3 Geheimen van goede relaties

Deze drie tips verbeteren je relaties op elk gebied: Kies de juiste mensen om je heen en laat de rest los. Geniet van de mooie momenten en focus op wat je waardeert in de ander. Accepteer wat je niet kunt veranderen en geniet van de verschillen. Fijne relaties zijn een bron van energie! Dit zijn de drie geheimen van goede relaties:

1. Maak de juiste keuze.

Kies de mensen waar je je goed bij voelt en laat de rest los. Er zijn genoeg leuke mensen op de wereld, dus waarom zou je jezelf beperken? Je bent niet verplicht met iemand om te gaan. Of heb je soms een contract getekend? Er zijn genoeg leuke mensen, maar er is niet genoeg tijd om iedereen te leren kennen. Dus gebruik je kostbare tijd voor gezonde relaties waar je van opknapt.

Oh, als ik je kon vertellen hoe belangrijk het was te kiezen voor de juiste mensen! Tachtig procent van een relatie wordt bepaald door de juiste keuze voor de juiste persoon. Maak de juiste keuze en je hoeft nog maar twintig procent bij te sturen. Maak de verkeerde keuze en je moet continu bijsturen. Dat voelt als fietsen op vierkante banden…

Al mijn vriendschappen en relaties hebben me één ding geleerd: ik herken direct of iemand me energie geeft (en natuurlijk andersom ook). Alle energiekostende relaties laat ik los of neem ik afstand van. Als iemand in je privéleven je te veel energie kost en je neemt geen afstand, dan heeft dat slechts één oorzaak: je waardeert jezelf niet genoeg. Als je jezelf meer zou waarderen, laat je automatisch los wat je niet goed doet voelen.

Het eerste geheim van goede relaties is te kiezen voor de mensen waar je van opknapt en de rest los te laten…


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

2. Geniet van de mooie momenten en vergeet de andere.

Ik geef toe: mijn vriendin en ik hebben soms meningsverschillen: Zij wil links en ik wil rechts; zij wil stad en ik natuur; zij wil een serie en ik een film. We zijn gewoon anders – en toch hebben we een heleboel overeenkomsten. We denken hetzelfde over de fundamentele basis van een relatie: acceptatie, begrip en communicatie.

Heb je ooit een relatie gehad waarin je continu oude koeien uit de sloot haalde? “Jij doet altijd dit en gisteren deed je het weer, terwijl je vorige week had gezegd dat…” Dodelijk vermoeiend, nietwaar? Alsof je een lijstje bijhoudt van andermans gebreken. Vergeet de meningsverschillen en concentreer je op de mooie momenten. Vergeet het oud zeer en creëer nieuwe vreugde.

Wat is de reden dat jullie een relatie hebben? Wat heeft jullie tot elkaar aangetrokken? Wat hebben jullie gemeen? Waar je je aandacht op richt, wordt altijd sterker. Dus wat wil je dat sterker wordt: De verschillen of de overeenkomsten? De tranen of de lachbuien? De ups of de downs? Focus op wat je in elkaar waardeert, dan krijg je – niet toevallig- meer dingen die je waardeert…

Het tweede geheim van goede relaties is te waarderen wat je hebt en niet te veel bezig te zijn met wat er ontbreekt…

3. Accepteer wat je niet kunt veranderen.

Elke keer als ik iemand zie worstelen met een relatie, is het omdat een van beiden vindt dat de ander moet veranderen. Sommige mensen denken dat een persoon een stuk klei is dat alleen nog in de juiste vorm moeten kneden. En na tien jaar komen ze erachter dat dit niet werkt. Geen wonder: mensen zijn geen stukje klei, want de meesten hebben een ruggengraat!

Blijf gewoon jezelf en laat de ander ook in diens waarde, dat scheelt een hoop energie en frustratie. Als iemand je vertelt dat je het nooit goed doet, antwoordt dan: “ Ja, het is afzien met mij. Het zit je ook niet mee hè? Je kunt me natuurlijk altijd nog inruilen, hoewel de garantie inmiddels wel verlopen zal zijn.” Hopelijk begrijpen ze de ironie!

Er is een groot voordeel dat de ander niet hetzelfde is als jij. Je wilt toch niet de hele dag tegen je evenbeeld aankijken? Dat lijkt me nogal saai: jullie zouden het altijd eens zijn, je zou niets van de ander kunnen leren, er zou niets meer zijn om over te praten. Als je op zoek bent naar je evenbeeld, loop dan even naar de badkamer, want daar hangt een spiegel…

Het derde geheim van goede relaties is de ander te accepteren zoals deze is. Want wat je geeft, krijg je meestal ook terug…

Bron van energie.

Goede relaties – met wie dan ook – zijn een feest. Het is een van de grootste bronnen van energie. Uiteindelijk is het leven een optelsom van ervaringen – en de meeste ervaringen deel je met anderen. Zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, geniet van de gedeelde momenten en accepteer de verschillen.

Zijn dit geheimen? Niet voor de mensen die al goede relaties hebben. Als je dit ook wilt, bestel dan de volgende e-cursus:

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Slimmer communiceren in relaties – 3 tips

Kwetsbaar opstellen – goed of slecht?

Heb ik een gezonde relatie of relatieproblemen?

  • Anoniem schreef:

    Ik kan toch niet mijn eigen kinderen in de steek laten????

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >