Omgaan met angst doe je in 7 stappen: Ontspan je lichaam. Daag je gedachten uit. Vergroot je zelfvertrouwen. Gebruik je voorstellingsvermogen. Neem actie. Laat je begeleiden en accepteer met mate. Dat zijn de 7 stappen om angst te overwinnen.

Angst is wat ons tegenhoudt te leven zoals we willen. Of je nu bang bent voor mislukking, verandering, ruzie of kritiek, angsten kennen we allemaal. De kern van elke angst is dat je bang bent dat er iets gebeurt dat je niet aankunt. Maar je kunt veel meer aan dan je denkt! De volgende 7 tips helpen je je angst te verkleinen, je zelfvertrouwen te vergroten en je doel te bereiken.

1. Ontspan je lichaam

Je kunt niet angstig zijn terwijl je lichaam ontspannen is. Als je je lichaam laat ontspannen geef je daarmee je hersenen het signaal: “Er is niets aan de hand.” Daarmee maak je automatisch je gedachten rustiger. Plaats je hand op je buik en richt je aandacht op je ademhaling. Adem rustig in en uit. Ga al je spieren na en ontspan ze. Als je dit goed doet, is de spanning daarmee weg en de angst ook. Want angst uit zich in het lichaam, maar ontstaat ergens anders…

2. Confronteer je gedachten

Angst is een fantasie van wat we niet willen dat gebeurt. Confronteer die fantasie en vraag jezelf af: “Is dat wel de realiteit? Is het wetenschappelijk bewezen dat dit gaat gebeuren? Wie zegt dat?” Bekijk de angst van alle kanten en je zult zien dat het meestal wordt veroorzaakt door een denkfout. Vind die denkfout – daarmee verdwijnen je zorgen en stress.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. Gebruik je voorstellingsvermogen

Gebruik de ongelofelijke kracht van je voorstellingsvermogen. Visualiseer je uitkomst hoe jij hem wilt. Angst wordt veroorzaakt door van tevoren uit te gaan van het ergste. Draai dit om en ga uit van het beste. Niet alleen voel je je daar beter door, de kans dat het beste ook echt gebeurt wordt daarmee aanzienlijk groter. Want je krijg over het algemeen wat je verwacht te krijgen.

4. Vergroot je zelfvertrouwen

Hoe meer vertrouwen dat je alles aankunt,  hoe minder angst je overhoudt. We denken vaak: “Als dat gebeurt, kan ik het niet aan.” Met meer zelfvertrouwen wordt dat: “Wat er ook gebeurt, ik kan het aan!” Een heel verschil. Geloof in jezelf, in je vaardigheden, je beslissingen en in je eigenwaarde. Je kunt veel meer dan je denkt.

5. Neem actie en doseer.

Actie is het tegengif voor angst. Door actie krijg je controle over angst. Besluitloosheid, twijfel en uitstel maken angst juist groter. Dus neem actie. Elke actie is goed. Begin klein want zo leer je angst te doseren. Ben je bang voor presentaties? Oefen eerst met een vriend(in). Dan met een paar mensen. Bouw het langzaam op tot je klaar bent voor het grotere werk.

6. Laat je begeleiden.

Neem contact op met een professionele coach of psychotherapeut. Die helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten en angsten te verkleinen. Een professionele expert helpt je je mogelijkheden te zien – je potentieel. Door inzichten, technieken en oefeningen leer je wat je echt wilt en hoe je dat kunt bereiken. Elke begeleiding heeft tot doel je blokkades op te heffen zodat je vrij kunt leven.

7. Accepteer met mate.

Angsten hebben we allemaal. Ze hoeven niet helemaal weg te gaan. Het gaat er niet om dat angst verdwijnt, het gaat erom dat je angst je niet laat tegenhouden de dingen te doen die je wilt. Door van jezelf te verwachten dat je helemaal niets mag voelen, gaat angst niet weg. Door te accepteren dat een beetje angst niet erg is, leg je de lat niet te hoog voor jezelf.

Wat onze angst ook is, het is vaak een illusie die we zelf hebben gecreëerd. Het zit in ons hoofd. We hebben het ons vaak zelf aangeleerd. Maar dat betekent dat we het ook kunnen afleren. Laat je niet weerhouden door je angst groter te maken dan je vertrouwen!

Wil je minder angst, zorgen en stress? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil je minder stress?

Volg deze online training en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil leven zonder stress

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt