Wat doe je als loslaten niet werkt?

Waarom is loslaten zo moeilijk? Wat doe je als loslaten niet lukt? Waarom blijf je er maar over piekeren en malen? Wel, het antwoord is heel eenvoudig. Je probeert iets te doen wat je nooit lukt. Met dit inzicht kun je hiermee stoppen en kiezen voor een makkelijker weg. Hopelijk geeft je dit net het steuntje dat je nodig hebt om los te laten waar je niet meer aan wilt denken.

Loslaten is de grootste uitdaging.

Loslaten is de grootste uitdaging in ons leven. We zijn zo getraind om overal de controle over te houden, dat loslaten volledig tegennatuurlijk lijkt. Want om los te laten, kun je niets doen – je moet er iets niet voor doen. Je hebt er geen doorzettingsvermogen voor nodig en je kunt je er niet even snel doorheen slaan. Loslaten heeft tijd nodig…

Waarom zouden we überhaupt iets los moeten laten?

Wel, alles wat je vasthoudt, kost je energie. En alles wat je in je gedachten vasthoudt, kost je mentale energie. Denk je vaak over verleden of toekomst? Pieker je over je ex of over jezelf? Ben je bang voor wat er kan gaan gebeuren – of heb je spijt over wat er gebeurd is? Geven je gedachten je stress? Kun je inzien hoeveel energie dit kost?

Zou je niet wat meer rust in je hoofd willen? Weet dan dat dit alles te maken heeft met loslaten! Loslaten van zorgen en negatieve gedachten. Loslaten in je hoofd van mensen die je allang niet meer ziet. Loslaten van de mening van anderen. Loslaten van de behoefte overal controle over te willen hebben. Oh, er valt nog zoveel los te laten!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Loslaten is niet voor beginners…

Natuurlijk komt er bij loslaten een hoop kijken: je hebt er inzicht en wijsheid voor nodig. Je hebt er levenservaring en innerlijke rust voor nodig. Soms heb je er veel liefde en vergeving voor nodig. Loslaten is niet voor beginners! Het is een proces, geen trucje. Maar hoe dan ook, de stappen om iets – of iemand – los te laten, zijn altijd hetzelfde:

1. Verander wat je niet kunt accepteren.
Voordat je los moet laten (omdat je geen andere keuze hebt), kun je natuurlijk van alles doen: je kunt actie ondernemen, je kunt keuzes maken, je kunt veranderen waar je je niet prettig bij voelt. Vaak hebben we het idee dat we weinig keuzes hebben, maar er zijn altijd meer keuzes dan we denken!

2. Accepteer wat je niet kunt veranderen.
Als je iets niet kunt veranderen, dan kun je dit alleen maar accepteren. Veel mensen komen niet tot het punt dat ze ècht beseffen dat ze niets meer kunnen doen. Dat ze er al alles aan gedaan hebben. Iedereen bereikt wel eens dit punt, het hoort bij het leven…

Wat moet je doen om iets los te laten?

Als je dit punt bereikt, dan hèb je er ook alles aan gedaan en dan vàlt er ook niets meer te doen. Loslaten is dan de enige beslissing die je nog ‘moet’ maken. En alleen loslaten geeft je de rust die je zo hard nodig hebt. En hier, precies op dit punt (ik moet nu loslaten), blijven mensen vaak steken. Want het betekent:

1 Ik moet niet meer denken aan die ex die me zo naar heeft behandeld.
2 Ik moet niet meer denken aan wat anderen zouden kunnen doen.
3 Ik moet niet meer denken aan wat er fout zou kunnen gaan.
4 Ik moet niet meer denken hoe ik op moet lossen wat er kan gebeuren.
5 Ik moet niet meer denken aan wat er niet goed is aan mijn leven.

Hoe kun je ergens niet aan denken?

Loslaten betekent voor veel mensen dat ze ergens niet meer aan moeten denken – en dat lukt ze niet. En dàt is natuurlijk volkomen logisch, want hoe kun je niet aan iets denken dat je emotioneel erg aangrijpt? Dat kun je niet. Dat lukt je zelfs niet met iets wat je helemaal niet interesseert. Bijvoorbeeld:

Denk maar eens niet aan je buurvrouw die de Lambada danst. Ben je er klaar voor?

1 Denk niet aan je buurvrouw…
2 Denk niet aan de Lambada..
3 Denk niet aan dansen..
4 Denk dus niet aan je buurvrouw die de Lambada danst.

Wat heb je nu net gedaan? Precies, je hebt alleen maar gedacht aan je buurvrouw die de Lambada danst! Verdorie, hoe kun je dat toch loslaten? Wel, hier is een inzicht:

Stop er mee – en doe iets anders.

Als het je niet lukt om iets (in gedachten) los te laten, stop er dan mee. Focus je op iets anders. Op die manier laat je het automatisch los. Ergens niet aan denken lukt je namelijk niet. Maar je kunt wèl beslissen ergens anders aan te denken. Dus je hoeft niet iets los te laten, je hoeft alleen je aandacht op iets anders te richten.

In ons voorbeeld: je kunt ‘niet-niet’ denken aan de buurvrouw die de Lambada danst. Dat lukt je niet. Je kunt wèl denken dat je zelf op de scooter boodschappen gaat doen. En in die tijd dat je dáár aan denkt, denk je dus niet aan je buurvrouw. En heb je haar ‘losgelaten’.

Wat doe je als loslaten niet lukt? In ieder geval niet proberen door te zetten. Wees slim, niet koppig…

Loslaten op de automatische piloot.

Zoals gezegd, er komt natuurlijk meer kijken bij loslaten: inzicht en wijsheid, ervaring en innerlijke rust, soms liefde en vergeving. Maar het begint bij het weghalen van de emotionele druk. En dat lukt alleen als het jou een tijdje lukt niet te denken aan datgene wat je wilt loslaten.

In een later stadium, misschien met nog meer ervaring, ga je zien dat deze oplossing op elk gebied werkt. Wat we namelijk altijd willen loslaten is een ‘slecht gevoel’. En juist daarin blijven we vaak hangen. Ook hier is de oplossing niet om er ‘niet’ mee bezig te zijn, maar om je aandacht te richten op waar je je wèl goed bij voelt. Waar je niet aan denkt, hoef je ook niet los te laten, nietwaar? Kortom, loslaten gebeurt automatisch als wij zelf verder gaan!

Loslaten, positief denken en innerlijke rust zijn heel belangrijk. Bestel de volgende e-cursus als je hier hulp bij nodig hebt:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Van verstand naar gevoel – gebruik je intuïtie

Je slecht voelen zonder reden bestaat niet

De 3 beste gedachten voor een ontspannen leven

 • Teveel “moet” ik van mezelf loslaten. Ook anderen sporen mij aan om los te laten. Het is inmiddels een behoorlijke tornado in mijn hoofd. Wat een hele mooie en duidelijke uitleg! Ik moet helemaal niks, hoef niet los te laten. Alleen aandacht op iets anders richten. Hier word ik blij van :-)

  • Beste Elly,

   Inderdaad, we moeten al zoveel. Als je je aandacht richt op a, laat je automatisch ook b los…
   Blij is goed! :)

   Met vriendelijke groet,
   Frank

 • Robert schreef:

  Mijn probleem met deze methode is dat hoe meer afleiding (of vluchten zoals ik het zie) je zoekt, hoe harder het later weer terug komt. Tuurlijk kun je wel eventjes afleiding zoeken, maar zodra je weer even niets te doen hebt, komt het gewoon weer terug.

  Ik zou eerder adviseren om als er gedachtes komen over hetgene wat je niet los kan laten (ik mijn ex), dat ik er naar luister, maar er verder niets mee doe. Als ik me heel erg naar en alleen voel, dan laat ik dat juist even toe. Ik ga het niet veranderen, ik ga er niet voor vluchten, ik blijf bij het gevoel, het mag er even zijn. Op die manier kan die pijn oplossen / helen. Ik realiseer me dat ik er niets aan kan veranderen, dus het enige wat over blijft is het voelen. Dit pas nadat ik 3 maanden lang alles dood-geanalyseerd heb natuurlijk ;)

  • Ik ben het helemaal eens met Robert. In dat proces moet helemaal niets, je laat het gevoel toe, maar gaat er niet mee op de loop met je gedachten, hierdoor kan je het waarnemen en als je dit na een paar keer toestaat,volgt de acceptatie. Het mooie hiervan is dat het zich als ware vanzelf oplost. Na een poosje is de emotionele lading hiervan verdwenen en hoe hard je je best ook doet om er aan te denken je kan het niet meer vasthouden. Bijzonder proces. Wij kunnen veel meer als mens dan dat wij denken als wij ipv denken alleen maar leren voelen en in de beweging hiervan mee kunnen gaan ipv er weerstand aan te bieden.

   • ik heb mijn pijn, boosheid ook toegelaten maar het lost niet op. En toch kan ik me heel goed op andere dingen focussen….

  • Beste Robert en Mil,

   Gedeeltelijk is dat inderdaad zo. Loslaten is zoals gezegd een heel proces, waar veel bij komt kijken. Inderdaad kun je emoties niet lang onderdrukken of negeren, want ze komen altijd terug. Het hagnt wel af van de situatie. Voor veel mensen werkt acceptatie goed in ‘normale’ situaties, maar vinden inspannende en uitdagende situaties net iets te moeilijk om op dat moment gevoel te accepteren of te onderzoeken. Vandaar deze oplossing. Daarmee haal je (tijdelijk) de spanning af van het moment, waardoor je je beter voelt. En later is er dan de ruimte om je gevoel te onderzoeken. Maar wat jij/jullie doen is ook helemaal prima (en directer), dus vooral niets aan veranderen als het voor jou/jullie goed werkt! :)

   Dit artikel gaat dieper in op acceptatie en onderzoek:
   https://www.newstart.nl/blog/accepteer-jij-al-je-emoties/

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Dat heb ik zelf ook ondervonden.

  Ik kan ook iets ergs wat mij overkomen is niet loslaten.

  Ik focus me echter ook op andere dingen en toch…

  …Om de zoveel tijd word ik toch geconfronteerd met hetgeen mij is overkomen en kan ik niet positief denken over die persoon die me dat heeft aangedaan.

  Ik wil niet in slachtoffergedrag gaan zitten en alhoewel ik dingen uit dat voorval heb geleerd, toch kan ik het niet loslaten.

  • Beste Angel,

   Ik kan me dat heel goed voorstellen. Wellicht dat het (nog iets) kan helpen door je te realiseren dat boosheid twee kanten op werkt. Je projecteert het op een ander (begrijpelijk), maar voor óók op jezelf. Het werkt namelijk ook door op je eigen gezondheid en innerlijke rust. Dus als vergeving te ver gaat, dan helpt het soms door in te zien dat je vooral jezelf geen extra boosheid/spanning wil geven en loslaten dus een uiting van zelfliefde is.

   Het volgende artikel gaat hier dieper op in:
   https://www.newstart.nl/blog/laat-je-boosheid-los/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Hi Frank,

  Heel fijn stuk over loslaten. Had ik net nodig :-) Mooi.

  Hartelijke groet en dank,

 • Beste Frank, dank je wel voor het inzicht van loslaten door op iets anders te focussen. In eerste instantie voelt dat als vluchten maar dat is het niet. Je kiest ervoor om gelukkig te zijn en we zou dat nu kunnen veroordelen?

  Met hartelijke groeten,

  • Beste R,

   Inderdaad, alles je er gelukkig van wordt, dan is het altijd goed :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Vaak heeft het te maken met controle los laten. Controle over gedachten, over de ander, jezelf, een ex, nieuwe geliefde, etc. Dus loslaten betekent zoiets als “in het hier en nu zijn”. Toch willen we allemaal ook iets bereiken voor ons zelf (het ego) dus komen er weer gedachtes en gevoelens, over het verleden en de toekomst. Alles wat je juist zo bezig houdt in het NU (gedachtes die opkomen) direct weer loslaten is helemaal niet zo gemakkelijk.

  • Beste Malou,

   Helemaal mee eens. Loslaten is zeker niet makkelijk en heeft veel (misschien wel een leven lang) tijd nodig.
   Van de andere kant: alles wat we loslaten in het nu, hoeven we ook niet meer naar morgen mee te nemen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank,
  Dat is mooi gezegd, maar soms voelt het ook heel tegen natuurlijk voor mij. Het zou geweldig zijn als we “in het nu” alle problemen los kunnen laten en niet mee nemen naar morgen!! Dan hoeven we onze problemen ook niet meer te “verwerken”.. Het woordje verwerkingsproces is dan ook onnodig en overbodig… Lijkt me heerlijk :-)
  Ik luister graag naar deze geweldig positieve video’s..
  https://www. youtube.com/watch?v=opyen9Q1uEM&feature=share_email

  groetjes, Malou

  • Beste Malou,

   Dingen voelen soms onnatuurlijk als het òf niet bij ons past òf we er nog niet mee geoefend hebben. In het eerste geval zou ik er niets mee doen, in het tweede juist wel :)

   Positieve video’s en alles wat je verder in een positieve stemming helpt, is prima!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank,

  Bedankt voor jou interessante thema’s, goede tips!

  Malou

 • hoi Frank

  Miijn leven is al veel positiever geworden sinds ik jou nieuws brief en e cursus doe. Super
  en ik ondervind dat de omgeving ook veel positiever op mij reageert super en dank je wel.
  Na ondgeveer 40 jaar te ploeteren en het niet voor elkaar te krijgen lukt het nu al in een paar weken.Bedankt voor de handvaten.

  Groetjes Erika

  • Beste Erika,

   Heel graag gedaan :)

   Fijn te horen dat de cursus Betere Relaties en de nieuwsbrief je kan helpen. Inderdaad, onze omgeving reageert op ons, daar als we in ons iets positief veranderen, dan reageert onze omgeving ook positief daarop :)
   Heel veel succes met de verdere inzichten!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Marian schreef:

  Zo herkenbaar allemaal, het heeft ook veel te maken met veiligheid want je weet wat je hebt en wat heb je als je t loslaat?? Eenzaamheid? En dat dat gevoel ken ik maar al te goed. Het is niet alleen situaties die je los “moet” laten omdat dit het beste is voor jou maar het is ook mensen loslaten. En nu ik dit zeg voel ik me emotioneel worden. Opgegroeid met het geloof, loyaliteit naar je ouders en broer. Laat ik ze los omdat ze uit wraak? En uit boosheid? Wat is dit? Dit proces heb ik gehad en de tranen mogen komen van mij want het is ook verdrietig…. dus dat is al een acceptatie die mij rust geeft. Ik ben een pleaser geweest en onderdanig maar ook boos naar ze toegeweest en dat alles omdat ik dacht dat ik wat van hun nodig had. Het blijft een aandachtspunt want er zijn vele valkuilen. En nu? Nu ervaar ik veel eenzaamheid en leer ik om best friends te zijn met mezelf. Al mis ik wel een maatje in mn leven. Het leven is mooi maar de mensen kunnen beter. Bedankt voor het mooie stuk wat je hebt geschreven over loslaten. Groetjes Marian

  • Beste Marian,

   Dat klopt, loslaten heeft veel te maken met veiligheid (het loslaten van wat bekend en vertrouwt was) en zelfstandigheid (het loslaten van de afhankelijkheid van andere mensen). Je eigen beste vriend(in) worden, is een les die we allemaal moeten leren en vaak leren we die les na een periode van eenzaamheid. Het is geen makkelijke reis, maar het is wel altijd de moeite waard. Ik wens je veel sterkte, kracht en uiteraard geluk toe!

   Hier nog een artikel over het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn:
   https://www.newstart.nl/blog/alleen-zijn-is-niet-eenzaam/

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Nicola schreef:

  Heel interessant artikel. Zit namenlijk in een heel moeilijke situatie van loslaten. Heb een relatie van 5.5 jaar achter de rug met meerdere botsingen fases van elkaar loslaten maar toch lukt het ergens niet en komen we altijd weer samen. Alleen is het nu anders ik voel te veel emotionele afstand ook binnen die relatie de laatste maanden en zou het zo graag loslaten. Het houdt me dag en nacht bezig. Weet met mezelf geen blijf. En diep vanbinnen besef ik dat ze niet goed is voor mij. Iedereen in men omgeving zegt het los te laten. Waarom waarom gaat dit maar niet? :(

  • Beste Nicola,

   Het is vaak lastig een relatie los te laten, ook al geeft het ons geen energie meer. Het is moeilijk los te laten omdat we al zoveel hebben geïnvesteerd in deze relatie, of we zijn bang om niets (of niemand) beters te kunnen vinden. We kunnen ook bang zijn om alleen verder te gaan, of bang zijn om een keuze te maken die we niet meer ongedaan kunnnen maken. Dat is allemaal begrijpelijk en menselijk.

   Probeer voor jezelf te bepalen hoe goed deze relatie nu precies voor jou is. Hoe meer inzicht daarin, hoe makkelijker het wordt om los te laten (als deze relatie inderdaad echt niet goed voor je is).

   Dit artikel gaat je helpen:
   https://www.newstart.nl/blog/heb-ik-een-gezonde-relatie-of-relatieproblemen/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Jeroen Van den Berkmortel schreef:

  Hoi frank,

  Dit is precies wat ik nodig heb!. Ik ben het wel mee eens dat je niet je gevoel weg moet drukken of later weer tegen komt. Ik vind het lastig om voor mezelf op te komen, wil het graag goed doen en iedereen bevriend houden. Zet mezelf ook op de 2de plek, waardoor ik mezelf te kort doe. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat ik niet mijn lat de hele tijd hoog hoef te leggen en dat ik eindelijk de rust mag pakken na een kwart van mijn levensfase waar ik het behoorlijk moeilijk mee heb gehad. Ik heb ook het gevoel dat ik de verloren tijd terug wil in halen, waardoor ik niet kan genieten van het hier en nu, in de vrijheid die ik mag ervaren. Op dit moment ben ik in een process om mezelf duidelijk te begrijpen wat ik graag zou willen in het nu en in de toekomst.

  • Beste Jeroen,

   Fijn dat te horen!

   Als ik jouw verhaal zo lees, gaat het je helpen om te onderzoeken waarom je jezelf op de tweede plaats zet en je vindt dat je jezelf moet bewijzen.

   Dat onderzoek gaat je echt helpen om de rust in jezelf te vinden en jezelf (nog) meer te waarderen :)

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/waarom-heb-je-de-drang-jezelf-te-bewijzen/

   Heel veel succes en geluk – zet ‘m op!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >