fbpx

Jezelf onderzoeken – maar hoe? De 3 stappen van zelfonderzoek

Jezelf onderzoeken is niet eng. Het is juist de enige weg naar een gelukkig leven. Maar alleen als je het op de juiste manier doet!

Als je jezelf onderzoekt met begrip voor jezelf en zonder oordeel, gaat alles veranderen in je leven. Er zijn 3 niveaus van zelfonderzoek. Je moet de juiste volgorde aanhouden en de inzichten in dit artikel gebruiken. Dat ga je je heel erg goed voelen!

Maar eerst de vraag:

Is jezelf onderzoeken niet eng?

Sommige mensen willen zichzelf helemaal niet onderzoeken. Dat vinden ze eng! Ze zijn bang dat ze allerlei negatieve kanten van zichzelf ontdekken die ze nog niet kenden.

Dat is natuurlijk begrijpelijk, want zelfonderzoek is natuurlijk een beetje eng. Maar met de tips die ik je geef, wordt het juist heel makkelijk en zul je er een heel goed gevoel aan overhouden.

Want zonder jezelf te onderzoeken, is het heel moeilijk ooit gelukkig te worden.

Maar eerst de vraag: waarom zou je zelf onderzoeken? Waarom zou je daar überhaupt aan beginnen?

Waarom zou je jezelf onderzoeken?

Wel, de eerste reden is dat je eigen persoonlijkheid bepaalt of je leven lekker loopt of niet. En met je eigen persoonlijkheid bedoel ik je karakter, je gevoelens, je gedachten, je overtuigingen, je ideeën. Dus je hele persoonlijkheid, alles wat je denkt, zegt of doet.

Je persoonlijkheid bepaalt alles in je leven. Dus waarom zou je dat niet onderzoeken?

Als je het niet onderzoekt, dan loop je rond op deze aarde zonder enige houvast. Je weet dan niet wie je werkelijk bent, wat je beweegt, wat je motiveert en wat je tegenhoudt.

Hoe kun je dan in hemelsnaam het leven leiden dat je graag wilt?

Kortom, de kwaliteit van je leven is 100% afhankelijk van hoe goed jij jezelf kent. En dat is weer 100% afhankelijk van jezelf onderzoeken.

Nu weet je hoe belangrijk dit is!

Jezelf onderzoeken – waarom ben je daar bang voor?

Waarom vinden we het zo eng om onszelf te onderzoeken? Dat is omdat wij mensen van alles wegstoppen. We houden niet van oncomfortabele gevoelens, we voelen ons slecht als we onzeker zijn. We denken liever niet te diep na over dingen waar we ons niet zeker over voelen.

En dat is natuurlijk een hele hoop!

Want we hebben de neiging om voortdurend weg te lopen voor onze problemen. We gaan liever Netflixen dan dat we een uurtje gaan navelstaren. We kopen liever iets nieuws of nemen nog een glas alcohol of stuk chocolade, dan dat we serieus gaan kijken naar wie we zijn en wat we willen.

Dus de gemiddelde mens is – plat gezegd – eigenlijk en beerput vol onverwerkte emoties en spanningen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wees niet bang van voor zelfonderzoek, je mag zwak zijn!

Natuurlijk is dat afhankelijk van hoe positief je in het leven staat en wat je hebt meegemaakt. Natuurlijk is het absoluut menselijk om dingen weg te stoppen. Natuurlijk is het niet zwak. Je mag best wel extra bagage aan onverwerkte gevoelens hebben, want dat hebben we bijna allemaal.

Maar wees er niet bang voor! Ga het onderzoeken!

Want als je dit niet doet, dan blijf je in het duister rondtasten. Zo kun je nooit groeien als persoon. De enige manier om te groeien als persoon, is om juist te kijken naar alles wat je hebt weggestopt en hebt genegeerd. De enige manier om te groeien, is juist door jezelf te onderzoeken…

… er is geen andere weg.

Dus je moet als het ware door het ongemak heen, voordat je je beter kunt voelen. Je moet een klein beetje pijn gaan onderzoeken, voordat je die weggestopte spanning kunt loslaten.

Maar hier is de belofte:

De belofte van zelfonderzoek.

Als je doorzet en jezelf gaat onderzoeken, dan komt er gegarandeerd meer energie en meer positiviteit naar boven. Dan ga je je gegarandeerd beter voelen. En dit zeg ik als iemand die ruim 25 jaar bezig is geweest met actief zelfonderzoek.

Natuurlijk heb je daar geen 25 jaar voor nodig, maar in mijn geval was het een soort uit de hand gelopen hobby!

Ik merkte dat hoe meer ik mezelf onderzocht, hoe beter ik mezelf leerde kennen. Hoe beter ik mijn spanningen los kon laten en hoe meer energie, positiviteit, geluk en vreugde ik ervaarde in mijn leven.

Misschien is zelfonderzoek niet makkelijk, maar het is absoluut -100% gegarandeerd – de moeite waard!

Hoe kun je nu precies jezelf onderzoeken?

Of beter gezegd: hoe kun je nu jezelf onderzoeken op een fijne manier? Want we hoeven onszelf natuurlijk niet te martelen. Dat is een misverstand. We kunnen onszelf onderzoeken op een hele fijne, ontspannen manier.

Hier is wat je nodig hebt:

De beste manier om jezelf te onderzoeken, is door het te doen MET begrip voor jezelf en MET geduld.

Wat bedoel ik hiermee?

Zelfonderzoek zonder begrip is gedoemd te mislukken.

Zelfonderzoek zonder begrip voor jezelf wordt een marteling. Dan ga je jezelf alleen maar veroordelen. Maar ga je jezelf onderzoeken met begrip en zonder oordeel, dan zie je dat je gewoon maar een mens bent. Dat je zwakheden mag hebben. Dat je angsten mag hebben. Dat je spanningen hebt weggestopt en dat je problemen hebt genegeerd – en dat dit allemaal prima is…

Begrip voor jezelf wil zeggen dat je jezelf onderzoekt zoals je naar de goede vriend of vriendin zou luisteren, als die tegen problemen aan loopt. Wat je ook vindt in je zelfonderzoek, heb er begrip voor. Je mag alles voelen, je mag alles vinden, je mag alles denken, het hoort er allemaal bij.

Dus heb begrip voor wat je tegenkomt in je zelfonderzoek. Sterker nog: wij zijn er blij mee! Want je kunt alleen ‘iets doen’ met wat je hebt onderzocht. Wat je wegstopt, kun je nooit meer veranderen in je leven. Maar het zal je leven wel beïnvloeden…

Heb geduld met het proces van zelfonderzoek.

Je zult ook geduld moeten hebben met het proces van zelfonderzoek. Jezelf onderzoeken doe je niet in vijf minuten, daar heb je echt wat langer voor nodig. Misschien is het zelfs een levenslang proces. Elke keer als je iets verandert in je leven, word je weer een andere persoon.

Dus heb geduld met het proces. Het heeft zo lang nodig als het nodig heeft. En heb vooral ook geduld met jezelf! Je kunt niet verwachten dat je jezelf binnen vijf minuten doorgrond hebt. Of dat je jezelf binnen vijf minuten verandert.

Er is geen enkele haast. Zolang je leeft heb je plezier van het proces van jezelf onderzoeken!

Hier zijn de stappen om jezelf te onderzoeken:

Stap 1 – Bepaal wat je wilt.

We kijken te vaak naar wat we niet willen. We zijn te veel bezig met verplichtingen en wat andere mensen van ons verwachten. Wat de maatschappij vindt dat we moeten doen. In de tussentijd vergeten we compleet wat we zelf willen.

Dus begin daar eens mee, want dat geeft je gegarandeerd een goed gevoel.

Bepaal wat je wilt, onderzoek waar je vrolijk van wordt, bekijk wat je energie geeft. Wat je leuk vindt, waar je enthousiast van wordt, wat je een goed gevoel geeft – het maakt niet uit wat dat is.

Bepaal wat je wilt, los van wat andere mensen daarvan vinden.

Hij doet er niet toe of andere mensen dat ook leuk vinden. Het maakt niet uit of je ouders dit van je verwachten. Het is niet belangrijk of dit ‘normaal’ is. Het gaat er alleen maar om te onderzoeken wat jij wilt, op elk gebied van je leven.

Dus wat wil je in je relaties, in je werk, qua hobby’s, met je gezondheid? Wat inspireert of fascineert je? Dit is het eerste gedeelte van het zelfonderzoek. Als we dit niet weten, heeft het ook geen zin om verder te gaan met de tweede stap:

Stap 2 – Onderzoek wat je tegenhoudt.

Nu komt het gedeelte dat iets lastiger is. Onderzoek wat je tegenhoudt. Bekijk waar je bang voor bent. Ontdek waar je persoonlijke uitdaging ligt. Dat is eigenlijk heel simpel. Bekijk gewoon wat je tegenhoudt te doen wat je wilt.

Dat is bijna altijd een gedachte of een emotie.

Bijvoorbeeld: je zou heel graag je eigen bedrijf beginnen, maar je bent bang dat je niet genoeg kennis hebt. Of je zou heel graag iemand mee uit willen vragen, maar je bent bang dat de ander je niet leuk genoeg vindt.

Beperkende gedachten houden je tegen.

Dit zijn allemaal beperkende gedachten. Die gedachten geven je een gevoel of emotie (ik weet niet genoeg of ik ben niet leuk genoeg). Nu kun je twee dingen doen: je kunt het gevoel onderzoeken, of je kunt de gedachten onderzoeken. Meestal is het makkelijker om eerst de gedachten te onderzoeken. Dat verandert automatisch ook je gevoel over een situatie.

Dus onderzoek de gedachten zoals ze hierboven zijn beschreven – of zoals jij ze ervaart. Klopt die gedachte wel? Kun je er ook op een andere manier tegenaan kijken? Is het echt wetenschappelijk bewezen, of verzin je het alleen maar?

Zo ontdek je dat wat je dacht dat de waarheid was, alleen maar een negatieve gedachte was. Dat is goed nieuws, want nu kun je iets beters verzinnen!

Stap 3 – Bepaal wie je bent.

Dit is het derde stap. Ik kan hier een compleet boek over schrijven en je kunt je leven lang onderzoeken wie je bent. Maar ik zal je een paar decennia van zelfonderzoek besparen:

Wie je bent is wie je denkt dat je bent.

Dit geldt voor de meeste mensen.

Ik bedoel hiermee dat wie je bent, het resultaat is van wat je gelooft. Wat je gelooft over jezelf, of andere mensen, over wat leuk is, over het leven, over hoe dingen zouden moeten gaan, over hoe mensen zich zouden moeten gedragen, enzovoort enzovoort.

Wie ben je nu eigenlijk?

Die hele verzameling gedachten en overtuigingen bepalen jouw persoonlijkheid en karakter. Dus wil je iets veranderen aan jezelf? Verander dan waar je in gelooft.

Onderzoek wat je gelooft over jezelf. Zo ontstaat er automatisch ruimte voor een nieuw geloof. Waar jij je nog beter bij voelt.

Op het einde van je zelfonderzoek kom je erachter dat je iets bent dat veel dieper ligt dat welke gedachte ook. Als je op dat niveau bent, dan kun je je zelfonderzoek stoppen. Dan hoef je niets meer te geloven en ben je vrij van je gedachten.

Maar tot dat moment bepalen je gedachten je leven, in elk opzicht. Dus kun je ze maar beter onderzoeken en negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten.

Conclusie.

Negatieve gedachten veroorzaken de meeste spanning in je leven. Zelfonderzoek gaat je helpen die spanning los te laten en je weer vrij en positief te voelen. Als je positief denkt over jezelf, over anderen, over de wereld en over je leven, dan is er geen enkel probleem meer.

Dit zelfonderzoek is niet moeilijk en je zult er een leven lang plezier van hebben!

Deze online training gaat hierbij helpen:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>