Verwerk je verleden

Het echte verleden is lucht, maar in je hoofd is het nog springlevend. Dus hoe wil je het herinneren? Als een mislukking of als een succes? Als een nare gebeurtenis of als een waardevolle les? De manier van kijken bepaalt hoe je je voelt. Herschrijf je verleden op de manier waar jij je goed bij voelt.

Verander je manier van kijken.

De manier waarop je naar je verleden kijkt, bepaalt hoe je je over dat verleden voelt. De een ziet een slechte prestatie van vroeger als falen. De ander ziet die ‘mislukte’ prestatie als een belangrijke les:  “Ik kan het toch niet altijd goed doen? Ik heb ervan geleerd. De volgende keer doe ik het anders.” De manier van kijken naar je verleden bepaalt hoe je je voelt.

Uiteraard zijn we geen robots en hoeven we niet enthousiast te worden van vervelende gebeurtenissen. Negatieve emoties horen immers ook bij het leven. Maar in bijna alles hebben we een keuze: “Kijken we met een zwarte, of met een roze bril naar wat ons is overkomen?” Laten we ons verleden los of nemen we het elke dag weer mee naar het heden?

Het elastiek wat oprekken.

Als je een echt trauma hebt opgelopen, raad ik je aan een psycholoog te bezoeken. Als coach houd ik me meer bezig met het heden en de toekomst. Toch worden we allemaal gevormd door ons verleden. Dit artikel is geen vervanging voor persoonlijke begeleiding, maar geeft je hopelijk extra steun en vertrouwen. Ons verleden is als een elastiek dat ons terugtrekt naar vroeger. Laten we dat elastiekje wat oprekken, zodat je meer ruimte krijgt voor een positief gevoel. Hier gaan we:

Herschrijf je verleden.

Je verleden is gebeurd en zit nu alleen nog in je hoofd. Nergens anders – in de werkelijkheid is het allang passé. Zonder te denken zou je niet eens terug kunnen gaan naar het verleden, tenzij je extra briljant bent en je eigen tijdmachine hebt uitgevonden. Als ons verleden puur in ons hoofd zit, dan kunnen we het ook daar veranderen. Die mogelijkheid hebben we, want het zijn onze gedachten, nietwaar?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

We hebben altijd de mogelijkheid ons verleden te herschrijven. Daar bedoel ik mee dat je in essentie de negatieve conclusies vergeet en de positieve ervaringen herinnert. Wij hebben immers de mogelijkheid zelf te bepalen waar we onze aandacht op richten. Dat doe je nu ook al, dus waarom niet met je verleden?

Alles wat je herinnert is selectief.

Denk eens terug aan een mooie vakantie. Wat je je herinnert, is waarschijnlijk positief: het prachtige strand, de mooie steden, het leuke gezelschap, de overvloed aan vrije tijd, lekker uitslapen, nieuwe avonturen beleven, enzovoort. Dat je vliegtuig vertraging had of dat de airco in de slaapkamer niet werkte, daar ben je inmiddels niet meer zo mee bezig.

Zo werkt het ook met het verleden: je geheugen is zeer selectief. Laten we er dan voor zorgen dat we ons verleden herinneren zoals we het willen herinneren. Is dat zelfbedrog? Misschien wel, maar dan is het herinneren van uitsluitend de slechte ervaringen uit het verleden ook zelfbedrog. En als we onszelf voor de gek houden (en dat doet iedereen), kunnen we dat maar beter zo positief mogelijk doen.

Denk aan je verleden, met name aan de situatie die je dwars zit. Vraag jezelf af:

1. Wat is de les?

Nare ervaringen zijn vervelend, maar nog vervelender is als we er niet van leren. Want dan maken we steeds weer dezelfde fouten. Wees dat voor en leer zo snel mogelijk wat de les is van het verleden: Moet je meer kiezen voor jezelf? Moet je stoppen je te omringen met mensen die niet goed voor je zijn? Moet je meer je eigen weg gaan? Moet je meer vertrouwen op je eigen gevoel?

2. Kan ik het loslaten dat ik het anders had moeten doen?

Als ik terugkijk naar mijn leven, heb ik veel fouten gemaakt, net zoals de meeste mensen. Sommige dingen heb ik gewoon hopeloos verprutst! Maar goed, dat is nu makkelijk in te zien. Toen had ik die kennis en dat inzicht niet. Ik accepteer dat ik die fouten heb gemaakt. Heb ik een andere keuze? Het is toch immers de werkelijkheid? Door iets niet te accepteren vergroot je alleen maar de weerstand in je hoofd.

3. Hoe kan ik er positief naar kijken?

Als je worstelt  met je verleden, wedden dat je dan focust op wat er niet goed is gegaan? Wedden dat je vergeet wat er wel goed ging? Probeer die focus weer in balans te brengen. Wat ging goed? Wat werkte wel? Waarin ben je gegroeid?

Toen ik een motorongeluk kreeg, lag ik een tijd in het ziekenhuis. Een ijzeren pin door mijn schouder, een maand plat liggen en geen buitenlucht: niet een van mijn beste ervaringen. Maar het ongelofelijke voordeel van die situatie was, dat ik door al die vrije tijd begon te lezen over zelfontwikkeling. Twintig jaar later heb ik daar nog elke dag plezier van. Het was achteraf een van de beste ervaringen die me is overkomen.

Ik kan het ook verschrikkelijk vinden dat het is gebeurd. Ik kan klagen dat ik nog steeds niet op mijn rechterzij kan liggen. Maar ik kan er ook voor kiezen op mijn linkerzij te slapen en blij zijn dat ik voor de rest gezond ben. Want dat is ook de realiteit.

Een tuinhark op je neus.

Herschrijf je verleden op de manier zoals jij het wilt herinneren. Herschrijf je verleden op de manier waarop jij je er goed bij voelt. Herschrijf je verleden op de manier die jij verdient. Het echte verleden is stof en lucht. Niemand kan het nog veranderen. Maar het verleden in je hoofd is van jou. En jij – en jij alleen – bepaald hoe je dat verleden herinnert.

Een voorbeeld dat ik vaak in de gesprekken met mijn cliënten aanhaal, is deze: Stel dat je op een tuinhark stapt en je de steel op je neus krijgt. Niet prettig, dat geef ik toe. Maar waarom zou je in je hoofd dat moment continue terughalen? Waarom zou je in gedachten die pijn weer willen voelen? Zo kunnen we elke dag bezig zijn met die tuinhark. Maar in werkelijkheid was het een eenmalige gebeurtenis. Laten we het verleden loslaten – en de les onthouden: pas op met tuinharken. Niet alleen in de werkelijkheid, maar ook in je gedachten!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt