Wat moet er in je leven gebeuren, voordat je gelukkig kunt zijn? Waarschijnlijk heb je voorwaarden voor je geluk: Eerst moet je een nieuwe baan krijgen, een leuke(re) partner vinden of meer verdienen. En als dat je lukt, dan ontbreekt er wel weer iets anders aan je leven. Kunnen we ook gelukkig zijn zonder al die voorwaarden? Nou, misschien wel:

Wat maakt je gelukkig?

Als je mensen vraag wat hen gelukkig maakt, dan antwoorden ze: “Een leuke partner, goede vrienden, een succesvolle baan, genoeg geld, meer vrije tijd.” Ook denken sommigen dat ze gelukkig worden van de laatste mode, een nieuwe smartphone of een kerstbonus. Dat is de reden dat we altijd op zoek zijn naar àl die dingen: we hopen dat het ons gelukkig maakt…

Vaak is ons geluk kortstondig: De smartphone waar je zo blij mee was, is een jaar later verouderd. Het huis dat je zo graag wilde, is inmiddels te krap. De partner die je per se moest hebben, is nogal saai geworden. De succesvolle baan lijkt nu slechts een opstapje. Wat je gelukkig maakt, lijkt vaak tijdelijk. Kunnen we niet gewoon gelukkig zijn – en gelukkig blijven?


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Proeven aan geluk.

We vergelijken ons huidig leven continue met ons droomleven. Elke keer als we iets missen op een bepaald gebied, dan voelen we ons ontevreden. Als we alleen maar dat éne ding nog zouden hebben, dan voelen we ons weer goed! Het lijkt alsof ons geluk altijd nèt buiten handbereik ligt. We kunnen er even aan proeven en vervolgens ontsnapt het weer…

Net als we die ideale baan hebben, krijgen we ruzie met onze partner. Net als we ons jubileum vieren, mankeert er iets aan onze gezondheid. Na onze promotie verliezen we die leuke collega. Na onze nieuwste aankoop blijkt dat we tien kilo zijn aangekomen. Waarom gaat het nooit eens perfect op alle gebieden in ons leven?

Wat bepaalt je geluksniveau?

Als je geluksniveau continue schommelt, dan ligt dat waarschijnlijk aan de voorwaarden die je stelt. Als je alleen gelukkig bent met een miljoen op de bank, de media aan je voeten en een Nobelprijs op je nachtkastje, dan is er werk aan de winkel! Maar de meeste voorwaarden zijn natuurlijk niet zo radicaal. En toch hebben we allemaal redenen nodig om gelukkig te kunnen zijn.

Ook al is dat menselijk en begrijpelijk, het geeft ook stress. Wat als je een van die voorwaarden mist? Wat als het heel lang duurt voordat je het krijgt? Kun je dan in de tussentijd echt niet gelukkig zijn? Hier is een idee: Wat als je gelukkig zou zijn zonder een bepaalde reden? Dat klinkt als een utopie, nietwaar? Maar als het je zou lukken…

Kun je zomaar gelukkig zijn – zonder reden?

Dan zou je je goed voelen, ook al heb je op dit moment geen relatie. Dan zou je gelukkig zijn, ook zonder die succesvolle baan. Sommige mensen hebben alles en zijn niet gelukkig. Sommige mensen hebben zeer weinig, maar zijn wel gelukkig. Zou je gelukkig kunnen zijn, zomaar, zonder reden? Absoluut!

Geluk is meestal een beslissing. Je bent gelukkig als je jezelf toestemming geeft gelukkig te zijn. Alleen koppel je dat op dit moment nog aan een aantal voorwaarden. Als je aan die voorwaarden voldoet, is dat prima! Maar wat als er altijd wel een voorwaarde ontbreekt op een bepaald gebied in je leven?

Wanneer ben je vrij?

Probeer het eens. De volgende keer dat je ontevreden bent, zeg eens tegen jezelf: “Ik ben gelukkig zonder reden!” Het klinkt misschien vreemd, maar door dit tegen jezelf te zeggen, bevestig je:

1. Dat je gelukkig bent.
2. Omdat je besluit dit te zijn.
3. Ook al is er geen specifieke reden voor.
4. Zelfs al zijn dingen nog niet perfect!

Als je je voorwaarden loskoppelt van je geluksgevoel, dan ben je vrij. Je bent vrij om je goed te voelen – ook al is niet alles perfect. Want komt er ooit een moment dat alles perfect is – en ook zo blijft? Waarschijnlijk niet. Of misschien alleen als je gelukkig kunt zijn zonder reden. Dan is elk moment perfect…

Hoe je je voelt, bepaal je zelf.

Je zult merken dat er regelmatig iets ontbreekt op een bepaald gebied in je leven. Maar waarom zou dat betekenen dat je niet gelukkig kunt zijn? Mijn badkamer moet opnieuw betegeld worden, de auto moet naar de garage, de website had vandaag kuren en in de krant lees ik dat het erg slecht gaat met de wereld. En toch ben ik nu gelukkig, op dit moment…

Geluk is eigenlijk een gevoel. En hoe je je voelt, bepaal je zelf. Als er duizend dingen moeten gebeuren voordat je je gelukkig voelt, dan maak je het jezelf erg moeilijk. Als je je gelukkig voelt, ook zonder een bepaalde reden, dan maak je het jezelf ontzettend makkelijk. Is dat niet wat je wilt? Stop met redenen te zoeken waarom je niet gelukkig kunt zijn. Wees gelukkig – ook zonder reden!

Wil je je gelukkig(er) voelen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je gelukkiger worden?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt