Bewijsdrang – ik moet mezelf bewijzen – is de zoektocht naar erkenning. Jezelf bewijzen is positief, maar heeft ook een keerzijde. Als je vindt dat je nooit genoeg doet, stel jezelf dan de volgende vragen:

– Voor wie doe ik dit allemaal?
– Wanneer is het genoeg?
– Wat wil ik hiermee bereiken?
– Wat hoop ik uiteindelijk te krijgen?

Erken en waardeer eerst jezelf, dat scheelt een hoop energie!

Bewijsdrang kan positief zijn.

Jezelf willen bewijzen kan heel positief zijn. Het zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf haalt. Het zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen, dat je verder groeit en dat je veel mooie dingen creëert. Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je verder groeit. Allemaal positief, nietwaar?

Maar er is ook een keerzijde aan bewijsdrang. Sommige mensen die ik spreek zijn erg succesvol, vergeleken met de ‘gemiddelde’ mens. Toch missen ze geluk, tevredenheid en mentale ontspanning.

Ik kan zoveel meer!

Ze zijn altijd bezig te presteren, voortgedreven door een denkbeeldig stemmetje dat hen opjaagt. Ze zijn meestal niet zo tevreden met wat ze al hebben bereikt. “Ik kan zoveel meer!” denken ze…

Wel, misschien hoef je niet meer te doen. Misschien moet je jezelf alleen wat meer accepteren! Het eerste lost weinig op, maar het tweede verandert alles in je leven!

Je hoeft niet meer te doen, je hoeft alleen jezelf te accepteren.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Een innerlijke onrust.

Als je ze vraagt waarom ze altijd op weg zijn naar meer, dan hoor je het volgende:

1. Ik heb zelden het gevoel dat ik genoeg doe.
2. Als ik te weinig presteer, dan schiet ik tekort.
3. Ik wil niet onderdoen voor anderen.
4. Ik moet het maximale uit mezelf halen.
5. Als ik niets doe, dan blijf ik stilstaan.

Kennelijk zit er een innerlijke onrust die hen voortdrijft. Ze vergelijken zichzelf continu – hetzij met anderen, hetzij met persoonlijk ideaalbeeld. Zolang ze het idee hebben dat ze zichzelf aan het bewijzen zijn, voelen ze zich goed. Maar als ze een mindere dag hebben of als anderen het beter doen, dan voelen ze zich tekort schieten.

Waar doe je het allemaal voor?

Als je jezelf hierin herkent, is mijn vraag: “Waar doe je het allemaal voor?” Al je inspanningen, al je opofferingen, waar doe je het voor? Of nog specifieker:

1. Voor wie doe je het allemaal?
2. Wanneer is het genoeg?
3. Wat hoop je uiteindelijk te bereiken?

Voor wie doe je het allemaal? Doe het je het voor jezelf, of doe je het voor anderen? Sommige opvoeders, zoals ouders of leraren, gaven misschien veel kritiek en weinig complimenten. Daardoor hebben we permanent het idee gekregen dat we het altijd beter moeten doen. Wellicht hoor je nog het stemmetje van een van je ouders: “Denk maar niet dat dit zo bijzonder is. Kijk maar naar je broer/zus, die doet het veel beter…”

Laat de verwachtingen los.

Vergeet alle verwachtingen van anderen, dat is hun verantwoordelijkheid, niet de jouwe. Als ik had gedaan wat anderen vonden dat ik moest doen, dan had ik nu een baan gehad die ik niet leuk vond, een relatie gehad die me geen energie gaf en een leven gehad dat niet bij mij paste. Je bent hier om te voldoen aan je eigen verwachtingen, het is immers jouw leven…

Over je eigen verwachtingen gesproken: wat verwacht je van jezelf? Dat je altijd maximaal moet presteren? Dat je een verbeterde versie van jezelf moet worden? Dat je moet voldoen aan een zelfbedacht ideaalbeeld? Vergeet het allemaal en zie de realiteit: je bent zoals je bent en dat is prima. Je wordt nooit perfect en gelukkig hoeft dat ook niet. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn…

Wanneer is het genoeg?

Heb je dat jezelf ooit afgevraagd? Weet je wat je moet doen om op het punt te komen dat je tevreden kunt zijn en kunt genieten van wat je hebt bereikt? Dit heeft niets te maken met anderen, dit heeft puur te maken met je eigen verwachtingen. Succes is niet iets dat je vergelijkt met anderen, succes zit in je eigen hoofd. Alleen jij bepaalt of je je succesvol voelt.

Wat hoop je te krijgen?

Uiteindelijk is bewijsdrang de zoektocht naar erkenning. We willen gewaardeerd worden, we willen horen dat we het goed hebben gedaan. In de kern zijn we op zoek naar het gevoel dat we de moeite waard zijn. Daar draait het toch om? We willen van onze ouders, vrienden of familie horen: “ Goh, jij doet het goed zeg! Ik ben trots op je!” En we zijn bereid heel veel te doen voor dat gevoel…

Er is alleen één probleem: Je loopt de kans dat je het nooit zult horen. Als je ouders gul waren met complimenten, dan hadden ze dat al veel eerder laten blijken. Ik hoop voor je dat iedereen je vertelt dat ze blij zijn met je prestaties. Dat je de finish hebt gehaald en je jezelf nooit meer hoeft te bewijzen. Zodat je nu eindelijk kunt ontspannen en kunt genieten. Maar wat als dat niet gebeurt?

Stap uit de tredmolen!

Kortom, zoeken naar externe erkenning is zinloos. Je zult nooit van iedereen horen dat je het goed doet. Je zult nooit perfect zijn. Je zult nooit je einddoel (blijvende erkenning) bereiken. Als je jezelf moet bewijzen, omdat anderen je dan vertellen dat je de moeite waard bent, dan ben je als een hamster in een tredmolen: je rent, maar komt nooit bij die finish.

Stap eruit! Realiseer je dat je een illusie najaagt. Draai het om en besluit vanaf nu dat:

1. Je het goed genoeg doet.
2. Je de moeite waard bent.
3. Je jezelf erkent en waardeert.
4. Je prestaties niet je eigenwaarde bepalen.
5. De verwachting van anderen hun verantwoordelijkheid is, niet de jouwe.
6. Je stopt met het najagen van een ideaalbeeld.
7. Je geniet van wat je hebt bereikt.

Erken en waardeer jezelf.

Je wilt jezelf bewijzen om erkenning te krijgen, nietwaar? Draai het hele proces om: Geef eerst jezelf erkenning en waardering. Persoonlijk verwacht ik niets van mezelf: Ik hoef niet beter te worden, ik hoef anderen niet voorbij te streven, ik hoef mezelf niet op te jagen, ik hoef niet eens mijn doelen te bereiken. Oh wacht, er zijn toch twee dingen die ik van mezelf verwacht: dat ik mezelf blijf en dat ik gelukkig ben. Daar draait het toch uiteindelijk om?

Mezelf bewijzen gaat altijd uit van een tekort, van een gebrek – van mijzelf. Het is gewoon een andere vorm van onzekerheid. Mijn stelling is: Je bent al prima, precies zoals je bent. Je hebt genoeg gedaan, je bent al de moeite waard. Waardeer jezelf. Door jezelf te waarderen krijg je zelfvertrouwen. Dan doe je nog steeds je best – maar niet omdat er iets ontbreekt, maar omdat je ervan geniet!

Wil je minder bewijsdrang en meer zelfvertrouwen? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt