Bevrijd jezelf van negatieve gedachten

Negatief denken is een struikelblok voor geluk en succes. Negatieve gedachten kun je missen als kiespijn.

Het is als zwemmen met een ijzeren ketting om je been: misschien lukt het je de overkant te halen, maar de kans is groot dat je zinkt!

Lees eens de reacties hieronder – de ervaringen van andere mensen met negatief denken: Besef dat je niet de enige bent! Veel mensen hebben last van negatieve gedachten.  Maar je kunt absoluut stoppen met negatief denken.

Het kost wat oefening, maar als iemand  anders het kan, dan kan jij het ook. Want wij mensen lijken veel op elkaar – en dat zie je terug in de reacties!

Dit artikel geeft je meer inzicht in negatief en positief denken.

Negatieve gedachten zijn het grootste struikelblok op weg naar succes.

Negatief denken betekent dat je geen mogelijkheden ziet, slechts beperkingen. Je ziet wat niet kan en niet wat wèl kan.

Je focus ligt (te) vaak op wat je niet hebt, wat je niet kunt en wat je niet weet. Als je je daar slecht bij voelt, dan is dat logisch! Dit ligt niet aan jou, het ligt aan je focus.

Als je je aandacht richt op wat je niet wilt, dan voel je je slecht. Het kan niet anders. Dus dat moet je zo min mogelijk doen!

Niets wat de moeite waard is, is ooit voortgekomen uit negatief denken. Steden zijn er niet door opgebouwd, bedrijven zijn er niet door opgestart en gezonde relaties zijn er niet op gebaseerd. Dus als je een doel hebt en je denkt negatief dan bereik je dat doel niet of niet snel.

Negatief denken heeft een enorme impact op je gemoedstoestand, je relatie, je werk en je gezondheid. Het is waarschijnlijk de grootste veroorzaker van problemen.

Immers, met negatief denken creëer je automatisch een negatief zelfbeeld – èn een negatief beeld van anderen. Je creëert negatieve verwachtingen voor de toekomst en een negatief beeld van heden en verleden. Hoe kun je je daar goed bij voelen?

Kortom, negatief denken beïnvloedt je hele leven. Alles is je leven is afhankelijk van jouw goede gevoel…


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Het gevolg van negatief denken of positief denken.

Negatief denken schept een negatieve verwachting van de toekomst. Dus eigenlijk bepaal je daarmee een negatief doel.

Negatief denken is negatieve doelen stellen. Het is negatief visualiseren. Als je goed bent in negatief denken, dan feliciteer ik je! Want kennelijk weet je te bereiken waar je je geest op focust. Heel goed! Nu moet je alleen nog de andere kant op oefenen. Als je dat doet, dan zul je doelen bereiken waar je je beter bij voelt.

Met negatief denken kijk je naar wat je niet wilt dat gebeurt. Je gedachten zijn een filter waarmee je de werkelijkheid ziet en evalueert.

Dus ga positiever denken, dan wordt je wereld mooier!

Negatieve gedachten trekken meer negatieve gedachten aan.

Een soort negatieve zonnebril…

Als je je concentreert op negatieve gedachten, filter je alle ervaringen door die negatieve bril. Hierdoor  zijn alle positieve gebeurtenissen niet meer zichtbaar. En daarmee heb je je negatieve doel bereikt – meestal onbewust.

Daarom is negatief denken een zelfvervullende voorspelling, die meestal uitkomt. Postief denken is dat trouwens ook…

Negatieve gedachten trekken meer negatieve gedachten aan. Langzamerhand wordt je meegetrokken en wordt het steeds moeilijker positief te denken

Toch zijn sommige mensen nog steeds verbaasd als ze met negatief denken geen positief resultaat behalen. Als je verder zoekt, kom je er meestal achter dat dit te maken heeft met hun focus.

Negatieve gedachten gaan je nooit een positief resultaat brengen.

Met negatief denken een positief resultaat verwachten is hetzelfde als een sloophamer gebruiken om een gebouw op te bouwen. Die twee gaan gewoon niet samen.

Natuurlijk is het menselijk om negatief te denken. Je ontkomt er gewoon niet aan. Maar je hoeft er geen hobby van te  maken. Elke keer dat het je lukt iets positiever te denken, komt je iets dichter bij wat je wilt.

Want negatief denken betekent dat je niet meer in contact bent met je hart, maar met je verstand. Je bent niet meer in contact met een goed gevoel, met liefde of met vreugde. Je bent in contact met twijfel, angst en onzekerheid.

Want begrijp goed dat negatief denken altijd komt vanuit angst. Wanneer we angst hebben (en wie heeft dat niet soms?), willen we graag de controle uitoefenen.

Je denkt dat je met negatieve gedachten controle uitoefent op het probleem, maar dat is helaas niet zo. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je juist niet handelt en dingen uitstelt. Positieve gedachten zorgen ervoor dat je actie onderneemt.

In essentie wordt negatief denken veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.
Hoe meer vertrouwen in jezelf, hoe makkelijker het is om positief te zijn.

Waarom is het zo moeilijk om negatieve gedachten te doorbreken?

Als je mensen vraagt waarom het zo lastig is om negatieve gedachten te doorbreken, dan zeggen ze dat het een gewoonte is, dat het automatisch gebeurt.

En dat klopt.

Ergens in het verleden heb je een beslissing gemaakt dat negatief denken ervoor zorgt dat je verantwoordelijk omgaat met een probleem. Dat je niet teleurgesteld wordt als het niet lukt. Dat jij zelf je grootste criticus bent en dat je daardoor voorkomt dat je anderen teleurstelt.

Negatief denken is niet realistisch.

Misschien hebben mensen je wijsgemaakt dat negatief denken realistisch is.

In de traditionele psychologie werd optimisme gezien als een afwijking. Men vond dat optimistische mensen de neiging hadden hun kop in het zand te steken en moeilijkheden te negeren. Het leek beter om je zorgen te maken zodat je niet voor verrassingen kwam te staan.

De vraag is of dat een goede strategie is.

Het doel is bereikt (je komt niet voor verrassingen te staan), maar het middel (zorgen maken, negatief denken) maakt je niet gelukkiger. Heeft dat zin?

Hoe kun je beginnen met positief denken?

Als je jezelf jarenlang hebt geconditioneerd om negatief te denken, dan moet er een wonder gebeuren wil je dit plotseling anders gaan doen.

En dat wonder is mogelijk en heet… hard werken! Door regelmatig te oefenen, creëer je de wonderen waar je om vraagt.

Zie het als de grote piramides van Egypte: het lijken wonderen, maar het is gewoon het resultaat van hard werken: blok voor blok op elkaar leggen totdat er een onbreekbaar fundament ontstaat. Bij positief denken hoef je gelukkig geen complete piramide te bouwen. Een paar stevige stenen voor een fundament, zijn meestal voldoende.

Oefenen met negatieve gedachten loslaten.

Waar je op concentreert, wordt sterker. Als je veel sport, wordt je lichaam sterker. Zo werkt het ook met negatieve of positieve gedachten.

Door veel te oefenen wordt het steeds makkelijker om positief te denken. Maar je moet wèl oefenen. Door één keer te sporten heb je niet meteen een gespierd lichaam!

Op een gegeven moment bereiken je positieve gedachten een kritische massa. Dat wil zeggen dat je gedachten automatisch positief worden, zonder dat je er veel moeite voor doet.

Dit bereik je alleen door veel te oefenen en er mee bezig te zijn.

Als je denkt ‘dat is veel werk, daar heb ik geen zin in,’ dan raad ik je aan om de paragraaf ‘Negatieve gedachten zijn het grootste struikelblok op weg naar succes’ nog eens te lezen.

Zodat je inziet hoeveel negatief denken je kost. Zodat je weet dat je eigenlijk geen keuze hebt!

De snelste weg naar positief denken.

De online training ‘Nooit Meer Zorgen Of Stress‘ is speciaal ontwikkeld om je te helpen positiever te denken – snel, praktisch en eenvoudig. Je hoeft alleen deze lessen in je op te nemen en de vragen en oefeningen te volgen.

Dan zul je merken dat het grootste deel van je negatieve gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnt!

Wat positief denken je oplevert.

Heb je enig idee hoeveel moeite je hebt gedaan om automatisch negatief te denken? Om automatisch de beperkingen en nadelen te zien in plaats van de mogelijkheden en voordelen?

Als je jarenlang energie hebt gestoken in negatief denken, wat zou je dan kunnen bereiken als je al die energie stopt in positieve gedachten?

Alles zou compleet veranderen: je relaties zullen makkelijker gaan, je zult meer ontspannen zijn, je doelen zullen makkelijker worden bereikt en je zult een positiever zelfbeeld hebben.

Het enige wat je hoeft te doen is je bewust te zijn van je negatieve hersenkronkels en deze om te buigen in positieve gedachten.

Altijd negatief denken over jezelf, waarom doe je dat?

Als mensen negatief denken over het leven of over andere mensen, dan denken ze ook negatief over zichzelf. Negatief over jezelf denken hoort daarbij. Gegarandeerd! Dus hoe zit het met jou? Denk je wel eens: 

“Ik moet altijd alles negatief zien. Waarom ben ik zo negatief? Waarom denk ik altijd negatief? Waarom kost het me zoveel moeite positief te zijn?”

Nou, dan ben je niet de enige!

Altijd negatief denken is een kwestie van oefenen. Een negatief ingesteld persoon denkt niet: “Nou, ik ga de rest van mijn leven negatief denken over mijzelf.” Negatieve mensen zijn zeker geen domme mensen. Het is gewoon een gewoonte geworden. ‘Ik ben negatief’ is een soort identiteit geworden. Het voelt als de waarheid.

Voorbeelden van negatief denken zijn:

 • Waarom zit alles toch tegen?
 • Waarom zijn andere mensen zo moeilijk?
 • Waarom doen anderen het beter dan ik?

Dat zijn negatieve vragen waar je vanzelf een negatief antwoord op krijgt. Dat kan niet anders! Wil je negatieve gedachten stoppen? Wil je negatieve gedachten over jezelf loslaten? Wil je negatieve gedachten ombuigen in positieve gedachten?

Dan moet je echt jezelf betere vragen gaan stellen. Een positieve vraag geeft altijd een positief antwoord!

Voorbeelden van positieve vragen:

 • Wat is er goed aan deze situatie?
 • Waar ben ik wel blij mee?
 • Wat is het eerste dat ik ga veranderen?

Zo krijgt negatief denken over jezelf geen kans. Hoe zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten? Nou, gewoon, door jezelf betere vragen te stellen!

Goede vragen om te stoppen met negatief denken

De volgende vragen kun je stellen in elke situatie waarin negatieve gedachten bij je opkomen. Elke vraag brengt je automatisch in een positieve richting. Aan jou om de ingeslagen weg verder te volgen.

1. Wat wil ik eigenlijk?
2. Wil ik me zorgen maken over het probleem – of zoeken naar een oplossing?
3. Wat is in de huidige omstandigheden de beste oplossing?
4. Hoe kan ik dat realiseren?
5. Wat moet ik doen om een eerste stap te zetten?
6. Wie kan me helpen?
7. Hoe zou ik me voelen als ik het resultaat bereik wat ik wil? Hoe trots en blij zou ik zijn?

Negatieve gedachten staan stil, positieve gedachten brengen een resultaat! Negatief denken verlamt, maar actie inspireert!

Dus bevrijd jezelf van negatieve gedachten. Alleen jij kunt het doen. Maar DAT je het kunt, staat vast.

Als je daarnaast 20% van je tijd besteed aan het probleem en 80% aan de oplossing, dan gaan er wonderen gebeuren!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Minder angst – 3 effectieve tips

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Laat je zorgen los – 7 tips

 • Michael schreef:

  Ik ben behoorlijk positief ingesteld maar zodra ik alleen ben komen allemaal dingen in mijn hoofd naar boven wat mij helemaal gek maakt wat ik in het verleden heb mee gemaakt is er een manier om daar mee om te leren gaan?

  • Beste Michael,

   Zeker. Er is een andere manier om naar je verleden te kijken. Door er anders tegenaan te kijken (gebeurtenissen uit het verleden een andere betekenis te geven), laat de emotionele lading van die gedachten los, waardoor je meer rust en vrijheid ervaart. Dat is wel een proces waar je de tijd voor moet nemen, maar als je het geduld kunt opbrengen om zo meer inzicht te creëeren, dan kun je zo het verleden ook echt achter je laten en meer genieten van het heden :)

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/verwerk-het-verleden/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • Michael schreef:

    Frank bedankt voor je reactie maar ik ben al bij een phsychiater en alles geweest maar ook zij kon niks voor mij betekenen

    Michael

 • Vindt het een mooi, fijn artikel. Ik had meer uitleg en onderbouwing nodig over positief denken, ben blij dat dat erin staat – kan ik verder.

  • Fijn zo Juva – en veel succes! :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hoi Frank,

  Dit betekend dus dat je tijdelijk met je bewuste tegen je onbewuste moet ingaan. Negatief (onbewust) vervangen voor positief (bewust).
  Zodat dit positief uiteindelijk onbewust wordt.

  Klopt dit?

  Bedankt

  • Beste GVR,

   Ja, zo kun je het zeker zien! Als je merkt dan je last hebt van negatieve gedachten, dan draai je onbewust een negatief patroon. Door dit patroon bewust te onderzoeken, kun je het loslaten voor een positiever patroon. Dat is op dat moment nog redelijk ‘verstandelijk’. Maar door dit nieuwe positieve patroon te gaan herhalen, wordt het een automatisme en zakt het daarmee naar het onbewuste niveau. Daar en dan vindt de werkelijke transformatie plaats.

   Daarom zeggen ze:
   “Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.”

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Anoniem schreef:

  Is bewust positief zijn niet per definitie negatief .

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >