Te veel controle in je relatie werkt averechts. Minder jaloezie in je relatie is de oplossing, want jaloezie in een relatie zorgt voor afstand.

Ben je erg jaloers in je relatie? Ben je bang dat je partner vreemdgaat? Of heb je zelf een partner die erg jaloers is? Wil je graag de controle in je relatie?

Jaloezie komt voort uit de behoefte te controleren en uit een gebrek aan vertrouwen.

Dus hoe kun je dit oplossen?

Behoefte aan controle in je relatie. Waarom hebben we dat?

De behoefte aan controle is normaal. We willen allemaal invloed uitoefenen op onze omgeving. Maar soms slaat het te ver door en zijn we krampachtig bezig om onze partner te controleren. Dat werkt niet. Sterker, het werkt nooit. Laat de controle los.

Iemand laat zich niet controleren. Jij ook niet. Iedereen wil een bepaalde mate van vrijheid en niemand wil in een keurslijf zitten. Bovendien, en dit schrijf ik vaker, kun je andere mensen niet veranderen.

Het is óf accepteren óf afscheid nemen. Misschien lukt het om een ander positief te beïnvloeden, maar iemand zal niet plotseling een fundamenteel andere persoon worden. Ook niet door wat jij of ik zeggen.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Controle in je relatie -hoe ontstaat jaloezie?

Ik heb veel relaties op de klippen zien lopen doordat één van de partners erg jaloers was. Jaloezie werkt averechts: het veroorzaakt vaak precies waar je bang voor bent. Te veel controle is je relatie gaat je nooit helpen dichter bij elkaar te komen.

De kern van jaloezie in een relatie is dat je je partner niet voldoende vertrouwt. Als je bang bent dat de ander vreemdgaat, dan is dat eigenlijk een gebrek aan vertrouwen, nietwaar?

Het gebrek aan controle in een relatie is dus niet het probleem. Het èchte probleem is het gebrek aan vertrouwen in een relatie.

Waar komt dat gebrek aan vertrouwen nu vandaan?

Geen vertrouwen door eerdere ervaringen.

Als je ooit bedrogen bent door een ex-partner, dan neem je dat mee naar de volgende relatie. Voor de meesten van ons is het een schok om te ontdekken dat de ander is vreemdgegaan. Het is moeilijk om dan weer een nieuwe partner te vertrouwen.

Maar de vraag is: is je nieuwe partner ook iemand die je zal bedriegen? Hopelijk is dat niet het geval. En dan doe je zo iemand onrecht aan door die persoon niet te vertrouwen, hoe begrijpelijk ook. Je partner kan er ook niets aan doen dat je ex is vreemdgegaan. Projecteer de kenmerken van je vorige relatie niet op je nieuwe relatie. Ze zijn niet vergelijkbaar.

Geen vertrouwen door eigen onzekerheid.

Als je denkt dat iedereen knapper, slimmer of interessanter is dan jij, dan ben je snel jaloers. Overal zie je bedreigingen, overal zie je concurrentie. De vraag is: klopt dit wel?

Er is een reden dat je partner voor jou heeft gekozen. Als je gelooft dat je interessant genoeg bent, dan hoef je je niet druk te maken. Dan ben jij gewoon de beste keuze voor je partner en mag hij of zij blij met je zijn.

Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder jaloezie of behoefte aan controle.

Hoe minder controle in je relatie, hoe meer gelijkwaardigheid, hoe meer acceptatie.

En liefde? Wel, liefde en acceptatie zijn één. Liefde is de afwezigheid van weerstand, het is het totaal accepteren van de ander zoals deze is.

Nergens in deze beschrijving zie je de woorden ‘weerstand, controle of veranderen’ staan, toch?

Liefde is het tegenovergestelde van controle, liefde is het tegenovergestelde van jaloezie.

Het effect van jaloezie.

Helaas werkt jaloezie niet. Het brengt je eerder wat je niet wilt. Als je partner vreemd wilt gaan, dan doet hij of zij dat toch wel. Daar kun je niets aan veranderen en je kunt het ook niet voorkomen. Dit maakt jaloezie wel begrijpelijk, maar nooit de oplossing voor het probleem. Die oplossing ligt het ontwikkelen van meer vertrouwen: vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de ander.

Als iemand jaloers is, merk je vaak dat de ander afstand neemt. Hij of zij raakt geïrriteerd door de jaloezie en gaan dan op zoek naar meer vrijheid. Degene die jaloers is denkt dat jaloezie de relatie hechter maakt, maar het omgekeerde is het geval: er ontstaat juist meer afstand. En afstand leidt op de lange duur tot afscheid.

Laat los wat je niet kunt controleren.

Jaloezie levert dus niets op en verslechtert de relatie alleen maar. Een beetje jaloezie is niet slecht en betekent juist een compliment voor je partner. Je zegt daarmee dat je om de ander geeft en hem of haar niet wilt verliezen.

Toch is het is veel fijner om helemaal niet jaloers te zijn. Hiermee geef je het signaal dat je je partner vertrouwt. En dat je overtuigd bent van je eigen kwaliteiten. Dat is een geweldig compliment voor de ander en voor jezelf!

Minder controle in je relatie – Los op wat er ontbreekt.

Als je het gevoel hebt dat je je huidige partner niet kunt vertrouwen, dan moet je dit oplossen. Ga een goed gesprek aan en vertel wat je voelt. Zeg wat je in de ander waardeert en zeg eerlijk waar je bang voor bent. Laat het niet tussen jullie in hangen.

Is je partner juist jaloers, leg dan uit dat hij of zij geen enkele reden daarvoor heeft en vertel waarom je van hem of haar houdt. Geef de ander de bevestiging dat je voor hem of haar hebt gekozen. Dat is wat hij of zij wil horen.

Wil je minder controle en jaloezie in je relatie?
Daar kun je zelf iets aan doen!

Deze e-cursus gaat je daar bij helpen:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt