Kun je gelukkig zijn zonder reden?

Wat moet er in je leven gebeuren, voordat je gelukkig kunt zijn? Waarschijnlijk heb je voorwaarden voor je geluk: Eerst moet je een nieuwe baan krijgen, een leuke(re) partner vinden of meer verdienen. En als dat je lukt, dan ontbreekt er wel weer iets anders aan je leven. Kunnen we ook gelukkig zijn zonder al die voorwaarden? Nou, misschien wel:

Wat maakt je gelukkig?

Als je mensen vraag wat hen gelukkig maakt, dan antwoorden ze: “Een leuke partner, goede vrienden, een succesvolle baan, genoeg geld, meer vrije tijd.” Ook denken sommigen dat ze gelukkig worden van de laatste mode, een nieuwe smartphone of een kerstbonus. Dat is de reden dat we altijd op zoek zijn naar àl die dingen: we hopen dat het ons gelukkig maakt…

Vaak is ons geluk kortstondig: De smartphone waar je zo blij mee was, is een jaar later verouderd. Het huis dat je zo graag wilde, is inmiddels te krap. De partner die je per se moest hebben, is nogal saai geworden. De succesvolle baan lijkt nu slechts een opstapje. Wat je gelukkig maakt, lijkt vaak tijdelijk. Kunnen we niet gewoon gelukkig zijn – en gelukkig blijven?


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Proeven aan geluk.

We vergelijken ons huidig leven continue met ons droomleven. Elke keer als we iets missen op een bepaald gebied, dan voelen we ons ontevreden. Als we alleen maar dat éne ding nog zouden hebben, dan voelen we ons weer goed! Het lijkt alsof ons geluk altijd nèt buiten handbereik ligt. We kunnen er even aan proeven en vervolgens ontsnapt het weer…

Net als we die ideale baan hebben, krijgen we ruzie met onze partner. Net als we ons jubileum vieren, mankeert er iets aan onze gezondheid. Na onze promotie verliezen we die leuke collega. Na onze nieuwste aankoop blijkt dat we tien kilo zijn aangekomen. Waarom gaat het nooit eens perfect op alle gebieden in ons leven?

Wat bepaalt je geluksniveau?

Als je geluksniveau continue schommelt, dan ligt dat waarschijnlijk aan de voorwaarden die je stelt. Als je alleen gelukkig bent met een miljoen op de bank, de media aan je voeten en een Nobelprijs op je nachtkastje, dan is er werk aan de winkel! Maar de meeste voorwaarden zijn natuurlijk niet zo radicaal. En toch hebben we allemaal redenen nodig om gelukkig te kunnen zijn.

Ook al is dat menselijk en begrijpelijk, het geeft ook stress. Wat als je een van die voorwaarden mist? Wat als het heel lang duurt voordat je het krijgt? Kun je dan in de tussentijd echt niet gelukkig zijn? Hier is een idee: Wat als je gelukkig zou zijn zonder een bepaalde reden? Dat klinkt als een utopie, nietwaar? Maar als het je zou lukken…

Kun je zomaar gelukkig zijn – zonder reden?

Dan zou je je goed voelen, ook al heb je op dit moment geen relatie. Dan zou je gelukkig zijn, ook zonder die succesvolle baan. Sommige mensen hebben alles en zijn niet gelukkig. Sommige mensen hebben zeer weinig, maar zijn wel gelukkig. Zou je gelukkig kunnen zijn, zomaar, zonder reden? Absoluut!

Geluk is meestal een beslissing. Je bent gelukkig als je jezelf toestemming geeft gelukkig te zijn. Alleen koppel je dat op dit moment nog aan een aantal voorwaarden. Als je aan die voorwaarden voldoet, is dat prima! Maar wat als er altijd wel een voorwaarde ontbreekt op een bepaald gebied in je leven?

Wanneer ben je vrij?

Probeer het eens. De volgende keer dat je ontevreden bent, zeg eens tegen jezelf: “Ik ben gelukkig zonder reden!” Het klinkt misschien vreemd, maar door dit tegen jezelf te zeggen, bevestig je:

1. Dat je gelukkig bent.
2. Omdat je besluit dit te zijn.
3. Ook al is er geen specifieke reden voor.
4. Zelfs al zijn dingen nog niet perfect!

Als je je voorwaarden loskoppelt van je geluksgevoel, dan ben je vrij. Je bent vrij om je goed te voelen – ook al is niet alles perfect. Want komt er ooit een moment dat alles perfect is – en ook zo blijft? Waarschijnlijk niet. Of misschien alleen als je gelukkig kunt zijn zonder reden. Dan is elk moment perfect…

Hoe je je voelt, bepaal je zelf.

Je zult merken dat er regelmatig iets ontbreekt op een bepaald gebied in je leven. Maar waarom zou dat betekenen dat je niet gelukkig kunt zijn? Mijn badkamer moet opnieuw betegeld worden, de auto moet naar de garage, de website had vandaag kuren en in de krant lees ik dat het erg slecht gaat met de wereld. En toch ben ik nu gelukkig, op dit moment…

Geluk is eigenlijk een gevoel. En hoe je je voelt, bepaal je zelf. Als er duizend dingen moeten gebeuren voordat je je gelukkig voelt, dan maak je het jezelf erg moeilijk. Als je je gelukkig voelt, ook zonder een bepaalde reden, dan maak je het jezelf ontzettend makkelijk. Is dat niet wat je wilt? Stop met redenen te zoeken waarom je niet gelukkig kunt zijn. Wees gelukkig – ook zonder reden!

Wil je je gelukkig(er) voelen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Je slaat altijd weer de spijker op z’n kop, heel mooi!
    Geluk ervaren is een besluit, van waaruit je de vaardigheid kunt ontwikkelen geen verwachtingen te hebben van anderen. Ik denk dat je daar al een eind mee komt.
    Gelukkig zijn wordt niet bepaald door met wie, wat, waar, en hoe.
    Je bent. En je bent je eigen geluk door niet te focussen op hoe ‘het had moeten zijn’ en hoe anderen het in jouw ogen hadden moeten doen. Ieder mens doet het een beetje anders, dus tijdverspilling je daaraan te willen meten.

    Het vermogen gelukkig te zijn heeft iedereen in z’n genen. Een verwend leven heeft tot gevolg vakjesdenken, DE belemmering tot het vermogen tot aanpassen. Het is een vorm van indoctrinatie die voorkomt het totaalplaatje nog helder te zien.
    Geluk voelen kan een langer of korter moment zijn, maar voor mij zijn het er zovele, en elk gelukmoment heeft zijn eigen waarde die bij jou hoort / bij anderen die je lief zijn / bij de goals die je je gesteld hebt. Het is een waarde die hoort bij een individue. Eigenwaarde = anderen vrijlaten, zelf kiezen voor de dingen die jij wilt doen en de consequenties ervan nemen.

  • Mooie aanvulling Els! :)

  • Frank alles wat mij gelukkig maakt is houden van me zelf
    Mensen helpen die het met Kertmis erg moeilijk hebben en deze een fijne Kerst bezorgen
    Niet alleen met eten maar ook met een bezoekje
    Vele krijgen deze dagen geen bezoek
    Hebben jullie wel eens in je omgeving gekeken
    Dan vind je deze mensen ,alleen of met een gezin
    Doe hier wat aan .Dan voelen deze mensen zich gelukkig en daardoor jij zelf ook
    Fijne dagen en heel veel geluk
    Annie

  • Hey Frank,
    Ik vond je artikel leuk om te lezen omdat ik me er zo in herken!
    Ik herinner me hoe ik enkele jaren geleden zo ongelukkig werd van mijn gevoel ongelukkig te zijn. Ik werd het zo beu dat ik van de ene dag op de andere de beslissing nam voortaan een gelukkig mens te zijn. En het is waar, voor mij is gelukkig zijn een beslissing, en dus eigenlijk een keuze!
    Althans ik ben toen gestopt te hunkeren naar ‘meer’ en naar ‘anders’. Ik voelde me ineens tevreden met wie ik was (ben)en wat ik had/heb. Nu kan ik me veel beter focussen op de noden van anderen. Kan ik veel meer open staan, luisteren, anderen helpen. Zonder te moeten denken ‘wat ik ervoor in de plaats krijg’. Ik voel me vrijer en liefdevoller, sterker en zelfstandiger. Maar hoe het gekomen is dat ik plots die metaformose heb ondergaan is me toch een raadsel :-)
    Groetjes en nog veel succes!

  • Hoi Frank,

    Bedankt voor dit artikel. Helemaal waar en toch trappen we er allemaal soms in. Tuurlijk wordt je blij van wat nieuws, maar dat is vaak kortstondig. Dan verlang je weer naar wat nieuws. Materialisme maakt net als geld niet gelukkig. Helemaal niet als je meedoet met de wedrace tegen de buren of familie die wat moois/nieuws hebben en je wilt zelf nog net wat mooiers. Het is mooi om van niets gelukkig te kunnen zijn. Daarnaast kan je ook van kleine dingen gelukkig worden zoals een wandeling in de natuur, genieten van de lucht op het strand o.i.d. Van niets gelukkig worden is mij nog niet gelukt, maar ga ik proberen. Dan wordt ik wellicht gelukkiger dan dat ik nu kan zijn. En rijk ben ik niet, ook ik heb tegenslagen. Van tegenslagen leer ik en ik wil proberen mijn tegenslagen om te zetten in iets anders positief op te pakken.
    Nog een vergelijking van geluk:
    Ik ken twee gepensioneerden persoonlijk.
    De een heeft een dijk van een pensioen. Koopt bijna ieder jaar een nieuwe auto omdat hij nu weer een bijgeluid maakt en de vorige auto zat te laag. Hij klaagt over bezuinigingen waardoor hij net buiten de boot valt als hij een voorziening aan moet vragen en over dat hij word gekort op zijn pensioen.
    De ander heeft een lager pensioen en moet ook inleveren. Hij vertelt mij: Ik kan nog steeds leuke dingen doen en zolang ik dat nog kan doen doe ik het gewoon en we hebben het niet slecht. Als het niet meer kan zien we dan wel weer. Laat moeilijk te raden over wie gelukkiger is.

    Groet en veel succes,

    Simon

  • Hoi Frank,

    Ook voor mij een zeer herkenbaar artikel.
    Ik uit de laatste tijd steeds vaker dat ik niet gelukkig ben. En waarom?
    Omdat ik op dit moment al even als vrijgezel door het leven ga. Ik ben inmiddels 28 jaar en merk dat het biologische klokje gaat tikken. Mede doordat al mijn vriendinnen gesetteld zijn en kinderen krijgen. Dit is het plaatje wat ik zelf ook graag voor ogen heb. Soms ben ik bang dat het mij niet zal overkomen. Waarom tref ik die leuke partner niet? En dit brengt vaak een eenzaam gevoel met zich mee.
    Ik vraag me zelf regelmatig af, kan ik dan alleen gelukkig zijn wanneer ik een leuke partner heb en mijn kinderwens wordt vervuld? Soms schaam ik me er bijna voor dat ik hier met ja op antwoord. Ik wil kunnen genieten van het nu en daar gelukkig mee zijn.
    Zoals je merkt heb ik nog wel wat stappen te zetten.

    Groetjes Femke

  • Beste Femke,

    Iedereen heeft nog wat stappen te zetten, er is altijd groei mogelijk :)
    Vergelijking met anderen zorgt bijna altijd voor een gevoel van tekort schieten.
    Dat ligt niet aan jou, maar aan de vergelijking…

    Hier is een artikel dat je meer inzicht geeft:
    https://www.newstart.nl/blog/gelukkig-zijn-zonder-relatie-kan-dat/

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • Anoniem schreef:

    Hoi Frank,

    Het is mens eigen dingen te willen en als ze die hebben/zijn/doen, dan willen ze het volgende. Dat is het leven, expansie! Ik kan gelukkig zijn door me te focussen op wat ik wél heb, tevreden zijn met wat ik hebt, en verlangend naar meer. Als ik tevreden ben, ben ik ook relaxed en als ik me dan nog focus op alle fijne dingen die ik heb/ben/doe, heb ik een geluksgevoel. Ik denk dat het besluit niet zit in het gelukkig ZIJN maar in besluiten je te richten op wát je gelukkig maakt. Het is volgens mij een kwestie van focus en ook het besef en de acceptatie dat als je het één hebt, het volgende verlangen zich alweer aandient.

    Groetjes,

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >