Acceptatie geeft ontspanning, loslaten geeft rust. Accepteren en loslaten kan iedereen leren. Het is menselijk om soms moeite te hebben met de realiteit. Maar door ertegen te vechten los je niets op. Dus waar kies jij voor? Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je kunt.

Het grootste gevecht in je leven.

Het grootste gevecht in je leven is het gevecht tegen de realiteit. Je wilt iets veranderen wat je niet kunt veranderen. Als je dit inziet scheelt het je veel spanning en stress. Stress en zorgen worden veroorzaakt door niet te accepteren wat is. De e-cursus Nooit meer Stress en Zorgen gaat hier uitgebreid op in.

Vechten tegen het verleden.

Wat is gebeurd, is gebeurd. Niets in de hele wereld gaat dat veranderen. Geen gedachte of wens maakt het anders. We denken vaak: “Dat had hij nooit mogen doen! Dat had me nooit mogen overkomen! Waarom is het niet anders gelopen?” Maar hij heeft het gedaan, het is me overkomen en het is zo gelopen. Hoe jammer ook, het is de realiteit.

Vechten tegen het heden.

Je kunt wensen dat de zon schijnt, maar als het nu regent, verandert jouw wens helemaal niets. Het is niet alleen de regen die stress veroorzaakt, maar ook onze wens dat de zon moet schijnen. Je creëert extra spanning door niet te accepteren dat het regent. Het gevecht tegen de realiteit kun je nooit winnen.

Vluchten in een fantasie.

Omdat we moeite hebben met de realiteit, vluchten we in fantasie. We fantaseren dat dingen anders waren gegaan. We fantaseren dat mensen veranderen. We fantaseren dat we niet in deze situatie zaten. We fantaseren wat af. En ondertussen gaat de werkelijkheid gewoon door!

Kan ik dan er helemaal niets aan doen?

Natuurlijk wel. Je kunt altijd iets doen. Je kunt nu een oplossing bedenken. Je kunt nu andere acties nemen. Je kunt voortaan betere beslissingen maken. Als de regen me niet bevalt, kan ik een vakantie boeken naar de zon. Als mijn huidige situatie me niet bevalt, kan ik zorgen dat ik een betere situatie creëer.

De controle ligt altijd bij jou. De controle ligt altijd in wat je nu kunt doen. Maar er is geen enkele controle over wat gebeurd is. Ook al is dat slechts een paar seconden geleden. Als je dat inziet, geeft dat bevrijding.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Het voordeel van acceptatie.

Acceptatie geeft rust, ruimte en ontspanning. Je maakt je geen zorgen meer over dingen die je toch niet kunt veranderen. Kun je bedenken hoeveel energie dat zou opleveren? Kun je inzien hoeveel moeite het kost om te wensen dat de realiteit anders was?

Accepteren en loslaten is als zwemmen. Als je de realiteit accepteert, dan zwem je mee met de stroom van het leven. Het leven accepteert wat gebeurt en is gebeurd, want dat is het leven zelf. Alleen de mens verspilt energie door te willen dat het anders was. Met die stroom mee zwemmen kost je veel minder moeite dan proberen er tegenin te gaan.

Prik door de illusie heen.

Vroeger bracht ik veel tijd door (in mijn hoofd) met fantaseren. Ik had moeite met loslaten van vervelende gebeurtenissen. Ik maakte me druk over wat anderen deden. Op een geven moment doorzag ik die illusie: alles gebeurde alleen maar in mijn hoofd, niet in de buitenwereld. In mijn hoofd wilde ik iets of iemand veranderen. In de buitenwereld was het zoals het was.

Herken je dit?

Dat kostte veel mentale energie. Ooit wel eens gemerkt dat je in je hoofd een mentale dialoog voerde met iemand die je heeft gekwetst? Ooit wel eens gemerkt dat je urenlang dacht: “Waarom overkomt mij dit nu weer?”  Ooit wel eens gemerkt dat je situaties uit het verleden wilde veranderen? Dan weet je precies wat ik bedoel. Zeg eens eerlijk: “Heeft dat iets, maar dan ook iets, veranderd aan de situatie?”

Hier gaat het uiteindelijk om: accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je kunt. Is er een andere keuze die beter werkt? Dan hoor ik hem graag. Op het moment dat je inziet dat je bezig bent te fantaseren, kun je besluiten wakker te worden. Je mist te veel mooie dingen door in je hoofd te zitten.

Reality check.

Natuurlijk zijn er veel dingen waar we moeite mee hebben. Ik stel ook niet voor dat je alles van je af laat glijden alsof het lucht is. Zorgen, spijt, verdriet en spanning zijn menselijk. Het enige wat ik voorstel is dat je voor jezelf bepaalt of het goed voor je is. Of je er beter van wordt…

Vraag jezelf: “Wat heb ik nodig om het verleden los te laten? Wat heb ik nodig om de werkelijkheid te kunnen accepteren? Ben ik bereid om te stoppen met dit gevecht tegen de realiteit? Wat wil ik nu eigenlijk: stress of ontspanning? Vasthouden of loslaten? Weerstand of acceptatie?” Ik denk dat ik het antwoord al weet – en ik zou niet willen dat het anders was.


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Heb jij moeite met acceptatie en loslaten?
Hoeveel energie kost je dat?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt