tracht te leven in het nu,word bewust van het heden,het is zoals het is,en het is niet zoals we denken

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >