Verwerk het verleden

Het echte verleden is lucht, maar in je hoofd is het nog springlevend. Dus hoe wil je het herinneren? Als een mislukking of als een succes? Als een nare gebeurtenis of als een waardevolle les? De manier van kijken bepaalt hoe je je voelt. Herschrijf je verleden op de manier waar jij je goed bij voelt.

Verander je manier van kijken.

De manier waarop je naar je verleden kijkt, bepaalt hoe je je over dat verleden voelt. De een ziet een slechte prestatie van vroeger als falen. De ander ziet die ‘mislukte’ prestatie als een belangrijke les:  “Ik kan het toch niet altijd goed doen? Ik heb ervan geleerd. De volgende keer doe ik het anders.” De manier van kijken naar je verleden bepaalt hoe je je voelt.

Uiteraard zijn we geen robots en hoeven we niet enthousiast te worden van vervelende gebeurtenissen. Negatieve emoties horen immers ook bij het leven. Maar in bijna alles hebben we een keuze: “Kijken we met een zwarte, of met een roze bril naar wat ons is overkomen?” Laten we ons verleden los of nemen we het elke dag weer mee naar het heden?

Het elastiek wat oprekken.

Als je een echt trauma hebt opgelopen, raad ik je aan een psycholoog te bezoeken. Als coach houd ik me meer bezig met het heden en de toekomst. Toch worden we allemaal gevormd door ons verleden. Dit artikel is geen vervanging voor persoonlijke begeleiding, maar geeft je hopelijk extra steun en vertrouwen. Ons verleden is als een elastiek dat ons terugtrekt naar vroeger. Laten we dat elastiekje wat oprekken, zodat je meer ruimte krijgt voor een positief gevoel. Hier gaan we:

Herschrijf je verleden.

Je verleden is gebeurd en zit nu alleen nog in je hoofd. Nergens anders – in de werkelijkheid is het allang passé. Zonder te denken zou je niet eens terug kunnen gaan naar het verleden, tenzij je extra briljant bent en je eigen tijdmachine hebt uitgevonden. Als ons verleden puur in ons hoofd zit, dan kunnen we het ook daar veranderen. Die mogelijkheid hebben we, want het zijn onze gedachten, nietwaar?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


We hebben altijd de mogelijkheid ons verleden te herschrijven. Daar bedoel ik mee dat je in essentie de negatieve conclusies vergeet en de positieve ervaringen herinnert. Wij hebben immers de mogelijkheid zelf te bepalen waar we onze aandacht op richten. Dat doe je nu ook al, dus waarom niet met je verleden?

Alles wat je herinnert is selectief.

Denk eens terug aan een mooie vakantie. Wat je je herinnert, is waarschijnlijk positief: het prachtige strand, de mooie steden, het leuke gezelschap, de overvloed aan vrije tijd, lekker uitslapen, nieuwe avonturen beleven, enzovoort. Dat je vliegtuig vertraging had of dat de airco in de slaapkamer niet werkte, daar ben je inmiddels niet meer zo mee bezig.

Zo werkt het ook met het verleden: je geheugen is zeer selectief. Laten we er dan voor zorgen dat we ons verleden herinneren zoals we het willen herinneren. Is dat zelfbedrog? Misschien wel, maar dan is het herinneren van uitsluitend de slechte ervaringen uit het verleden ook zelfbedrog. En als we onszelf voor de gek houden (en dat doet iedereen), kunnen we dat maar beter zo positief mogelijk doen.

Denk aan je verleden, met name aan de situatie die je dwars zit. Vraag jezelf af:

1. Wat is de les?

Nare ervaringen zijn vervelend, maar nog vervelender is als we er niet van leren. Want dan maken we steeds weer dezelfde fouten. Wees dat voor en leer zo snel mogelijk wat de les is van het verleden: Moet je meer kiezen voor jezelf? Moet je stoppen je te omringen met mensen die niet goed voor je zijn? Moet je meer je eigen weg gaan? Moet je meer vertrouwen op je eigen gevoel?

2. Kan ik het loslaten dat ik het anders had moeten doen?

Als ik terugkijk naar mijn leven, heb ik veel fouten gemaakt, net zoals de meeste mensen. Sommige dingen heb ik gewoon hopeloos verprutst! Maar goed, dat is nu makkelijk in te zien. Toen had ik die kennis en dat inzicht niet. Ik accepteer dat ik die fouten heb gemaakt. Heb ik een andere keuze? Het is toch immers de werkelijkheid? Door iets niet te accepteren vergroot je alleen maar de weerstand in je hoofd.

3. Hoe kan ik er positief naar kijken?

Als je worstelt  met je verleden, wedden dat je dan focust op wat er niet goed is gegaan? Wedden dat je vergeet wat er wel goed ging? Probeer die focus weer in balans te brengen. Wat ging goed? Wat werkte wel? Waarin ben je gegroeid?

Toen ik een motorongeluk kreeg, lag ik een tijd in het ziekenhuis. Een ijzeren pin door mijn schouder, een maand plat liggen en geen buitenlucht: niet een van mijn beste ervaringen. Maar het ongelofelijke voordeel van die situatie was, dat ik door al die vrije tijd begon te lezen over zelfontwikkeling. Twintig jaar later heb ik daar nog elke dag plezier van. Het was achteraf een van de beste ervaringen die me is overkomen.

Ik kan het ook verschrikkelijk vinden dat het is gebeurd. Ik kan klagen dat ik nog steeds niet op mijn rechterzij kan liggen. Maar ik kan er ook voor kiezen op mijn linkerzij te slapen en blij zijn dat ik voor de rest gezond ben. Want dat is ook de realiteit.

Een tuinhark op je neus.

Herschrijf je verleden op de manier zoals jij het wilt herinneren. Herschrijf je verleden op de manier waarop jij je er goed bij voelt. Herschrijf je verleden op de manier die jij verdient. Het echte verleden is stof en lucht. Niemand kan het nog veranderen. Maar het verleden in je hoofd is van jou. En jij – en jij alleen – bepaald hoe je dat verleden herinnert.

Een voorbeeld dat ik vaak in de gesprekken met mijn cliënten aanhaal, is deze: Stel dat je op een tuinhark stapt en je de steel op je neus krijgt. Niet prettig, dat geef ik toe. Maar waarom zou je in je hoofd dat moment continue terughalen? Waarom zou je in gedachten die pijn weer willen voelen? Zo kunnen we elke dag bezig zijn met die tuinhark. Maar in werkelijkheid was het een eenmalige gebeurtenis. Laten we het verleden loslaten – en de les onthouden: pas op met tuinharken. Niet alleen in de werkelijkheid, maar ook in je gedachten!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Beste Frank, Die tuinhark tegen je hoofd is idd niet fijn heb ik gemerkt, dus hier kan ik zeker iets mee! Bedankt!

 • Hallo Frank, ik heb je verhaal over hoe je het verleden vergeet gelezen en ben blij dat ik dit heb gelezen. Verleden week is er iets gebeurt waarvan ik heel veel negatieven en stressvolle momenten kreeg.
  Dit kwam door wat ik allemaal heb meegemaakt met m’n moeder. Vorige week was er iets gebeurt tussen haar en mijn stiefvader waardoor ik heel veel negatieve energie kreeg.
  Het is wel altijd door anderen dat ik die negatieve energie voel, maar door dit verhaal opende ik wel een beetje mijn ogen. Want VOOR dit verhaal werd ik nogal gek, ik at niet tot zelden (soms 3 dagen).
  Ik zat alleen te stressen, maar nu weet ik hoe je het verleden een beetje ‘vergeet’.
  Bedankt hiervoor
  Met vriendelijke groet, T.

 • Dank voor je bericht op internet.
  Eigenlijk vertel je niks nieuws en toch…..het leven heeft mij geleerd me te focussen op het negatieve. Alleen zo kon ik overleven. Zo kon ik dingen voor zijn. Alleen zo kn ik ervoor zorgen dat het me niet onverwachts toch raakt. Ik heb me dus gefocusseerd op die hark. Hoe kon ik anders voorkomen dat ik er weer op ga staan?
  Dacht ik tenminste.

  Ik weet onderhand dat ik daardoor ook veel mooie dingen gemist heb.
  Onlangs zei iemand tegen me.
  Hoe kun je nou verwachten dat je een bloemen tuin aantreft terwijl je alleen maal onkruid zaait. We oogsten wat we zaaien niet waar.

  Ik heb bijna 40 jaar zo geleefd. Ik vind het moeilijk om het roer om te gooien.
  Ik wil het heel graag. Maar op de een of andere manier lukt het maar steeds niet.
  Oude gewoontes leer je niet zo makkelijk af. Zoals hier gesteld. Was het maar waar.

  Als je nog advies hebt in deze. Dan hou ik me aanbevolen.

  Groetjes Tr

 • Beste Trudi,

  Verandering is inderdaad lastig, maar twee dingen gaan je helpen:

  1. Inzien dat de oude manier niet meer voor je werkt.
  2. De bereidheid om te oefenen met en nieuwe manier.

  Het is een illusie dat alles met 1 keer oefenen verandert, maar door ermee te oefenen zal alles veranderen…
  Deze e-cursus kan je daarbij helpen als je dat wilt.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Antonia schreef:

  Ik zoek geregeld antwoorden op sommige vragen in jullie geluk naar succes en ik heb er enorm veel aanzowel ivm het werk (sociale sector )dan mijn prive Alvast bedankt voor de duidelijke definissies en trucs
  vriendelijke groetjes

 • Beste Antonia,

  Fijn dat te horen en graag gedaan :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Bedankt voor jouw inzicht. Het is helemaal zo wat je schrijft.
  Maar ik vind het lastig bij mij: op de manier hoe dingen zich hebben voorgedaan. omdat ik het niet had verwacht van mijn eigen mensen. En dat is pijnlijk. En het kan duren voor je overheen bent. Ik ben er zoveel bewust van waarover je schrijft. En toch!!
  Het gebeuren loopt nog in alles van mij door en dat is ook moeilijk voor mij. Het lijk wel op een nasleep.Mijn les heb ik wel geleert, en doe ook veel anders.En toch maakt het me af en toe boos. Ik ben nog in de omgeving van mijn mensen. Bij hun is het alsof het over is en ze doen gewoon tegen me. Ik doe mijn best om erover heen te stappen.

  Fijne tijd!

  Grgr. Lucia

 • Hallo,
  Ik heb een helle groot fout gemaakt. Gisteren (vrijdag) rij ik naar huis voor mij fietste 2 vrienden voor mij. Ik ging een foto maken en naar een andere vriendin sturen. Nu weten de 2 vrienden dat en ze zijn boos op mij en ik weet dat het fout was en dat ik het niet moest doen, maar ik deed het toch. een vriend wil mij niet meer zien. Maar we zitten in dezelfde klas. En dat heb ik haar verteld dat ik het niet moest doen. Wat Moet ik doen, help mij om deze probleem op te lossen.
  Groetjes van Beau

 • Beste Beau,

  Als je weet dat je iets fout hebt gedaan, bied dan je verontschuldigingen aan, vraag je vriend wat je moet doen om het weer goed te maken – en doe dat dan :)

  Veel succes en vriendelije groet,
  Frank

 • Michaela schreef:

  Goedenavond…het klopt allemaal..maar het is niet zo makkelijk om alles van slechts naar positief te veranderen…ik ga het proberen…ik hoop dat het mij gaat lukken…dankjewel voor een advies groetjes Michaela

 • Beste Michaela,

  Dat klopt, makkelijk is het niet. Maar moeilijk is niet onmogelijk. En moeilijk wordt makkelijker als je veel oefent :)

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Angelique schreef:

  Hoi Trudy,
  Ik herken je verhaal. Wat mij heeft geholpen is begrip voor mezelf opbrengen. Ik heb bijvoorbeeld moeite met vertrouwen, en mezelf altijd “gedwongen” toch te vertrouwen op anderen ook al zei mijn gevoel iets anders. Ik ben terug gegaan in mijn verleden, begreep waarom ik moeite heb om te vertrouwen, erken dat ik daar moeite mee heb en ben nu is staat om te accepteren dat ik daar de tijd voor mag nemen, én dat ik naar mijn gevoel kan luisteren, had ik dat eerder gedaan, had ik mezelf heel wat verdriet kunnen besparen. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat doordat ik dit alles kon inzien, ik begreep dat ik niet op mezelf vertrouwde. Ik kon daar eerder echter niet bij omdat ik mezelf dwong naar anderen te luisteren en op hen te vertrouwen, terwijl ik alleen op mezelf hoefde te vertrouwen. :-)
  Sterkte groetjes Angelique

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >