Heb je te veel stress? Weet je geen uitweg meer? Wil je het liefst in bed duiken, de dekens over je heen trekken en wakker worden in een betere wereld? Dan is er een oplossing! Maar eerst zal ik je wat voorbeelden geven van stressvolle situaties – uit eigen ervaring. Je mag erom lachen, maar ervan leren is ook goed! Hier is een fundamenteel inzicht voor minder stress:

Situatie 1. Hopeloos verloren.

In het artikel ‘Geloof in jezelf en zet’ door beschreef ik dat ik als 26-jarige een IT-baan aangeboden kreeg in Italië. Naïef als ik was, pakte ik mijn koffer en reisde mee met mijn Nederlandse baas naar Milaan. Ik was officieel geëmigreerd.

Aangekomen op het kantoor sprak hij vijf minuten met me, terwijl we in de computerruimte stonden. In essentie zei hij dit: “Op dit kantoor werken 60 mensen en veel computers en printers doen het niet. Hier staan een boel IBM 4270-ers, X-25 multiplexers, 5280 mainframe printers en daar zit de verbinding naar de AS-400 connectie in Duitsland. Jij bent verantwoordelijk, ik ga nu in een meeting en dan weer terug naar Nederland. Veel succes!”

Ik begreep geen woord van wat hij zei. Alle afkortingen waren me vreemd. Het enige dat ik begreep, was: “Jij bent verantwoordelijk.” Daar sta je dan als 26-jarige. Ik sprak geen woord Italiaans, de Italianen spraken geen woord Engels, ik begreep niets van computers, ik wist niet wat ik moest doen en ik was moederziel alleen in een kantoor, in een vreemd land. Beetje stressvol, nietwaar? Had ik te veel stress op dat moment? You betcha!

Situatie 2. Presentatievrees.

Om mijn presentatieangst te overwinnen, besloot ik een baan als trainer te nemen. Want als je doet waar je bang voor bent, dan gaat de angst uiteindelijk weg, nietwaar? Gelukkig kreeg ik alle tijd om me voor te bereiden op de eerste training. Uit alle delen van de wereld zouden mensen ingevlogen worden en ik had me dan ook beter voorbereid dan de NASA op de eerste maanlanding.

Op de avond vòòr de eerste training kwam een van de managers naar me toe en zei: “Geef me even je presentatiebinder.” Ik gaf hem de uitdraai van de 150 slides van mijn tweedaage. Hij bladerde door de binder en zei: “Oké, dit kan weg, dat moet over, dit kunnen we overslaan en dat is achterhaald.”

Met zijn pen zette hij grote strepen door de bladzijden. Er bleven 25 goede slides over. Drie maanden voorbereiding was met een paar strepen ongedaan gemaakt. Niet echt bevorderlijk voor mijn presentatieangst, kun je dat voorstellen? Ik had op dat moment echt te veel stress, maar er was ook een oplossing…


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Situatie 3. Uitgeput na een relatie.

Ik heb ooit een heel slechte relatie gehad. Kijk je wel eens horrorfilms? Dat gevoel had ik – dat ik in een horrorfilm was terechtgekomen. Mijn ex had regelmatig woedeaanvallen, ik leefde in haar huis en werkte in haar bedrijf. Nergens kon ik rust vinden of een plek voor mezelf. Ik was volkomen afhankelijk en doodongelukkig. Alles (werk, huis, zelfstandigheid) had ik opgegeven voor deze relatie en nu was deze relatie het laatste dat ik wilde. Niet echt slim dus!

Op een dag heb ik snel wat spullen gepakt, ben in de auto gestapt en weggereden. Ik was uitgeput in alle opzichten: emotioneel, lichamelijk en financieel. Ik kon niet meer. Als je te veel stress hebt, dan ga je er (bijna) aan onderdoor. Ik weet nog dat ik naar boven keek en vroeg: “Vertel me maar wat de bedoeling hiervan was, ik weet het echt niet meer.” Het was een van de grootste dieptepunten in mijn leven.

De geruststelling.

Dat klinkt niet echt als ontspannen situaties, nietwaar? Maar blijf bij me, ik schrijf om mensen te inspireren en te helpen – en er zit een boodschap in dit verhaal. Wat deed ik in alle drie de situaties? Begon ik te schreeuwen, kreeg ik een inzinking, of begon ik met dingen te smijten? Nee, in alle drie de gevallen kwam er maar één gedachte in me op: “Je kunt dit niet meer controleren, er is niets dat je meer kunt doen. Het ligt buiten je macht.”

Vreemd genoeg gaf dat een enorme ontspanning. Als er niets was dat ik kon doen, kon ik er ook niet méér aan doen. Het had geen zin me zorgen te maken, het had geen zin om het proberen te controleren of op te lossen. Dat was een hele geruststelling. Ik kon er niets aan doen en had daarom maar één keuze: Overgave, ofwel: accepteren en loslaten.

De enige oplossing is soms niets te doen.

Als je nu te veel stress ervaart, wil je deze situatie zo snel mogelijk oplossen, nietwaar? Het probleem is dat we dat voornamelijk in ons hoofd proberen te doen. We proberen alles te controleren, alles te voorzien, overal rekening mee te houden. Dat geeft alleen maar meer stress. Als je beseft dat je het nu niet kunt veranderen, dan is er maar één oplossing: Geef je over en laat het los…

Uiteindelijk heb ik van mijn baan in Italië een succes gemaakt, ook al duurde het zeven maanden voordat dat lukt. Uiteindelijk is de eerste training goed gedaan en heb ik tien jaar met plezier wereldwijd trainingen gegeven. Uiteindelijk was mijn dieptepunt de start voor een sabbatical en werd het een van mijn beste jaren.

Stap niet uit de achtbaan.

Door in te zien dat je sommige situaties niet kunt controleren, laat je los. En wat laat je dan automatisch ook los? Je laat de stress los, je laat de zorgen los, je laat de behoefte tot controle los. Dat geeft een enorme opluchting en bevrijding. Het is niet altijd toepasbaar, maar wel in de situaties die je echt overweldigen.

Laat het los als er niets meer is dat je op dit moment kunt doen. Soms zit je in de achtbaan en uit het karretje stappen is dan niet de oplossing. Soms moet je de rit uitzitten. In dit soort gevallen ben je meer geholpen door overgave dan door controle. Want pas als de stress minder wordt, kun je weer helder zien. En alleen met een heldere blik neem je de juiste beslissingen!

Wil je minder stress? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

6 antwoorden
 1. Nancy
  Nancy zegt:

  Goedenavond Frank,
  Mijn papa is vorig jaar overleden ten gevolge van longvlieskanker van in asbest vroeger te werken. Mijn mama is een narcistisch persoon en moeder. Ik ben enigste kind en nu papa er niet meer is neemt ze mij ter vervanging. ..allee dat eist en wil zij…mijn man en ik hebben al een echte lijdensweg afgelegd. ..terwijl zij nooit in moeilijke tijden er was voor mij in het verleden. ..zij is constant nu met haar eigen bezig en zal nooit eens vragen hoe het met mij of ons gaat. ..zij was gewoon om vroeger met papa in het weekend altijd wel iets te gaan doen buitenshuis en uit eten te gaan en nu eist en manipuleert zij ons. ..wij zouden elk weekend met haar iets moeten doen. ..wij willen dat niet elk weekend met haar op stap gaan. ..alles moet volgens haar goesting gaan…wij werken beiden nog en willen ons eigen leven ook nog…het is echt zooo frustrerend. ..zo een moeder te hebben. ..ik heb daar soms verschrikkelijk veel stressklachten van. Ik hoop dat u mij wat goede raad kan geven aub Frank.
  Alvast dankuwel, Nancy

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Nancy,

   Dat klinkt inderdaad niet als een gezonde relatie. Het is begijpelijk dat ze de plek die je vader innam in haar leven, wilt opvullen met andere mensen die haar na staan, maar iemand claimen (wie het dan ook is), werkt nooit. Ook zijn dingen als manipulatie, eisen, narscisme en moeten geen geoede basis voor een gezonde relatie.

   Dus tijd om wat afstand te nemen: je helpt immers miemand door zelf ongelukkig te zijn in een relatie.
   Lees dit artikel eens voor meer inzicht in wat je kunt doen:
   https://www.newstart.nl/blog/wanneer-moet-je-afstand-nemen-in-je-relaties/

   Heel veel succes!
   Frank

   Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hallo Frank,
  Ik begrijp je verhalen wel, maar die zijn behoorlijk heftig en leiden natuurlijk tot stress en rigoureus ingrijpen. Mijn ervaring is dat stress er veel vaker insluimert, het letterlijke druppeltje dat de emmer doet overlopen, terwijl je toen de emmer gevuld werd dat eerst prettig vond tot er een limiet werd overschreden. Dat sluimerende is vaak moeilijk om daar je grens in te vinden en te bewaken, want waar is het nog aangenaam en wanneer niet meer; waar trek je de grens en dat wil dan niet meteen betekenen dat je moet vluchten of vechten, maar misschien alleen je emmertje een beetje schuin houden, zodat het teveel er weer uitstroomt.
  Irma

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.