Geluk overkomt je niet zomaar. Geluk creëer je zelf door te focussen op wat je wilt. Dat geeft een positief gevoel, waardoor je positieve situaties aantrekt. Gelukkig zijn kun je leren door te luisteren naar je gevoel.

Gelukkig zijn: iedereen wil het.

Alles wat we doen, doen we om er gelukkig van te worden. We willen een fijne relatie zodat we ons geliefd voelen. We willen een baan waarin we gewaardeerd worden. We hebben hobby’s waar we enthousiast over zijn. We willen materiële dingen om ervan te genieten. Geliefd, gewaardeerd, enthousiast, genieten: het zijn allemaal synoniemen voor geluk.

Is geluk het gevolg of de oorzaak?

We denken vaak dat situaties ons gelukkig maken en tot op zeker hoogte is dat ook zo. Een baan waar je een hekel aan hebt of een relatie die niet werkt, maken niet gelukkig. Maar is geluk het gevolg van een bepaalde situatie of de oorzaak? Word je gelukkig door wat je overkomt of overkomt je iets doordat je gelukkig bent? Ik denk het laatste.

Je gevoel – over jezelf of over anderen – beïnvloedt wat er gebeurt. Heb je wel eens een geweldige dag gehad waarin alles leek mee te zitten? Dat komt omdat je wereld reageert op jouw gevoel. Als je vrolijk bent, ontmoet je mensen die reageren op jouw vrolijkheid. Je ontmoetingen worden leuker en dat versterkt weer je vrolijke gevoel.

Je wereld is een afspiegeling van jezelf.

Bijna alles wat we ervaren is een afspiegeling van hoe we ons voelen. Zodra je dat inziet, begrijp je ook dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je geluk. Het is niet iets dat je overkomt, het is iets dat je zelf creëert. Met elke gedachte  en met elke actie oefen je invloed uit.

Je hoeft niet iets te doen om gelukkiger te worden. Besluit gewoon je gelukkig te voelen. Dat trekt vanzelf betere situaties aan. Dat is geen vaag advies, maar juist erg praktisch. Besluit je te voelen alsof je al hebt wat je wilt. En wat je wilt, zal uiteindelijk volgen.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat maakt gelukkig?

Er zijn veel studies gedaan naar geluk. Wat maakt de meeste mensen gelukkig? Leuk werk, een goede relatie, fijne vrienden, de vrijheid om te kiezen, een goede gezondheid. Geluk is eenvoudig, maar we maken het vaak heel complex.

Wat maakt jou gelukkig?

Dat is iets dat je alleen zelf kunt bepalen. Niemand anders kan dat voor je doen. Misschien word je gelukkig van een commerciële baan of juist door vrijwilligerswerk te doen. Misschien word je gelukkig van één goede relatie of wil je juist nog niet binden. Wat het ook is dat je gelukkig maakt, kies ervoor. Je hoeft het aan niemand te verantwoorden.

Bestudeer jezelf.

Bepaal dus wat jou gelukkig maakt. Vraag je bij elke situatie af: “Voel ik me hier goed bij? Wil ik hier meer van? Word ik hier vrolijk van?” Zo nee, kies dan voor iets anders. Je wordt gelukkiger als je beter weet wat jou gelukkig maakt, zo simpel is het. Bestudeer je wensen, verlangens, voorkeuren en zet ze om in werkelijkheid. Accepteer waar je allergisch voor bent, wat je niet wilt aantrekken en wat je stress geeft en laat dat los. Je kunt je energie maar in één ding tegelijkertijd steken.

Geluk kun je leren door je luisteren naar je gevoel. Daar wordt geluk gecreëerd – of niet. Je wordt niet gelukkig door te kiezen wat anderen willen, wat verstandig lijkt terwijl het niet goed voelt, of door je verlangens te onderdrukken. Geluk kun je leren, net zoals je een taal kunt leren. Maar alleen door te luisteren – in dit geval naar je gevoel.

Gedeeld geluk is dubbel geluk.

Het valt me op dat mensen die erg ongelukkig lijken te zijn, ook heel erg met zichzelf bezig zijn. Waarschijnlijk denk je: “Logisch, dat zou ik ook zijn als ik niet gelukkig was.” Maar mijn vraag is: “Zijn ze ongelukkig en daardoor bezig met zichzelf? Of zijn ze ongelukkig doordat ze zo bezig zijn met zichzelf?”

Door te navelstaren word je niet gelukkiger. Door goede relaties aan te gaan juist weer wel. Niets is beter om je zorgen los te laten, dan je aandacht te richten op iemand anders.

Deel je positieve stemming en je goede gevoel. Geef wat weg zonder er iets terug voor te verwachten: een cadeau, je tijd of je aandacht. Je zult merken dat het bijdraagt aan je eigen geluk. Door iets te geven vertel je jezelf dat er meer dan genoeg is. Door bang te zijn iets weg te geven, vertel je jezelf dat er niet genoeg van is. Waar kies jij voor?

Als je een uur gelukkig wilt zijn, ga dan slapen.
Als je een dag gelukkig wilt zijn, ga dan vissen.
Als je een maand gelukkig wilt zijn, ga trouwen.
Als je een jaar gelukkig wilt zijn, erf een fortuin.
Als je een leven lang gelukkig wilt zijn, help dan iemand anders.
Chinees spreekwoord.


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt