Er is geen garantie voor de toekomst (maar dat is geen probleem)

Hoe eerder je dit beseft, hoe beter. Waarom willen we zeker weten dat we de juiste keuze maken? Wel, dat is eenvoudig: We zijn bang voor teleurstelling, bang voor verdriet, bang voor pijn. Dat is menselijk en er is niets mis mee. Maar een beetje meer vertrouwen en optimisme kunnen we wel gebruiken, nietwaar? Er zijn maar twee inzichten die we nodig hebben:

Het leven is geen verzekering.

We willen vooral héél véél garantie: De garantie dat we de beste keuze maken. De garantie dat die relatie of die baan ons geluk of succes brengt. We willen de garantie dat deze stap ons het snelst naar ons doel brengt. We willen de garantie dat we niets vervelends meemaken. Er is echter één probleem:

Het leven is geen verzekering. Nergens hebben we een contract gekregen dat onze toekomst garandeert. Je hebt geen garantie op alleen maar mooi weer. Je krijgt geen geld terug als het regent. Het leven is het tegenovergestelde van een verzekering: Het verandert continu, alles is mogelijk en er is geen enkele garantie. Maar wacht, dat is helemaal geen probleem! Niet als je inziet dat dit de realiteit is. Niet als je het gewoon accepteert…

Totale controle is een illusie.

Vergeet controle. Controle houden is iets wat je al heel lang geprobeerd hebt. En hoe heeft dat tot nu toe voor je gewerkt? Als iedereen volledige controle had, dan zou niemand dit lezen. De uitdaging voor de meeste mensen is niet om meer te controleren. Dan doen we van nature al.
De uitdaging is om los te laten wat we niet kunnen controleren.
De uitdaging is accepteren dat we niet overal invloed op hebben…

Welke garantie heb je wel?

Controle loslaten is moeilijk omdat we dan denken dat het misgaat. Niets is minder waar. Het gaat mis omdat we alles proberen te sturen! Pas als we loslaten, komt er meer rust en ruimte in ons leven. Gelukkig is het mogelijk om meer los te laten. Want er is wel degelijk een garantie in het leven: Dat is de garantie dat je wat op ook je pad komt, wel oplost als het gebeurt.

Pieker je als je veters los zitten? Nee toch, dan strik je ze weer vast. Pieker je als je autoband lek is? Nee, dan verwissel je hem. Op het moment dat iets gebeurt, dan doe je er iets aan. Het maakt niet uit wat er gebeurt, je kunt er altijd iets aan doen. Piekeren doe je als iets nog niet is gebeurd. Dan maak je je er zorgen over. Waarom? Omdat het nog niet is gebeurt. Dus je kunt er nog niets aan doen!


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Vertrouw op jezelf.

Besef dat er geen garantie is voor de toekomst. Besef tegelijkertijd dat je altijd iets kunt oplossen. Dat heb je je hele leven al gedaan. Je hebt al decennia lang dingen opgelost. Vervang de behoefte aan garantie voor het besef van vertrouwen. Vertrouw op jezelf en je vermogen om de dingen op je pad op te lossen.

De enige echte garantie die je hebt, is – hoe kan het ook anders – in het nu. Het is de garantie dat je nu je best doet. Meer kun je toch niet doen? Het is de garantie dat:

1. Je nu doet wat je kunt.
2. Je nu doet wat je gevoel je ingeeft.
3. Je nu de keuze maakt waar je achterstaat.

Dit is de enige garantie die er is.

En als je je gevoel volgt, dan is die keuze van vandaag meestal de beste keuze. Waar je je vandaag goed bij voelt, geeft morgen een goed resultaat…

We willen een garantie voor de toekomst, omdat we niet meer van koers willen veranderen. Maar dit gaat tegen het leven in. Veel dingen die ik vroeger besloot, zou ik nu anders doen. Dat is normaal: Mijn voorkeuren zijn veranderd, mijn persoonlijkheid is gegroeid, mijn keuzes zijn nu anders. Maar ik kijk nooit meer terug naar het verleden. In het verleden heb ik gedaan wat ik toen het beste achtte.

Hoe meer vertrouwen, hoe minder behoefte aan zekerheid.

En meer dan dat kunnen we niet doen en hebben we ook niet nodig.
Hoe meer we vertrouwen op onszelf, hoe minder garantie we nodig hebben. Wist je dat mensen een ‘goed-weer’ garantie kunnen krijgen als ze op vakantie gaan? Als het regent, krijgen ze hun geld terug. Dit is misschien wèl mogelijk voor een vakantie, maar niet voor het leven zelf. Wie geeft je je geld terug als de toekomst je niet bevalt? Niemand.

Het gaat er niet om de garantie te zoeken. Het gaat erom om te beseffen: “Ik heb liever zon dan regen. Maar wat het weer ook is, ik ga op pad. Als de zon schijnt, ben ik blij. Als het regent, trek ik mijn regenpak aan. Wat er ook gebeurt, ik vind wel een oplossing. De enige garantie is dat het leuk en spannend wordt. Maar dat is precies waarom ik op pad ga!”

Wil je stoppen met piekeren over de toekomst? Bestel dan de volgende e-cursus:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Anoniem schreef:

  Ik heb wel eens iemand horen zeggen:
  “Er bestaat geen slecht weer. Alleen slechte kleding…..”

  Zelfs resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

  Het mooiste inzicht uit dit document vind ik dat piekeren echt geen zin heeft. Je kan je niet voorbereiden op dingen die waarschijnlijk toch nooit gaan gebeuren.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >