Laat je boosheid los!

Er zijn drie manieren om met boosheid om te gaan. Je kunt het opkroppen, je kunt het uiten of je kunt het onderzoeken. Boosheid onderzoeken is een eerste stap naar loslaten. Als het je lukt je boosheid los te laten, voel jij je beter. Je doet dit dan ook niet voor een ander – je doet het voor jezelf. Wil je gelijk krijgen of wil je gelukkig zijn?

Waar zijn we boos over?

Ik geef toe: er zijn een hoop dingen om boos over te zijn. De wereld is niet volmaakt en er is een hoop onrecht op deze planeet. We zijn zelden boos op dieren, planten of de grond waar we over lopen. We zijn vooral boos op andere mensen. Zij zijn de oorzaak van onze woede, frustratie, irritatie en stress.

Soms zijn het de mensen in je naaste omgeving: Je partner die iets stoms zegt, je collega die irritant is of je baas die jou wil domineren. Of het zijn onbekenden: degenen die je afsnijden in de file, voordringen in de supermarkt of iets schrijven op internet wat je bloed doet koken. En dan hebben we het nog niet eens over de criminelen, de oplichters of de oorlogsmisdadigers aan de andere kant van de wereld!

Dat hadden ze nooit mogen doen!

In de kern is boosheid altijd te wijten aan één gedachte: “Dit had niet mogen gebeuren!” Variaties daarop zijn: “Dit had hij niet mogen zeggen! Dit had zij niet mogen doen!” Of: “De politiek moet zich hier niet mee bemoeien. De wereld is ziek. De maatschappij is verrot.”

We kunnen er gewoon niet bij dat iemand zich zo gedraagt. Het staat haaks op alles waar we in geloven. Het is het tegenovergestelde van wat wij zouden doen. Het is gewoon niet te begrijpen! Begin je je al een beetje druk te maken? Denk je al aan dingen die je dwars zitten? Laten we eens kijken naar drie manieren om hier mee om te gaan:

Manier 1: Opkroppen en inslikken.

Veel mensen maken zich wel ergens druk over, maar doen er niets mee. Ze kroppen hun boosheid op, ze slikken hun woede in. Het grote nadeel hiervan is dat het niet gezond is. Opgekropte woede slaat zich op in het lichaam. Het verkrampt de spieren, stagneert je innerlijke energie en blokkeert de organen.

Spanning en stress zijn het gevolg. Als de spanning lang genoeg aanhoudt, kan het doorwerken op je gezondheid. Eén keer een steen op je maag of een brok in je keel is niet erg, maar elke dag? Dat is een recept voor ziekte. Omdat de boosheid niet wordt verwerkt, blijft het terugkomen. Wat niet wordt verwerkt of opgelost, herhaalt zich…


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Manier 2: Gooi je boosheid eruit!

Een andere manier om met boosheid om te gaan, is het te uiten. Je zegt gewoon wat je dwars zit! “Ik zeg wat ik op mijn lever heb, ik heb mijn hart niet op de tong.” Het grote voordeel is dat de boosheid dan je lichaam verlaat. Het krijgt niet de kans zich op te slaan en je gezondheid te beïnvloeden. Beter voor je lever, beter voor je hart, nietwaar?

Het nadeel is wel dat je omgeving daar negatief op reageert. Het kan betekenen dat je meer conflicten krijgt. Er zit natuurlijk een mooie balans tussen alles inslikken – en direct met een botte bijl op iemand inhakken. In uitersten zit altijd spanning, in de balans zit altijd rust. Alleen jij bepaalt waar jouw natuurlijke balans ligt.

Manier 3: Onderzoeken en loslaten.

De derde manier om met woede om te gaan, is het te onderzoeken. Wat veroorzaakt je boosheid? Is het de gedachte: “Dat had niet mogen gebeuren!”? Hoe begrijpelijk dat ook is, het is helaas gebeurd en je kunt het niet meer veranderen. Er zit heel veel weerstand is die gedachte (het had anders moeten zijn). Als je deze kunt loslaten, zet je de eerste stap naar verwerking.

Laat de boosheid naar anderen toe los. Misschien denkt je: “Dat kan ik niet. Ik kan niet vergeven wat die ander me heeft aangedaan! Ik kan niet vergeten dat ze me dit hebben geflikt!” Dat hoeft ook niet, dat bepaal je natuurlijk zelf. Toch wil ik je één hele goede reden geven om die boosheid los te laten. Sterker nog – het is de beste reden om je woede los te laten:

Wie raak je nu eigenlijk?

Met boosheid beschadig je nooit een ander, maar meestal jezelf. Ik las ooit ergens: “Woede is als het gooien van een hete steen. Je denkt dat je de ander raakt, maar je verbrandt ook je eigen handen.” Hoe waar! Boosheid en woede slaan zich op in je lichaam. Het beïnvloedt jouw gezondheid, het geeft jou een negatief gevoel, het veroorzaakt spanning in jouw geest en in jouw lichaam. Het veroorzaakt spanning en stress.

Dus de beste reden om je boosheid los te laten, heeft niets te maken met een ander. Het gaat om jou en je doet dit dan ook voor jezelf. Zoals ze zeggen: “The best revenge is living well.” Maak een goed gevoel je prioriteit nummer één. Gun het jezelf je boosheid los te laten. Als je dat lukt, dan maak je ruimte voor een goed gevoel. Wil je gelijk krijgen of wil je gelukkig zijn?

Wil je minder stress en meer ontspanning? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met spanning – 3 manieren

Zijn positieve mensen naïef?

Bewust leven door Mindfulness

 • johanne schreef:

  Hallo Frank.
  Ik vind dit een erg mooi artikel omdat dit voor mij op het moment erg bezig houd. Ik heb al veel meegemaakt, en heb alles wel los kunnen laten. Van mishandeling, moord van me nicht, zelfmoord van de vader van me zoons.
  Ik ben nu al 4 jaar weg bij de vader van mijn dochter. Hij heeft mij EN me kinderen, geestelijk erg veel pijn gedaan. En juist ook omdat hij mijn kinderen zoveel pijn heeft gedaan kan ik het niet loslaten. Ik weet dat het moet, omdat het veel beter zou zijn voor mijn gezondheid en mijn geluk, en omdat het niks oplost.
  Maar heb de manier nog niet gevonden dat ik dit kan loslaten, terwijl ik het zo graag zou willen.

 • Wat zou dat fijn zijn om van mijn boosheid af te komen.We hebben 5 jaar lang alles gedaan voor de turkse vriendin waar mijn zoon mee samenwoonde. Huis betaald vacanties school tandarts kapper etc.op de dag dat hun baby 3 weken oud was is zij opeens vertrokken terug naar haar familie waar ze voor was weggelopen.Een keer heb ik mijn kleinzoon vast mogen houden en nu is er geen contact meer.Ik ben zo boos op haar en heb zo veel verdriet. Ook als ik mijn zoon zie doet mijn hart pijn, hij heeft alles voor haar gedaan en nu mag hij geen contact met zijn zoontje.Hoe kan ik omgaan met deze woede?

  • Beste Gea,

   Ik kan me voorstellen dat je dat boos maakt.
   Helaas heb je geen enkele controle over de situatie.

   De eerste stap is realiseren dat deze boosheid dus maar één slachtoffer kent: jezelf.
   Waarom zou je jezelf zo pijnigen met iets wat een ander heeft veroorzaakt?

   Dus vraag jezelf: Hoe kan ik wat vriendelijker voor mezelf zijn?

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Ik zou ook zoooo graag mijn boosheid willen uiten, en door te roepen voel ik me dan het meest bevrijd achteraf.
  Maar ik hou me telkens weer in, omdat ik bang heb dat de buren me horen :o

  Dus ik hou altijd rekening met wat de buren denken.
  Tips om toch te schreeuwen zijn welkom. Hoe kom ik die drempel over van dat de buren me zouden kunnen horen?
  Want in principe maakt het toch niet uit, maar ik schreeuw ook enorm hard, daarmee :-)

  • Beste Rein,

   Zet het televisievolume hard, dan valt het minder op.
   5 Minuten is voldoende :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Miranda schreef:

  Hallo Frank,

  Buren van mij hebben hun kat op straat gegooid. Ik ging altijd goed met ze om, maar vind dit zo’n rotstreek. Ze zijn inmiddels ook uit elkaar. Dus ze zullen best zo hun problemen hebben gehad. Maar hij verteld dat die kat ongeluk brengt en zij stond aan mijn deur te liegen dat ze allergisch was geworden voor die kat. Terwijl ik er later achter kwam dat ze gewoon bij iemand anders die een paar straten verder woont ging wonen. En tja ik voel een enorme boosheid en kan het dus niet opbrengen aardig tegen hun te zijn. Hoe pak ik dit aan, Ik hoop op een tip…

  • Beste Miranda,

   Ongeluk ontstaat meer door het niet nemen van de verantwoordelijkheid (in dit geval voor hun kat) dan door de kat zelf. Maar als je niet je verantwoordelijkheid neemt, dan moet je iets of iemand anders de schuld geven, nietwaar? Als iemand iets doet dat bij jou grote weerstand op roept, probeer dan afstand te nemen. Ik denk dat je elke keer dat je ze ziet weer wordt herinnerd aan dit feit en dat geeft jou alleen maar nodeloze spanning. Vermijd ze gewoon, zeg hallo en loop daarna door. Als we boos moeten zijn op alle mensen die iets fouts doen, dan hebben we geen tijd meer over om te genieten van ons eigen leven. Je hoeft niet tegen iedereen aardig te zijn, dus misschien ligt het inzicht meer in dit accepteren dan in het feit dat je aardig moet zijn tegen iemand die je niet aardig vindt… P.S. Wij hebben zelf twee katten uit het asiel gehaald die ook op straat werden gezet. Ze hebben nu een beter huis dan dat ze hadden :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Anoniem schreef:

  Waar is punt 2, de uiting van woede gebleven?

  Misschien moeten we allemaal maar eens een werpcursus gaan volgen zodat die brandende steen toch zijn doel raakt.
  Ik wil heus wel mijn handen verbranden aan een hete steen die ik werp.
  Brandwonden genezen ook en als achteraf mijn geworpen steen de rivier verlegd heeft, dan weet ik op zijn minst dat ikzelf niet steeds gaar moet worden van dat innerlijk ‘koken’. Ik sta liever in vuur en vlam van wat anders.

  Waarom zouden we gelukkig zijn met onvolmaaktheden als men door woede gedreven op zijn minst kan aangeven dat er nog heel wat te verbeteren valt aan bijvoorbeeld informatie verstrekking, tijd verliezen, botheid, ambtenaren, instanties, wetten, ….
  Woede kan toch ook een kracht zijn die verandering teweeg brengt.
  Daarna kan je gelukkig zijn met de verandering.
  Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om verandering te bewerkstelligen maar af en toe kan je best eens op wat muren inbeuken opdat die gelukkigen toch eens wakker schrikken uit hun egoïstische, empathieloze gelukzaligheid en eens rekening gaan houden met anderen. Af en toe eens paal en perk stellen lijkt me verstandiger dan een gelukkige dweil te zijn.

 • Anoniem schreef:

  Precies,
  En anders trek je toch gewoon een paar flinke handschoenen aan als je gooit…….
  Kan je nog een paar x achter elkaar gooien ook.

 • Catharina schreef:

  Hoi Frank,
  Fijn om jou artikelen te lezen!
  Ik ben zelf altijd een heel positief ingesteld persoon. Denk altijd in oplossingen niet in problemen en probeer er het beste van te maken.
  Maar soms gebeurt er wat en dan denk je hoe kan dit?
  Laatst gebeurde er wat tijdens een voetbalwedstrijd van mijn zoontje. De ouders die langs de kant stonden vonden het ook raar. Ik ben dan wel iemand die erop af stapt en vraagt aan de coach waarom hij dat op die manier deed maar gaf eigenlijk geen bevredigend antwoord waarop ik door ging vragen. Dat was bij hem duidelijk tegen het zere been.
  Maar dat was nog niet alles, na afloop van de wedstrijd stonden bijna alle vaders om mij heen die de coach allemaal steunden. “Wat de coach doet is goed, anders moet je zelf coach worden” en werd hard uitgelachen. Het was behoorlijk intimiderend.
  ( De vrouwen hielden wijzelijk hun mond….) Ook begon de coach dingen over mijn zoontje op te noemen waar hij niks aan kan doen. Echt vreselijk, voelde me zo rot en in de steek gelaten. Was boos maar vooral verdrietig.
  Dit gebeuren maalt dus de hele tijd door mijn hoofd. Ik wil ze niet meer ontmoeten en heb het lidmaatschap opgezegd. Mijn zoon vond het gelukkig niet erg en zijn nu op zoek naar een andere sport.
  Het ligt nog vers in mijn geheugen, en voel nog wel verdriet.
  Maar door dit te schrijven heeft het toch al een beetje geholpen.

  • Beste Catharina,

   Misschien maalt het door je hoofd omdat je niet begrijpt waarom mensen zo vervelend kunnen doen. De gedachte die continu omhoog komt is dan: “Waarom zei/deed hij dit?”

   Zoals je jezelf die vraag stelt, keer je weer terug naar dat moment en voel je je rot. Inzicht: die vraag is niet te beantwoorden, dus daarom komt hij elke keer weer terug. Mensen zijn nu eenmaal soms onaangegaam en onvriendelijk. Dus de vraag “Waarom?” kun je nooit beantwoorden als je zelf niet zo bent…

   Haal je schouders erover op, zoek een club die beter bij jou en je zoon past en blijf gewoon je eigen blije zelf. En wees blij dat die mensen zo hebben gereageerd, want daardoor weet je nu dat die cub niets voor jullie is – dat hebben ze je heel duidelijk gemaakt. :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Hallo Frank,
  ik lees je artikelen al heel lang. Ik kom zelf ook weer steeds terug op dit item Laat Je Boosheid Los en ik denk dat ik best graag je cursus wil doen. Het is alleen te duur, het staat er ook al een lange tijd op. Kun je iets voor me betekenen?

  • Beste Drew,

   Is €50 te veel geld om je zelfvertrouwen te vergroten of stress in je leven los te laten? Ik denk het niet. Het probleem is meestal niet dat iets te duur is, maar dat iemand het niet belangrijk genoeg vindt om er in te investeren – en dan is er meestal niet genoeg motivatie. Dat is meestal de werkelijke uitdaging. Misschien is dan een andere manier om jezelf te helpen een betere oplossing :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >