Wat doe je als loslaten niet lukt?

Waarom is loslaten zo moeilijk? Wat doe je als loslaten niet lukt? Waarom blijf je er maar over piekeren en malen? Wel, het antwoord is heel eenvoudig. Je probeert iets te doen wat je nooit lukt. Met dit inzicht kun je hiermee stoppen en kiezen voor een makkelijker weg. Hopelijk geeft je dit net het steuntje dat je nodig hebt om los te laten waar je niet meer aan wilt denken.

Loslaten is de grootste uitdaging.

Loslaten is de grootste uitdaging in ons leven. We zijn zo getraind om overal de controle over te houden, dat loslaten volledig tegennatuurlijk lijkt. Want om los te laten, kun je niets doen – je moet er iets niet voor doen. Je hebt er geen doorzettingsvermogen voor nodig en je kunt je er niet even snel doorheen slaan. Loslaten heeft tijd nodig…

Waarom zouden we überhaupt iets los moeten laten?

Wel, alles wat je vasthoudt, kost je energie. En alles wat je in je gedachten vasthoudt, kost je mentale energie. Denk je vaak over verleden of toekomst? Pieker je over je ex of over jezelf? Ben je bang voor wat er kan gaan gebeuren – of heb je spijt over wat er gebeurd is? Geven je gedachten je stress? Kun je inzien hoeveel energie dit kost?

Zou je niet wat meer rust in je hoofd willen? Weet dan dat dit alles te maken heeft met loslaten! Loslaten van zorgen en negatieve gedachten. Loslaten in je hoofd van mensen die je allang niet meer ziet. Loslaten van de mening van anderen. Loslaten van de behoefte overal controle over te willen hebben. Oh, er valt nog zoveel los te laten!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Loslaten is niet voor beginners…

Natuurlijk komt er bij loslaten een hoop kijken: je hebt er inzicht en wijsheid voor nodig. Je hebt er levenservaring en innerlijke rust voor nodig. Soms heb je er veel liefde en vergeving voor nodig. Loslaten is niet voor beginners! Het is een proces, geen trucje. Maar hoe dan ook, de stappen om iets – of iemand – los te laten, zijn altijd hetzelfde:

1. Verander wat je niet kunt accepteren.
Voordat je los moet laten (omdat je geen andere keuze hebt), kun je natuurlijk van alles doen: je kunt actie ondernemen, je kunt keuzes maken, je kunt veranderen waar je je niet prettig bij voelt. Vaak hebben we het idee dat we weinig keuzes hebben, maar er zijn altijd meer keuzes dan we denken!

2. Accepteer wat je niet kunt veranderen.
Als je iets niet kunt veranderen, dan kun je dit alleen maar accepteren. Veel mensen komen niet tot het punt dat ze ècht beseffen dat ze niets meer kunnen doen. Dat ze er al alles aan gedaan hebben. Iedereen bereikt wel eens dit punt, het hoort bij het leven…

Wat moet je doen om iets los te laten?

Als je dit punt bereikt, dan hèb je er ook alles aan gedaan en dan vàlt er ook niets meer te doen. Loslaten is dan de enige beslissing die je nog ‘moet’ maken. En alleen loslaten geeft je de rust die je zo hard nodig hebt. En hier, precies op dit punt (ik moet nu loslaten), blijven mensen vaak steken. Want het betekent:

1 Ik moet niet meer denken aan die ex die me zo naar heeft behandeld.
2 Ik moet niet meer denken aan wat anderen zouden kunnen doen.
3 Ik moet niet meer denken aan wat er fout zou kunnen gaan.
4 Ik moet niet meer denken hoe ik op moet lossen wat er kan gebeuren.
5 Ik moet niet meer denken aan wat er niet goed is aan mijn leven.

Hoe kun je ergens niet aan denken?

Loslaten betekent voor veel mensen dat ze ergens niet meer aan moeten denken – en dat lukt ze niet. En dàt is natuurlijk volkomen logisch, want hoe kun je niet aan iets denken dat je emotioneel erg aangrijpt? Dat kun je niet. Dat lukt je zelfs niet met iets wat je helemaal niet interesseert. Bijvoorbeeld:

Denk maar eens niet aan je buurvrouw die de Lambada danst. Ben je er klaar voor?

1 Denk niet aan je buurvrouw…
2 Denk niet aan de Lambada..
3 Denk niet aan dansen..
4 Denk dus niet aan je buurvrouw die de Lambada danst.

Wat heb je nu net gedaan? Precies, je hebt alleen maar gedacht aan je buurvrouw die de Lambada danst! Verdorie, hoe kun je dat toch loslaten? Wel, hier is een inzicht:

Stop er mee – en doe iets anders.

Als het je niet lukt om iets (in gedachten) los te laten, stop er dan mee. Focus je op iets anders. Op die manier laat je het automatisch los. Ergens niet aan denken lukt je namelijk niet. Maar je kunt wèl beslissen ergens anders aan te denken. Dus je hoeft niet iets los te laten, je hoeft alleen je aandacht op iets anders te richten.

In ons voorbeeld: je kunt ‘niet-niet’ denken aan de buurvrouw die de Lambada danst. Dat lukt je niet. Je kunt wèl denken dat je zelf op de scooter boodschappen gaat doen. En in die tijd dat je dáár aan denkt, denk je dus niet aan je buurvrouw. En heb je haar ‘losgelaten’.

Wat doe je als loslaten niet lukt? In ieder geval niet proberen door te zetten. Wees slim, niet koppig…

Loslaten op de automatische piloot.

Zoals gezegd, er komt natuurlijk meer kijken bij loslaten: inzicht en wijsheid, ervaring en innerlijke rust, soms liefde en vergeving. Maar het begint bij het weghalen van de emotionele druk. En dat lukt alleen als het jou een tijdje lukt niet te denken aan datgene wat je wilt loslaten.

In een later stadium, misschien met nog meer ervaring, ga je zien dat deze oplossing op elk gebied werkt. Wat we namelijk altijd willen loslaten is een ‘slecht gevoel’. En juist daarin blijven we vaak hangen. Ook hier is de oplossing niet om er ‘niet’ mee bezig te zijn, maar om je aandacht te richten op waar je je wèl goed bij voelt. Waar je niet aan denkt, hoef je ook niet los te laten, nietwaar? Kortom, loslaten gebeurt automatisch als wij zelf verder gaan!

Loslaten, positief denken en innerlijke rust zijn heel belangrijk. Bestel de volgende e-cursus als je hier hulp bij nodig hebt:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt