Gelukkig zijn kun je leren

Geluk overkomt je niet zomaar. Geluk creëer je zelf door te focussen op wat je wilt. Dat geeft een positief gevoel, waardoor je positieve situaties aantrekt. Gelukkig zijn kun je leren door te luisteren naar je gevoel.

Gelukkig zijn: iedereen wil het.

Alles wat we doen, doen we om er gelukkig van te worden. We willen een fijne relatie zodat we ons geliefd voelen. We willen een baan waarin we gewaardeerd worden. We hebben hobby’s waar we enthousiast over zijn. We willen materiële dingen om ervan te genieten. Geliefd, gewaardeerd, enthousiast, genieten: het zijn allemaal synoniemen voor geluk.

Is geluk het gevolg of de oorzaak?

We denken vaak dat situaties ons gelukkig maken en tot op zeker hoogte is dat ook zo. Een baan waar je een hekel aan hebt of een relatie die niet werkt, maken niet gelukkig. Maar is geluk het gevolg van een bepaalde situatie of de oorzaak? Word je gelukkig door wat je overkomt of overkomt je iets doordat je gelukkig bent? Ik denk het laatste.

Je gevoel – over jezelf of over anderen – beïnvloedt wat er gebeurt. Heb je wel eens een geweldige dag gehad waarin alles leek mee te zitten? Dat komt omdat je wereld reageert op jouw gevoel. Als je vrolijk bent, ontmoet je mensen die reageren op jouw vrolijkheid. Je ontmoetingen worden leuker en dat versterkt weer je vrolijke gevoel.

Je wereld is een afspiegeling van jezelf.

Bijna alles wat we ervaren is een afspiegeling van hoe we ons voelen. Zodra je dat inziet, begrijp je ook dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je geluk. Het is niet iets dat je overkomt, het is iets dat je zelf creëert. Met elke gedachte  en met elke actie oefen je invloed uit.

Je hoeft niet iets te doen om gelukkiger te worden. Besluit gewoon je gelukkig te voelen. Dat trekt vanzelf betere situaties aan. Dat is geen vaag advies, maar juist erg praktisch. Besluit je te voelen alsof je al hebt wat je wilt. En wat je wilt, zal uiteindelijk volgen.


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Wat maakt gelukkig?

Er zijn veel studies gedaan naar geluk. Wat maakt de meeste mensen gelukkig? Leuk werk, een goede relatie, fijne vrienden, de vrijheid om te kiezen, een goede gezondheid. Geluk is eenvoudig, maar we maken het vaak heel complex.

Wat maakt jou gelukkig?

Dat is iets dat je alleen zelf kunt bepalen. Niemand anders kan dat voor je doen. Misschien word je gelukkig van een commerciële baan of juist door vrijwilligerswerk te doen. Misschien word je gelukkig van één goede relatie of wil je juist nog niet binden. Wat het ook is dat je gelukkig maakt, kies ervoor. Je hoeft het aan niemand te verantwoorden.

Bestudeer jezelf.

Bepaal dus wat jou gelukkig maakt. Vraag je bij elke situatie af: “Voel ik me hier goed bij? Wil ik hier meer van? Word ik hier vrolijk van?” Zo nee, kies dan voor iets anders. Je wordt gelukkiger als je beter weet wat jou gelukkig maakt, zo simpel is het. Bestudeer je wensen, verlangens, voorkeuren en zet ze om in werkelijkheid. Accepteer waar je allergisch voor bent, wat je niet wilt aantrekken en wat je stress geeft en laat dat los. Je kunt je energie maar in één ding tegelijkertijd steken.

Geluk kun je leren door je luisteren naar je gevoel. Daar wordt geluk gecreëerd – of niet. Je wordt niet gelukkig door te kiezen wat anderen willen, wat verstandig lijkt terwijl het niet goed voelt, of door je verlangens te onderdrukken. Geluk kun je leren, net zoals je een taal kunt leren. Maar alleen door te luisteren – in dit geval naar je gevoel.

Gedeeld geluk is dubbel geluk.

Het valt me op dat mensen die erg ongelukkig lijken te zijn, ook heel erg met zichzelf bezig zijn. Waarschijnlijk denk je: “Logisch, dat zou ik ook zijn als ik niet gelukkig was.” Maar mijn vraag is: “Zijn ze ongelukkig en daardoor bezig met zichzelf? Of zijn ze ongelukkig doordat ze zo bezig zijn met zichzelf?”

Door te navelstaren word je niet gelukkiger. Door goede relaties aan te gaan juist weer wel. Niets is beter om je zorgen los te laten, dan je aandacht te richten op iemand anders.

Deel je positieve stemming en je goede gevoel. Geef wat weg zonder er iets terug voor te verwachten: een cadeau, je tijd of je aandacht. Je zult merken dat het bijdraagt aan je eigen geluk. Door iets te geven vertel je jezelf dat er meer dan genoeg is. Door bang te zijn iets weg te geven, vertel je jezelf dat er niet genoeg van is. Waar kies jij voor?

Als je een uur gelukkig wilt zijn, ga dan slapen.
Als je een dag gelukkig wilt zijn, ga dan vissen.
Als je een maand gelukkig wilt zijn, ga trouwen.
Als je een jaar gelukkig wilt zijn, erf een fortuin.
Als je een leven lang gelukkig wilt zijn, help dan iemand anders.
Chinees spreekwoord.


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

3 Manieren om direct gelukkiger te worden – deel 2

Volg je hart

Enthousiasme is de bron van elke persoonlijke groei


Heb je een vraag of aanvulling?

 • Lilian schreef:

  Frank, de titel ‘gelukkig zijn kun je leren’ omvat heel veel. Als ik jouw artikel goed begrijp ben jij het zelf die invloed heeft op of je jezelf gelukkig voelt. Maar geldt dat in alle situaties?

 • Beste Lilian,

  Voor het overgrote deel denk ik dat je zelf de meeste invloed hebt.
  In een (zakelijke of persoonlijke) relatie hangt het natuurlijk ook af van de ander of jij je daar prettig in voelt.
  In sommige situaties (ziekte, armoede, scheiding) is het een stuk lastiger om je goed te voelen.

  En toch…
  Ik heb zelf ooit een motorongeluk gehad en lag in het ziekenhuis, maar voelde me absoluut gelukkig. Het gaf me meer tijd om te lezen en na te denken :)

  Maar het verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie.

  Hoe zit het met jouw situatie?

  Groeten
  Frank

 • ‘Gelukkig zijn kun je leren.’ Ik denk dat ‘gelukkig zijn’ inderdaad leerbaar is.
  Wat mijzelf betreft heb ik al in 1989 van een docent gehoord dat “niets je leven meer verandert dan het veranderen van je gedachten”. Ik besefte meteen dat ik iets belangrijks hoorde. Maar de ontwikkeling van mijzelf tot een mens met gedachten die mij en anderen deugd doen duurt al tot de dag van vandaag. En zal wellicht mijn hele leven mijn aandacht verdienen.
  Ook al heb ik dus nog niet bereikt wat mogelijk is, ik heb hiermee wel ervaren dat ik heb kunnen leren om gelukkiger te zijn. Waar ik vroeger grotendeels werd opgeslorpt door teleurstelling over het gedrag van anderen en door mijn onbewuste, bepaald niet gelukkigmakende, overtuigingen, ben ik mij nu veel meer bewust van mijn keuze in dat wat mijn aandacht krijgt.
  Ik ben zó blij dat ik al in 1989 hiermee in aanraking kwam en het mij zodanig trof dat ik mij hierin ging verdiepen. Want natuurlijk zijn ook in mijn leven de situaties gekomen waarbij je denkt dat gelukkig zijn onmogelijk is. En dat was ook zo, tot dan toe, op dat moment, voor mij.
  Maar wat ik al kon heeft mij geholpen. Zo kon ik bijvoorbeeld na het overlijden van mijn zoon (nu 4 jaar geleden) en de moeilijke tijd daaraan voorafgaand in ieder geval accepteren dat ‘ik mij niet goed voelde’, zonder van mijzelf iets anders te verwachten. “Natuurlijk voel ik mij niet goed nu G. voorgoed uit mijn leven is, ik mag wachten tot het over gaat en ik zal alert zijn op de eerste tekenen dát het overgaat.”
  Dat vraagt om zoveel mogelijk mee te bewegen met wat ‘er is’. Ik heb de situatie bewust beleefd en ik heb beseft dat er steeds momenten van keuze ontstaan. Wat je de ene dag door verdriet en narigheid niet kunt, blijkt een volgende dag wel mogelijk.
  Bovendien kon ik al ‘alle liefde vangen die vandaag op mijn pad komt’. Dat heb ik zó vaak gedacht, ’s ochtends in de auto, op weg naar mijn werk, in tranen zeer opziend tegen de komende dag. En die gedachte, het jezelf dàt gunnen wat je nodig denkt te hebben, heeft mij enorm geholpen. En er is geen werkdag geweest dat ik niet al in de eerste twee uur liefde kon vangen.
  En zo zijn er heel veel van dit soort gedachtes, nieuwe overtuigingen, geweest. Dat had ik, voor mijn ontwikkeling hierin, absoluut niet paraat. Dat heb ik echt moeten leren.

 • Hahahaa Super!! die uitspraken over ”Als je gelukkig wilt zijn” Mooi artikel en het klopt allemaal!! Alleen jammer dat als je negatieve dingen mee maakt, het zo moeilijk is om je los te maken van alle negatieve gedachten. Maar ik snap nu wel dat als je dat niet zelf doorbreekt er nog veel meer negativiteit op je pad komt. Tjonge wat kan het leven een aaneengesloten worstel partij zijn…
  Ik ga honderdduizend keer al je artikelen lezen. Nog ff een weekje wachten om de cursus zelfvertrouwen te bestellen…alle centjes op :-)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >