3 Vragen die elk probleem oplossen

Elke uitdaging bevat ook de kiem voor een oplossing. Maar eerst moet je weten wat de oorzaak van je probleem is. Pas dan kun je er ook iets aan veranderen. Zorg ervoor dat een oplossing niet tijdelijk is, maar blijvend. En vraag jezelf: Wat is hier goed aan? Want elke uitdaging heeft ook een voordeel!

Vraag 1: Wat is de oorzaak?

Als je de echte oorzaak van je probleem niet weet, kun je het ook niet oplossen. En wat we niet oplossen, blijft zich herhalen in ons leven. Dus precies weten wat de oorzaak is, is zo belangrijk! Hoe ben je in deze situatie terechtgekomen? Als je dat weet, dan weet je ook wat je moet veranderen om er weer uit te komen…

Dus vraag jezelf af: Ben ik mezelf ergens voorbijgelopen? Heb ik een keuze gemaakt die niet bij me paste? Dat is meestal de oorzaak van onze uitdagingen. Relatieproblemen, werkproblemen, gezondheidsproblemen: het is allemaal het gevolg van keuzes voor mensen of activiteiten die je energie kosten, in plaats van je energie geven.

Vraag 2: Hoe kan ik dit snel en blijvend oplossen?

We hebben de neiging te blijven hangen in onze problemen. We vragen ons af: “Waarom overkomt mij dit nu weer?” Maar die vraag geeft alleen maar een negatief antwoord: “Omdat je het niet goed doet. Omdat je niet slim genoeg bent. Enzovoort, enzovoort.” Dat gaat ten koste van je zelfvertrouwen.

Dus stel jezelf een betere vraag: Hoe kan ik dit zo snel mogelijk oplossen zodat dit niet meer terugkeert als probleem?” Wat je zoekt is een blijvende oplossing, niet een tijdelijk lapmiddel. Ga terug naar de basis: Een stoel met scheve poten kun je opnieuw verven, maar het zal nooit stevig zitten. Vergeet het verven en vervang eerst de poten.

Wat moet je veranderen in de basis?

Vergeet de details en bouw een nieuw en stevig fundament. Niet alleen voor deze situatie, maar ook voor je toekomst. Wat moet er veranderen in de basis? Dat is de beste vraag voor een blijvende oplossing.

Bijvoorbeeld:

1. In de basis krijg ik geen energie van die persoon.
2. In de basis doe ik niet het werk dat ik leuk vindt.
3. In de basis ben ik altijd op zoek naar meer.
4. Ik de basis ben ik niet tevreden over mijzelf.
5. In de basis loop ik mezelf voorbij.

Nu weet je precies wat je moet veranderen: de basis!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Dus niet:

1. Ik moet nog slimmer communiceren.
2. Ik moet meer vrij nemen.
3. Ik moet nog harder op zoek gaan.
4. Ik moet nieuwe kleren kopen.
5. Ik moet me meer aanpassen.

Zorg voor blijvende oplossing.

Dat veranderen helpt meestal niet. Dat is het opnieuw verven van een gammele stoel. Dit zorgt voor stevigere poten:

1. Ik neem afstand of afscheid van deze persoon.
2. Ik ga ontdekken welk werk het beste bij me past.
3. Ik ga meer waarderen wat ik al heb.
4. Ik ga leren mezelf te accepteren en te waarderen.
5. Ik geef mijn grenzen aan en blijf dicht bij mijzelf.

Dat geeft meestal wèl een blijvende oplossing. Focus daarnaast twintig procent van je energie op het probleem, en tachtig procent op de oplossing. Dan krijg je minder problemen en meer oplossingen! Wees creatief. Ga ervan uit dat er geen regels zijn. Ga ervan uit dat je vooral zelf bepaalt wat mogelijk is.

Vraag 3: Wat is hier goed aan?

Natuurlijk zijn sommige situaties niet fijn. Dat weten we allemaal. Je hoeft ook niet altijd positief te zijn. Het mag je best raken. Maar uiteindelijk moet je toch verder. Dat kan alleen met een positieve focus. Vaak zien we alleen het nadeel van een situatie. Maar met wat levenservaring ontdek je dat juist in onze uitdagingen de grootste groei en de beste lessen ontstaan.

Dus wat is er goed aan je situatie? Wat kun je hiervan leren? Alleen al door te weten wat niet werkt (het probleem), weet je automatisch wat wèl werkt (de oplossing). Dat is het voordeel in elk nadeel. Maar soms gaat het nog verder: dan hebben tegenslagen onverwachte uitkomsten waar je later blij mee zult zijn:

Onverwachte voordelen:

1. Een scheiding kan je leren een partner te vinden die beter bij je past.
2. Ontslag kan je dwingen om uit je comfortzone te stappen en een baan te vinden die je echt leuk vindt.
3. Ziekte kan je leren om je gezondheid te waarderen en betere keuzes te maken op het gebied van sport en voeding.
4. Een burn-out kan je leren om meer rust en balans in je leven te vinden.
5. Zelfs het overlijden van mensen in je omgeving kan je leren je relaties te koesteren en te genieten van elk moment.

Voel je beter.

Meestal zien we het voordeel van een situatie pas nadat we een oplossing hebben gevonden. Je afvragen wat er goed is aan een situatie, leert je om nu al het voordeel te zien. Elk van de bovenstaande vijf uitdagingen heeft voor mij een voordeel gehad. Soms moet je het echt zoeken, maar elke uitdaging heeft een voordeel. Dat zoeken heeft uiteraard maar één doel: Dat je je nu beter voelt!

Als je blijft hangen in een probleem, veroorzaakt dat stress. De meeste stress creëeren we zelf, vaak onbewust. Door je zorgen te onderzoeken en door je focus positief te houden, zet je stress om in ontspanning. Door stress los je niets op – door ontspanning alles. Zo creëer je rust en ruimte in je leven. De volgende cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • justin schreef:

  ik moet het kunnen

 • Imanredjo schreef:

  Mag ik meer informatie

 • Imanredjo schreef:

  Ik doe me best

 • Imanredjo schreef:

  Ik wil minder stresse

 • Imanredjo schreef:

  Ik wil gelukkig zijn

 • Beste Imanredjo,

  Lees dit artikel dan eens:
  https://www.newstart.nl/blog/gelukkig-zijn-kun-je-leren/

  Onderaan dat artikel staan een online cursus Gelukkig Zijn die je kunt volgen als je echt aan de slag wilt. Iedereen kan gelukkig worden – en blijven, maar het kost wel wat geduld en inzet om de cursus en de oefeningen erin te volgen :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik ben af to gelukkig zijn maar ik ben ook eens. Super boos

 • Lucinda schreef:

  Hoi Frank,
  Kun je mij een tip of advies geven? Ik ben al een tijd zoekende naar een andere baan en heb jouw online cursus ook gevolgd. Ik werk al jaren bij hetzelfde bedrijf maar ik voel me zo ongelukkig. Heb al veel gedaan aan dat ongelukkige gevoel maar het is klaar nu. Ik voel dat ik ontslag moet nemen maar vind het ook zo eng en spannend! Ik voel dat als ik die keuze echt maak, dat er dan een andere energie vrijkomt. Ik voel me nu gevangen bij dit bedrijf. Het is wel een rigoureuze keuze. Heb jij hier ervaring mee? groet Lucinda

 • Beste Lucinda,

  “Ik voel dat als ik die keuze echt maak, dat er dan een andere energie vrijkomt.”
  Dat klopt helemaal. Als we vast blijven zitten in iets wat ons energie kost, dan voelt dat als een bevrijding als we dat loslaten.
  Ik ben zelf een aantal keren gestopt met een baan die me geen energie meer gaf. Het was een sprong in het diepe (omdat ik nog geen andere baan had), maar door die sprong kwam er inderdaad wel nieuwe energie vrij en werd er een gevoel van urgentie gecreëerd. Ik heb er nooit spijt van gehad. Dat was ook de ervaring van cliënten die ik heb gecoacht en veel andere mensen die ik hierover heb gesproken.

  In dit artikel beschrijf ik de twee keuzes (radicaal of stap voor stap) in het veranderen van baan:
  https://www.newstart.nl/blog/droombaan-andere-carriere-of-functie-upgrade/

  Maar …. uiteindelijk kun jij voor jezelf het beste inschatten wat voor jou ook echt het beste werkt. Dat iemand anders het heeft gedaan, zegt niet zoveel. De enige echte vraag is: “Voel jij je hier goed bij?” Het helpt ook om een backupplan te hebben (wat geld waarmee je de periode kunt overbruggen of de wetenschap dat je altijd terugkunt als het nieuwe je niet bevalt).

  Heel veel succes, wat je ook kiest!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Lucinda schreef:

  Hoi Frank, bedankt voor je reactie, dat waardeer ik!
  Als antwoord op je vraag zeg ik ja! Ik heb alleen geen backupplan. Ik heb weinig spaargeld en kan max.1 maand overbruggen. En teruggaan naar de werkgever is geen optie. Dat wil ik niet meer. Goed artikel, ik heb het gelezen. Stap voor stap is verleden tijd voor mij. Dat heb ik al ervaren. Dus het wordt radicaal voor mij…..groet Lucinda

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >