Accepteren en loslaten

Acceptatie geeft ontspanning, loslaten geeft rust. Accepteren en loslaten kan iedereen leren. Het is menselijk om soms moeite te hebben met de realiteit. Maar door ertegen te vechten los je niets op. Dus waar kies jij voor? Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je kunt.

Het grootste gevecht in je leven.

Het grootste gevecht in je leven is het gevecht tegen de realiteit. Je wilt iets veranderen wat je niet kunt veranderen. Als je dit inziet scheelt het je veel spanning en stress. Stress en zorgen worden veroorzaakt door niet te accepteren wat is. De e-cursus Nooit meer Stress en Zorgen gaat hier uitgebreid op in.

Vechten tegen het verleden.

Wat is gebeurd, is gebeurd. Niets in de hele wereld gaat dat veranderen. Geen gedachte of wens maakt het anders. We denken vaak: “Dat had hij nooit mogen doen! Dat had me nooit mogen overkomen! Waarom is het niet anders gelopen?” Maar hij heeft het gedaan, het is me overkomen en het is zo gelopen. Hoe jammer ook, het is de realiteit.

Vechten tegen het heden.

Je kunt wensen dat de zon schijnt, maar als het nu regent, verandert jouw wens helemaal niets. Het is niet alleen de regen die stress veroorzaakt, maar ook onze wens dat de zon moet schijnen. Je creëert extra spanning door niet te accepteren dat het regent. Het gevecht tegen de realiteit kun je nooit winnen.

Vluchten in een fantasie.

Omdat we moeite hebben met de realiteit, vluchten we in fantasie. We fantaseren dat dingen anders waren gegaan. We fantaseren dat mensen veranderen. We fantaseren dat we niet in deze situatie zaten. We fantaseren wat af. En ondertussen gaat de werkelijkheid gewoon door!

Kan ik dan er helemaal niets aan doen?

Natuurlijk wel. Je kunt altijd iets doen. Je kunt nu een oplossing bedenken. Je kunt nu andere acties nemen. Je kunt voortaan betere beslissingen maken. Als de regen me niet bevalt, kan ik een vakantie boeken naar de zon. Als mijn huidige situatie me niet bevalt, kan ik zorgen dat ik een betere situatie creëer.

De controle ligt altijd bij jou. De controle ligt altijd in wat je nu kunt doen. Maar er is geen enkele controle over wat gebeurd is. Ook al is dat slechts een paar seconden geleden. Als je dat inziet, geeft dat bevrijding.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Het voordeel van acceptatie.

Acceptatie geeft rust, ruimte en ontspanning. Je maakt je geen zorgen meer over dingen die je toch niet kunt veranderen. Kun je bedenken hoeveel energie dat zou opleveren? Kun je inzien hoeveel moeite het kost om te wensen dat de realiteit anders was?

Accepteren en loslaten is als zwemmen. Als je de realiteit accepteert, dan zwem je mee met de stroom van het leven. Het leven accepteert wat gebeurt en is gebeurd, want dat is het leven zelf. Alleen de mens verspilt energie door te willen dat het anders was. Met die stroom mee zwemmen kost je veel minder moeite dan proberen er tegenin te gaan.

Prik door de illusie heen.

Vroeger bracht ik veel tijd door (in mijn hoofd) met fantaseren. Ik had moeite met loslaten van vervelende gebeurtenissen. Ik maakte me druk over wat anderen deden. Op een geven moment doorzag ik die illusie: alles gebeurde alleen maar in mijn hoofd, niet in de buitenwereld. In mijn hoofd wilde ik iets of iemand veranderen. In de buitenwereld was het zoals het was.

Herken je dit?

Dat kostte veel mentale energie. Ooit wel eens gemerkt dat je in je hoofd een mentale dialoog voerde met iemand die je heeft gekwetst? Ooit wel eens gemerkt dat je urenlang dacht: “Waarom overkomt mij dit nu weer?”  Ooit wel eens gemerkt dat je situaties uit het verleden wilde veranderen? Dan weet je precies wat ik bedoel. Zeg eens eerlijk: “Heeft dat iets, maar dan ook iets, veranderd aan de situatie?”

Hier gaat het uiteindelijk om: accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je kunt. Is er een andere keuze die beter werkt? Dan hoor ik hem graag. Op het moment dat je inziet dat je bezig bent te fantaseren, kun je besluiten wakker te worden. Je mist te veel mooie dingen door in je hoofd te zitten.

Reality check.

Natuurlijk zijn er veel dingen waar we moeite mee hebben. Ik stel ook niet voor dat je alles van je af laat glijden alsof het lucht is. Zorgen, spijt, verdriet en spanning zijn menselijk. Het enige wat ik voorstel is dat je voor jezelf bepaalt of het goed voor je is. Of je er beter van wordt…

Vraag jezelf: “Wat heb ik nodig om het verleden los te laten? Wat heb ik nodig om de werkelijkheid te kunnen accepteren? Ben ik bereid om te stoppen met dit gevecht tegen de realiteit? Wat wil ik nu eigenlijk: stress of ontspanning? Vasthouden of loslaten? Weerstand of acceptatie?” Ik denk dat ik het antwoord al weet – en ik zou niet willen dat het anders was.


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Heb jij moeite met acceptatie en loslaten?
Hoeveel energie kost je dat?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe je stopt met negatief denken

Maak van je situatie geen probleem!

Hoe kom je af van angst?

 • wat wil je loslaten, een ervaring of een kopje? beide kan je niet loslaten, een ervaring is een herinnering, dus zal altijd blijven bestaan, als het een probleem is zal je het probleem op mogen lossen, accepteren, vergeven
  loslaten van een kopje (materie dus) kan wel maar het kopje blijft bestaan, ook als je het weggooit dan blijf het bestaan, beide kan je dus alleen maar oplossen, loslaten kan niet omdat de materie energie is, een ervaring is ook energie, je blijft ten alle tijden verbonden met die energie, door op te lossen gaat de energie terug naar het grote geheel, de herinnering blijft want die is nodig om te leven, de mens leeft vanuit zijn herinnering

 • anthony schreef:

  beste frank,
  ik ben al meerdere maanden aan het vechten tegen het gevoel van de spanning. Het niet willen voelen , er tegen vechten, er van alles aan willen doen om het niet te voelen. Accepteren, uitdagen, met rust laten etc steeds wil ik weer een oplossing zoeken. verstandelijk weet ik het heel goed maar doordat het gevoel van spanning eigenlijk steeds de bevestiging geeft is het moeilijk te accepteren. Ik ben nu ook je cursus aan het volgen. Heb je nog tips voor mij? ik probeer heel erg mijn best te doen het te accepteren ( misschien wel te hard ) maar dit werkt op dit moment erg averechts.

  • Beste Anthony,

   Als je spanning ervaart en je (verstand) vecht daartegen, dan creëer je eigenlijk een extra laag van weestand (=spanning) bovenop de originele spanning.
   Daardoor blijf je nog meer in de spanning ‘hangen’, in plaats van het op te lossen.

   “Ik moet het accepteren” werkt meestal inderdaad averechts want moeten en accepteren staan haaks op elkaar.
   Ik zou beginnen met acceptatie van wat je voelt. Inderdaad is dat lastig. Het is een kwestie van geluld en oefening, zoals alles :)

   Begin ermee je eigen emoties te accepteren: ze mogen er zijn. Daardoor neemt de extra weerstand (wat ik voel is slecht) af en dat scheelt al een hoop.

   Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/accepteer-jij-al-je-emoties/

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >