,

Waarom positief denken alleen niet werkt

Alleen positief denken werkt niet. Je zult eerst je zorgen los moeten laten. Hoe laat je je zorgen los? Laat de controle los en ontwikkel vertrouwen in jezelf en in je toekomst, dat zijn de sleutels. Lees waarom we ons zorgen maken en wat we eraan kunnen doen.

Een tijd geleden kreeg ik een mooie reactie op de e-cursus ‘Nooit meer zorgen of stress’:

“Ik werd altijd een beetje kriebelig van dat positieve denken en als ik tegen mezelf zei dat ik positief moest denken, lukte het juist niet.
Ik was me er niet zo van bewust, maar ik was op een gegeven moment altijd negatieve scenario’s aan het uitdenken, waardoor ik een tobberig en angstig persoon aan het worden was en dus negatief. Precies zoals je omschrijft in je cursus: ik was een kei geworden in rampscenario’s. Dat had ik alleen zelf niet in de gaten.

Jouw e-cursus vond ik zo duidelijk dat het kwartje ineens bij me viel. Waarom heeft niemand dat eerder zo aan me uitgelegd? Dank je wel dus daarvoor. Ik ben hartstikke tevreden.”

Positief denken alleen lost niets op.
Het mooie van deze reactie vind ik dat deze duidelijk maakt dat positief denken alleen niet werkt. Zie het als het opstijgen met een luchtballon. Je kunt nog zo graag willen zweven, maar wat houd je aan de grond? De ballast, nietwaar? In ons geval zandzakken gevuld met zorgen. Als je die zorgen niet kwijtraakt, helpt positief denken ook niet. Hoe hard je het ook probeert.

Doemdenken, rampscenario’s en zorgen.
De term doemdenken werd voor het eerst door het cabaretduo Van Kooten en De Bie gebruikt, als reactie op de algehele somberte van de jaren 70. Volgens Wikipedia is een kenmerk van doemdenken dat het zichzelf waarmaakt. Je trekt als het ware de situatie naar je toe die je juist niet wilt ervaren.

Waarom maken we ons dan zorgen? We weten toch het niets oplost? Desondanks houden we ons bezig met wat we niet willen, omdat:
–      We denken daarmee controle te kunnen uitoefenen op de situatie.
–      We zo geen actie hoeven te ondernemen en dus niet kunnen mislukken.
–      We zo aandacht van anderen krijgen (als we dat willen).

Je hoeft niet alle drie deze redenen te hebben als je je zorgen maakt. Maar meestal is het wel één van deze drie.

Hoe kom je af van je zorgen? Hoe voorkom je doemdenken?
Ik kan je niet het hele recept geven in één artikel. Daarvoor raad ik je aan de e-cursus ‘Nooit meer zorgen of stress’ te bestellen: daar wordt alles tot in detail uitgelegd en worden meer dan 40 verschillende oefeningen gegeven om je hierbij te helpen.

Een paar van de inzichten die je gaan helpen zijn deze:

Besef dat het alleen maar gedachten zijn:
Je denkt, voelt en doet, maar je bent niet je gedachten, noch je gevoelens, noch je acties. Je kunt ze veranderen als je wilt. Door ze te veranderen krijg je andere resultaten. En dus minder stress en zorgen.

Met denken alleen los je niets op.
Om je uitdaging aan te gaan en je probleem op te lossen zul je iets moeten doen.
Vaak is de beslissing zelf het moeilijkst en vind je hierna vanzelf de stappen die je kunt nemen. Zolang je luistert naar je eigen gevoel, dat je feilloos vertelt of dit een goede beslissing is, kun je eigenlijk niet mislukken. Die beslissing is immers een gevolg van wat jij wilt.

Ontwikkel vertrouwen in de toekomst.
Wat er ook gebeurt, je zult uiteindelijk een oplossing vinden voor de uitdagingen die je tegenkomt. Dat heb je tot nu toe ook gedaan. Het heeft geen zin je daar zorgen over te maken, omdat je niet exact weet wat er gaat gebeuren. Wat er ook gebeurt, je vindt er wel een oplossing voor. Vertrouw op je eigen kracht en geloof in je toekomst.

Laat de controle los.
Laat het los. Accepteer dat je op deze aarde en in dit leven niet alles kunt controleren. Dat sommige dingen anders lopen dan je denkt. Realiseer je dat door ontspannen te zijn, dingen juist vaak beter lopen dan je verwacht.
Ontspannen zijn en realiseren dat dingen anders lopen, kost nog altijd veel minder energie dan je zorgen maken zodat alles gaat zoals je wilt.

Zet je gedachten uit.
Als het lastig is om zorgen uit je gedachten te zetten, kun je er ook voor kiezen om je gedachten zelf uit te zetten.
Als je je gedachten tijdelijk uitschakelt, maak je je automatisch geen zorgen meer, nietwaar? Zorgen maken zonder denken is onmogelijk.
Ga uit je hoofd en in je gevoel. Voel dit moment. Kijk om je heen en voel, zie en hoor wat er gebeurt. Waar zijn je zorgen nu? Ze zijn er niet: ze verdwenen toen je je concentreerde op dit moment.

Word positiever in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Ze blokkeren je geluk en succes. Laat je stress los met deze online training en voel je weer ontspannen en positief. De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Laat de stress los en kies voor ontspanning

Wat zijn jouw ervaringen met positief denken?
Werkt het voor jou? Of heb je er moeite mee?

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. GRATIS E-BOEK | ONLINE TRAINING

0 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.