7 Goede vragen voor mentale ontspanning

Kan ik dit volledig controleren of niet? Wil ik gelijk krijgen of gelukkig zijn? Wat voor actie kan ik ondernemen? Gaat nog meer denken iets oplossen? Neem ik zelf de verantwoordelijkheid of geef ik een ander de schuld? Waar focus ik me nu op? Moet ik doorzetten of juist loslaten? Dit zijn de 7 vragen voor minder stress:

1. Heb ik hier invloed op of niet?

De grootste oorzaak van stress is proberen te controleren waar je geen invloed op hebt. Het verleden, de toekomst, andere mensen: dit zijn de drie dingen die we niet kunnen controleren. Dus als je hiermee bezig bent in je gedachten, dan weet je dat je niet minder, maar juist meer stress krijgt.

Dus doe jezelf een plezier. Denk eens na over de bron van je stress. Heb je werkelijk volledige invloed op de uitkomst? Kun jij dit helemaal in je eentje oplossen? Is dit net zo makkelijk te veranderen als de kleding die je aantrekt? Waarschijnlijk niet. Beperk je zorgen tot de dingen die je wel kunt veranderen: jezelf, je eigen beslissingen en je eigen keuzes. Dit zorgt voor ontspanning en rust.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


2. Wil ik gelijk krijgen of wil ik gelukkig zijn?

Iedereen botst wel eens met andere mensen. Kritiek, ruzies, negativiteit, onacceptabel gedrag: het kost ons veel energie. Als we vechten tegen de mening van anderen, creëren we extra stress. Als we per se gelijk willen krijgen, putten we onszelf uit. Dus vraag jezelf: “Wil ik gelijk krijgen, of wil ik gewoon gelukkig zijn?”

Als je per se de ander wil overtuigen, wat doe je dan als dat niet lukt? Stop de strijd met andermans mening. Dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen mening en eigen gevoel. Dus kies voor jezelf. Kies voor een positief gevoel. Kies voor je geluk.

3. Wat kan ik nu doen?

Actie is het beste middel tegen stress. Stress wordt veroorzaakt door onmacht. Met actie neem je de touwtjes weer in je eigen handen. Dus wat kun je nu doen? Wie kun je bellen voor advies? Wat is de eerste stap die je kunt zetten? Heb je een plan van aanpak? Piekeren zorgt voor onvrede, maar actie zorgt voor een tevreden gevoel, vooral over jezelf.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Als ik bang ben dat mijn keuken afbrandt, hoe helpt piekeren dan precies? Ik kan erover piekeren tot ik erbij neerval, maar het verandert helemaal niets. Een brandblusser installeren wel. Een rookalarm aanschaffen ook. Maar piekeren? Met piekeren kun je geen koffie zetten, geen tanden poetsen, geen file vermijden, geen brand blussen. Piekeren heeft geen enkel voordeel.

4. Gaat méér denken dit probleem oplossen?

Als je al veel hebt gedacht en weinig hebt opgelost, dan gaat meer denken je ook niet helpen. Piekeren zorgt er meestal voor dat het probleem groter wordt, niet kleiner. Piekeren is de focus op wat er niet goed is. Hoe kan dat je ooit verder helpen? Als je dat echt beseft, dan stop je er gewoon mee.

5. Neem ik de verantwoordelijkheid of geef ik een ander de schuld?

Dit is zo belangrijk! Natuurlijk ken je mensen die je omlaaghalen, je bekritiseren of je benadelen. Maar door de schuld te geven aan een ander, ga je niets oplossen. Hiermee geef je de controle over jouw gevoel uit handen. Daarmee zeg je eigenlijk: “Jij bepaalt hoe ik me voel.” Dat is niet een positie van kracht. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen leven, alleen dan kun je het veranderen.

6. Waar richt ik mijn aandacht op?

Waar je je aandacht op richt, wordt sterker. Richt je je aandacht op iets negatiefs, dan voel je je slecht. Het kan bijna niet anders! Dus richt je aandacht op alles wat je wèl goed doet voelen. Maak een lijst met tien dingen die je energie geven, zodat je altijd iets bij de hand hebt om je op te peppen.

Los je hiermee het probleem op? Nee, maar je voelt je wel beter! Bovendien, los je het probleem wèl op door te piekeren? Natuurlijk niet. Als je stress ervaart, wil je ervan af, nietwaar? Wel, de snelste manier om je beter te voelen, is door je aandacht te richten op iets dat je gelukkig maakt. Dit is geen raketwetenschap en iedereen kan het leren.

7. Moet ik doorzetten of loslaten?

Als je van nature een doorzetter bent, dan is loslaten je grootste les. Er is vaak veel meer te winnen door dingen gewoon los te laten. Laat het ideaalbeeld van jezelf los, laat de vergelijking met andere mensen los, laat de behoefte aan perfectionisme los. Loslaten kost vaak veel meer moed dan doorzetten.

Wat je loslaat, bevrijdt je. Wat je loslaat, geeft geen stress meer. Hoe weet je wanneer je moet loslaten? Als je merkt dat dingen krampachtig en onnatuurlijk worden. Als je jezelf voorbij aan het lopen bent. Als je al genoeg hebt doorgezet. Wat je vasthoudt, houdt jou vast. Wil je vrij zijn van stress? Leer dan los te laten wat je niet kunt veranderen. Daarmee verdwijnt bijna elke vorm van stress.

Wil je meer ontspanning en positiviteit in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • karlis schreef:

  Het is ontzettend lastig om bepaalde dingen los te laten. Ik ben helemaal ermee eens dat het stress stopt, maar dingen los laten lukt me niet vaak. En wat als ik iets heel hard wil en ik er geen invloed op heb? Wat als het mijn grootste droom is…?

 • Als het je grootste droom is Karlis, weet dan dat er altijd iets is dat je kunt doen – en vaak meer dan je denkt. De rest waar je geen invloed op hebt, wel, dat gedeelte is om los te laten.

  Het resultaat komt van de dingen waar je wel invloed op hebt, de stress meestal van het gedeelte waar je geen invloed op hebt. Doe meer in het eerste gedeelte en laat los in het tweede gedeelte. Meer dan dat kun je toch ook niet doen?

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Frank,

  Dit vind ik veruit je beste artikel dat ik al gelezen heb.
  Ik heb het gedeeld op facebook.
  Ben er zeker van dat veel mensen daar iets aan hebben.

  Rita

 • Goedemiddag Frank,

  Meestal zijn je artikelen op mijn lijf geschreven en de timing is nagenoeg ook verrassend geweldig. Dank je.

  Over onderstaande heb ik nog 1 aanvulling:
  8. Heb je Facebook en/of LinkedIn echt nodig?

  De vraag dekt wel mijn lading. Ik kreeg stress van LinkedIn, het gevoel dat ik in de gaten werd gehouden, het gevoel te moeten presteren om actief aan te tonen hoe goed ik bezig ben. Op Facebook wordt vooral getoond hoe geweldig ieders leven is. Vooral blijde gezichten etc. Laatst vroeg ik aan iemand hoeveel van zijn ruim 1500 Facebook contacten hij als echte vriend beschouwd. Ik kreeg als antwoord dat zijn echte vrienden waar hij al jaren mee omgaat, niet op Facebook zitten.

  Ik vraag mij af vanwaar mensen de behoefte hebben om zoveel openbaar te maken op Facebook. Het loopt daar over van futiliteiten. Ikzelf geef de voorkeur aan een persoonlijk bericht via e-mail of whatsapp, op de persoon gericht dus, en uiteraard persoonlijk contact, met een kopje thee. Ik ga mijn vriendinnen die niets met paarden hebben, niet lastig vallen met paardenverhalen, om als voorbeeld te noemen.

  Afijn, geen Facebook etc. dus voor mij. Geeft mij rust om niet aan deze ‘hype’ mee te doen. Less is more, niet waar?

  Ga zo door met je fijne artikelen en adviezen.

 • Dank je wel Rita :)

 • Beste M,

  Dank je wel, zal ik doen :)

 • Marike schreef:

  Prima artikel weer, dankjewel!

 • Bedenking: veel mensen die je naar beneden willen halen, denk ik zijn ‘acteurs’, met ‘acteurs’ bedoel ik mensen met een negatief gevoel die jou, iemand anders of simpelweg anderen naar beneden willen halen, deze ‘acteurs’ zijn mensen met een laag zelfbeeld of psychische problemen, anders dan daar wat aan te doen, doen ze alsof ze hun bestaan aanvaarden zoals dat (nu eenmaal) is, maar ze trachten steeds anderen naar beneden te halen, ze willen mensen niet laten of doen ‘schitteren’, ze kunnen er niet tegen dat andere mensen meer succes in hun leven hebben, verstandiger zijn dan zijzelf, ze willen veel andere mensen naar hun niveau van ‘bewustzijn’ trekken, hun niveau, dat zowel letterlijk als figuurlijk ‘een slijmpot’ kan zijn!

 • Dat klopt Alysa, mooie aanvulling.

  Je wordt nooit groter door een ander kleiner te maken :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Inderdaad Rita! Loslaten zo belangrijk! Ik herken me hierin en met het lezen van de artikelen blijf ik alert hierop!

  Bedankt Frank!

 • Hoe kan je als je weet dat iemand slechte energie hebt en je voel dit en zeg tegenandere dat deze persoon altijd voor allrs wat je doet iets ertegen over moet staan en als ze rodeld en je weet dat en je wilt mesen beschermen voor hun slechte aan pak of manupulatie hoe doe je dit dan

 • Beste Mieke,

  Je vraag is niet helemaal duidelijk.
  Stel hem s.v.p. iets duidelijker.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • het hielp mij vandaag om jouw artikel terug te lezen over mentale ontspanning. Mijn partner en ik waren het oneens en hij werd kwaad omdat hij vond dat ik het fout zag. Door jouw artikel terug te lezen realiseerde ik me dat ik mijn gevoel niet hoef te laten beïnvloeden over zijn boosheid. Wat is het nut van boos worden als je geen gelijk krijgt of hebt. Het is wat je schrijft. Hij wil zijn gelijk halen. Dat wil de ik ook omdat ik het zo oneens met hem was. Toch ben ik gestopt met mijn gelijk halen omdat ik weet dat het anders zit. Dank voor je mooie les.

 • Bedankt voor je artikel, ik heb hiermee weer even wat overzicht gewonnen en een plan kunnen maken om de dingen aan te pakken die ik kan aanpakken en juist in beeld te krijgen wat ik vooral ook níet onder controle heb en dus ook niet “hoef” te proberen controleren. Ik heb het momenteel heel erg lastig met uitblijvende zwangerschap ondanks heel erg vurige wens sinds langere tijd en ik spartel best wel om het hoofd boven water te houden. Dit artikel helpt me om nuttige acties te ondernemen en alles wat meer helder te kunnen zien. Dank je.

  Lara

 • Beste Lara,

  Graag gedaan. Spanning/stress is ontzettend contraproductief voor het ‘ontvankelijk zijn voor nieuw leven’ (lees: zwanger worden). Dit is overigens niet per se de waarheid, slechts een mening. Alles wat je kunt doen om meer onstpanning in je leven te brengen, helpt je hopenlijk hierbij :)

  Heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >